Първоначално изпратено от silistra
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
"Богат човек"... Що е то??
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнениеЛеле... Много си парлив в думите..да не си от Люлин...
Интересно ми как стигна до извода, че съм ограничен. Нито ме познаваш, нито съм си писал с теб преди...Освен това четеш между редовете...
Какво общо имат фалитите с начина на живот и темата която обсъждаме...
Карй си голфа и не пиши в тая тема...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение......
В немско може и да е така, ама в Мюнхенско не е.
П.С На каквото си постелеш, на това ще легнеш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pederatorКолко си ограничен, да си чувал че фалитите в белия свят нямат нищо общо с тия в България
Интересно ми как стигна до извода, че съм ограничен. Нито ме познаваш, нито съм си писал с теб преди...Освен това четеш между редовете...
Какво общо имат фалитите с начина на живот и темата която обсъждаме...
Карй си голфа и не пиши в тая тема...Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от silistra Разгледай мнениеТи като живял у немско си наясно, че има горен осигурителен праг, който изкривява статистиката сериозно, а също и Хартц4*безработни* на които също им се плаща пенсионна вноска. Отделно има професии, които са добре платени и пенсионните ти вноски може да са само в частен фонд.
"Rentenversicherung
Die verkammerten Freien Berufe (Kammerpflichtmitgliedschaft) Ärzte, Zahnärzte, Tierärzte, Rechtsanwälte, Notare, Patentanwälte, Steuerberater, Wirtschaftsprüfer, Apotheker sowie in der Regel Architekten) sind rentenversicherungspflichtig über ihre obligatorische Mitgliedschaft in den berufsständischen Versorgungswerken, die als Ersatz für die Gesetzliche Rentenversicherung anzusehen sind. Für diese Berufsgruppen besteht die Möglichkeit, sich von der Gesetzlichen Rentenversicherung befreien zu lassen; eine Selbstständigkeit ist hierfür nicht notwendige Voraussetzung. Für Ingenieure, die auch zu den verkammerten Freien Berufen zählen, gibt es ebenfalls Versorgungswerke. In diese dürfen aber in der Regel nur selbstständig tätige Ingenieure eintreten, eine Befreiung von der Gesetzlichen Rentenversicherung wie bei den oben genannten Berufen ist in der Regel nicht möglich. Weitere Informationen hierzu gibt es über die Arbeitsgemeinschaft berufsständischer „
Айде не изкривявайте действителността. Средният доход за работещите е много по висок от тази стъкмистика дето си я изкарал.
Още данни - от немското НСИ. Вярно, за 2008-а са, но дават същата картина
http://www.destatis.de/jetspeed/port...nderPrint.psml
Най-интересната част:
Haushaltsnettoeinkommen 2008 - 2 914 EURO
На български:
Среден месечен нетен доход на домакинство за 2008 година - 2 914 Евро
Какви къщи, какви А6-ци, какви Е-класи?
Колкото и да е изкривена статистиката, това число е много, много по-бизко до реалността, отколкото суми от рода на 15-20К Евро нетно месечно, пък било то и в Мюнхен.Never underestimate the predictability of stupidity
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнениеВ поста си не казвам, че са бедни ами че 90% от амириканците живеят на "червената линия" без значение какви са им приходите... Факта е че когато човек живее по този начин и е зависим от кредита за да поддържа стандарта си на живот.... То той ако спре да работи губи всичко - имоти, движимо имущество и т.н. Той е роб доживот на кредиторите... Пък нека е богат...
Ще ти кажа нещо... В САЩ хората работят много, ама наистина много... Българина е лентяй в сравнение с тях, но те бачкат защото ако спрат губат всичко, което уж притежават...
Но че работят, защото трябва да си покриват кредитите не е вярно.
Мотивацията им е да се докажат и да могат да си позволяват повече.
За белите американци, не за другитеLast edited by javcho; 07.12.2010, 13:27.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнениеМного е грешно според мен богатството да се определя по това каква кола караш или пък какъв часовник носиш или пък по това колко почивки прави човек в чужбина... Всичко е въпрос на приоритети, желание и какви комплекси трябва да избива човек. Всеки има някакви...
Иначе си напълно прав, аз нося часовници между 200 до 600 евро, а колата ми е много невзрачна и не струва по вече от 2к . На момента мога да платя една Х6 за мен и една за жената , ама за каквоПредпочитам да ги похарча за други цели.
Коментар
-
Първоначално изпратено от javcho Разгледай мнениеАз пък съжалявам тези, които ми обясняват колко е лошо в Америка, Канада, Австралия, Англия, Германия или Япония. Как хората там са тъпи, бедни и тн.В поста си не казвам, че са бедни ами че 90% от амириканците живеят на "червената линия" без значение какви са им приходите... Факта е че когато човек живее по този начин и е зависим от кредита за да поддържа стандарта си на живот.... То той ако спре да работи губи всичко - имоти, движимо имущество и т.н. Той е роб доживот на кредиторите... Пък нека е богат...
Ще ти кажа нещо... В САЩ хората работят много, ама наистина много... Българина е лентяй в сравнение с тях, но те бачкат защото ако спрат губат всичко, което уж притежават...Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнениеМного е грешно според мен богатството да се определя по това каква кола караш или пък какъв часовник носиш или пък по това колко почивки прави човек в чужбина... Всичко е въпрос на приоритети, желание и какви комплекси трябва да избива човек. Всеки има някакви...
Най-богатия човек, който познавам (мултимилионер) си кара Пежо 307 и го боли ку*а... В същото време може да си позволи Ламборгини, Ферари, Майбах и т.н. Живее в апартамент в центъра на София със семейството си, вярно мега голям и луксозен, но не живее в къща в Драгалевци примерно, която пак без проблем може да си позволи... Часовник въобще не носи...аз също
Мобилния му струва да кажем 100 лева.
Също така познавам и хора, които карат Мерцедес за 100 000 лева и демонстративно говорят по ЖиСМ за 2000 лева, но като повъртят малко из Софето и пият две уискита в "Планет" се прибират в панелката от 50 кв.м. в Люлин. Същия тип хора са готови без проблем да оставят 150 лева за бутилка уиски в някое заведение, но се пазарят за дънки от 10 лева на Илиянци примерно...В същото време се бият в гърдите колко са богати и независими... Същия тип са ония пикльовци с пистарките дето пръцкат по Цариградско...
Изобщо в БГ разбирането за богатство е много странно животно... Не случайно съм задал името на темата в кавички...
Личното ми определение за "богат човек" е да си финансово независим, като подържаш с тези приходи нужния ти стандарт на живот и нямаш лишения. Този стандарт е строго индивидуален за всеки човек...
Колкото разговора за средната класа на запад... Тук нещата са доста изкривени, защото системата за изчисляване специално за САЩ и Англия е обвързана с това какъв кредит може да изтегли и да погасява едно домакинство без да заделя спестявания. Този модел лично за мен тотално сбъркан и изкривяващ реалната преценка. Живял съм известно време в САЩ и напрво ги съжалявам голяма част от хорицата там.
Аз пък съжалявам тези, които ми обясняват колко е лошо в Америка, Канада, Австралия, Англия, Германия или Япония. Как хората там са тъпи, бедни и тн.Last edited by javcho; 07.12.2010, 13:03.
Коментар
-
Първоначално изпратено от silistra Разгледай мнениеПреди 10тина години в АутоБилд БМВ 3ка се водеше нисък клас, а сега я водят среден клас. През последните години критериите за средна класа чувствително се понижиха. НО за Бавария критериите са други, а за Мюнхен още по различни, все едно държава в държата.
В Мюнхен подсредна класа е
-кола или коли от 50к нагоре
-семеен доход от поне 7 до 10к нето на месец
-апартамент в приличен район или къща
-часовник от 2к нагоре
-поне 2 или 3 почивки в чужбина
А средна класа е горното, ама по 2
А горна средна класа е горното по 3 или 4
А по на горе са вече богатите.
Та така е в Мюнхен.... Всичко е въпрос на приоритети, желание и какви комплекси трябва да избива човек. Всеки има някакви...
Най-богатия човек, който познавам (мултимилионер) си кара Пежо 307 и го боли ку*а... В същото време може да си позволи Ламборгини, Ферари, Майбах и т.н. Живее в апартамент в центъра на София със семейството си, вярно мега голям и луксозен, но не живее в къща в Драгалевци примерно, която пак без проблем може да си позволи... Часовник въобще не носи...аз също
Мобилния му струва да кажем 100 лева.
Също така познавам и хора, които карат Мерцедес за 100 000 лева и демонстративно говорят по ЖиСМ за 2000 лева, но като повъртят малко из Софето и пият две уискита в "Планет" се прибират в панелката от 50 кв.м. в Люлин. Същия тип хора са готови без проблем да оставят 150 лева за бутилка уиски в някое заведение, но се пазарят за дънки от 10 лева на Илиянци примерно...В същото време се бият в гърдите колко са богати и независими... Същия тип са ония пикльовци с пистарките дето пръцкат по Цариградско...
Изобщо в БГ разбирането за богатство е много странно животно... Не случайно съм задал името на темата в кавички...
Личното ми определение за "богат човек" е да си финансово независим, като подържаш с тези приходи нужния ти стандарт на живот и нямаш лишения. Този стандарт е строго индивидуален за всеки човек...
Колкото разговора за средната класа на запад... Тук нещата са доста изкривени, защото системата за изчисляване специално за САЩ и Англия е обвързана с това какъв кредит може да изтегли и да погасява едно домакинство без да заделя спестявания. Този модел лично за мен тотално сбъркан и изкривяващ реалната преценка. Живял съм известно време в САЩ и напрво ги съжалявам голяма част от хорицата там.Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеБогат човек у мойто село е човек който има 20 кокошки 4 кози и 250лв пенсия
Коментар
-
Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнениеДобре, ето ти официални данни от Германия за 2009-а година:
http://www.forwarddarlehen-vergleich...and-2009-2010/
Ако не знаеш немски, ще преведа основния момент:
През 2009 година средният годишен брутен доход в Германия е бил 30 879 Евро по данни на Германското пенсионно застраховане.
30 879 евро бруто годишно прави 2573.25 Евро бруто месечно. С такъв доход, уверявам те, няма как да си купиш къща и скъпа нова кола. Затова и хората масово живеят под наем и карат голфове, короли, астри и подобни.
Ти като живял у немско си наясно, че има горен осигурителен праг, който изкривява статистиката сериозно, а също и Хартц4*безработни* на които също им се плаща пенсионна вноска. Отделно има професии, които са добре платени и пенсионните ти вноски може да са само в частен фонд.
"Rentenversicherung
Die verkammerten Freien Berufe (Kammerpflichtmitgliedschaft) Ärzte, Zahnärzte, Tierärzte, Rechtsanwälte, Notare, Patentanwälte, Steuerberater, Wirtschaftsprüfer, Apotheker sowie in der Regel Architekten) sind rentenversicherungspflichtig über ihre obligatorische Mitgliedschaft in den berufsständischen Versorgungswerken, die als Ersatz für die Gesetzliche Rentenversicherung anzusehen sind. Für diese Berufsgruppen besteht die Möglichkeit, sich von der Gesetzlichen Rentenversicherung befreien zu lassen; eine Selbstständigkeit ist hierfür nicht notwendige Voraussetzung. Für Ingenieure, die auch zu den verkammerten Freien Berufen zählen, gibt es ebenfalls Versorgungswerke. In diese dürfen aber in der Regel nur selbstständig tätige Ingenieure eintreten, eine Befreiung von der Gesetzlichen Rentenversicherung wie bei den oben genannten Berufen ist in der Regel nicht möglich. Weitere Informationen hierzu gibt es über die Arbeitsgemeinschaft berufsständischer „
Айде не изкривявайте действителността. Средният доход за работещите е много по висок от тази стъкмистика дето си я изкарал.
Коментар
-
Първоначално изпратено от silistra Разгледай мнениеПреди 10тина години в АутоБилд БМВ 3ка се водеше нисък клас, а сега я водят среден клас. През последните години критериите за средна класа чувствително се понижиха. НО за Бавария критериите са други, а за Мюнхен още по различни, все едно държава в държата.
В Мюнхен подсредна класа е
-кола или коли от 50к нагоре
-семеен доход от поне 7 до 10к нето на месец
-апартамент в приличен район или къща
-часовник от 2к нагоре
-поне 2 или 3 почивки в чужбина
А средна класа е горното, ама по 2
А горна средна класа е горното по 3 или 4
А по на горе са вече богатите.
Та така е в Мюнхен.
Немците не им личи, но имат много парички.
Горния пример е за един от развитите градове. Евентуално Хамбург да е като него. За другите големи градове - Дюселдорф, Кьолн, Франкфурт, Щутгарт, Бремен, Дортмунг, Бон махнете 10%-20%. За средните градове махнете 30-40%.Last edited by javcho; 07.12.2010, 12:36.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Yosser Hughes Разгледай мнение
Личният ми критерий за това дали един човек е богат (материално) е много прост и безкомпромисен: дали притежава нетни търгуеми активи над един милион евро.
В този аспект аз не съм богат.
Само моля, не ме слагайте в „средната класа” на Западна Европа. Бил съм там „средна класа” и знам за какво идва реч. Средната класа там е от студентската скамейка до пенсия в постоянен дълг и вечни еквилибристики между активи и пасиви, между вноската и пейчека – ерго – в постоянна зависимост от работодател или текущи доходи, ако е фрилансър.
Е хем не покриваш милиона и не си богат, по твойте думи, хем не си средна класа.
Тука и аз се обърках вече.
За мен си е точно upper-middle class по европийски, не достига още за богат. За България е друг въпрос.
Коментар
Коментар