IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят (архив до 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Коментар на дъртака:
    Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
    Е някои ще видят кланицата, други широкия, красив и даващ свобода и възможности свят,
    Свободата не се дава от някого и не се дава от никого.
    Възмжностите са относително понятие.

За по-свободен човек (или поне по-опитен в това отношение) свободата и възможностите не се получават като подарък - НЕ! Това е свободата на свинете.

Истинската свобода и възможности са такива, ако си ги придобил или извоювал. Останалото е реклама на думократите за да продължавате да си оставате свинчета.
    Sic!

Коментар

• "Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят"
      деба това бъдеще деба
      търся преподавателка, за уроци по пиано, математика, масаж и испански

Коментар

• Първоначално изпратено от Georgi Разгледай мнение
        Наистина си малко далеч от реалноста. Бях в гимназията. Някъде около 15-17 годишен. Бащата получи документи да заминава на работа в Либия. И се отказа! "-Че за какво ми е? За тези години(откакто напуснал селото и се преместил в града) си купих и апартамент, и кола. И вече няма за какво да си съсипвам здравето в Либия". Започнал е от нулата. Ти можеш ли сега с една средностатистическа заплата, за 15-17- или-27! години да си купиш тези неща. И всяка година сме ходили на почивка!!
        А сега България се издържа от гурбетчии. Нямаме индустрия. Нямаме промишленост. Строим магистрали, като каним външни фирми!!
        Инак си имам достатъчно причини да ненавиждам соца. Когато започнах работа като инженер в един рудник, заплатата ми като млад специалист бе 170 пв. А моите подчинени не падаха под 7-800 лв. Чистачката бе с 250!!! Това му бе едно от слабите места. Не се ценеше интелекта, а той е двигателят на развитието. Интелигенцията го обрече и погреба.
        Абе, малко като на американски романтичен филм ми прилича това по-горе. Баща ми е роден 1934 и работеше в министерства и институти при соца и то на прилична позиция за безпартиен, майка ми пък беше дребен чиновник висшист, а разрешение да закупи жилище семейството ни получи чак през 1985, когато аз бях на 11 баща ми сметни на колко, а дотогава се гъчкахме в една таванска стая + кухня и с капандури над главата. За жигулата, за която ни дойде реда през 1984, нашите се бяха записали със сватбата си през 1974, и превантивно през 1980 записаха и мен, та белким като стана на 20 през 90-те да дойде и моят ред.
        Вярно е че ходихме на почивка всяка година, ама да не би гърците които до 70-те са били голи и боси да не са ходили през 80-те, или в бившия СФРЮ дето си вееха задниците и на запад и имаха корекомски стоки в ежедневието? Но нашите почивки бяха там където и когато ни се уреди карта, и в повечето случаи в мизерни станции с отврат, сати, столови и храна.
        Отделно нашите роднини в малките населени места, нямаха тези наши екстри, т.е. пак имаше разделение на голям град и село и на богата институция и малък кооператив,цех и т.н. Там не знаеха какво е това Кореком, електронна игра, дънки, банани и играчка от Детмаг.
        Вярно че работещите в тежки производства взимаха добри заплати и получаваха бързо жилища, но за сметка за здравето им и рядко изкарваха повече от 55-60г.
        Да не забравяме, че част от екстрите после платихме под формата на натрупания външен дълг от 9 млрд, който за 1989г беше огромна сума. Нещо като гръцкият проблем сега-ядене и пиене без реално производство и накрая някой трябва да плати сметката.
        А и да сме яли и пили кой знае какво-добре. А то шише евтино уиски се слагаше да стои с години за фукня по секции , коледен подарък беше шоколадовото яйце за детето, автършейв Деним за мъжа и дезодорант Рексона за жената, а мечтата на детето беше брой на списание Пиф или метална количка на Мачбокс и то по лиценз на модел отпреди 15 години.
        Иначе за по-чистите взаимоотношения между децата,истинките приятелства и любов и по-доброто възпитане съм съгласен. Макар чалга културата да се пръкна по селата и крайните софийски квартали още през 80-те, но не беше повсеместна зараза както е сега.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнение
          Не, не . И аз комунистите ги мразя но Герги друго има предвид - живота беше подреден и на практика без усилия достигахме същите нива на удволетвореност които и сега със тоновете стрес, инфаркти и самоубийства... Тогава имахме пари нямаше за какво да ги харчим, сега обратното и пак на задният край отчитаме едни и същи постижения - семейство, жилище, кола, лятна почивка итн... Единици могат да кажат че черпят с пълни шепи от благините на новите времена - яхти, Монте карло, почивка в Доминиканската република... Та средният редови българин наистина по онова време беше о добре...... Вярно е че нещата се развиват във времто и никой не може да сравни периди с 40 години разлика - има неща които сега ги има но то не е плод на демокрацията а на прогреса - мобилни телефони, копютри итн...

Добре, не исках да прозвуча обидно. Но все пак и ти не схващаш моята теза. А тя е, че средният българин се чувстваше добре, щото не знаеше, че има и друго!
          Представи си само за момент, че нямаше граници, имаше свободни медии (не като сегашните ) и ти гледаше всеки ден по телевизията не Москфилм, а CNN или BBC или някоя си там гадна империалистическа телевизия, която ти показва как живеят съвременниците ти на запад, а ти си живееш в панелката и караш жигулата (след 7-8 години чакане).
          Ми режима нямаше да издържи и 1 седмица.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
            Излязъл от селото и си купил кола и апартамент у градо!!!! Еваларка.
            Ейй това е и сегашния манталитет и критерий за просперитет на средностатистическия матрял у БГ.
            Ма тва, къде другаде е можел да си купи апартамент (или къща 200кв.м с 2 гаража), къде и какво и при кого е можело да учи детето му, каква алтернатива би имал, ако не беше комуноботуша на главата му изобщо не му хрумва даже. Той си е бил добре и е постигнал целта на животеца си - хапартаменто у градо и жигули.
            Ааа да и ходил в Приморско на море (щото загниващите западняци се прецакваха с Карибите, Балеарските и други гнусни дестинации).
            Не, не . И аз комунистите ги мразя но Герги друго има предвид - живота беше подреден и на практика без усилия достигахме същите нива на удволетвореност които и сега със тоновете стрес, инфаркти и самоубийства... Тогава имахме пари нямаше за какво да ги харчим, сега обратното и пак на задният край отчитаме едни и същи постижения - семейство, жилище, кола, лятна почивка итн... Единици могат да кажат че черпят с пълни шепи от благините на новите времена - яхти, Монте карло, почивка в Доминиканската република... Та средният редови българин наистина по онова време беше о добре...... Вярно е че нещата се развиват във времто и никой не може да сравни периди с 40 години разлика - има неща които сега ги има но то не е плод на демокрацията а на прогреса - мобилни телефони, копютри итн...

Коментар

• Излязъл от селото и си купил кола и апартамент у градо!!!! Еваларка.
              Ейй това е и сегашния манталитет и критерий за просперитет на средностатистическия матрял у БГ.
              Ма тва, къде другаде е можел да си купи апартамент (или къща 200кв.м с 2 гаража), къде и какво и при кого е можело да учи детето му, каква алтернатива би имал, ако не беше комуноботуша на главата му изобщо не му хрумва даже. Той си е бил добре и е постигнал целта на животеца си - хапартаменто у градо и жигули.
              Ааа да и ходил в Приморско на море (щото загниващите западняци се прецакваха с Карибите, Балеарските и други гнусни дестинации).

Коментар

• Първоначално изпратено от Pave Разгледай мнение
                2. Невероятна и всеобхватна мизерия - тук наистина се изумявам от липсата на памет у хората. И изобщо не става дума само за прословутите банани по НГ - реалният стандарт на живот беше на изключително ниско ниво, базисни битови стоки бяха постоянен дефицит, докато примерно цветният телевизор минаваше за луксозна придобивка (около 30 години след навлизането им в Европа).
                Наистина си малко далеч от реалноста. Бях в гимназията. Някъде около 15-17 годишен. Бащата получи документи да заминава на работа в Либия. И се отказа! "-Че за какво ми е? За тези години(откакто напуснал селото и се преместил в града) си купих и апартамент, и кола. И вече няма за какво да си съсипвам здравето в Либия". Започнал е от нулата. Ти можеш ли сега с една средностатистическа заплата, за 15-17- или-27! години да си купиш тези неща. И всяка година сме ходили на почивка!!
                А сега България се издържа от гурбетчии. Нямаме индустрия. Нямаме промишленост. Строим магистрали, като каним външни фирми!!
                Инак си имам достатъчно причини да ненавиждам соца. Когато започнах работа като инженер в един рудник, заплатата ми като млад специалист бе 170 пв. А моите подчинени не падаха под 7-800 лв. Чистачката бе с 250!!! Това му бе едно от слабите места. Не се ценеше интелекта, а той е двигателят на развитието. Интелигенцията го обрече и погреба.
                http://georgipiskov.blogspot.com

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                  момчета, просто има поредният сблъсък на поколенията, какъвто е имал при всички преди нас, а предполагам и при всички след нас. Просто имаме леко уникален момент от две страни:
                  1. т. нар. по време на комунизма - научно-технически прогрес, при който просто нещата стават супер бързи - като си спомня колко врем сме чакали за да ни прекарат телефон, или за кола, или пък телевизор - Електрон, цветен (бахти как тежеше това животно). Сега тези неща ги няма и всички от младаите ни гледат като зитърсаци, когато им кажем нещо от сорта, а от друга страна виртуалната реалност в момента, която заменя всичко, което иначе трябва да се бориш, за да получиш - приятели, уважение и т.н., сега това се получава не заради лидерски качества, харизма и т.н., а защото можеш да шракаш бързо с мишката и да трепеш лошите на контрата. Голям проблем е и измислянето на фалшиви самоличности и създаването на собсвена реалност в нет-а - много е трудно някой да разбере що за човек си, когато си напълно анонимен и се правиш на велик, на мъж/жена, милионер, простак - който каквото му харесва и в един момнт младите стигат до извода - Никой не ме обича на живо, пък имам 234565767 френда у фейсбук и става една......

2. Прехода към демокрация - преди всички бяхме горе-долу на едно ниво, като изключим партийните величия. Не казвам, че това е било добро или лошо, а просто го констатирам. Това водеше до липса на завист (до голяма степен), до липса на срам - в смисъл да те е срам да идеш на училище, защото оная фръцла има прашки, струващи, колкото на майка ти цялата заплата, до взаимопомощ, щото всички бяхме на едно ниво и т.н. Преди нямаше грижа за насъщнися (както казват другарите комуноиди), сега поне 80% от семействата не значт какво ще стане следващият месец. Преди нямаше толкова лесен достъп до наркотици и това ограничаваше до известна степен изстъпленията. Преди педерастията не беше повод за гордост и модел за поведение и най-вече преди, за да получиш секс от едно момиче, трябваше да си пращате бележки в час, да се натискате, да ходите, да се целунете и чак след всичко това, да си получите секс-а и то в повечета пъти скрито и без мног да се афшира, че да не обявят момичето за курва (е, това беше тъпо, но е факт). Сега сексът е за добър ден - не казвам, че е лошо, даже, може би, малко им завиждам, но се губи социалният контакт - освен ако не броим вкарването и изкарването за такъв. Всичко е много по-меркантилизирано - няма нещо или някой, който да няма цене. Иа огромно чувство за безнаказаност - всеки си е с тарифата, милицията, съда, общината, преподаватели в университета, та дори и една огромна част от хубавите жени (бе зда се обиждате)

Ето това е сблъска и не мисля, че децата са виновни(както не мисля и че мангалите са виновни за това, че се чувстват безнаказани да правят каквото си искат) - ние, нашето поколение и особено поколените преди нас 45+ сме виновни. Защото улисани в дребнотемието, изпуснахме важното и създадохме тази среда. А когато възпитаните ни (щото нали тук пишем за хипотетичния 30+, ние всички сме възпитани, културни, вежливи и т.н., децата ни също са такива) деца се сблъскат с тази среда, тя ги поглъща, защшоо е много трудно да се устои на изкушенията й, а и средата винаги е по-силна от средностатистическия индивид......

П.С. А иначе всеки ще има носталгия по детството си и ще смята, че то е било на-хубавото - просто тогава е бил дете, без грижи, проблеми, сметки за ток........

Мдаа и аз така ги виждам нещата..... Много труд хвърлихме и много опит натрупахме...

Коментар

• Прочетох няколко коментара тук и веднага се почуствах много по-млад

Коментар

• Груйо, този спор може да се води до безкрай, но всичко е отностително.
                      То и за прасето в кочината е рай (има всичко от първа необходимост), докато не види какво има извън кочината. Е някои ще видят кланицата, други широкия, красив и даващ свобода и възможности свят, но наистина е факт, че колкото по-промито прасе си, толкова повече би се наплашил от свободата и нуждата да поемеш отговорност за бъдещето си и би искал да си се върнеш в кочината. В БГ, след отварянето на границите, останаха малко свободолюбиви прасета, повечето е матрял за кланицата, който наистина би си гласувал (и си гласува най-редовно) за главния касапин.
                      Ако питаш обаче тази част от прасетата, които са по света, дали искат Бай ти Тошо, как мислиш ще отговорят?
                      Диктатура, тоталитарщина, бесепарщина и милиционерщина е рай за приматите с промит мозък от 45г+ комунизъм. Демокрацията, свободната инициатива и отговорността за себе си и бъдещето на децата им ги плаши ужасно много.

Коментар

Оф, ма просто си кристален пример за дискутираната тема - как па успя да изкараш менторски тон на базата на едно предположение за възрастта ми? И колко години според теб трябва да прекараш в соц-а, че да имаш право да коментираш? 30-40? И в качеството си на какъв раздаваш епитети? Достатъчно голям съм, че да помня две неща:
                        1. Още с първите си сблъсъци със социалната среда (детска градина, училище) се учиш да внимаш какво и пред кого говориш... Автоцензура от 4-5 годишен, звучи прекрасно, нали? Още ли твърдиш, че "младежта" нищо не е видяла? Ако някой оспорва, че това е безвъзвратно деформиране на съзнанието, разговорът става безсмислен.
                        2. Невероятна и всеобхватна мизерия - тук наистина се изумявам от липсата на памет у хората. И изобщо не става дума само за прословутите банани по НГ - реалният стандарт на живот беше на изключително ниско ниво, базисни битови стоки бяха постоянен дефицит, докато примерно цветният телевизор минаваше за луксозна придобивка (около 30 години след навлизането им в Европа).
                        обажда Ви се жестоко репресиран човек
                        ... с досие в държавна сигурност
                        Ахахахаххахааааа
                        Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

човек, ама ти сериозно ли го мислиш това? наистина ли си живял по времето на комунизма? Какво според теб е мизерия? да ходиш 2 пъти на почивка през годината за по 2 седмици (това за всеки средностатистичекси прошляк) ли е мизерия? Тристаен в София да струва 100 или по-малко средни раборни заплата за страната ли е мизерия (софийското гражданство е друг въпрос)? Режийните разходи в размер на до 10% от средната заплата ли е мизерия? наличие на всякакъв вид стоки от първа необходимост ли е мизерия? Безплатно и то на доста високо ниво здравеопазване и образование ли е мизерия? и т.н. и т.н.

Аз съм твърд антикомунист и не желая връщането на онези години - аз лично живея в пъти по-добре от тогава, но населението - не. Ако в момента, по някакво чудя, бай ти Тошо въкръсне и се появи на избори, поне 70% от гласуващите ще са за него и то не защото са комусти (комунизъм в българия е мръсна дума за поне 85% от населението), а защото тогава се живееш без мисъл за съществуването. На какво политическа цена и с потъпкване на какви права и свободи е съвсем друг въпрос - чисто икономически населението живееше по-добре.....
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Павето разбра, че съм дрт и реши да нападне

Ако си бил на 15 години през 1986-та, смея да твърдя, че от социализма много малко си видял и осъзнал. Последните му години доста се различаваха от по-предишните десетилетия.

Прочее, не се смятам за жертва на социализма. Всеки живее в някакво време и носи отговорностите към себе си.
                            Опасностите да се пречупиш тогава бяха по-ясни, видими и свързани с ваншен силов натиск, което ти оставя, обаче, место най-малкото да избягаш вътрешно в себе си. Сега опасността не е от пречупване, а от изгниване на корен, още от прорастващо зрънце. И нема къде да избегаш поне вътре в себе си, понеже там е гнилоч, хе-хе!

Коментар

• Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнение
                              Павето, ако е между 30 и 40-годишен, то преди 25 години ще да е бил 5-15 годишен - та не ми е ясно къде се вре това пале за пострадало от или поне познаващо социализма.
                              Много молим некои младежи да си спомнят поговорката "пази боже сляпо да прогледне".
                              Оф, ма просто си кристален пример за дискутираната тема - как па успя да изкараш менторски тон на базата на едно предположение за възрастта ми? И колко години според теб трябва да прекараш в соц-а, че да имаш право да коментираш? 30-40? И в качеството си на какъв раздаваш епитети? Достатъчно голям съм, че да помня две неща:
                              1. Още с първите си сблъсъци със социалната среда (детска градина, училище) се учиш да внимаш какво и пред кого говориш... Автоцензура от 4-5 годишен, звучи прекрасно, нали? Още ли твърдиш, че "младежта" нищо не е видяла? Ако някой оспорва, че това е безвъзвратно деформиране на съзнанието, разговорът става безсмислен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                                ... и не мисля, че децата са виновни(както не мисля и че мангалите са виновни за това, че се чувстват безнаказани да правят каквото си искат)
                                Неква подсъзнателна връзка правиш, батка...

Прочее, понеже тази тема се прероди от друга, където ограничението "30-40" го нямаше, требе да заявим, че съм по-дрт и може би неам право да зеам отношения и праим поучения тука.

Коментар

Working...
                                X