IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

До 2 г лих% по валутните депозити в БГ ще достигнат 20-25%

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Хаххаа на пазарлък ли я подкара поредната боза, ама от 6, че за 15 Ви свиди

    задлъжнялостта на домакинствата в България е все още близо два пъти по-ниска в сравнение със страните от еврозоната.

    Към 10-ти декември 2009 г. балансовото число на управление “Емисионно” се повишава с 212 млн. лв. Основните промени по пасива на баланса са както следва: увеличение на депозитите на банки със 164 млн. лева; увеличение на банкноти и монети в обращение в размер на 44 млн. лева.

    Коментар


    • До 2 г лих% по валутните депозити в БГ ще достигнат 20-25%

      Според БНБ депозитите на нерезиденти в България към момента възлизат над 11,5 млрд. лева. Забележете, отношението на депозити на нерезиденти спрямо общите валутни резерви на България в БНБ, които възлизат на близо 25 млрд лева.

      Разбира се, тези пари не са всички депозити в банковата система, те са под 25%, но другите пари са НАШИТЕ ДЕПОЗИТИ – парите на българските физически и юридически лица, но и това не е съвсем вярно, защото тук са парите на регистрираните в България, чужди дъщерни фирми. Много е трудно точно да се прецени, поради липса на точни данни, защото съгласно методологията на БНБ под “нерезиденти” се разбира физическо или юридическо лице регистрирано в чужбина. Това разбира се, ни навежда на мисълта, какъв процент от депозитите на нерезиденти, всъщност са български и какъв не? Какво стана с многото откраднати през прехода пари и завлечени по офшорки? През 2008 г масово, парите от офшорните банки по света, взеха да напускат офшорните зони. Къде отидоха българските пари? Едно е ясно:
      “Да, изгодно беше на чужденци и вероятно българи да кльопат на гърба на българите високи лихви в първите 1-2 г. на най-тежката криза в световната банкова система за последните 50 г.”. Няма лошо, балами в България много, но това не е най-страшното.

      За да предотвтати изтичането на депозитите на нерезиденти, БАНКИТЕ на територията на България СА ОБРЕЧЕНИ ДА ПОДДТЪРЖАТ ЛИХВИ ПО-ВИСОКИ ОТ СРЕДНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ И АМЕРИКАНСКИ ЛИХВИ ПО ДЕПОЗИТИ, защото банките са раздали прекалено много пари под формата на кредити, които няма как да си вземат обратно!

      Да ама има една уловка!

      Скоро лихвите по рефинансиране на ТБ на ФЕД и ЕЦБ ще започнат да растят и ще достигнат съответно 15-20% и 10-15%!

      Така до 2г. лихвите по депозитите ще достигнат до нива съответно 15-20% за г. по доларовите депозити и 10-15% за г. на евровите депозити! Това от своя страна ще доведе до скок на лихвите по депозитите на ТБ в България до мин. 25% за доларовите депозити и 20% по евровите депозити.
      В противен случай, това ще доведе до отлив на капитали от България, т.к нерезидентите при този силен арбитраж, за който споменах в самото начало е твърде вероятно да започнат да изтеглят парите си от българската банкова система и да ги насочат, към вече започналата да се стабилизира американска банкова система.


      Разбира се, че няма много луди, които да държи пари в левове, като може да закупят деноминирани в американски долари ценни книжа и за 4,5 години да реализират поне 100% доходност, т.к долара ще достигне минимум 2,50 лв. (ако евро/лев =1,95583)!

      Колко ще достигнат левовите депозити няма да коментирам!

      Това не е основната причина за очертаващите се високи лихви по депозитите!

      Ама без пари толкова!!!

      Да не изгори някой на БФБ с акциите, ей?? (дългосрочно).
    Working...
    X