Първоначално изпратено от borqna_v_georgieva
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За сметките на Софийска вода
Collapse
X
-
-
Оспорване на задължения
Здравейте. Надявам се някой да помогне и на мен с казуса, който възникна. През Май мсец тази година ни излезе някаква изравнителна фактура 488.80лв.(след посещение на инкасатор) Ние живеем двама човека в жилището. От година и половина сме там и не сме имали никакви проблеми до сега. Всеки месец плащаме задължения от порядъка на 17лв. Направих многократни опити да получа съдействие за разрешаване на проблема със Софийска вода, но от там помощ нулева! Ако някой може поне да ни насочи какво да правим от тук нататък и по какъв начин да оспорим тази сума, ще бъда много благодарна.
Коментар
-
Да писахме и до Комисията за защита на потребителите, но те ни отговориха, че не се занимават със Софийска вода. Но ние имаме много добър резултат от нашите жалби. Пиша за да може повече хора да си търсят правата както правим ние. Жалбите си пишете винаги и до Софийска вода и копие до ДКЕВР. Софийска вода естествено ни отговориха, че спазвали Наредба №4 на МРРБ чл.39, ал.5 и начислявали на апартаментите, които не предоставят достъп на база по 5 кубика вода, но този член се отнася за тези които нямат монтирани водомери, но при нас случая не е такъв. Всички имат водомери но непредоставят достъп и тогава трябва да се прилага Наредбата за Общите условия чл. 22, ал.4 във връзка с чл. 46. Да не говорим, че Софийска вода не спазва от Наредба №4 на МРРБ чл. 39, ал.6, който гласи, че на всяко тримесичие определените по чл. 39, ал.5 количества вода на база трябва да се увеличават с по 1 кубик. Атакувахме ги точно по тази наредба и сега от ДКЕВР ще им правят цялостна проверка и като гледам каква документация им искат за периода от 2013 год до сега ще им се стъжни. Намерете тези Наредби и си търсете правата, колкото повече хора го правим толкова повече ще вземат да се съобразяват с нас тези монополисти.Last edited by Sami6; 30.06.2014, 12:56.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Sami6 Разгледай мнениеТова с разпределянето на общо потребление на вода от Софийска вода е голям проблем. Ние вече втора жалба пращаме до ДКЕВР и до Софийска вода и за сега нищо. Продължават да ни начисляват обща вода и никакъв отговор от тях. Ние спряхме да плащаме, а те започнаха да ни начисляват лихва. Ако някой е успял да се пребори с това начисляване на общо потребление да сподели опит. Само да кажа, че в Общите условия за предоставяне на ВиК услуги на потребителите от ВиК оператор "Софийска вода" чл. 22 ал.4 има решение за тези, които не дават достъп до водомерите да се начислява на тях това потребление на обща вода но Софийска вода не иска да го прилага. На нея и е по лесно да го разпредели на всички. Трябва да спрем всички да плащаме и да пускаме жалби, че да обърнат внимание на проблема.
Коментар
-
Това с разпределянето на общо потребление на вода от Софийска вода е голям проблем. Ние вече втора жалба пращаме до ДКЕВР и до Софийска вода и за сега нищо. Продължават да ни начисляват обща вода и никакъв отговор от тях. Ние спряхме да плащаме, а те започнаха да ни начисляват лихва. Ако някой е успял да се пребори с това начисляване на общо потребление да сподели опит. Само да кажа, че в Общите условия за предоставяне на ВиК услуги на потребителите от ВиК оператор "Софийска вода" чл. 22 ал.4 има решение за тези, които не дават достъп до водомерите да се начислява на тях това потребление на обща вода но Софийска вода не иска да го прилага. На нея и е по лесно да го разпредели на всички. Трябва да спрем всички да плащаме и да пускаме жалби, че да обърнат внимание на проблема.Last edited by Sami6; 21.05.2014, 19:45.
Коментар
-
ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНА ВОДА ОБЩ ВОДОМЕР
ДАМИ И ГОСПОДА,
СЪЩИЯ ПРОБЛЕМ Е И ПРИ НАС В ДОБРИЧ. ОТЧИТАТ ТИ ВОДОМЕРА И % ТИ РАЗПРЕДЕЛЯТ РАЗЛИКАТА ОБЩ ВОДОМЕР/СУМА М3 ОТЧЕТЕНИ ДОМАШНИ ВОДОМЕРИ.ПРОБЛЕМА Е ЧЕ КОГАТО НЯКОЙ АБОНАТ ОТСЪСТВА-ВСИЧКИ ОТЧЕТЕНИ ПЛАЩАТ РАЗЛИКАТА. КОГАТО ГО НАМЕРЯТ-ТОЙ СИ ПЛАЩА И ТАКА ПЛАЩАМЕ 1м3 ВОДА 2 ПЪТИ.
ВЕЧЕ ПОДАДОХ ЖАЛБА В РЕГИОНАЛН. КЗП. ТЯ Я ПРЕПРАТИ В ДКВЕР А ТЯ В ВИК-ДОБРИЧ.
ЗА РЕЗУЛТАТА ЩЕ ПИША
АКО НЯКОЙ ИСКА ДА КОНТАКТУВА ЛИЧНО
MAIL: stanev_iv@abv.bg MOB 0888/609 932
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ГИ СТИСНЕМ ЗА ГУШАТА ТЕЗИ КОЖОДЕРИ
Коментар
-
Е го бе, е го ключа от бараката. А ние се чудим кой какво краде и прави.
Проверка на 5 г. или база, е да, ама и след 30 г. няма база.
Евала бе, митница!
http://sofia.dir.bg/news.php?id=11079530
Домакинствата, които ползват неизправните водомери, плащат според отчитанията им, а не на база.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеами не че нещо, ама ние нямаме колективен договор със софийски говна и не сме комуналка тип панеляка по живково време, че да ми начисляват обща вода!?!?! Аз имам индивидуален водомер, който отчита нещои аз си го плащам - оттам нататък дали някой ги краде, разбъзикани са им водомерите или имат загуби по пътя, си е изцяло техен проблем. Не знам кога ще ми писне и ще хвана да ги осъдя - не съм им виновен, че са некадърни - нямам колективен, а индивидуален договор с тях и не съм длъжен да им плащам нещо, за което нямам никаква вина!!!!
обади се кат' се наканиш да правиш упражнението, че ми е скука яко - та, белким се посмея с едно дело.
------------------------------------------------
Накратко е точно така, както хортуват колегите. От 1-2 години ми пращат една мацка, дет' ме гледа в "пакета" кат' й отворя вратата по слипове.
И вика всеки път: "Има 7 кубика на водомера в хапартаментя, но ще пиша 12. Питам я: "Защо?". Първо ми каза, че било от общия водомер на блокчето и да ги "изравняла" Общия водомер е заключен и тя няма достъп до там. Викам й: "А, бе мацко, общия водомер на блока е на "тапа" и е спрян от 10 години и сме го декларирали във фирмата ви. Общия водомер наистина е спрян и не се ползва обща вода.
Та, тогава смени лайсната и вика: "Ами, имаме много загуби по мрежата и затова надписваме, сметките." - на мИня ми стана смешно и викам: "60-70% не е ли малко множко за нещо, което не консумирам?" - хихи
Та, ако плеснеш жалбата до съда - метни копие само да го преработя и да ги подкарам и аз, че ми е скучно, а такива си плачат "Вкарай ми го в дупето."
Та, да им го подадем ин-витро, кат' са казали
Чиърс!Last edited by marandi; 07.04.2012, 04:53.
Коментар
-
Отговори с цитат:
"Здравйте, моят случай е следният: при средни месечни сметки за вода в рамките на 25-30лв +/-5 получавам изравнителни сметки от по 50 -55 лв , което завишение е следствие на разход "общо потребление". Във входа има 4 апартамента, които не осигуряват достъп за отчитане на водомери ( в 3 от апартаментите никой не живее, в 4тия - никой не отваря). Интересно ми е при това положение как се разпределя това "Общо потребление" пропорционално м/у абонатите и за какви пропорции може да иде реч..? Ако някой има сходен опит или просто има изградена теория как става това рапределение, ще се радвам да го сподели."
Здравейте, по моя казус продължават да изникват нови факти. Попаднах на фактура от апартамента отсреща, в който не само, че никой не живее, но и никой не пребивава временно, сиреч - не стъпва(говоря толкова уверено, защото вратата им е подлепена от кредитори.. или от някоя друга инстанция, която си търси задълженията, а лепенката така си и стои, непокътната). Та взимам аз тази фактура, отварям я, влизам в системата на софийска вода и гледам с 6 месечна давност, как се начисляват ежемесечно м/у 3 и 4, но не повече от 5 кубика(при положение,че в апартамента няма никой, който да се възползва от тези кубици).Също така се начислява и общо потребление.Чисто предположително и в другите апартаменти с липсващо присъствие - ситуацията е същата. Как ви се струва това? Да речем, че хората си плащат тези начислени кубици без възражения, то аз имам ли право да възразя против това явно неоснователно таксуване?
Питам, защото възнамерявам да подхвана една жалба, за това, че 2 поредни изчислителни периода разликата м/у общия за 2та входа водомер и потреблението от индивидуалните водомери(фактурираната консумация в етажната собственост) е над 20%, а нямаме известие. Та към жалбата може и този момент да вместя.
Исках да ви питам, какво става когато не те известят (не известят входа де) за това разминаване и нормално ли е по принцип тази разлика периодично да варира около 16%?? Разбирам, че може да има отклонения, може някой и друг теч да фигурира но за година назад тази разлика да е около 16% - нещата изглеждат по-скоро на фирмена политика, отколкото на реални показания.. При това положение и при горните изложени, за каква реалност на сметките за вода може да говорим?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнениеНе, че нещо, но доказването мисля беше регламентирано с наредба или закон.
Не, че са несъборяеми, ама...ако всичко е ок с общия водомер, вече въпроса е какъв е проблема между живущите.Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от melon Разгледай мнениеЗначи има начин...
Плащаш си само твоите сметки, без изравнителните. По банков път, като в основанието пишеш точно, за какво са сумите. Нека да доказват в съд(едва ли ще се стигне), на каква точно база е разпределението и, че ти дължиш точно толкова допълнително разпределена вода.
Не, че са несъборяеми, ама...ако всичко е ок с общия водомер, вече въпроса е какъв е проблема между живущите.
Коментар
-
Ха-ха - като ще оплакваш на ДКЕВР, оплачи и от сметките на сичкото хъхряк от гетата, и на гъзарските замъци от Подвитошието - които въобще нямат водомери, точат вода за световно, консумираното от тях го завеждат като "загуби по мрежата" и ни го турят на сметките на сички !!!
И София пак добре - щото в някои градове (с гореми хъхряшки маали) тия загуби достигат 70% !!!Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Коментар