Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Поколението на 30+ годишните - между миналото и бъдещето на модерния свят (архив до 2
Collapse
Заключена.
X
X
-
момчета, просто има поредният сблъсък на поколенията, какъвто е имал при всички преди нас, а предполагам и при всички след нас. Просто имаме леко уникален момент от две страни:
1. т. нар. по време на комунизма - научно-технически прогрес, при който просто нещата стават супер бързи - като си спомня колко врем сме чакали за да ни прекарат телефон, или за кола, или пък телевизор - Електрон, цветен (бахти как тежеше това животно). Сега тези неща ги няма и всички от младаите ни гледат като зитърсаци, когато им кажем нещо от сорта, а от друга страна виртуалната реалност в момента, която заменя всичко, което иначе трябва да се бориш, за да получиш - приятели, уважение и т.н., сега това се получава не заради лидерски качества, харизма и т.н., а защото можеш да шракаш бързо с мишката и да трепеш лошите на контрата. Голям проблем е и измислянето на фалшиви самоличности и създаването на собсвена реалност в нет-а - много е трудно някой да разбере що за човек си, когато си напълно анонимен и се правиш на велик, на мъж/жена, милионер, простак - който каквото му харесва и в един момнт младите стигат до извода - Никой не ме обича на живо, пък имам 234565767 френда у фейсбук и става една......
2. Прехода към демокрация - преди всички бяхме горе-долу на едно ниво, като изключим партийните величия. Не казвам, че това е било добро или лошо, а просто го констатирам. Това водеше до липса на завист (до голяма степен), до липса на срам - в смисъл да те е срам да идеш на училище, защото оная фръцла има прашки, струващи, колкото на майка ти цялата заплата, до взаимопомощ, щото всички бяхме на едно ниво и т.н. Преди нямаше грижа за насъщнися (както казват другарите комуноиди), сега поне 80% от семействата не значт какво ще стане следващият месец. Преди нямаше толкова лесен достъп до наркотици и това ограничаваше до известна степен изстъпленията. Преди педерастията не беше повод за гордост и модел за поведение и най-вече преди, за да получиш секс от едно момиче, трябваше да си пращате бележки в час, да се натискате, да ходите, да се целунете и чак след всичко това, да си получите секс-а и то в повечета пъти скрито и без мног да се афшира, че да не обявят момичето за курва (е, това беше тъпо, но е факт). Сега сексът е за добър ден - не казвам, че е лошо, даже, може би, малко им завиждам, но се губи социалният контакт - освен ако не броим вкарването и изкарването за такъв. Всичко е много по-меркантилизирано - няма нещо или някой, който да няма цене. Иа огромно чувство за безнаказаност - всеки си е с тарифата, милицията, съда, общината, преподаватели в университета, та дори и една огромна част от хубавите жени (бе зда се обиждате)
Ето това е сблъска и не мисля, че децата са виновни(както не мисля и че мангалите са виновни за това, че се чувстват безнаказани да правят каквото си искат) - ние, нашето поколение и особено поколените преди нас 45+ сме виновни. Защото улисани в дребнотемието, изпуснахме важното и създадохме тази среда. А когато възпитаните ни (щото нали тук пишем за хипотетичния 30+, ние всички сме възпитани, културни, вежливи и т.н., децата ни също са такива) деца се сблъскат с тази среда, тя ги поглъща, защшоо е много трудно да се устои на изкушенията й, а и средата винаги е по-силна от средностатистическия индивид......
П.С. А иначе всеки ще има носталгия по детството си и ще смята, че то е било на-хубавото - просто тогава е бил дете, без грижи, проблеми, сметки за ток........Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от oldy Разгледай мнениеНима наистина знаеш къде е горната половина на 30+... Аз съм 30+, но не знам дали съм в долната или горната му половина
Аз я разбирам темата, че се отнася за тридесет и ... годишните, което обяснява какво имам предвид
Коментар
-
Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнениеПравиш неявни предположения, абсолютно неверни за духа на хората, които участват в тази дискусия. Де-факто вкарваш свои твърдения като наши виждания. Моля, недей.
За разлика от теб не търся усещане за свобода.
За разлика от теб търся свобода и не я обвързвам с евтините външни фактори, до които си успял да се добереш с младежкия си акъл.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеПродажбите на кабриолети, мотоциклети и карти за спортни клубове разчитат точно на този порив към закъсняла свобода на мъже на средна възраст. Или поне на такива които се чувстват на средна възраст. Пуснали шкембетата, почнали да оплешивяват и изведнъж решили че младостта е отминала, като мислят че ще върнат поне усещането за това като си купуват символи на свобода.
Не, казва се първичен нарцисизъм. Човек става възрастен когато го преодолее, но след това продължава да му липсва усещането за свобода който му е давал.
За разлика от теб не търся усещане за свобода.
За разлика от теб търся свобода и не я обвързвам с евтините външни фактори, до които си успял да се добереш с младежкия си акъл.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнениеСмях в залата.
Бог или съдбата ме е опазила от такава възможност.
На това не му ли казват диващина?
Не, казва се първичен нарцисизъм. Човек става възрастен когато го преодолее, но след това продължава да му липсва усещането за свобода който му е давал.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеИ почва да завижда на тези които още се движат като свободни електрони,..
Бог или съдбата ме е опазила от такава възможност.
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение...без отговорности и без кой знае какви компромиси между своите желания и желанията на другите.Last edited by vmankov; 18.08.2011, 09:19.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kosmonavta Разгледай мнениеБез да обобщавам ама замисли се.. Когато ти дотрябва помощ колко от малдежите безкористно ще ти помогнат? А колко от тях си видял да се карат със шефа си? А колко от тях си видл да нападат агитката на Левски за да спасят момче което пебиват? Кат се замислиш николко... Ние сме друга мая - аз и викам маята Че Гевара.....
Никаква друга мая няма. Просто след дадени години все едно дали 25, 30 или 35 човек си ограничава контактите. Почва да живее по семейно така да се каже и по-малко общественоИ така му се рязва възможността за сравнения, защото малко по-малко става все по темерутес.Все повече се фокусира върху себе си и върху най-близките си. Почва да се чувства отчужден от света и това все повече му прецаква възможността за обективна преценка на начина на живот на другите. Губи си прилична част от свободата която е имал преди това, като я е заменил за нещо, което дори и да му харесва не е същото. И почва да завижда на тези които още се движат като свободни електрони, без отговорности и без кой знае какви компромиси между своите желания и желанията на другите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение+1
като идеята беше, че благодарение на герб, дето строили магистралите се случва това, но за тяхно съжаление, точно статистиката неумолимо показа, че единствените пътища, по които има ръст на жертвите са точно магистралите или с други думи се потвърждава тезата ми, че бедният байчо не си кара трошката, поради кризата и високите цени на горивата, но гъзаря си фучи и маже нялаво и надясно с джипа, защото му е ясно, че е недосегаем като бутне 50-100 кинта на родната милиция, която го пази.
П.С. И да, аз пък злорадтсвам за Боков - който каквото търси, това намира. Жалкото е само, че умряла и жена му, а хубавото е, че не е уцелил друг автомобил,защото тогава жертвите щяха да са от другата страна, а нашето синче пак щеше да оцелее и да лапне една условна
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
P.S. а пък ей това направо ме отврати. Направо си жалък. не знам каква е статистиката, но да изкарваш, че заради ГЕРБ са намалели и загиналите по пътищата е просто смешно. Очаквам утре да ни караш да сме благодарни и за въздуха, който дишаме. И това ти го казвам като човек, който най-вероятно ще гласува за ГЕРБ на тия избори.Last edited by X_Y; 18.08.2011, 09:33.
Коментар
-
Първоначално изпратено от oldy Разгледай мнениеАз съм 30+, но не знам дали съм в долната или горната му половина
Коментар
-
Първоначално изпратено от oldy Разгледай мнение1. Ти не си Mechobikov, a Slonslonov - от де таз памет
2. Не
2. ко чакаш бря. не се напечели. колкото и богат да станеш с всяка изминала година кефа е все по малък.Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнениеходи ли на карадере
2. Не
Коментар
-
Първоначално изпратено от oldy Разгледай мнениеНима наистина знаеш къде е горната половина на 30+... Аз съм 30+, но не знам дали съм в долната или горната му половина
Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
Коментар