IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да се забранят ли печките на дърва в градовете ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Едва ли причината е само във въглищата и дървата. Тази сутрин като излизах си миришеше направо на изгоряла пласмаса. Някой горят найлонки и всякави битови отпадъци!
    http://georgipiskov.blogspot.com

    Коментар


    • http://dnes.dir.bg/news/toplofikatzi...e-7747919?nt=6

      То било лесно и евтино без печки, ама май тия дето едва свързват двата края по села и градчета плащат за лукса на някой други.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
        Голяма част, но не и в София. Иначе как ще обясниш, че в моят квартал (уж главно блокове от 80-те), където няма условия за отопление на твърдо гориво, въздухът е в пъти по-мръсен, отколкото в центърът, при старото строителство - дето на върхът на всяка къща или кооперация, стърчат комини?
        И преди рекох - ако в някое село или малко градче хората палят печки, това не е страшно, но ако всеки в двумилионна София запали по едно въглище, ще стане страшно.
        Не знам къде си, а някой метеоролог, може би ще ти каже защо. Все пак София е в долина.
        Виж и какво има наоколо. ТЕЦ, някакво парно, или нещо друго??? Все пак, освен центъра на София не познавам кварталите. И има печки и печки. Има дърва има и въглища. Аз съм почти в центъра на Варна, но и мен ме опушват. И то не съседи (някой от тях се топлят също на дърва, а парното на Окръжна болница, което е на 100 метра от мен. Значи ли това обаче да искам закриване на болницата или спиране на парното и? Не..
        Като ви чета една огромна част от вас тотално не са на ясно с какви пари примерно преживява едно семейство българи в Търговище, Шумен, Видин, Русе, дори Пловдив и Варна. Ще им забраниш да се топлят, или ще им сложите акциз? Че ако 4 човека живеят с 300 лева (цяло състояние и богатсво във Видин), как ще си платят сметката за ток, бе човек. Да си купят инверторен климатик ли? Че от къде у тях пари за това? В момента съм с Дайкин и знам колко струва. И пак сметката за ток не е малка. Или не ти пука??? Хайде, поне ти не ми се прави на такъв Дикенсов капиталист И не става дума за пукане, но това дори за тия на които не им пука, дали някой ще умре или не, от студ и глад, ще им докара беля на главите със 100% сигурност. Капитализма от началото на 19 век в Англия (дори не в САЩ или Германия), няма нищо общо с това днес, в 21 ви век. Забраните и данъците носят само проблеми. За да живее богатата класа спокойно, е нужно бедната да не е така бедна, а да е средна. Иначе ще стане като в Мексико. Децата ви ще ходят с охрана на училище. Не стресирайте хората излишно. Всеки стрес се връща обратно към създателите си рано или късно.
        Проблема с хъхряците е лесно решим. Всеки незаконо настанил се си ходи, а копторите се минават с булдозер. Едно е съседът ти да си купува дърва, и да гори тях, друго е хъхрякът който ги сече зелени, или гори стари автомобилни гуми. Едно е камина с контрол на горенето, второ печката на бабата в някое село (печка от 20 те или 30 те години на 20 век - много са добри), друго е циганско кюмбе направено от варел, пълно с нарязани гуми.
        Не слагай обаче под общ знаменател, всички. В София проблема е и с липсата на достатъчно озеленяване, което да спира праха и саждите (това си е доказано!), както и с многото коли и автобуси. При вас съм забелязал зимата няма толкова пушек, колкото САЖДИ.
        Черни, мазни и от горене на петрол. Това определено не е от печки с дърва, а от "печките" които се търкалят по улиците
        Last edited by Jay Gould; 10.01.2011, 01:31.
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

        Коментар


        • Голяма част, но не и в София. Иначе как ще обясниш, че в моят квартал (уж главно блокове от 80-те), където няма условия за отопление на твърдо гориво, въздухът е в пъти по-мръсен, отколкото в центърът, при старото строителство - дето на върхът на всяка къща или кооперация, стърчат комини?
          И преди рекох - ако в някое село или малко градче хората палят печки, това не е страшно, но ако всеки в двумилионна София запали по едно въглище, ще стане страшно.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
            ....
            Императоре, забравяш, че освен индианците, голяма част от българите се топлят с дърва, поради това, че електричеството от благо на цивилизацията се е превърнало в лукс. За вас софиянци понякога е полезно да се разходите малко из прованса и да се спрете някъде, да си купите по една вафла и да питате как поминуват местните, с колко и с какви пари. За това и долу ви помолих да не гледате само от собствената си камбанария.
            Решение има, но то не е забрани, глоби или акцизи. Долу само се бъзикам с акцизите
            Както виждаш в Лондон проблема е решен, в Германия също, в Норвегия, Холандия и т.н.
            Last edited by Jay Gould; 10.01.2011, 00:06.
            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

            Коментар


            • Първоначално изпратено от salaga Разгледай мнение
              Poncho, това за климатика с COP над 4 е вярно, ама за температури 5-10 градуса над нулата, при отрицателни стойности COP рязко пада, а при минус 15, ако въобще климатика работи, COP е единица.
              Глупости на търкалета - моите си бачкат и на -15 и на -20 и КОП-а им не е 1, вярно не е и 4,55 Климите са страхотно нещо, стига да не спре тока - първоначланта им инвестиция е голяма, но пък има екстри като пречистване на въздуха (наистина работи, особено с плазма филтри или УВ лампи), задаване на определени температури, липса на почистване на пепелта и т.н. и т.н., ама всеки си знае
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • salaga, зависи от климатика, някои още на -5 сдават багажа, други и на -20 работят яко. А COP-а и под единица може да падне, там вече си е набутвация.

                Коментар


                • Poncho, това за климатика с COP над 4 е вярно, ама за температури 5-10 градуса над нулата, при отрицателни стойности COP рязко пада, а при минус 15, ако въобще климатика работи, COP е единица.

                  Коментар


                  • Алее - това е добра новина - значи ако и догодина бъда принуден да дишам тоя смъртоносен и гибелен за здравето смог, ще мога, на базата на тая директива, да съдя мармозетката фъндъкова и цялата община.

                    Въобще не ме интересува, че "Смяната на битовото отопление е много сложен въпрос" - защото тия, дето тровят въздухът в кварталът ми са се самонастанили незаконно и ако живеехме в държава, а не в катун, отдавна щяха да са ги помели с булдозерите.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                      Ако ми предложиш по-ефективен финансово начин да си топля дома, веднага ще те послушам. Дотогава - сори, приятелю. Съгласен съм, че замърсяват и ми е неприятно.
                      Но, при цена от 6 ст. за 1 kWh на въглища, 9 до 12 на газ и 15-18 на ток, познай, как ще убедиш българите.
                      Не ти ли излиза с климатик, с енергоефктивност – COP над 4, кв/ч колкото на дърва? Инвестицията е около 1200 лв., но удобството е несравнимо.

                      Коментар


                      • Глътка чист въздух

                        Големите български градове ще трябва да намалят нивото на фини прахови частици до границите, определени в евродиректива от 2008, най-късно до юни 2011

                        Големите български градове ще трябва да намалят нивото на фини прахови частици до границите, определени в евродиректива от 2008, най-късно до юни 2011, казва Иван Ангелов, директор на дирекция „Опазване на чистотата на въздуха" в Министерството на околната среда и водите. Европейската комисия вече е започнала процедура за нарушаване на общностното право срещу България заради наднормените нива на този замърсител, регистрирани през 2007 и 2008. В 30 общини е установено наднормено съдържание на прах в атмосферния въздух без тенденция за намаляването му. Европейската директива за чист въздух е предоставила възможност страната ни да кандидатства за удължаване на срока, в който да покрие изискванията. Заради лошото качество на общинските планове за справяне с проблема през 2009 това ни бе отказано, казва министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Въпреки това сега имаме нов шанс да постигнем удължаване на срока, но само до лятото на 2011. Това може да се случи само ако 30-те общини изготвят качествени програми с конкретни мерки до март 2011. Екоминистерството в момента помага на общините да разработят плановете. Основните източници на фини прахови частици са транспортът, мръсните улици, отоплението с брикети и дърва през зимата, а така също и промишлеността. Според Нона Караджова много бързо може да се реагира с мерки като регулиране на трафика, миене на улиците и строг контрол дали асфалтът се цапа от камионите на строителните фирми. Смяната на типа битово отопление е много по-сложен въпрос. Общините ще изчисляват с математическо моделиране кои са основните замърсяващи източници. Засега най-строгата санкция, която може да бъде наложена на кметовете, е да бъдат глобени с няколко хиляди лева, но това няма да реши проблема. Общините, които трябва да направят планове за по-чист въздух, са Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гълъбово, Девня, Димитровград, Добрич, Камено, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Пирдоп, Плевен, Пловдив, Раднево, Русе, Смолян, София, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.
                        “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

                        Коментар


                        • Липста на информация води до грешен анализ. Така че да припоним
                          Според тази статия.

                          http://communities.canada.com/montre...30/320975.aspx
                          ..... Wood smoke kills 30,000+ people a year in the US alone...

                          ..Everyone who pays for health insurance is paying about $40 for every kilo of wood burned in health care costs and that means we all pay more for health insurance while a handful claim they save money poisoning everyone......

                          В Канада също са забранени защото хората са сметнали, че 40$ на данъкоплатец струва 1 кило изгорено дърво под фромата лечението на последствията.
                          А в Лондон може да се ползва камина, която на парктика не дими.
                          http://www.woodstovesuk.com/?cat=19
                          A smoke control exempt stove is a stove that’s exempt from smoke control legislation. It comes with a certificate to show it’s passed certain tests to ensure that if it’s used correctly it won’t emit smoke.
                          Last edited by Tradera; 09.01.2011, 21:10.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                            Георги имаш ли представа какво е когенерацията?И с газови или парни турбини да я правим?
                            Прочети по-предния пост. Когенерацията е много широко понятие, но аз се облягам на схемата: ДВГ-Генератор, водна риза-топлообменник /радиатор на парно/.
                            ДВГ задължително е на газ. Макар че МАН прозвеждат цялата гама, включително и на биодизел.
                            http://georgipiskov.blogspot.com

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                              Георги - където няма правила, стига се до слободия и анархия и хаос, особно в тая държава.
                              Че ние и сега си имаме предостатъчно правила и закони. Само дето не ги спазваме. Е, ще си измислим още една дузина правила, дето ще си останат само на хартия??? Ние сме малка държава с МНОГО закони. Прилагат се само когато трябва да защитят интересите на властимеющите.
                              http://georgipiskov.blogspot.com

                              Коментар


                              • мдам обеснявам аз че топ локеишъна е извън града на хълм като в банкя където въздуха се сменя изцяло по 4 пъти на денонощие

                                в центъра дори и да не си палят камини и печки на въглища цялата гадост от автомобилите се диша гадно е ама това са фактите просто приемаш като си избрал да си в голям град чист въздух има само от климатицитите и то от тези с плазмен филтър + електростатичен филтър + активен въглен

                                а покраи мъглата някой да си е намирал прясно измитата вечерта кола на странни петънца е това се диша в сф по принцип
                                Last edited by marketleverage; 09.01.2011, 18:44.
                                mWPCloud.com

                                Коментар

                                Working...
                                X