IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• "Белене" ще означава необратим руски монопол и високи цени на тока
    http://www.24chasa.bg

С политолога ОГНЯН МИНЧЕВ разговаря Юри Велев.

- Г-н Минчев, добре ли ще е първият български национален референдум да е за съдбата на АЕЦ "Белене"?

- Вече няма голям избор по тази тема. След като са събрани над 700 000 подписа, в случай, разбира се, че поне 500 000 от тях са валидни, ще трябва да бъде организиран такъв референдум. И това е не само изискване на конституцията, но и все повече изискване на политическата логика. Ако 700 000 български граждани (предстои да разберем колко точно са) имат желание съоръжение като АЕЦ "Белене" да бъде построено, това означава, че има необходимост от широк обществен дебат за това какви биха били последствията, цената за построяването на АЕЦ "Белене" и дали българското общество и държава могат да си позволят да платят тази цена.

Акцията на БСП за събиране на подписи за референдум е изцяло популистка - аз не мисля, че дори едно потенциално управление на БСП би се ангажирало със строителството на АЕЦ "Белене", но тъй като това е тема, по която могат да се дрънкат червени доспехи и чрез която може да се циментира соцкомунистическо обществено мнение, БСП я взе на въоръжение, за да засили вътрешното си единство, както обикновено те самите се изразяват. В този смисъл, ако на Бузлуджа бяха издигнати искания за възстановяване на социализма и на СССР, то тук АЕЦ "Белене" има своето място дотолкова, доколкото Ленин беше казал, че комунизмът, това е съветска власт плюс електрификация. Очевидно БСП иска "съветска власт плюс електрификация", за да бъде комплектът пълен.

- Имате ли отговор защо по време на тройната коалиция не бе започнато строителството на "Белене"?

- Никой не дава подобен отговор. Той може индиректно да бъде открит в цялостния процес на проектиране на АЕЦ "Белене". През целия мандат на тройната коалиция, както и в предшестващия мандат на НДСВ и ДПС за АЕЦ "Белене" са приемани отделни фрагменти, подписвани са отделни документи, но този проект със или без кавички никога не е имал ясна обосновка, никога не е бил провеждан търг по законосъобразни процедури. Търгът, който бе проведен, бе манипулиран и безчестен заради това, че в неговата основа бе положено изискването технологията, с която да се строи АЕЦ "Белене", да бъде руска.

Проектът никога не е притежавал икономическа обосновка от гледна точка на инвестициите, които ще бъдат вложени в него, и на потенциалния пазар на електроенергията, която ще се произвежда от АЕЦ "Белене". Проектът никога не е бил оценяван от гледна точка на потенциалните последствия върху българската енергийна система, върху функционирането на АЕЦ "Козлодуй" и на системата тецове "Марица изток". Икономисти имат доста сериозни опасения, че построяването на АЕЦ "Белене" на практика ще затвори АЕЦ "Козлодуй" и "Марица изток".

Проектът никога не е бил оценяван системно от гледна точка на последствията, които ще има за циментирането на руския енергиен монопол в България за целия 21 век. Широко известно е, че в България имаме 100% зависимост от руски газ, 100% зависимост от петрол и петролни продукти от "Лукойл - Нефтохим", 100% зависимост от руско ядрено гориво за "Козлодуй".

В България имаме и масово влияние на руските енергийни технологии, на всички видове руски енергийни доставки, което на практика означава, че Русия контролира в огромна степен българския енергиен пазар и енергийна система. Ако бъде построен АЕЦ "Белене", това ще означава необратим монопол на Русия върху българската енергетика за целия 21 век. Последствията ще бъдат не само монополно високите цени за електроенергия, които ще плащат обикновените български граждани. Ще има и стратегически последствия за една страна, която е член на ЕС и НАТО и която си е позволила да бъде 100% зависима от друга страна, която е в най-добрия случай опонент на ЕС и НАТО в политическо, стратегическо, геополитическо измерение.

- В този смисъл, ако референдумът каже да се строи "Белене", няма ли да се озовем в наистина особено геополитическо положение?

- Бих казал, че ние вече сме в такова, тъй като огромната корупционна вълна на руското влияние не само чрез руската пета колона в България, но и чрез корупционното влияние върху българската администрация и политическа класа от страна на руските енергийни гиганти поставя България в едно, бих казал, неприлично геополитическо раздвояване - от една страна, се преструва, че приема критики и препоръки от ЕС за реформа на своята институционална система, а от друга страна, допуска системното рушветчийство в гигантски мащаби от страна на руски финансови икономически корпоративни интереси, които разлагат институционалната система на България и я превръщат в придатък на руския олигархичен интерес.

- Как да разбираме думите на премиера Борисов "ние сме за референдум, ние подкрепяме" заедно с допълнението, че ако си "за" "Белене", това означава все едно всеки българин да изплати по един мерцедес за централата. Това не е ли опит да свали отговорността от себе си за решението?

- Възможно е това да е едната от интерпретациите, но аз мисля, че не само Борисов, но и всички граждани в България независимо от своето отношение към АЕЦ "Белене" нямат избор, освен да приемат референдум, ако поне 500 000 от тези подписи се окажат валидни.

Има обаче и политическа страна на нещата - когато се организира подобна мащабна кампания за изграждане на съоръжение като АЕЦ "Белене", хората, които разбират щетите, които би причинило то на българския национален интерес, не могат да си позволят отбранително просто да си затворят очите или да се ослушат за референдума. Те трябва да излязат на публичен дебат и да накарат българската гражданска общност да се изкаже по въпроса. Да кажат категорично хората, които са против АЕЦ "Белене", защо този проект ще доведе до цени на електроенергията, които няма да се измерват в днешните 13% увеличение, а може би в пъти, защо АЕЦ "Белене" ще доведе до рухването на наличната електроснабдителна мрежа на България, защо АЕЦ "Белене" ще означава необратима зависимост на България от изключително алчни, безотговорни корпоративни олигархични интереси. В случая - от Русия, но от която и страна да е подобна зависимост, би била съвършено неприемлива за страна, която има поне грам национално достойнство.

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
      Бомбастични празни думи на човек, завършил журналистика, станал социолог по времето на социализма (аха, аха...), управител на социологическа "Агенция Скала".

Нещо не си къса дипломите...
      Защо ли немам доверие, меко казано, на разните му там журналя и измислени социолози?

Да, това е класически довод ад хоминем от моя страна, но тук си е точно на мястото.
      Доводът ад хоминем не е порочен сам по себе си.
      Порочен го прави порочното му използване.
      Ето интервюто http://www.mediapool.bg/%D0%B8%D0%BC...ews195919.html

Аз не знам какво е това ад хоминем. Ама постоянното му повтаряне звучи нещо като хомо.
      И никой, включително и ти не разглеждаш тезите на Томов по същество и да ги обориш с аргументи, ами ми приказваш за това кога е станал социолог. Ами че всеки над 40 години е получил образованието си по времето на соца - предполагам и ти.

Ето няколко тези на Цветозар Томов:
      1.ГЕРБ се опитва на всяка цена да овладее съдебната система, независимо от обществените реакции.
      Аз бих добавил, че не се опитва, ами я е овладял над 90%.
      2. ГЕРБ установява един нов тоталитарен режим.
      Всъщност този процес е към края си. Ще се затвърди с избирането на един още по-послушен съдебен съвет и още по-послушен (ако е възможно) нов главен прокурор. И ще завърши с подчиняването на Конституционния съд. Тогава няма да има никакво мърдане. Бойко ще стане всевластен господар и всякакви протести ще бъдат брутално смазвани още в зародиш.
      3. Парламентарната опозиция не е опозиция в действителност.
      И тук съм съгласен. Всички парламентарни партии гледат да не изпуснат и малкото кокалче, което им отпуска ГЕРБ. И за това в парламента, пък и извън него се държат като хомо..там какво беше.
      4. Медиите са слугински.
      Едва ли може някой да го оспори. Слушам снощи как недоразумението транспортен министър обяснява провала на собствената им политика в БДЖ с ЖАН ВИДЕНОВ?!?!? И журналиста се мазни слугински, вместо да го пита "Що не се оправдаеш с хан Аспарух?" Олимпиадата се очертава като най-големият провал в последните 60 години, а по медиите се дрънка за успехи! Какви успехи бе? Още официално нямаме медал. А през 1976 г имахме 22 медала и седмо класиране. После май ни взеха един, та се класирахме осми, ама може и да бъркам. Да не говорим за безподобната излагация във футбола. И медиите са твърдо пас.

Такива работи. А ми разправяте какъв лош социолог бил Цветозар Томов. Оспорете изводите му!
      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
        Единствено нетуъра вчера пусна нещо, което действително е тема за размисъл-интерв‘юто с Цветозар Томов, ама платения драскач побърза да се изака на лицето на социолога и размисълът свърши.
        Бомбастични празни думи на човек, завършил журналистика, станал социолог по времето на социализма (аха, аха...), управител на социологическа "Агенция Скала".
        Цветозар Томов от агенция "Скала", 08.06.2009:

„Продължавам да мисля, че няма българска партия, която е в състояние да спечели повече от 800 000 гласа на парламентарните избори, и при положение, че активността ще бъде по-висока, резултат над 30 на сто за ГЕРБ е слабо вероятен.

...в студиото на "РЕ:ТВ" Цветозар Томов се зарече, че ако Бойко Борисов и партията му ГЕРБ спечелят повече от 105 депутатски места, той ще си скъса всички дипломи.
        Нещо не си къса дипломите...
        Защо ли немам доверие, меко казано, на разните му там журналя и измислени социолози?

Да, това е класически довод ад хоминем от моя страна, но тук си е точно на мястото.
        Доводът ад хоминем не е порочен сам по себе си.
        Порочен го прави порочното му използване.
        Last edited by vmаnkov; 07.08.2012, 09:32.
        Свободен във виелицата.
        http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
          Тази тема напоследък бие всички рекорди по изпростяване. Единствено нетуъра вчера пусна нещо, което действително е тема за размисъл-интерв‘юто с Цветозар Томов, ама платения драскач побърза да се изака на лицето на социолога и размисълът свърши.
          За мое съжаление и аз съм на песимистичното мнение на Томов - всичко е загубено. България е обречена на безпросветна простотия под ботуша на мутро-милиционерите.
          Бог да я прости. Не беше толкова лоша държавичка.
          1. От всяко положение има изход Гигов
          2. Пряка Демокрация !!!
          Баба ме научи на много неща.
          tnm

Коментар

• Тази тема напоследък бие всички рекорди по изпростяване. Единствено нетуъра вчера пусна нещо, което действително е тема за размисъл-интерв‘юто с Цветозар Томов, ама платения драскач побърза да се изака на лицето на социолога и размисълът свърши.
            За мое съжаление и аз съм на песимистичното мнение на Томов - всичко е загубено. България е обречена на безпросветна простотия под ботуша на мутро-милиционерите.
            Бог да я прости. Не беше толкова лоша държавичка.
            Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Димке, понеже се правиш, че я разбираш математиката ще ти задам една текстова задача с две неизвестни:

Когато баба Бриджит Бардо му скръцна със зъби, Бойко Борисов напълни на колко % какво ???
              tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от dimka_1981 Разгледай мнение
                една задачка за човека ударил процентите в земята

а ве мечо цената е паднала 16 пъти ( 1600 % ) , а тези защо са написали само 77,26 % ...нещо ни будалкат нали...
                1. Бойко Борисов 100 % изтърва братя Галеви
                2. Бойко Борисов е 100 % ортак с бандитите от СИК
                3. Бойко Борисов е 100 % комунист, който по време на деполитизацията не си хвърли комунистическия билет
                4. Бойко Борисов на 100 % даде винетките на кого ???
                Last edited by mechobikov; 07.08.2012, 08:42.
                tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от dimka_1981 Разгледай мнение

а ве мечо цената е паднала 16 пъти ( 1600 % ) , а тези защо са написали само 77,26 % ...нещо ни будалкат нали...
                  http://youtu.be/jh9ZmNzm1qE

100 % ТЕРОРИСТИ СА ЦИОНИСТИТЕ !!!
                  Last edited by mechobikov; 07.08.2012, 08:21.
                  tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                    Победителите не ги съдят !!!
                    Щото нема кой.
                    Изменение за избрания период - 77,26%
                    Най-ниска цена (лв.)0,02
                    Средна цена (лв.)0,06
                    Най-висока цена (лв.)0,32

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                      да си идиот кире понякога е за цял живот , не четеш ли какво пише отстрани на тази "статия"...
                      Първоначално изпратено от neverojatno.wordpress.com
                      Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността.
                      Съвпадението с реални събития, свързани с действително съществуващи субекти и обекти, носещи същите имена както героите в изложените писмени текстове е случайно и неволно. Всеки читател и посетител на тази страница приема безусловно гореизложеното.

Коментар

• Победителите не ги съдят !!!
                        Щото нема кой.
                        tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от UNSS Разгледай мнение
                          Аве дал по наште медии споменаха 06.Август.1945...... Има ли нема ли военно престъпление
                          Бомбардировката на Фукушима?
                          Свободен във виелицата.
                          http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc

Коментар

• Аве дал по наште медии споменаха 06.Август.1945...... Има ли нема ли военно престъпление

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                              Meчо, изборът на съдия, прокурор, шериф и т.н. е възможно в малко населено място, където хората се познават, съществува все още онзи страх от общественото мнение.
                              Има и мирови съдии, които не са юристи, а хора с безупречна репутация и силно развито чувство за справедливост. Тук тази институция ще бъде опорочена в зародиш.
                              Как в един 400 хиляден град, избирателите ще се запознаят с професионалните и чисто човешки качества на кандидат кадията?
                              Казвал съм много пъти че за нас е по добре да сме президентска република.Полицията трябва да се раздели на на такава която се занимава с престъпления и общинска която осигурява обществения ред като паркиране шум и др. такива.Окръжните прокурори и съдии да се избират на преки избори както и шефа на общинската полиция.Никакви партийни помияри на никакви постове.

Коментар

• Дори избиране по жребий е много по добро от сегашната система при кадиите !!!
                                tnm

Коментар

Working...
                                X