Първоначално изпратено от vmаnkov
Разгледай мнение

- има ли и каква е разликата между либертарианство и либерализъм?
Либерализъм е огромно течение, в което има дори противоречащи си философии. Например, либералите в САЩ (демократите) са с коренно противоположни възгледи спрямо либералите в континентална Европа. В БГ либерализма (НДСВ) е принципно в един отбор с либералите от континентална Европа - малко правителство, конкуренция, свобода. Либертарианството слага едно "още по-" и "още повече" пред всичко, за което стои либерализма. Като отрича, донякъде, способността на правителството да принуждава който и да било за каквото и да било в името на каквото и да било (изключваме правораздаване до някаква степен, но не изцяло, това е тема на друг, дълъг разговор).
- възможно ли е съчетание на либерализъм с демокрация?
Защо не?
- има ли почва либерализмът в България? Ако "да/не" - то защо?
Либерализмът и либертарианството принципно имат почва по време на икономически възход, когато солидарността започва да става бреме за все повече хора. Както и в образовани държави, тъй като де факто те защитават парадигма, в която хората са отговорни сами за себе си, а държавата не е мащеха. За това се изисква определено ниво образованост, самочувствие и самоувереност. Във време на икономически трудности и проблеми в образователната сфера, критичната маса от хора искат държавата или някой диктатор да им "оправи" живота, така че либерализмът никъде го няма.
Не знам какво си ме питал преди, копирай си пак въпросите, не си ги спомням. Може и да не съм ги видял.
Коментар