Разлика няма и в двата случая данъка си е 7%. Той Импа си говори поинерция. Не му забелязвайте.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дивидентна политика на фирмата
Collapse
X
-
Споделям мнението на Avi, че дивидентът не е разход, т.к. по определение разходите представляват намаляване стойността на икономическата изгода за предприятието посредством намаляване на активите или нарастване на пасивите, което води до намаляване на собствения капитал, отделно от онова, което се дължи на акционерите при разпределение на печалбата.
Мисля, че размерът на дивидентите данъчно се признава в намаление на счетоводната печалба при преобразуването й в облагаема. Може би Совата има това предвид под "разход".
Коментар
-
22, ако три милиарда ти се струват нищожна сума, бих се радвал за теб
Само тези 35 % от БТК са над 1,1 млрд лв по текущи цени
А иначе върху 16-те милиарда депозити се начисляват лихви,
които подхранват инфлацията, увеличавайки широките пари.
А по темата забележете че дивидентът е разход, който намалява счетоводната печалба. Затова когато Медика раздаде цялата реална печалба за миналата година, счетоводно не отчете печалба.
И по тази причина и печалбата на БТК изглежда по-малка от действителната.
Коментар
-
Jo, да не забравиш да споменеш форума като източник на информация в разработката си :P
И по темата - След малко търсене в google излиза това http://invest.start.bg/?article=527 -> описано е как и откъде може да се намери инфо за дружества и дивидентите им. Само трябва да си събереш информацията и да я подредиш както ти хареса. Топ 10, топ 50... По-лесно щеше да е вече направено от някой, но аз поне не знам някъде да има публично достъпно нещо подобно.
И нещо, което не открих в горния линк, а май е по-лесен вариант - пак от сайта на КФН, ЕРИК, там има "Справки" -> "Справки за публични дружества и други емитенти на ценни книжа". Там се изключват всички филтри освен този за дивидент по години и резултатът е всички дивиденти на публични дружества за съответната година.
Коментар
Коментар