IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Богат човек"... Що е то??

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Преди 10тина години в АутоБилд БМВ 3ка се водеше нисък клас, а сега я водят среден клас. През последните години критериите за средна класа чувствително се понижиха. НО за Бавария критериите са други, а за Мюнхен още по различни, все едно държава в държата.

В Мюнхен подсредна класа е
    -кола или коли от 50к нагоре
    -семеен доход от поне 7 до 10к нето на месец
    -апартамент в приличен район или къща
    -часовник от 2к нагоре
    -поне 2 или 3 почивки в чужбина

А средна класа е горното, ама по 2

А горна средна класа е горното по 3 или 4

А по на горе са вече богатите.

Та така е в Мюнхен.

Коментар

• То за това темата е личната дефиниция на всеки...щото освен "американска" има и "сомалийска", има и "дефиниция на Роман Абрамович"

Коментар

• Първоначално изпратено от Yosser Hughes Разгледай мнение
        Момчета, не се карайте!
        Въпросът ми освен реторичен, беше и леко самоироничен. Личният ми критерий за това дали един човек е богат (материално) е много прост и безкомпромисен: дали притежава нетни търгуеми активи над един милион евро. Точка. Ако караш на вуйчо си Кайена, ако живееш под наем в малко имение в Бояна или имаш картини на Густав Климт, които само ти си знаеш, че ги е рисувал той – аут от класацията!
        В този аспект аз не съм богат.
        Само моля, не ме слагайте в „средната класа” на Западна Европа. Бил съм там „средна класа” и знам за какво идва реч. Средната класа там е от студентската скамейка до пенсия в постоянен дълг и вечни еквилибристики между активи и пасиви, между вноската и пейчека – ерго – в постоянна зависимост от работодател или текущи доходи, ако е фрилансър.

Иначе ми беше забавно тук да си потвърдя старата теза, че на българина материалния свят и мерилото за останалите се гради върху Автомобила. „Кажи ми ква кола караш и ще ти кажа кой си”....особено в малкия град
        Американската дефиниция за богат е нетни активи над 5 милиона долара, без да се смята основното жилище. За твоя начин на живот трябват поне 2-3 милиона евро според мен, без да се брои къщата (300-500 000). Това би трябвало да носи консервативно 5% годишно, или около 20 000 лв месечно, достатъчни за спокоен живот без никакви дългове.

Коментар

• Момчета, не се карайте!
          Въпросът ми освен реторичен, беше и леко самоироничен. Личният ми критерий за това дали един човек е богат (материално) е много прост и безкомпромисен: дали притежава нетни търгуеми активи над един милион евро. Точка. Ако караш на вуйчо си Кайена, ако живееш под наем в малко имение в Бояна или имаш картини на Густав Климт, които само ти си знаеш, че ги е рисувал той – аут от класацията!
          В този аспект аз не съм богат.
          Само моля, не ме слагайте в „средната класа” на Западна Европа. Бил съм там „средна класа” и знам за какво идва реч. Средната класа там е от студентската скамейка до пенсия в постоянен дълг и вечни еквилибристики между активи и пасиви, между вноската и пейчека – ерго – в постоянна зависимост от работодател или текущи доходи, ако е фрилансър.

Иначе ми беше забавно тук да си потвърдя старата теза, че на българина материалния свят и мерилото за останалите се гради върху Автомобила. „Кажи ми ква кола караш и ще ти кажа кой си”....особено в малкия град

Коментар

• Първоначално изпратено от javcho Разгледай мнение
            Кой град?

И дали наистина си контактувал с МЕСТНИ.

Имай предвид, че немците са трудни за преценка на око, защото не харчат много очебийно, като българите.
            Следвал съм в Ерланген (Бавария), а съм работил още в Мюнхен, имам роднини и много близки приятели (немци, не българи) в Дюселдорф, Щутгарт, Майнц.
            Достатъчно близки сме, за да разговаряме свободно за доходите си, тъй че смятам, че данните, дето ги цитирах по-долу, са напълно достоверни и отговарят на реалното положение на нещата.
            Интересното е, че немците не крият реалните си доходи, а повечето българи се изхвърлят със заплати от по 5 000 Евро нето :-)
            Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
              А аз съм бил в Германия 2 години. Следвал съм и съм работил. Данните, които ти цитирах, отговарят доста точно на действителността. Пешо Немския може да потвърди, ако му се занимава, де. Имаше и други форумци с постоянно местожителство Германия.
              Кой град?

И дали наистина си контактувал с МЕСТНИ.

Имай предвид, че немците са трудни за преценка на око, защото не харчат много очебийно, като българите.

Коментар

• Като гледам какви щуротии се пишат тук не мога да повярвам просто.

http://www.investor.bg/news/article/109368/339.html

Каква коледа само се заформя за БББ..
                The weak are meat and the strong do eat.

Коментар

Остави официалните данни.

Казвам ти от позиция, че съм бил там 1 година.
                  Мюнхен, Щутгарт, Фрайбург, Хайделберг, Базел, Берн, Цюрих, Виена. И доста разговори с МЕСТНИТЕ.
                  А аз съм бил в Германия 2 години. Следвал съм и съм работил. Данните, които ти цитирах, отговарят доста точно на действителността. Пешо Немския може да потвърди, ако му се занимава, де. Имаше и други форумци с постоянно местожителство Германия.

Коментар

Добре, ето ти официални данни от Германия за 2009-а година:
                    http://www.forwarddarlehen-vergleich...and-2009-2010/

Ако не знаеш немски, ще преведа основния момент:

През 2009 година средният годишен брутен доход в Германия е бил 30 879 Евро по данни на Германското пенсионно застраховане.
                    30 879 евро бруто годишно прави 2573.25 Евро бруто месечно. С такъв доход, уверявам те, няма как да си купиш къща и скъпа нова кола. Затова и хората масово живеят под наем и карат голфове, короли, астри и подобни.
                    Остави официалните данни.

Източните области изкривяват статистиката.

Казвам ти от позиция, че съм бил там 1 година.
                    Мюнхен, Щутгарт, Фрайбург, Хайделберг, Базел, Берн, Цюрих, Виена. И доста разговори с МЕСТНИ.
                    Last edited by javcho; 07.12.2010, 11:19.

Коментар

Виж bertram какво е написал.

По принцип Yosser e upper-middle class.

Точно на границата е и за това е спора, за едните е богат, за други е средна класа.

За мен си е средна, защото в изброените държави голям процент от хората могат да си го позволят това. Отделно има не малък процент хора с много повече и чак после са супер богатите с яхтите и самолетите.

Пак казвам аз не говоря за българи в чужбина. Аз говоря за местните си хора, кото си имат традиции там. Да не мислите, че от предишните поколения не е останало нищо. Знаете ли колко ПЪТИ е разликата например за един лекар, който така или иначе си взима супер пари, ако баща му или майка му му оставят развита практика. В много голям процент от случайте е милионер.
                      Добре, ето ти официални данни от Германия за 2009-а година:
                      http://www.forwarddarlehen-vergleich...and-2009-2010/

Ако не знаеш немски, ще преведа основния момент:
                      Im Jahre 2009 lag das Durchschnittseinkommen in Deutschland nach Angaben der Deutschen Rentenversicherung auf einer Höhe von 30.879 Euro brutto jährlich.
                      През 2009 година средният годишен брутен доход в Германия е бил 30 879 Евро по данни на Германското пенсионно застраховане.
                      30 879 евро бруто годишно прави 2573.25 Евро бруто месечно. С такъв доход, уверявам те, няма как да си купиш къща и скъпа нова кола. Затова и хората масово живеят под наем и карат голфове, короли, астри и подобни.

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                        това дето си го описал е работническата класа или както там и казват
                        При силно социалната политика, която повечето западноевропейски държави водят, понятията "работническа класа" и "средна класа" се припокриват на 90% що се отнася до финансови възможности. Социалният стстус, разбира се, е различен.
                        Ако си мислите, че един учител, инженер или лекар в държавна/общинска болница в Германия може да си позволи чисто нов Mercedes E, BMW 5 или Audi A6, жестоко се лъжете. Тези хора печелят малко повече от обикновен работник. Ако работникът получава 1500-2000 Евро нето месечно, те получават 2000-2500.

Коментар

Ако всичко, което си написал, е вярно - да, ти си богат човек - и то не само по българските, а и по европейските и световните стандарти.
                          Javcho - обикновено съм съгласен с теб, но в случая според мен си далеч от истината. Средната класа в Европа не кара Audi, BMW или Mercedes, ела па по два в семейството - нито нови, защото са много скъпи, нито на старо, защото поддръжката им излиза златна.
                          За страна като Германия месечен доход от 2 000 Евро нето се счита за сравнително добър. Двама души с подобен доход могат да живеят съвсем прилично - да отглеждат деца, да изплащат ипотека и нов автомобил среден клас, да ходят веднъж в годината семейно на почивка и веднъж на няколко години да си подменят обзавеждането. Това е. Общо взето тези хора са свикнали да си правят добре сметката и да избягват непредвидени големи разходи, защото не могат да си ги позволят. Това е то средната класа. А това, което си си описал, са си богати хора. Или поне заможни.
                          Виж bertram какво е написал.

По принцип Yosser e upper-middle class.

Точно на границата е и за това е спора, за едните е богат, за други е средна класа.

За мен си е средна, защото в изброените държави голям процент от хората могат да си го позволят това. Отделно има не малък процент хора с много повече и чак после са супер богатите с яхтите и самолетите.

Пак казвам аз не говоря за българи в чужбина. Аз говоря за местните си хора, кото си имат традиции там. Да не мислите, че от предишните поколения не е останало нищо. Знаете ли колко ПЪТИ е разликата например за един лекар, който така или иначе си взима супер пари, ако баща му или майка му му оставят развита практика. В много голям процент от случайте е милионер.
                          Last edited by javcho; 07.12.2010, 09:42.

Коментар

• Богат ли съм - Не съм. Имам си един апартамент средна хубост в южен квартал. Богат ли съм - богат съм. Апартаментът ми е с хубав изглед към Витоша, обзаведен по мой вкус. Богат ли съм - не съм. Нямам собствен автомобил. Богат ли съм - богат съм. Имам 2 служебни автомобила Мерцедес и Волво. Богат ли съм - не съм - нямам часовник Богат ли съм - богат съм, нямам часовник от 15 години. Богат ли съм - не съм. Имам 1-2 маркови костюма Богат ли съм - богат съм мога спокойно да си ходя по дънки Богат ли съм - не съм. Тази година почивах при мама във Варна, защото нямах пари. Богат ли съм - богат съм. Миналата година направихме със синковеца Европейско пътешествие с автомобил. Голям кеф)) Богат ли съм - не съм - нямам депозити и други финансови активи. Богат ли съм - богат съм, когато ми потрябват никоя банка не ми е отказвала и нямам никакви затруднения с връщането им. Богат ли съм, не съм - работя от сутрин до вечер. Богат ли съм - богат съм, когато почивам си почивам истински Богат ли съм???? Богат съм - здрав прав мъж в разцвета на силите си, със здраво умно дете Спя спокойно и продължавам да вярвам в светлото бъдеще Явно съм БОГАТ

Коментар

Ако всичко, което си написал, е вярно - да, ти си богат човек - и то не само по българските, а и по европейските и световните стандарти.
                              Javcho - обикновено съм съгласен с теб, но в случая според мен си далеч от истината. Средната класа в Европа не кара Audi, BMW или Mercedes, ела па по два в семейството - нито нови, защото са много скъпи, нито на старо, защото поддръжката им излиза златна.
                              За страна като Германия месечен доход от 2 000 Евро нето се счита за сравнително добър. Двама души с подобен доход могат да живеят съвсем прилично - да отглеждат деца, да изплащат ипотека и нов автомобил среден клас, да ходят веднъж в годината семейно на почивка и веднъж на няколко години да си подменят обзавеждането. Това е. Общо взето тези хора са свикнали да си правят добре сметката и да избягват непредвидени големи разходи, защото не могат да си ги позволят. Това е то средната класа. А това, което си си описал, са си богати хора. Или поне заможни.
                              това дето си го описал е работническата класа или както там и казват
                              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Yosser Hughes Разгледай мнение
                                Знам колко грозно е някой да каже „аз съм богат” и с каква ирония и насмешка би бил погледнат. Политически коректното е „заможен съм” или най-добре любимата фраза на Юджийн Роуз: „Ich habe genug!”

Няма да се самоопределям, вие сами преценете дали съм богат.

Нямам наследствени пари или имоти. Живея в нова, просторна и слънчева къща с гледка към планината, на 20 минути път от центъра на София. Имам малък, но кокетен двор с полянка и дървета, където децата ми всеки ден играят безгрижно. Жена ми е готина и я обичам. Карам Mitsubishi Outlander, часовникът ми е Louis Erard, костюмите ми са Cacharel и Hugo Boss. Имам собствен фитнес, който ползвам редовно. Нямам ипотеки, кредити, лизинги и не дължа пари никому. Кредитната карта я ползвам само за резервации на билети и хотели. Държа спестявания, които при скромен живот биха ми позволили да издържам семейството си поне пет години. Имам доход от три независими източника, но бачкам от девет до пет. В редките случаи, когато ми се наложи да свърша нещо извън офиса, сядам на двора под ореха с лаптопа и с чаша мерло, тъй че не се оплаквам от „прегряване в следствие на стрес”. Обичам да пътувам и с жена ми редовно прекарваме уикендите в Прага, Барселона, Рим, Лондон или Керкира, в зависимост от сезона.
                                Не познавам жив човек, на когото да завиждам за каквото и да е. Доволен съм от живота си, но се старая да не изпадам в самодоволство – знам, че нищо няма занеса в отвъдното, освен грешната си душа. Вярвам в Бог и се старая да върша добри дела според възможностите си.
                                Естествено, позволявам си да пиша всичко това, понеже съм анонимен и никой тук не ме познава.

Коментар

Working...
                                X