Първоначално изпратено от Монти
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Политика (архив до 20.09.2012 г.)
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от новобранецът Разгледай мнениеТиквата(премиера слънце)е много прост,ама са и прости всички Българи,където гласуваха за него и за цялата герберска паплач в парламента.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеБългария от въздуха е обръч от магистрали и като пуснем всичките 7 благосъстояниео на хората ще се увеличи. Никой не е направил колкото нас... Ето днес и метро пуснахме до края на Цариградско и Европа ни приветства.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнениеПросто нямам думи .Управляващите начело с Рапона и Шестака са уникални малоумници МВР ще работи за разкриване на лица, които имат намерение да вършат престъпления, и ще ги разубеждава да се откажат от престъпните си мисли.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеНе ми приличаш на зомби а на платена писарушка на ГЕРБ...
Предлагам ти нещо като разменяне на ролите . Аз ще пиша пост за ГЕРБ защото съм облъчен достатъчно от медиите вече три години а ти ще пуснеш пост против ГЕРБ колкото аз за тази партия...
Съгласен ли си!
Почвам....
Държавно престъпление е строежа на Белене ,Един гьол пълен с вода и похарчени
2 милиарда лева . За това е виновна тройната коалиция и Първанов .Ако искаха да я построят да подпишат договора и да стане необратим. Първанов 10 години е президент.Няма договори за страеж ,няма определена цена ,не може така...Като си купуваш кола какво правиш отиваш при продавача и избираш а после си я взимаш без договор, може ли да така.Белене струва 22 милиарда . Станишев и Първанов да я плащат...........!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеПочвам....
2 милиарда лева . За това е виновна тройната коалиция и Първанов .Ако искаха да я построят да подпишат договора и да стане необратим. Първанов 10 години е президент.Няма договори за страеж ,няма определена цена ,не може така...Като си купуваш кола какво правиш отиваш при продавача и избираш а после си я взимаш без договор, може ли да така.Белене струва 22 милиарда . Станишев и Първанов да я плащат...........!
Коментар
-
Просто нямам думи .Управляващите начело с Рапона и Шестака са уникални малоумници МВР ще работи за разкриване на лица, които имат намерение да вършат престъпления, и ще ги разубеждава да се откажат от престъпните си мисли.Това е записано в стратегия на министерството за превенция на престъпността, пише в. ,,Сега" http://www.segabg.com/article.php?id=598227 Същата обхваща периода до 2020 г. и вчера бе приета от правителството.И понеже успешно се справят с разкриването на извършените престъпления та сега взеха и да ги предвиждат и да убеждават "предстоящите"извършители да не правят така...Смях, но тъжен смях може да предизвика всяко отваряне на устите на Цветанов и Борисов
Премиерът Борисов благодари на екскмета Борисов http://www.dnes.bg/politika/2012/04/...borisov.157288
Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!
Коментар
-
Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнениеи аз ти приличам на сектант и зомби така ли ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнениеПо тази логика и аз ако някой ми прилича на комунист мога да го нарека комунист.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнениеНе ми приличаш на зомби а на платена писарушка на ГЕРБ...
Предлагам ти нещо като разменяне на ролите . Аз ще пиша пост за ГЕРБ защото съм облъчен достатъчно от медиите вече три години а ти ще пуснеш пост против ГЕРБ колкото аз за тази партия...
Съгласен ли си!
Почвам....
Ето едно експертно мнение, което бях постнал в темата за Белене. Да ме прощава Съни, но по тази тема дългите мнения са необходими
Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнениеАЕЦ "Белене" щеше да ни изпрати в нова национална катастрофа
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1343479
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ, експерт по енергийна сигурност, дипломат
Политическото говорене около АЕЦ "Белене" показва, че каузата на втората ядрена централа се превръща в бойно знаме в битката за гласове на избори и политически позиции. Преди нещата да са стигнали прекалено далеч - там, където думите губят значение, - нека за пореден път прегледаме митовете и легендите, свързани с проекта.
Мит първи: "България остава без ядрена мощност" след 2017 и 2019 година. Истината е, че България ще остане с "ядрени" 2000 МВт поне до 2037 и 2039 година (това е заложената цел от МИЕТ в договора за модернизация на блокове 5 и 6). В този смисъл няма никаква опасност да се лишим от ядрената си енергетика.
Мит втори: България ще трябва да внася електрическа енергия.
Веднъж и завинаги трябва да се каже - няма сценарий, извън извънредните ситуации и крайни приемания, при който да не сме в състояние да задоволим вътрешното потребление до 2030 година.
Сега и в перспектива имаме достатъчно резерви, в това число и балансиращи мощности. Енергийната ефективност и по-високите цени неминуемо водят до устойчиво съкращаване на енергийното потребление. Цените на въглеродните емисии са на исторически най-ниски равнища, без изгледи за промяна, за да очакваме крайни сценарии с масово затваряне на енергоблокове на топлоцентралите. Реализацията на няколко крупни когенерационни проекта ще добави, вместо да отнеме електрогенерационни мощности в ТЕЦ.
Имаме низходящи тенденции за цените на природния газ и на възобновяемите енергоизточници.
Мит трети: България има нужда от големи проекти, за да излезе от кризата. Това е направо взето от психологическия профил на хазартните играчи, които влизат в дълг, за да "избият" загуби. Текущата икономическа, финансова и пазарна среда е силно негативна и противопоказна за големи инвестиционни удари - доказателство за което е нежеланието на крупни банки и компании да финансират АЕЦ "Белене". В цяла Централна и Източна Европа през последните години няма нито един проект за над 3 милиарда евро, който да е получил проектно финансиране.
Мит четвърти: HSBC е дал положително становище, а правителството го крие. Слава богу - публикуваха го. Моделите и оценките съществуват от години. Но за пореден път стана ясно, че цената на ядрената свръхамбиция е над 10 милиарда евро, цената на електрическия ток е много над първоначално прогнозираната. При това, без да се отчетат разходите по присъединяване и други дългосрочни икономически разходи.
Помислете в каква ситуация щяхме да се окажем сега, ако бяхме вярвали на прогнозата, с която стартира АЕЦ "Белене" - и имахме днес излишни 2000 МВт допълнителна мощност, които трябва да продаваме на цени от 7 евроцента за киловатчас, за да погасяваме 10 милиарда евро дълг. В най-добрия случай - в гръцката ситуация, но без техните възможности и без европейска снизходителност.
Пето, ядреният е единственият бизнес, който е невъзможен без постоянната "патерица" на държавата и най-вече без ангажименти, които тя поема от страна на потребителите. Без държавната гаранция българските енергийни дружества не могат и да си помислят за влизане в проект, който надвишава значително сумата на всичките им активи. НЕК е на ръба на неплатежоспособност заради предсрочна изискуемост на кредит от 250 милиона евро, а наши "бизнес" политици бълнуват за дълг от 10 милиарда евро!? Повишаването на цената на електрическата енергия с 15% вероятно ще подобри прогнозите за бъдещите приходи на НЕК, което да му позволи да се рефинансира, но структурните проблеми остават.
Шесто, няма сигурни гаранции за реализация на произведената продукция на пазари във и извън България. НЕК нямат пряк достъп до високоликвидни пазари в региона.
Изнасяме евтиния си ток за Гърция, който тя препродава с марж от над 30% на Италия. Нито един от радетелите на проекта не говори за личната си отговорност защо не е направено нищо, за да се осигурят дългосрочните договори за изкупуване на енергия в Западните Балкани, Гърция, Турция и най-вече Италия, за да се направи проектът АЕЦ "Белене" възможен?
Седмо, с какви очи тези, които рестартираха АЕЦ "Белене", твърдят, че могат да управляват ефективно проекти от подобен мащаб - в срок и в рамките на определения бюджет - след персоналните им провали по контрола на разходите по проекта АЕЦ "Белене" и по хидровъзела "Цанков камък". Същите хора засекретиха разходите по АЕЦ "Белене" като държавна тайна, което сега прави невъзможен публичния контрол. За възможните мащаби на злоупотреби при продажбата на старото оборудване говорят изнесените от професор Нигматулин напоследък данни за една отделна сделка, в която цените до крайния потребител са скочили над 6 пъти!?
Но да се върнем на "сакралния" въпрос - щели сме да стигнем дотам да внасяме ток от Турция. И тук внушението на авторите е смайващо и като драматургия, и като послание. По-добре зависимост от Русия, отколкото от Турция. От една страна, се вменява, че в условията на растящо интегрирани национални енергийни системи е престъпление да купуваш електроенергия от съседите, ако е на по-изгодна цена?!? От друга, се натрапва тезата, че ние трябва да строим на всяка цена, за да застанем рано на тепиха на енергийното съперничество с 2000 МВт нова мощност.
Да приемем, че Алиса беше пристигнала в този момент в нашата страна на енергийните чудеса, и ние имаме АЕЦ "Белене" в срок и за 4 милиарда евро. Питам кой човек с нормален разум ще приеме, че това щеше да повлияе и да накара турското правителство не само да спре собствената си ядрена програма, но и тутакси да прегърне дългосрочни контракти за купуване на електрическа енергия от новите български ядрени мощности!?
При АЕЦ "Аккую" проектните, финансовите и оперативните рискове за ядрената централа изцяло лежат на руската страна. Турската страна ще купува 70% от произведената електрическа енергия от първите два блока и 30% от третия и четвъртия блок на фиксираната цена от малко над 12 цента/КВтч, но САМО при условие, че енергията влезе в мрежата в срок. Дали "Росатом" вложи 20, 30 или 40 милиарда долара - това си е негова работа.
В АЕЦ "Белене" инвестиционният риск е наш, поне в размера на притежавания дял и в частта - дялово и дълго финансиране. Вижте как се съвместяват намеренията на правителствата ни да имаме едновременно 51% мажоритарен дял, да не инвестираме повече нищо, и оценката на 51% дял в разчетите на HSBC. Никак.
Турция умело насърчава строителството на конкурентни ядрени проекти по същата схема от други страни - Япония, Южна Корея, Китай, Канада. У нас АЕЦ "Белене" усилва едностранна зависимост, при това без доказани ползи за двете страни.
Пиша тези редове с ясното съзнание, че темата за АЕЦ "Белене" няма да отшуми скоро. Направени са огромни политически инвестиции, зависят конкретни съдби. Но се прави огромна грешка, като се залага на къса памет, на снизходителност или на негативно говорене срещу "Мариците" или ВЕИ.
Ще бъде интересно тези лидери да направят защитата на АЕЦ "Белене" в общините около "Марица- Изток" пред ръководството на АЕЦ "Козлодуй" или пред бизнес, инвестирал във ВЕИ, които към 2020 година като цена ще се конкурират успешно с ядрената енергия от нови блокове. Не случайно и във Великобритания - която беше последната голяма надежда за ядрен ренесанс в Европа - новите ядрени проекти се натъкват на проблеми и инвеститорите напускат.
Това българско правителство и мнозинството парламентарно представени партии поставят правилно акцентите в енергийната ни политика - първо, идва удължване на живота на пети и шести блок 20 години с опция с още 10, след това енергийна ефективност и стабилизиране плюс диверсификация на енергийния микс в полза на независими и ефективни източници. При 250 милиона евро вложения в модернизацията на 5-и и 6-и блок, получаваме произведена енергия за над 8 милиарда евро!? Същото при АЕЦ "Белене" постигаме с 4 милиарда евро инвестиция.
Още по-абсурдно е да се свръхфокусираме върху ядрената енергетика като единствения ни високотехнологичен отрасъл, а да смятаме биоживотновъдството, биоземеделието, възобновяемите източници и проучването и добива на полезни изкопаеми за нискотехнологични. Ако сте забелязали, кризата тепърва ще се задълбочава и ще трябва да стягаме коланите. Дупката АЕЦ "Белене" щеше да ни отпрати в поредната национална катастрофа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнениеи аз ти приличам на сектант и зомби така ли ?
Съгласен ли си!
Почвам....
Коментар
-
Проявяваш на моменти мисъл, но като цяло си изпълняваш службата
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеРазбира се че мога да давам характеристики на който си искам. Не виждам нищо лошо някой ако им прилича на сектант да го наричам сектант.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеРазбира се че мога да давам характеристики на който си искам. Не виждам нищо лошо някой ако им прилича на сектант да го наричам сектант.
Коментар
Коментар