IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Залязва ли човешката цивилизация?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• В момента в света има няколко основни проблема на които не се обръща достатъчно внимание, и не се предприемат никакви мерки нито на местно нито на световно ниво! Проблемите са свързани!

1. Пристрастеността на човечеството към икономическия растеж ! Това е най големия проблем в момента, и всички останали проблеми произлизат от него.
    Икономическия растеж изглежда и звучи хубаво, и всички ние се надяваме той да ни донесе по добър стандарт на живот, НО сме толкова заслепени от идеята че забравяме ФАКТА че живеем на планета със ОГРАНИЧЕНИ ресурси и пространство!
    При тези условия,населението както и производството и консумацията на ресурси не може да нарастват до безкрайност. Именно затова наближава деня във който света ще трябва да избира между икономическия СПАД + намаляване на населението и ГЛАДА + тотално унищожение на условията за живот на земята. Иронията е че ние сега казваме че икономическия спад е много лошо нещо , НО всъщност това е единствения шанс за човечеството да оцелее в дългосрочен план.

2. Петрол. В основата на цялото развитие на човечеството през последните 100+ години стои петрола! Ограничен енергиен ресурс БЕЗ АЛТЕРНАТИВА за момента.
    АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ блага които човечеството е създало (и създава сега) през последните 100+ години заедно със целия просперитет и икономически "растеж" нямаше да ги има ако не беше петрола - този така ценен ресурс който ние с лека ръка разхищаваме. А реалността е че петрола е на привършване и това е ФАКТ.
    Но явно на никой не му пука? Консумацията нараства всеки ден и всяка минута нови автомобили , кораби и самолети напускат фабриките готови (жадни) за консумация на гориво. Петрола е като хероина, колкото повече вземаш толкова по хубаво ти става докато дойде момента в който просто не можеш да спреш.... но вече и да искаш е прекалено късно - ПРИСТРАСТЕН СИ. Ние сме пристрастени към петрола и ако не вземем мерки СЕГА, утре може би ще е прекалено късно.

3 Духовна криза. В момента в света има духовна криза. Човечеството е изгубило всякаква връзка със духовното и истинските ценности в живота. Материализма и консумацията са се превърнали във приоритети. Образованието се движи в грешна посока. Децата учат по 12 - 20 години в училище , за да могат после да се интегрират в система в която най важното нещо е да си добър консуматор (да имаш пари) Това се нарича ЛУДОСТ.

Коментар

• Първоначално изпратено от kev Разгледай мнение
      Прав си, ама аз не виждам много много хората да се радват То и най-вероятно е поради факта, че тия интересни моменти в които сега живеем, ние от нашата гледна точка просто няма как да оценим, а ще бъдат оценени и описани от историците във време, в което едва ли ще сме вече тук Но че има промяна спор няма, и тя е най-вече в ценностите и отношението на хората към нещата, които до сега толкова много са ни вълнували и сме издигали в култ. Всъщност май се оказа, че човекът съвсем не е най-разумният и най-мислещият индивид и организъм, както ни учеха на времето в училище, по-точно оказва се че умът и мисленето съвсем не са най-висшите качества, които биха ни направили по-добри и по-щастливи
      Ежедневието ни е пълно с примери в тази посока - как уж мислещи и разумни същества извършват неща и деяния които дори животните които нямат ум и разчитат преди всичко на своя инстинкт, не биха извършили никога! И в предното не визирам конкретно някоя етническа група, политическа класа или прослойка - просто имам предвид Човека като събирателен образ. Е, най-логичното нещо, е на всичко това рано или късно природата (или Висшият разум ако щете) да сложи край и да преминем към едно съвсем ново ниво от развитието си. Но това едва ли ще е свързано с тотален край на човешката цивилизация, предизвикан от някой природен катаклизъм (примерно), или просто ще открием някакви нови измерения в които нищо от нещата които сега познаваме няма да са същите, това ще е просто естественият ход на нашата еволюция... Всъщност гледните точки по тези въпроси са много и най-различни - все повече литература и филми ги засягат, което означва че все повече хора им обръщат внимание и се вълнуват, т.е. нищо чудно да станем свидетели на едно самосбъднало се пророчество, знам ли!? А и кой ли знае!?

Luboil, интересна тема, браво!
      Лек ден за сега, бъдете здрави, и не се тревожете за миналото или за бъдещето, т.е. за неща които не може да промените или да предвидите!
      Kev,

напипа точно това, което съм си мислил.

Коментар

• Първоначално изпратено от hemilio Разгледай мнение
        Твърдо ще изчезне-въпрос на време е!
        А времето е разтегливо понятие!
        Радвай се ,че живееш в едни от най интересните моменти от човешката цивилизация
        Прав си, ама аз не виждам много много хората да се радват То и най-вероятно е поради факта, че тия интересни моменти в които сега живеем, ние от нашата гледна точка просто няма как да оценим, а ще бъдат оценени и описани от историците във време, в което едва ли ще сме вече тук Но че има промяна спор няма, и тя е най-вече в ценностите и отношението на хората към нещата, които до сега толкова много са ни вълнували и сме издигали в култ. Всъщност май се оказа, че човекът съвсем не е най-разумният и най-мислещият индивид и организъм, както ни учеха на времето в училище, по-точно оказва се че умът и мисленето съвсем не са най-висшите качества, които биха ни направили по-добри и по-щастливи
        Ежедневието ни е пълно с примери в тази посока - как уж мислещи и разумни същества извършват неща и деяния които дори животните които нямат ум и разчитат преди всичко на своя инстинкт, не биха извършили никога! И в предното не визирам конкретно някоя етническа група, политическа класа или прослойка - просто имам предвид Човека като събирателен образ. Е, най-логичното нещо, е на всичко това рано или късно природата (или Висшият разум ако щете) да сложи край и да преминем към едно съвсем ново ниво от развитието си. Но това едва ли ще е свързано с тотален край на човешката цивилизация, предизвикан от някой природен катаклизъм (примерно), или просто ще открием някакви нови измерения в които нищо от нещата които сега познаваме няма да са същите, това ще е просто естественият ход на нашата еволюция... Всъщност гледните точки по тези въпроси са много и най-различни - все повече литература и филми ги засягат, което означва че все повече хора им обръщат внимание и се вълнуват, т.е. нищо чудно да станем свидетели на едно самосбъднало се пророчество, знам ли!? А и кой ли знае!?

Luboil, интересна тема, браво!
        Лек ден за сега, бъдете здрави, и не се тревожете за миналото или за бъдещето, т.е. за неща които не може да промените или да предвидите!

Коментар

• Твърдо ще изчезне-въпрос на време е!
          А времето е разтегливо понятие!
          Радвай се ,че живееш в едни от най интересните моменти от човешката цивилизация
          Ако един проблем може да се реши с пари,той не е проблем-той е разход.

Коментар

• Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение
            Със сегашното си поведение, човечеството ме прави песимист ...
            И аз като теб....

Единствено децата ме правят оптимист. Не само моите, а като отида в яслата, градината или училището (последното не чак толкова)

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
              Наскоро четох галактическия стопаджия и попаднах на този абзац:

За незнаещите английски (това не е задължително минус) ще го преведа набързо:

Знакът пишеше:
              Дръж клечката около центъра й.Навлажни насочения към устата край. Мушни между зъбите, тъпия край до венеца. Използвай нежни навън-навътре движения.
              "На мен ми изглежда", каза Уонко Разумният, "че коя да е цивилизация, която е загубила вече толкова бързо разсъдъка си, че е нужно да включква подробни инструкции за употреба на кутийка зъбни клечки, не е повече цивилизация в която мога да живея и да си запазя разсъдъка."

Та въпросът ми е накъде отива нашата цивилизация. Не говоря за България, Европа или САЩ. А за човешката цивилизация. Ще я бъде ли или не, ще изчезне ли и кога?
              Със сегашното си поведение, човечеството ме прави песимист ...
              Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Залязва ли човешката цивилизация?

Наскоро четох галактическия стопаджия и попаднах на този абзац:

The sign said:
                Hold stick near centre of its length. Moisten pointed end in mouth. Insert in tooth space, blunt end next to gum. Use gentle in-out motion.
                'It seemed to me,' said Wonko the Sane, 'that any civilization that had so far lost its head as to need to include a set of detailed instructions for use in a packet of toothpicks, was no longer a civilization in which I could live and stay sane.'
                За незнаещите английски (това не е задължително минус) ще го преведа набързо:

Знакът пишеше:
                Дръж клечката около центъра й.Навлажни насочения към устата край. Мушни между зъбите, тъпия край до венеца. Използвай нежни навън-навътре движения.
                "На мен ми изглежда", каза Уонко Разумният, "че коя да е цивилизация, която е загубила вече толкова бързо разсъдъка си, че е нужно да включква подробни инструкции за употреба на кутийка зъбни клечки, не е повече цивилизация в която мога да живея и да си запазя разсъдъка."

Та въпросът ми е накъде отива нашата цивилизация. Не говоря за България, Европа или САЩ. А за човешката цивилизация. Ще я бъде ли или не, ще изчезне ли и кога?
                99
                100 години
                17.17%
                17
                500 години
                9.09%
                9
                1000 години
                8.08%
                8
                10 000 години
                19.19%