IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 20.09.2012 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
    това всичко е вярно,ако е икономически рентабилно производството на ел.енергия от АЕЦ-а тук има много въпроси.
    Още по-големи и сериозни са въпросите ,какво ще се прави произведената енергия-защото пазар за нея у нас няма -и сега изнасяме ,дори миналата година имаме рекордно количество изнесена енергия. Акумулатори още не са измислени.
    Една енергийна с-ма не може да бъде изградена само от базови мощности-АЕЦ-вижте какво е потреблението в момента-ако имаме Беле-не не трябва да работи никаква друга мощност,а това е невъзможно.
    Базовите централи работят денонощно,бавни са в реакциите и произвеждат най евтината енергия.
    В енергийната с-ма участват и подвърхови централи-ТЕЦ и ВЕЦ и газови ц-ли-те покриват неравностите в товаровия график-тока им е по-скъп ,но те не работя т с постоянно натоварване.
    И най-скъпия ток е върховия-доставян от централи ,които могат да реагират от секунди до минути-това са ВЕЦ и Газови/които ние нямаме/
    Не знам дали разбрахте ,какво искам да ви кажа-но с две думи да обобщя:
    В една енергийна с-ма не може да има само базови мощности,а и други ,които взаимно се допълват и е необходимо да бъдат в някакви здравословни пропорции,
    а тези пропорции с Белене-без твърди договори за износ ,защото у нас тази енергия не и е необходима,сериозно се нарушават.
    При сегашната ситуация АЕЦ Козлодуй дава около 40% от консумираната енергия в страната,ако заработи Белене -80% -от пролетта,до средата на есента и 90%
    Трудно мога да не се съглася с теб, въпреки че съм привърженик на ядрената енергия. Ти повдигаш въпроси, на които трябва да отговорят експертите. Точно експертите трябва да се произнесат по въпроси за икономическата рентабилност, перспективи за развитие на енергетиката в региона, бъдещите нужди от енергия респ. пазар, екологичност, безопасно и на поносима цена съхранение на отработеното гориво, балансиране на енергосистемата, и т.н. Просто не съм достатъчно компетентен за да изброя всички въпроси, по които трябва да се изкажат експертите.
    За съжаление въпросът за строеж на нова АЕЦ се политизира извънмерно. И самият факт, че го обсъждаме в тема "Политика" го доказва.
    Референдум по въпроса нищо няма да реши. Дори да се проведе (в което се съмнявам) той не може да доведе до искания от БСП резултат, защото условията за валидността на референдума са невъзможни за изпълнение. Няма как да се постигне активност на участниците над 60% от имащите право на глас. Въпреки това аз подкрепям провеждането на такъв, за да се активизира малко гражданското общество и да се докаже, че и народът има право на пряк вот.
    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Досега не е ясно:
      - Ще се строи ли 7 ми блок в Козлодуй?
      --ако се мести този от Белене(според Борисов) каква ще е цената, вкл. за нови разрешителни?
      ---по-рентабилно и финансово обосновано ли е?

АЕЦ "Козлодуй" -5 и 6 подлежи на проверка през 2017, с надежда да работи до 2025/30
      - нормално е с намаляване на срока на експлоатация да намалява и КПД-то на производството, има ли достатъчно заместващи мощности?

България продължава ли да плаща по проекта Белене?

Изобщо, очертава се интересна дискусия за ядрената енергетика на... Референдума

Коментар

• Не съм феминистка. Против съм каквито и да е права изведени на база пол, религия, етнос, раса, статус и т.н. Против съм квотите и всякаква друга форма на сегрегация над можещите защото по същество е точно това.
        Девойчето си е осъзнато.

Коментар

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
          Репликата ти оставям без коментар, но не отговори на въпроса...!
          Беше отговорено 100%.
          Който не разбира - негов проблем.
          Свободен във виелицата.
          http://www.youtube.com/watch?v=mzGk8cYJVjc

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
            Няма опасност да се освиня нито физически, нито морално- добър вътрешен стабилитет. Обаче с това "кака" си точно като циганка.
            Истината може да я кажеш и без крясъци и съм убедена, че точно тогава ще поискат да те чуят по-качествените 20%.
            Екстремното говорене не е харно. Може да върши работа за кратко време и в по-обтегната обстановка. На делнично, а и на политическо ниво отблъсква.
            Много ограничени са случаите когато е полезно.
            Ти нещо кво, да не би да ме учиш?

Я се осъзнай, девойче!
            Учи мъжа си, децата си, тези-онези, но да стигнеш до мен ти е далече и високо, и надали ще се сподобиш некога да ми кажеш нещо, което да не съм чул или мислил, още когато си била ... е... и си въздухарка-псевдофеминистка.
            Last edited by vmаnkov; 31.07.2012, 19:39.
            Свободен във виелицата.

Коментар

Кои сте "вие българите"!? По какво да ви разпознаваме, и как да разберем дали и ние се числим към вас!?
              Това е усещане, чувство, вълнение - може и да се развие, но като цяло или го имаш, или не

Коментар

• vmankov

Няма опасност да се освиня нито физически, нито морално- добър вътрешен стабилитет. Обаче с това "кака" си точно като циганка.
                Истината може да я кажеш и без крясъци и съм убедена, че точно тогава ще поискат да те чуят по-качествените 20%.
                Екстремното говорене не е харно. Може да върши работа за кратко време и в по-обтегната обстановка. На делнично, а и на политическо ниво отблъсква.
                Много ограничени са случаите когато е полезно.
                Last edited by val/she; 31.07.2012, 19:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
                  Щом казваш "вие българите", то не си българин.
                  Българите казваме "ние, българите". Както и всеки друг народ казва.

Така че не се коси за нашата работа и не ни питай нас, българите, какво сме - нема да разбереш, чужденче.
                  Репликата ти оставям без коментар, но не отговори на въпроса...!

Коментар

Кои сте "вие българите"!? По какво да ви разпознаваме, и как да разберем дали и ние се числим към вас!?
                    Щом казваш "вие българите", то не си българин.
                    Българите казваме "ние, българите". Както и всеки друг народ казва.

Така че не се коси за нашата работа и не ни питай нас, българите, какво сме - нема да разбереш, чужденче.
                    Свободен във виелицата.

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                      vmankov, с тази реторика само отблъскваш потенциални електорални единици.
                      Аз не съм цигански събирач на тъпанарски единици (политик); това не е реторика, това е истина.

Ти си политик ли? Срещу истината?

Недей, кака, ще станеш дебела свиня в пряк и преносен смисъл, ако станеш политик.
                      После, като земеш да умираш, ще си биеш главата в стената, но ще е късно.
                      Свободен във виелицата.

Коментар

• Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
                        Знам, че не си за комунягите.

Както и да е, аз бих казал - да не изпускаме прецедента за възвръщане на нашите суверенни права.

Долу политтърговците!
                        Долу циганьора, който е техна основа!
                        Долу световното еврейство, което е техния господар!

Да живее суверенът на България - ние, българите!

Коментар

• vmankov, с тази реторика само отблъскваш потенциални електорални единици.

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
                            2. Да ни е честит РЕФЕРЕНДУМА !!!
                            Знам, че не си за комунягите.

Както и да е, аз бих казал - да не изпускаме прецедента за възвръщане на нашите суверенни права.

Долу политтърговците!
                            Долу циганьора, който е техна основа!
                            Долу световното еврейство, което е техния господар!

Да живее суверенът на България - ние, българите!
                            Last edited by vmаnkov; 31.07.2012, 19:03.
                            Свободен във виелицата.

Коментар

• 1. Ако гражданите не изискват от политическите си представители, олигарсите ще се погрижат.
                              2. Да ни е честит РЕФЕРЕНДУМА !!!
                              Баба ме научи на много неща.
                              tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                                Хм-м-м ..... полезна ли е? Този въпрос трябва да се разглежда единствено и само в добавка на основния въпрос - дали е икономически оправдан проект. А както казах вече, този въпрос е много мътен при положение, че не сме виждали истинския доклад на банката. Но нека си представим, че АЕЦ Белене е икономически изгодна или че по-скоро е някъде около "нулата" между печалбата и загубата и тогава "другите" ползи могат да имат решаващо значение за накланяне на везните.

И така ето ги тези ползи:

1. Независимост. Учудва ли те? Да, за чудене е, особено след до болка повтаряните от партийната пропаганда клишета за "зависимостта от Русия". Да, ама не. АЕЦ гарантира най-висока "сигурност на доставките" сред всички възможни източници на енергия - и ВЕИ и не-ВЕИ. ТЕЦ зависят от доставките на гориво, като спрат влаковете с въглища, танкерите с мазут или някой врътне кранчето на природния газ - и енергетиката е на колене до няколко дни, най-много 2 седмици. За България, която няма собствени ресурси, освен лигнитните въглища в Марица-изток, това е от съществено значение. Да не говорим пък че зависиш и от алчни синдикати - транспортни стачки, миньорски стачки и прочее синдикална бълвоч. ВЕЦ, соларните и вятърните пък зависят от капризите на природата. Единствено соларна централа в Сахара може да се доближи до АЕЦ по осигуряване на енергийна независимост. Докато при АЕЦ горивото, необходимо за работа на един реактор за една година се събира в 3-4 обикновени ТИР-а без ремаркета. И се нуждае от складова площ колкото 1/4 от един магазин Кауфланд. И може да се съхранява в продължение на години. И има поне три фирми в три различни държави, които могат да ти го произведат и доставят. И струва 30-40 милиона лева за едно зареждане. Ако си побъркан на тема "независимост" можеш да извадиш вместо 80 милиона за двата блока годишно - 160 милиона за по две зареждания и ако току що си заредил - имаш ТРИ ГОДИНИ пълна автономност! Ето на това му казвам аз независимост!

2. Авторитет. Когато си "ядрена държава" се съобразяват с теб. Дори по време на войните в бивша Югославия никоя от страните не смееше да припари на по-малко от 100 км от АЕЦ "Кръшко". Пътувал съм там с влак и с кола след войната и видях как следите от куршуми по стените на постройките изведнъж изчезнаха, когато наближихме района на централата.

3.Съживяване на икономиката на цял регион. Една АЕЦ произвежда продукт с голяма добавена стойност, съответно дава високи заплати, но също така има купища обслужващи и съпътстващи бизнеси, които се хранят наоколо. При това ти говоря само за периода на експлоатация и не включвам икономическия бум по време на строителството, защото той е твърде кратък - само 6-8 години.

4. Предвидимост и стабилност на цените. При един класически ТЕЦ на газ "горивната" компонента в себестойността на произведената енергия достига почти 90%. Малко да мръдне цената на борсите в неправилната посока и твоят ТЕЦ се превръща в икономически и финансов провал. При другите класически горива "горивната компонента" е също достатъчно висока. При АЕЦ тя е под 30%, а в "златното минало" преди доста години беше даже около 12%. Освен това цените на ядреното гориво се променят много бавно във времето. Комбинирано с големия дял на началната инвестиция в общата себестойност, всичко това води до голяма предвидимост на цената на тока за един период от 30-60 години.
                                това всичко е вярно,ако е икономически рентабилно производството на ел.енергия от АЕЦ-а тук има много въпроси.
                                Още по-големи и сериозни са въпросите ,какво ще се прави произведената енергия-защото пазар за нея у нас няма -и сега изнасяме ,дори миналата година имаме рекордно количество изнесена енергия. Акумулатори още не са измислени.
                                Една енергийна с-ма не може да бъде изградена само от базови мощности-АЕЦ-вижте какво е потреблението в момента-ако имаме Беле-не не трябва да работи никаква друга мощност,а това е невъзможно.
                                Базовите централи работят денонощно,бавни са в реакциите и произвеждат най евтината енергия.
                                В енергийната с-ма участват и подвърхови централи-ТЕЦ и ВЕЦ и газови ц-ли-те покриват неравностите в товаровия график-тока им е по-скъп ,но те не работя т с постоянно натоварване.
                                И най-скъпия ток е върховия-доставян от централи ,които могат да реагират от секунди до минути-това са ВЕЦ и Газови/които ние нямаме/
                                Не знам дали разбрахте ,какво искам да ви кажа-но с две думи да обобщя:
                                В една енергийна с-ма не може да има само базови мощности,а и други ,които взаимно се допълват и е необходимо да бъдат в някакви здравословни пропорции,
                                а тези пропорции с Белене-без твърди договори за износ ,защото у нас тази енергия не и е необходима,сериозно се нарушават.
                                При сегашната ситуация АЕЦ Козлодуй дава около 40% от консумираната енергия в страната,ако заработи Белене -80% -от пролетта,до средата на есента и 90%
                                http://milom.blog.bg/

Коментар

Working...
                                X