IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да се забранят ли печките на дърва в градовете ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
    Просто трябва да се забрани продажбата на дърва и въглища за отопление в населени места
    Хубаво думаш, увлекателно! Дори днес сложих някъде плюсче, въпреки че по начало не харесвам да се изразявам с пчелички и търтеи

Забелязвам, че заемаш и определени категорични позиции по някои технически въпроси. Тази територия не е моя и се затруднявам да изкажа аргументирано становище.
    Единственото, което ще си позволя в момента, е да постна една статия от автосайта на домакините, която прочетох вчера. С моите изключително скромни познания по механика и физика не успях да стигна до задоволително обяснение на твърденията, дори съм склонен да мисля, че има някаква техническа грешка, но по-добре по въпроса да се изкажат знаещите.
    Накратко, ако заявените намерения на Мазда за бензиновите двигатели Skyactiv-X, които ще се появят на пазара догодина и на твърденията за тях вероятно е подходящо да се гледа като на факт и ако дори частично постиженията на третата серия такива двигатели, които вече в момента са в процес на разработка, са действителност, то аз не бих пенсионирал толкова скоро ДВГ.

Новите двигатели на Mazda ще се конкурират с електромоторите

Не ме изтривайте! Пиша за автомобилни двигатели в темата за печките, но връзката е повече от директна

Коментар

Просто трябва да се забрани продажбата на дърва и въглища за отопление в населени места със гъстота на населението над средната! Или просто да се сложи някакъв акциз или лимит със който да се обезсмисли ползването на твърди горива.

Аз в къщи имам камина но я паля от време на време само за удоволствие или когато искам да си опека мръвки на жар. Но и камината по принцип не замърсява много защото се горят само качествени сухи дърва в рамките на няколко часа.

Най лошия замърсител са въглищата. Само пластмасите и маслата замърсяват повече но те така или иначе не се горят във големи количества.

Изгарянето на въглища произвежда азотни и серни окиси както и супер финни прахови частици които са доказани канцерогени. Дори самия прах от неизгорелите въглища е отровен канцероген.

Дизеловите автомобили също трябва да бъдат забранени. Камионите и автобусите трябва да станат газови хибриди.

Изобщо в градовете всички автомобили задължително трябва да минат на ток. Който няма пари за екологична кола ще ползва обществен градски транспорт или ще кара колело.

Колкото и да не им се иска на някой хора, тези неща рано или късно ще станат реалност!
      Кат минеш сичко на ток пак шти мирише и пак ште обгазяват.Питай хората в Стара Загора.Щото и аец не щете.Да питам само батериите де ще фРЪгаме?

Коментар

Не е утопия. Тези неща вече са наполовина реализирани във няколко държави. Просто в Бг. промените стават по бавно поради ред причини. (Ние си ги знаем кои са)

Колко време е било необходимо на нашите предци да разберат че не е хубаво да сереш там където ядеш и спиш?
        Колко време е било необходимо да се вземе колективно решение че населените места трябва да имат чиста течаща вода и канализация?
        Колко време е било необходимо да се забранят безразборните сметища и да се въведе система за събиране, извозване и рециклиране на отпадъците?

Сега трябва да помислим и за въздуха който дишаме. Може да отнеме време, но решение ще бъде взето и ще се предприемат конкретни мерки. Идиотите така или иначе нямат право на глас по тази тема. Бъдещето на света ще се определя от мислещите и можещите.
        Ей тва със срането дето ядеш и спиш нещо не моа го разбера..Шот кат живееш у 45 квадрата и пръднеш сабахлем цел ден мирише и у спалнята и у кухнята

Коментар

......Идиотите така или иначе нямат право на глас по тази тема. Бъдещето на света ще се определя от мислещите и можещите.
          Ехххх, де да беше прав!

За съжаление Груето печели по точки...на нашенския кален терен.

Ако идиотите наистина нямаха право на глас, то (според един професор от бекапе) 80% поне не трябваше да могат да гласуват.

За съжаление видно от представителната извадка в парламента, имат право на глас и дори се възпроизвеждат със страшна сила!

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
            Турих ти един плюс, но това последното е не само пожелателно мислене, а безумна утопия, за съжалние. И няма как да се реализира в София, а още по-малко пък в останалата част от страната - електорат, какво да го правиш, ще си избие децата, но от колата и кюмюра няма да се откаже!
            Не е утопия. Тези неща вече са наполовина реализирани във няколко държави. Просто в Бг. промените стават по бавно поради ред причини. (Ние си ги знаем кои са)

Колко време е било необходимо на нашите предци да разберат че не е хубаво да сереш там където ядеш и спиш?
            Колко време е било необходимо да се вземе колективно решение че населените места трябва да имат чиста течаща вода и канализация?
            Колко време е било необходимо да се забранят безразборните сметища и да се въведе система за събиране, извозване и рециклиране на отпадъците?

Сега трябва да помислим и за въздуха който дишаме. Може да отнеме време, но решение ще бъде взето и ще се предприемат конкретни мерки. Идиотите така или иначе нямат право на глас по тази тема. Бъдещето на света ще се определя от мислещите и можещите.

Коментар

Просто трябва да се забрани продажбата на дърва и въглища за отопление в населени места със гъстота на населението над средната! Или просто да се сложи някакъв акциз или лимит със който да се обезсмисли ползването на твърди горива.

Аз в къщи имам камина но я паля от време на време само за удоволствие или когато искам да си опека мръвки на жар. Но и камината по принцип не замърсява много защото се горят само качествени сухи дърва в рамките на няколко часа.

Най лошия замърсител са въглищата. Само пластмасите и маслата замърсяват повече но те така или иначе не се горят във големи количества.

Изгарянето на въглища произвежда азотни и серни окиси както и супер финни прахови частици които са доказани канцерогени. Дори самия прах от неизгорелите въглища е отровен канцероген.

Дизеловите автомобили също трябва да бъдат забранени. Камионите и автобусите трябва да станат газови хибриди.

Изобщо в градовете всички автомобили задължително трябва да минат на ток. Който няма пари за екологична кола ще ползва обществен градски транспорт или ще кара колело.

Колкото и да не им се иска на някой хора, тези неща рано или късно ще станат реалност!
              Турих ти един плюс, но това последното е не само пожелателно мислене, а безумна утопия, за съжалние. И няма как да се реализира в София, а още по-малко пък в останалата част от страната - електорат, какво да го правиш, ще си избие децата, но от колата и кюмюра няма да се откаже!

Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

Баровците в газифицираните квартали минаха на газ. За справка в нашия квартал гърдова глава (данъците и оценките са като за баровци, ако че квартала е шарен и има всякакви) димящите комини намаляват с всяка година.... и не само 'баровци', а всякакви хора минаха на газ защото не им се занимава с въглища и дърва. има няколко къщи бесни селяндури срещу които има и жалби защото горят не само кюмур и дърва..но и там има подобрение.

за мен навсякъде където има ток, газ, тец - отоплението на дърва трябва да се счита за лукс (камини) и който иска да си плаща дебел акциз или екотакса...както искате го наречете.

аз се отоплявам с термопомпа (бях я монтирал, когато газифицираха иначе щях да си пусна газ) в периоди като миналите 2 седмици има доста голямо обледяване, дефрост и тн... в резултат под външното тяло остава под формата на черна прах точно това замърсяване за което пишем че трови нас и децата ни.

днес погледнах какво се е събрало за последните 10-14 дни и беше ДОСТА! нависоко и проветриво място съм и въпреки това има доста...не ми се мисли какво е в ниските квартали където няма течение.

за мен общината се гаври със софиянци с това зелено билетче в събота/неделя...а никой нищо не прави срещу горенето на въглища и дърва в милионен град, който баш в тия квартали дето горят е газифициран... то и с каруци беше забранено да се возят в града, но дали се спазва... горенето на гуми даже няма какво да го коментираме...то се прави от НЕЗАКОННО пребиваващи и само политическата воля ги държи там...където са сега.

поздрави
                Следващата криза ше намали баровците с 95%

Коментар

• Просто трябва да се забрани продажбата на дърва и въглища за отопление в населени места със гъстота на населението над средната! Или просто да се сложи някакъв акциз или лимит със който да се обезсмисли ползването на твърди горива.

Last edited by alphaomega; 30.01.2018, 16:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

Ще се съглася с теб и едновременно ще се опитам да го формулирам малко по-иначе. За съжаление, дори и добре поставени в материално положение нашенци, дори и представители на среди, които са относително по-издигнати в културно отношение, след затварянето на входната врата зад гърба им (или когато са сигурни, че никой не ги вижда) имат склонност към особени битови практики и поведение, при което не държат или направо игнорират интересите на общността.

Какво да правим, особености на развитие на социалния процес, специфика на национален бит и дух.
                    Признавам, че хич не знам какво вършат баровците от изброените квартали, просто през зимата нямам почти никакви поводи да се разхождам там и ми липсва каквато и да е информация. Но пък ето какво ми се случи лично на мен. В кооперацията дойдоха нови съседи след като получиха наследство от един имот. Чудесна, скъпа локация и с претенции. Налично централно отопление. Хората са на видима предпенсионна възраст и са определено средна ръка и дори малко отгоре на вид. В единия край на дневната си направиха вграждане на скъпа, чугунена камера, май френска. Предназначена за горене на дърва. Камина. Иззидано е почти до тавана за да се скрият димоотводните тела, които след завой преминават в съседно помещение, а оттам се включват в съществуващ комин. В кухнята си са отворили своето коминно тяло, ударили са вътре една малка бетонна плоча и са оформили едно мини барбекю. Поканиха мен и друг съсед, архитект, че да ни се похвалят. В очите им се четеше гордост и видимо очакваха да получат големи похвали. Настъпи едно смутено мълчание. Доколкото аз категорично не намирам това за нормално поведение, успях само да измърморя нещо от вида: Абе, хора, защо не казахте, че имате намерение да хвърляте толкова пари. В Блока има някакъв относителен паритет на поддържиците и противниците да изградим наново разводката на тръбите на отоплението, да се мине на хоризонтална такава и на индивидуални топломери.
                    Хората ме погледнаха като зашлевени.
                    После си намерих работа и си тръгнах. Сега се поздравяваме, ама смутено.
                    Архитектът пък направо им бил казал след това, че тези практики с ползването на твърдо гориво най-вероятно скоро ще бъдат забранени.

Няма да се притесняваш, много такива ентусиасти е имало и ще има. Като поносят дърва известно време по стълбите, сами ще се откажат от това "отопление". Ще им остане за адет, да си я палят веднъж в седмицата за кефа. Само дето можеха и да си спестят тая инвестиция.
                    То аз дето съм в къща имам камина, ама само за адет, от дъжд на вятър, и не може да топли друго освен хола в който е. Абсурд да се занимава активен човек с твърдо гориво цяла зима.

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение
                      Са преди малко гледах кака Данчето по известна като Дондукова.Тя разправя че правили проверка вчера или оня ден на Виетнамските общежития и по специално с какво се отопляват там.Нарушения не са открити хората се отопляват на ток.Водещата не посмя да я попита имат ли кураж да проверят баровците по Бояна Княжево Павлово Витоша Драгалевци Симеоново с какво се отопляват.И този път не циганите се оказват виновни.Днес както си вървя по улицата една мърла си изхвърли фаса на улицата от четвъртия етаж и той падна на една баба на главата.....И тя не беше циганка.Така че когато се обвиняват циганите да се прави това внимателно и с доказателства а не щото не ни харесват
                      Баровците в газифицираните квартали минаха на газ. За справка в нашия квартал гърдова глава (данъците и оценките са като за баровци, ако че квартала е шарен и има всякакви) димящите комини намаляват с всяка година.... и не само 'баровци', а всякакви хора минаха на газ защото не им се занимава с въглища и дърва. има няколко къщи бесни селяндури срещу които има и жалби защото горят не само кюмур и дърва..но и там има подобрение.

за мен навсякъде където има ток, газ, тец - отоплението на дърва трябва да се счита за лукс (камини) и който иска да си плаща дебел акциз или екотакса...както искате го наречете.

аз се отоплявам с термопомпа (бях я монтирал, когато газифицираха иначе щях да си пусна газ) в периоди като миналите 2 седмици има доста голямо обледяване, дефрост и тн... в резултат под външното тяло остава под формата на черна прах точно това замърсяване за което пишем че трови нас и децата ни.

днес погледнах какво се е събрало за последните 10-14 дни и беше ДОСТА! нависоко и проветриво място съм и въпреки това има доста...не ми се мисли какво е в ниските квартали където няма течение.

за мен общината се гаври със софиянци с това зелено билетче в събота/неделя...а никой нищо не прави срещу горенето на въглища и дърва в милионен град, който баш в тия квартали дето горят е газифициран... то и с каруци беше забранено да се возят в града, но дали се спазва... горенето на гуми даже няма какво да го коментираме...то се прави от НЕЗАКОННО пребиваващи и само политическата воля ги държи там...където са сега.

поздрави
                      Last edited by bertram; 30.01.2018, 14:31.
                      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                        Добре си го формилрал,Начев, с теб имаме доста сходни виждания, като изключим една фибанка, на която не следва да се споменава името
                        Може да се обобщи с една дума - може да извадиш човека от селото, но селото от човека - никога! Да ме прощават хората от село, но тук говорим основно за манталитет. В смисъл: някога, когато бях млад и ходех на село за ваканциите, селяните бяха доста задружни и какар за оградата всеки да си имаше своята "крепост", реално имаше един по-особен, патриархален дори момент на срам, на общност, на това да не правиш неща, с които можеш да се посрамиш пред съселяните си. Идвайки в големия град този срам автоматично отпадна в релаността на анонимност, които Голямото село предлага и в новите граждани остана само селската простотия и дивотия - да си бичиш музиката на макс, да викаш като луд, да си вземеш помияр и да го пуснеш все едно е на къра, да си хвърляш боклуците навсякъде и т.н.

Та срамът, който беше основният момент (някои му викат морал) в селянина, в града изчезва, но всички останали отрицателни чери си остават. Затова и така "престижното" обръщения "селянин" стана по-голяма обида и от "джендър, тъмнозелен или окровен пеераз". Та с тези хора няма оправия - парите тук не оказват влияние, напротив, само засилват чувството на собствената непогрешимост и отказ за мислене в посока на общата благо. За такива хора единствената оправия е много, ама много брутални глоби, което, разбира се, няма как да се случи.

С две думи - има решение на теория, но няма приложение на практика. Поне не с този народ, в "тази държава". Манталитет, тъмнозелен манталитет, който не зависи от цвета на кожата...
                        Странно, Грую! След дълга тишина, взели сме да пишем по едно и също време, но в различни теми.
                        Аз имам странно усещане, че и за безименната банка ще дойдем на сходен акъл, ама май е по-добре да не се връщаме към онази тема. Не ми беше особено приятна дискусията и дори защитата ми на вярна теза не ме кара да искам да я продължа.

В случая приемам всичко споделено от теб.
                        Картината е много тъжна има и незаобиколими обективни аспекти, поне що се отнася до отоплението.

Още нещо се сетих след приключване на предния пост. Казах, че не познавам баровските квартали, но имам друг интересен опит. Пътувам често по Цариградско. В посоката от центъра към Пловдив многократно съм констатирал в безветрени дни една отрязана като с нож граница. След минаване на Метро и небостъргача, пътят разко се спуска надолу по естакада и за малко разстояние се постига значителна денивелация. И точно там, долу в ниското, изведнъж те посреща ужасяваща смрад и носене на видими талази от боклук. Точно там започва онази идилична (но леко извънградска като пейзаж) картинка на къщи и дворове. Панчарево, Герман и малко по-навътре са Лозените.
                        След караулката и лекото изкачване с отбивката за Нови хан, отново играе ножът и смрадта изчезва.

Възможните остри социални последици карат управляващите да се правят на леко шантави и уж да не виждат откъде основно иде този проблем.

Коментар

• Добре си го формилрал,Начев, с теб имаме доста сходни виждания, като изключим една фибанка, на която не следва да се споменава името
                          Може да се обобщи с една дума - може да извадиш човека от селото, но селото от човека - никога! Да ме прощават хората от село, но тук говорим основно за манталитет. В смисъл: някога, когато бях млад и ходех на село за ваканциите, селяните бяха доста задружни и какар за оградата всеки да си имаше своята "крепост", реално имаше един по-особен, патриархален дори момент на срам, на общност, на това да не правиш неща, с които можеш да се посрамиш пред съселяните си. Идвайки в големия град този срам автоматично отпадна в релаността на анонимност, които Голямото село предлага и в новите граждани остана само селската простотия и дивотия - да си бичиш музиката на макс, да викаш като луд, да си вземеш помияр и да го пуснеш все едно е на къра, да си хвърляш боклуците навсякъде и т.н.

Та срамът, който беше основният момент (някои му викат морал) в селянина, в града изчезва, но всички останали отрицателни чери си остават. Затова и така "престижното" обръщения "селянин" стана по-голяма обида и от "джендър, тъмнозелен или окровен пеераз". Та с тези хора няма оправия - парите тук не оказват влияние, напротив, само засилват чувството на собствената непогрешимост и отказ за мислене в посока на общата благо. За такива хора единствената оправия е много, ама много брутални глоби, което, разбира се, няма как да се случи.

С две думи - има решение на теория, но няма приложение на практика. Поне не с този народ, в "тази държава". Манталитет, тъмнозелен манталитет, който не зависи от цвета на кожата...
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение
                            Водещата не посмя да я попита имат ли кураж да проверят баровците по Бояна Княжево Павлово Витоша Драгалевци Симеоново с какво се отопляват.И този път не циганите се оказват виновни.Днес както си вървя по улицата една мърла си изхвърли фаса на улицата от четвъртия етаж и той падна на една баба на главата.....И тя не беше циганка.Така че когато се обвиняват циганите да се прави това внимателно и с доказателства а не щото не ни харесват
                            Ще се съглася с теб и едновременно ще се опитам да го формулирам малко по-иначе. За съжаление, дори и добре поставени в материално положение нашенци, дори и представители на среди, които са относително по-издигнати в културно отношение, след затварянето на входната врата зад гърба им (или когато са сигурни, че никой не ги вижда) имат склонност към особени битови практики и поведение, при което не държат или направо игнорират интересите на общността.

Какво да правим, особености на развитие на социалния процес, специфика на национален бит и дух.
                            Признавам, че хич не знам какво вършат баровците от изброените квартали, просто през зимата нямам почти никакви поводи да се разхождам там и ми липсва каквато и да е информация. Но пък ето какво ми се случи лично на мен. В кооперацията дойдоха нови съседи след като получиха наследство от един имот. Чудесна, скъпа локация и с претенции. Налично централно отопление. Хората са на видима предпенсионна възраст и са определено средна ръка и дори малко отгоре на вид. В единия край на дневната си направиха вграждане на скъпа, чугунена камера, май френска. Предназначена за горене на дърва. Камина. Иззидано е почти до тавана за да се скрият димоотводните тела, които след завой преминават в съседно помещение, а оттам се включват в съществуващ комин. В кухнята си са отворили своето коминно тяло, ударили са вътре една малка бетонна плоча и са оформили едно мини барбекю. Поканиха мен и друг съсед, архитект, че да ни се похвалят. В очите им се четеше гордост и видимо очакваха да получат големи похвали. Настъпи едно смутено мълчание. Доколкото аз категорично не намирам това за нормално поведение, успях само да измърморя нещо от вида: Абе, хора, защо не казахте, че имате намерение да хвърляте толкова пари. В Блока има някакъв относителен паритет на поддържиците и противниците да изградим наново разводката на тръбите на отоплението, да се мине на хоризонтална такава и на индивидуални топломери.
                            Хората ме погледнаха като зашлевени.
                            После си намерих работа и си тръгнах. Сега се поздравяваме, ама смутено.
                            Архитектът пък направо им бил казал след това, че тези практики с ползването на твърдо гориво най-вероятно скоро ще бъдат забранени.

Коментар

• Са преди малко гледах кака Данчето по известна като Дондукова.Тя разправя че правили проверка вчера или оня ден на Виетнамските общежития и по специално с какво се отопляват там.Нарушения не са открити хората се отопляват на ток.Водещата не посмя да я попита имат ли кураж да проверят баровците по Бояна Княжево Павлово Витоша Драгалевци Симеоново с какво се отопляват.И този път не циганите се оказват виновни.Днес както си вървя по улицата една мърла си изхвърли фаса на улицата от четвъртия етаж и той падна на една баба на главата.....И тя не беше циганка.Така че когато се обвиняват циганите да се прави това внимателно и с доказателства а не щото не ни харесват

Коментар

• https://www.dnes.bg/balkani/2018/01/...-skopie.365004

Коментар

Working...
                                X