IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дивидентна политика на фирмата

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Дивидентна политика на фирмата

Здравейте, благодаря ви за изразените мнения по темата. Ако трябва да направите Топ 10 на дружествата - еталон за дивидентна политика, кои бихте включили, освен вече посочените? На какво основание.

Коментар

• Ехе-хе, и аз обичам дивидентоснасящите компании, макар че от Софарма един дивидент... Друго са си Медика, М+С, ХЕС-ът и Албена даже...
      Ха, вчера бях в офисът на Медика, дивидентът да си търся, поговорих си с некъв Медикаджия... напримерно за гнъсният номер, дато им врътна Софарма и знаеш ли какво научих? - Че Медика са почнали производството на свои лекарства. :-)
      Само така - рекох - на ударът - с удар !!!! :-)
      Впрочем - така и предположих, че ще сторят, ако си спомняте - преди няколко месеца...
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Професоре споделям мнението ти за дивидентната политика. Особено това че има различни типове инвеститори. Аз лично предпочитам капиталовите печалби но при съставянето на портфеил задалжително включвам компании разпределяшти дивиденти. Това е добро отношение на управляващите към дребните акционери.

Коментар

• Hi,

Интересна и актуална тема. Напоследък ми се е случвало да отговарям на въпроси на мои познати, които искат приятелска информация за инвестиране на борсата. Забелязал съм, че този тип потенциални инвеститори винаги питат ... "кои фирми дават дивидент". Следователно, този въпрос разкрива психологията на тези хора и трябва да се анализира. Би било полезно според мен специалист от инвестора да представи анализ за това, какви за плюсовете и минусите от дивидента за фирмата и за различните слоеве инвеститори, така че да бъде от полза за инвестиционната общност.

Аз примерно, като човек с 8 години стаж и ползващ Кобос от къщи, предпочитам печалбите от капиталови разлики, но ме кефят и ежегодните дивиденти на "Софарма", "БТК", "Албена", "Хес", "Роза", "М+С" и т.н. За хората с акции от отделни дружества обаче, получени от работническа или масова приватизация продажбата на акциите е неизгодна, защото на практика таксите са в размер на 10 - 20 % от прихода от сделката, докато в алтернативния вариант отиват в "Пощенска", "Биохим" или на каса в предприятието и си получават дивидента. Друг е въпросът, че продажбата е от полза за Борсата, защото се увеличава Free Flote и се подобрява ликвидността.

Коментар

• Борсата е спирачка за инфлацията. Развитието на борсата през тази
            година свали инфлацията двойно, тъй като се обират и всмукват
            всички излишни пари и освен това бедните получават помощи
            за хартийките си, а богатите си осигуряват бъдещето с бели пари
            за черни дни. Стопирането на инфлацията предизвиква бум
            на икономиката. Новите работни места дават работа и на мениджърите.
            По време на прехода беше обратно. Новите частници уволняваха
            половината персонал и назначаваха нов, лишените от препитание
            се принуждаваха да им изкупят и акциите на символични цени.
            След като далаверата свърши, някои мениджъри решиха,
            че вече може да си позволят и да си раздадат някой дивидент
            за бог да прости.

Коментар

• Re: Дивидентна политика на фирмата

[
              Смятам, че дивидентната политика на фирмата влияе пряко върху
              котировките на нейните акции на борсата.
              Ако се раздават привлекателни дивиденти, то в играта се включват,както инвеститорите така и спекулантите,а това увеличава обемите, които се разиграват на борсата.
              В противен случай, когато няма интерес към дивидента, който би трябвало в един разумен период да връща вложените инвестиции, при лихвен процент по-висок от банковия, котировките стават виртуални и са единствено в полза на мажоритаря, който използва наивността на инвеститорите за да вдига пазарната цена на фирмата с цел да я продаде на по-висока цена.
              Това е причината,според която след първоначалната еуфория, на
              борсата здраво се настани стагнацията с тенденция, като свършат
              далаверите на рънерите да свърши и борсата.

Коментар

• Дивидентна политика на фирмата

Здравейте! Нуждая се от допълнителна информация и анализи за дивидентната политика на български компании.
              Working...
              X