Първоначално изпратено от Грую Груев
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Да се забранят ли печките на дърва в градовете ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение
ПраФ е. За няколко града, 20-тина, ако не ме лъже паметта, от Оперативна програма Околна среда, ще се отпускат средства за подмяна на котли, печки и камини на твърдо гориво. Но трябва да имат доказано запрашаване. Смолян е единият от градовете.
Обаче ще гледаме и ще видим - случайно разтърсих нета за филтри за комини, но освен пожелателни писания за 2-3 къщи в цялата страна, на които са сложени такива, друго инфо няма. Цената пък е съвсем табу и никой не я знае, а аз исках да купя един-два, евентуално, ако цената му не е космическаNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
Ъхъ, повервах го Иначе би било отлична новина и решение на проблема - естествено, няма да са хитачита и файкини, а мидейки и осаки, които ще се скапят още първата зима или мангоджери ще ги продаде, но идеята е супер - купуваш им конвектори и/или климатици, а енергийните помощи директно като превод към чез, евн и енергопро, за да нямат духовно бедните тъмно и светлозелени досег до пари и пей сърце.
Но това е утопия и всички отлично знаем, че няма да се случи. Българинът, независимо дали е тъмнозелен или не, си сака дрЪва, щото тях може да си ги бере, другото не може, щото тока много ги обича и затова ги бие!
БОНИ, дори и сухите дърва, а такива почти никой не ползва, защото няма кой да ги чака да му изсъхнат, отделно част от търговците продават на килограм, а сухите са по-леки от суровите, пък тези, дето си ги берат, хептен няма да чакат да изсъхнат, та сухите също замърсяват. Не е толкова, колкото другите, но са далеч от отоплението на газ, хеле пък на климатици. Обаче си е до манталитет, както казах - не го ли плеснеш нашенецът през ръчичките, 200 наредби и забрани да сложиш, само ще им се присмее и толкова. Ама я го глоби и си събери глобата и става най-примерен и съвестен гражданин... Пак взех да бълнувам утопииПриятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от vikhunter Разгледай мнениеСпете спокойно. Отпускат 110 милиона за преминаване от твърдо гориво на друго /на климатици най-вероятно/. Ще оборудват махалите с хитачита и дайкини. Няма да има пушеци. А конете ще сменят с голфколички, но после.
Но това е утопия и всички отлично знаем, че няма да се случи. Българинът, независимо дали е тъмнозелен или не, си сака дрЪва, щото тях може да си ги бере, другото не може, щото тока много ги обича и затова ги бие!
БОНИ, дори и сухите дърва, а такива почти никой не ползва, защото няма кой да ги чака да му изсъхнат, отделно част от търговците продават на килограм, а сухите са по-леки от суровите, пък тези, дето си ги берат, хептен няма да чакат да изсъхнат, та сухите също замърсяват. Не е толкова, колкото другите, но са далеч от отоплението на газ, хеле пък на климатици. Обаче си е до манталитет, както казах - не го ли плеснеш нашенецът през ръчичките, 200 наредби и забрани да сложиш, само ще им се присмее и толкова. Ама я го глоби и си събери глобата и става най-примерен и съвестен гражданин... Пак взех да бълнувам утопииNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнениеВидях, че при избора на селища, съответно квартали в София и там на Филиповци и Бенковски има данни за доста чист въздух в сравнение със София. Не, всъщност зимата във Филиповци се отчита завишено замърсяване.
Коментар
-
Първоначално изпратено от panther Разгледай мнениеНе съм прегледал цялата тема, така че може да повтарям нечий пост - вече има някаква статистика която показва замърсяването по дни:
https://airtube.info/stats.php?count...=Sofia&sensor=
Според мен е очевидно, че въздуха февруари и март е МНОГО по-мръсен отколкото от април до сега. Сигурно може да се направи по-подробен анализ, примерно аз не мога да кажа разните инверсии как влияят, може да се направи и релация спрямо валежи и вятър, които също оказват влияние.
Ама според мен е очевидно че битовото отопление е ОСНОВЕН замърсител в София.
Не казвам че колите не замърсяват, със сигурност трябва и там да се вземат мерки - примерно много стари дизели да плащат такса като влизат да в центъра. Но ефекта от такива мерки срещу колите ще е малък, защото те са второстепенен замърсител.
Дугото което може да се направи е хийт мап на средното замърсяване по райони и се обзалагам, че там ясно ще "блеснат" махалите като основни замърсители. Аз ще се опитам да си поиграя, ама нямам много опит с генерирането на подобни неща.
Забрана, тотална забрана, пък после да реват как са бедни - поне няма да мрат млади, че иначе кел файда, че си се стоплил, като умреш на 50, но тъпите бай Ганьовци не го разбират и веднага дават примера с учинайка му Алеко, дето пушил като комин и пиел като смок, и ако не била оная уроспия жена му, да е доживял поне до 100 години...Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от panther Разгледай мнениеНе съм прегледал цялата тема, така че може да повтарям нечий пост - вече има някаква статистика която показва замърсяването по дни:
Според мен е очевидно, че въздуха февруари и март е МНОГО по-мръсен отколкото от април до сега. Сигурно може да се направи по-подробен анализ, примерно аз не мога да кажа разните инверсии как влияят, може да се направи и релация спрямо валежи и вятър, които също оказват влияние.
Не казвам че колите не замърсяват, със сигурност трябва и там да се вземат мерки - примерно много стари дизели да плащат такса като влизат да в центъра. Но ефекта от такива мерки срещу колите ще е малък, защото те са второстепенен замърсител.
Дугото което може да се направи е хийт мап на средното замърсяване по райони и се обзалагам, че там ясно ще "блеснат" махалите като основни замърсители. Аз ще се опитам да си поиграя, ама нямам много опит с генерирането на подобни неща.Last edited by Trakatrak; 14.08.2018, 14:41.
Коментар
-
Не съм прегледал цялата тема, така че може да повтарям нечий пост - вече има някаква статистика която показва замърсяването по дни:
Дугото което може да се направи е хийт мап на средното замърсяване по райони и се обзалагам, че там ясно ще "блеснат" махалите като основни замърсители. Аз ще се опитам да си поиграя, ама нямам много опит с генерирането на подобни неща.
- 1 like
Коментар
-
Импе, така е според теб. Но ..., според българското законодателство, ич, ами ич не е така. Пуска се жалба до общината и служител от общински инспекторат, заедно със служител от АБХ отиват на място и констатират наличието на безстопанствен добитък.
Прави се протокол, животните се прибират и хуманно се транспортират до места, определени с общинска наредба. Мисля, че у Голямо село дори имаше конюшня за тази цел.
Ако реагират въобще - защото проблемът не е от вчера - досега реакция просто няма.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
...ами ние не щем някой да проверява коньовете дали имат шап. Искаме някой да ги разкара от - защото замърсяват - и по-лошо: създават рискове за движението. Неотдавна цял табун коне бе изскочил на бул. Александър Малинов - дето и движението е натоварено и средната скорост на колите е немалка. Чист късмет, че не стана някоя (не дай боже верижна) катастрофа. Така че според мен това е работа на полицията.
Прави се протокол, животните се прибират и хуманно се транспортират до места, определени с общинска наредба. Мисля, че у Голямо село дори имаше конюшня за тази цел.Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Преди затварянето на Кремиковци и филтрирането на тецове не са били, но вече явно брането на отоплителен матриал ги превърнало в най-голяма напаст за импето, макар те да предизвикват парников ефект и така затоплят околността. Също се увеличават дъждовете. Идеална среда за подхранване на пасища и отглеждане на фуражи за кончетата.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от polina Разгледай мнениеНе мисля, че те са основният източник на замърсяване.
Коментар
-
Кое те учудва в случая!? В Агенцията по безопасност на храните е включено бившото РВМС /района ветеринарно медицинска служба/, както и ДВСК /държавен ветеринарно-санитарен контрол/Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Коментар