IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
    Иххаа!

Изпуснал съм тук малко от купона.

Е, не получих никакъв отговор от г-на Каролева на моите три въпроса - два лични и един основен.
    Както и да е, липсата на отговор също казва нещо и е пак отговор Забравяме го.

Но задавам пак три въпроса към г-на Каролева, този път безлични:

- има ли и каква е разликата между либертарианство и либерализъм?
    - възможно ли е съчетание на либерализъм с демокрация?
    - има ли почва либерализмът в България? Ако "да/не" - то защо?
    Гледам, че ГЕРБерите сте ги натикали в миша дупка вече

Либерализъм е огромно течение, в което има дори противоречащи си философии. Например, либералите в САЩ (демократите) са с коренно противоположни възгледи спрямо либералите в континентална Европа. В БГ либерализма (НДСВ) е принципно в един отбор с либералите от континентална Европа - малко правителство, конкуренция, свобода. Либертарианството слага едно "още по-" и "още повече" пред всичко, за което стои либерализма. Като отрича, донякъде, способността на правителството да принуждава който и да било за каквото и да било в името на каквото и да било (изключваме правораздаване до някаква степен, но не изцяло, това е тема на друг, дълъг разговор).
    Защо не?
    Либерализмът и либертарианството принципно имат почва по време на икономически възход, когато солидарността започва да става бреме за все повече хора. Както и в образовани държави, тъй като де факто те защитават парадигма, в която хората са отговорни сами за себе си, а държавата не е мащеха. За това се изисква определено ниво образованост, самочувствие и самоувереност. Във време на икономически трудности и проблеми в образователната сфера, критичната маса от хора искат държавата или някой диктатор да им "оправи" живота, така че либерализмът никъде го няма.

Не знам какво си ме питал преди, копирай си пак въпросите, не си ги спомням. Може и да не съм ги видял.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
      Сега поне разбрах от къде идва заблудата ти, че бях останала с впечатление, че до преди 3-4 години не си бил тук и не си видял никакъв ръст, а само по твои си хипотези отчиташ спад от 3% и то за няколко години, един вид минали сме рецесията без да я усетим

Грешката ти е, че разглеждаш данните като номинален ръст, само че по този начин - за 2007 БВП е 60млрд, за 2008 - 69млрд, а ръста ти е 15%, като си извадиш и инфлацията го докара до 7-8 )))

В данните на НСИ/Евростат се отчита реален ръст с отчетена инфлация и се изчислява по текущи цени от 2000г.
      Т.е. реалният ръст за 2008ма си е точно 6.2% и т.н.
      И графиката си е ...графика )

Между другото, с новата методика, с която се включва и сивия сектор от 2010г.също могат да се правят доизкусурявания, защото не е ясно НСИ на каква база е преизчислила % му 15 години назад.
      Приела е за относително тегло за 2001 14%, за 2007 12%, а за 2011 10.5%.
      Но, мисля, че преди 5 -10 години, % му е по-голям
      т.е. ако днес имаме 80млрд БВП в крайната му стойност ще се вкл. още 10% и става 88млрд...да де, но дали преди 10 години са били само 14% )
      Незнам откъде вземаш тези данни но от доклада на световната банка БВП без отчетена инфлация е следният в милиарди долари.
      20005 - 28.9
      2006 - 33.21
      2007 * 42.11
      2008 - 51.82
      2009 - 48.57
      2010 - 47.73
      2011 - 53.51
      За графиката за ръста си права ,че е с отчетена инфлация. и е реална
      По интесно ми е защо през управлението на БСП инфлацията винаги е много висока, което намалява покупателната сила.
      и как го постигат когато, отчитат ръст на БВП. Това са две несъвместими неща увеличено предлагане и увеличени цени (намалено търсене). нещо не се връзва. Някаква измама правят. От друга страна не могат да печатат пари така ,че "има нещо гнило в Дания"
      Най вероятно всичко идва от държавните поръчки на тройни цени и оттам рушветите. Даването на същите на цени 2-3 пъти по високи на обръча от фирми свързани с БСП първо вдигат общата инфлация защото цените са 2 до 3 пъти над реалните и второ повишават БВП защото са поръчани стоки и услуги за сметка на държавният бюджет. А сметката ще я плати някой друг. не те.
      И аз като отида на кръчма много обичам да поръчам когато знам ,че друг плаща
      Last edited by 4un4o; 26.08.2012, 08:54.

Коментар

• Всъщност има и по добър вариант. Анархия с армия. Армията се поддържа единствено срещу външни врагове и няма право изобщо да се меси в уреждането на вътрешни конфликти. В армията участват всички здрави мъже, и всички жени, които желаят. При анархия обществото само се справя с престъпниците. Липсва естествено организирана престъпност, тъй като липсва полиция. Населението естествено е въоръжено.
        Баба ме научи на много неща.
        tnm

Коментар

• Ако трябва да дам идея на Дуче, струва ми се, че най добра е идеята за държава "нощен пазач". Цитирам от уикипедия.

"Минархизъм (понякога като либертарианизъм на малката държава или ограниченото управление) е политическа идеология, която поддържа, че единствената легитимна функция на държавата е защита на индивидите от агресия, кражба, нарушаване на договор или измама (понякога наричани "държави тип нощен пазач" - идеята произхожда от Адам Смит). Според минархистите "държавата е необходимото зло" и те настояват, че тя трябва да се грижи само за живота, свободата и собствеността на всеки индивид."

Естествено това не е възможно в условията на тиранията наречена представителна демокрация. Необходима форма на управление е пряка демокрация, а може и мини анархия (минимум закони свързани със защита на личността, собствеността и задълженията и договорите).
          tnm

Коментар

Иххаа!

Е, не получих никакъв отговор от г-на Каролева на моите три въпроса - два лични и един основен.

1. Либертарианец съм аз. По точно минархист. Либерализма е една лъжа дето подхожда на снаха на политбюро.
            2. Не е възможно съчетание на либерализъм с представителна демокрация. Това на което викат либерализъм и пртедставителна демокрация на запад си е жива тирания !!!
            3. За третия въпрос не мога да ти схвана мисълта. Какво означава има ли почва ???

Разбираш ли. Те либералите уж са за свободна конкуренция в бизнеса, но отричат (без да го казват директно) свободната конкуренция в борбата за държавна власт. Държавата я схващат като инструмент за ограбване на обществото чрез държавни и обществени поръчки. Законите се променят с цел да се концентрира капитала в малко на брой близки до властта фамилии. Естествено публично говорят точно обратното.
            Last edited by mechobikov; 26.08.2012, 07:25.
            tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от 4un4o Разгледай мнение
              http://www.nsi.bg/EPDOCS/Inflation_god2011.pdf
              Ето отговора ми по нагледно и сбито. БСП управлява от 2005 до 2008 Преди това 4 години НДСВ след тях Герб.
              НДСВ им дава щафетата с 5.5% ръст на БВП и средна инфлация за периода 4.5% или НДСВ са увеличили БВП с 1% реално Без влиянието на цените (период 2001-2004 г)
              След това БСП имат ръст на БВП около 5.5% и средна годишна инфлация 8.325% или като махнеш влиянието на цените върху ръста на БВП ще рече ,че през управлението на БСП икономиката се е свивала с 2.825% годишно. Или през тяхното управление са произвеждани 2,825% по малко стоки и услуги и благодарение на по високите им цени тези маймуняци са отчели ръст на ВБП. а реално са управлявали като са предизвикали рецеция. През 2007 имах около 3к доходи тези другарчета за 4 години управление ми откраднаха 1к или сега с тези 3 к мога да си купя 66.7% от стоките които можех да си купя през 2006 година. Това са пладнешки разбойници.Рзбери го най сетне.
              Сега поне разбрах от къде идва заблудата ти, че бях останала с впечатление, че до преди 3-4 години не си бил тук и не си видял никакъв ръст, а само по твои си хипотези отчиташ спад от 3% и то за няколко години, един вид минали сме рецесията без да я усетим

Грешката ти е, че разглеждаш данните като номинален ръст, само че по този начин - за 2007 БВП е 60млрд, за 2008 - 69млрд, а ръста ти е 15%, като си извадиш и инфлацията го докара до 7-8 )))

В данните на НСИ/Евростат се отчита реален ръст с отчетена инфлация и се изчислява по текущи цени от 2000г.
              Т.е. реалният ръст за 2008ма си е точно 6.2% и т.н.
              И графиката си е ...графика )

Между другото, с новата методика, с която се включва и сивия сектор от 2010г.също могат да се правят доизкусурявания, защото не е ясно НСИ на каква база е преизчислила % му 15 години назад.
              Приела е за относително тегло за 2001 14%, за 2007 12%, а за 2011 10.5%.
              Но, мисля, че преди 5 -10 години, % му е по-голям
              т.е. ако днес имаме 80млрд БВП в крайната му стойност ще се вкл. още 10% и става 88млрд...да де, но дали преди 10 години са били само 14% )
              Last edited by съни(тя); 26.08.2012, 02:37.

Коментар

• Толкова си тъп генерале - имах предвид, че ти обвиняваш че дрогата била на Бойко и Цецо пък аз ти обяснявах, че ако е така те нямаше да я хванат, защото точно те са дали инфо на чужденците и след това са се включили другите. Тия дето полицията нямала идея ги разправяй на друг - а тва че на БГ съда и с камера да му покажеш престъпление пак не може да осъди извършителя е друга работа.
                “We knew a lot of things, but there was no way to tell the sailors to run from the ship because we were going to seize it,” Borissov said.
                The operation, dubbed “Espartana,” was launched in January and was carried out jointly by the Spanish and Bulgarian authorities, in co-operation also with the French police services, the US Drug Enforcement Agency and the UK’s Serious Organised Crime Agency.

Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                Кои САМИ са си хванали пратките бе герберче??
                Та българската полиция НЯМАШЕ идея за тази пратка. Чак като испанците хванаха дрогата, нашите арестуваха собственика на кораба, който съдът освободи. Освободи го БЕЗПРЕКОСЛОВНО, защото полицията няма и сянка от доказателство срещу него. Което беше потвърдено ПРЯКО от прокуратурата, която дори не протестира освобождаването. Беше потвърдено непряко и от самия ЦВЪКИ, който каза че ако испанците издействат европейска заповед за арест, тогава може да им предадем собственика. С една дума-идея си НЯМАМЕ!
                Я пак, герберска подлого, обясни как САМИ сме хванали трите тона кокаин!
                Last edited by rogers; 26.08.2012, 02:14.

Коментар

• Първоначално изпратено от vladimir.karolev Разгледай мнение
                  Вижте сега. НДСВ е управлявало преди 10 години.
                  говориш пълни глупости...Няма такова управление в държавата...преди 10 г.започна управлението на тройната коалиция , първо с царчето за мин.пред. после с младежа серж.... А управлението ви беше успешно преди всичко заради супер благоприятната международна икономическа обстановка ... така че помпи мускули пред леваците като Ретурн ( щастлив колко спокойно било тогава - левак то бе спокойно и преди 89 г. ) ...Още помня с какъв влажен поглед гледаше Борисов първата нощ след изборите и как му се възхищаваше....а сега нареден до гиговци, монтита , изтрещели императоти , пчели в някакъв селски форум .

Владко наистина ли си бил шпионин пич ...ех изпитвах някаква симпатия към тебе , Но ако това е вярно ... сори пич , изтрит си от списъка.

Коментар

Иххаа!

Либерализма смята че държавата не трябва да се меси и да има свободна конкуренция. Либертарианството отрича държавата като институция и защитава личната свобода, правото на собственост и правото да я защитаваш.
                    I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

• Иххаа!

Свободен във виелицата.
                      http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                        А бре каскет защо си мислиш, че Каролев ще ти се върже на провокациите - макар и да имам резерви относно неговата безпристрастност в случая.... това да не ти е да пишеш "доклади" под псевдоним Не разбра ли, че закриха 6-то и очевидно ти трябва преквалификация
                        Да ама и пуснаха лудите като теб от Карлуково на свободен режим....
                        И да браниш шитовете си няма да станат ракети...

Коментар

• Първоначално изпратено от 4un4o Разгледай мнение
                          Щом не са Ви хванали, значи сте кадърен.
                          Другари,
                          Защо никой не опроверга постнатите от мен резултати за икономическите постижения на 3 те последни правителства. Нещо нямате аргументи май.
                          Срещу цифрите и фактите и Боговете мълчат.
                          Ръководните другари, познават добре психиката ви. Дават ви зрелища и жълтинки и тълпата ги подкрепя. Един аргумент няма в последните няколко страници. поствате само клевети, недоказани с нищо.
                          Г-н Каролев мислих ви за интелигентен и умен мъж. Разочаровахте ме. Явно има защо да сте на дъното.
                          Както спомена някой в началото. свалиха Ви до нивото на тълпата.
                          На дъното на кое съм? Нямам амбиции да съм политик, така че изобщо няма как да съм на дъното на политиката Явно за някое друго дъно говориш

Коментар

• http://afera.bg/mishena/29099.html

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                              Господин Каролев ,
                              Зададох въпрос за икономическата и финасова ситуация през края на 2012 и началота на 2013 в БГ като подчертах ФИБ ,ЦКБ ,гръцките банки ,ХИМ и сие , износители и бъдещи възможност за фалити...
                              А бре каскет защо си мислиш, че Каролев ще ти се върже на провокациите - макар и да имам резерви относно неговата безпристрастност в случая.... това да не ти е да пишеш "доклади" под псевдоним Не разбра ли, че закриха 6-то и очевидно ти трябва преквалификация
                              За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
                                Да - и сигурно сами си хващат пратките - колко си ми умен само
                                Кои САМИ са си хванали пратките бе герберче??
                                Та българската полиция НЯМАШЕ идея за тази пратка. Чак като испанците хванаха дрогата, нашите арестуваха собственика на кораба, който съдът освободи. Освободи го БЕЗПРЕКОСЛОВНО, защото полицията няма и сянка от доказателство срещу него. Което беше потвърдено ПРЯКО от прокуратурата, която дори не протестира освобождаването. Беше потвърдено непряко и от самия ЦВЪКИ, който каза че ако испанците издействат европейска заповед за арест, тогава може да им предадем собственика. С една дума-идея си НЯМАМЕ!
                                Я пак, герберска подлого, обясни как САМИ сме хванали трите тона кокаин!
                                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

Working...
                                X