IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дивидентна политика на фирмата

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Разлика няма и в двата случая данъка си е 7%. Той Импа си говори поинерция. Не му забелязвайте.

Коментар

• А и каква е според теб разликата в облагането на дивидента от един холдинг и от Медика, да кажем?
      Ще ми е много интересно да науча!

Коментар

• Ти пък и ти с твоя дивидент. То поне за каса бира да се събираше...

Коментар

• Ха, видяхте ли сега що напримерно мразя холдинги?
          - Щото ако има дивидент, крадливата държава 4 пъти ми гепи от кинтите, докато те стигнат от предприятията до джобът ми !!!!
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• За жалост не се признава като намаление на данъчната основа, което е тъпо, защото една и съща печалба се облага два пъти (освен ако дивидентът не се дава във вид на акции) - веднъж с корпоративен данък и после с данък върху дивидента (ако такъв се разпределя).

Коментар

• Споделям мнението на Avi, че дивидентът не е разход, т.к. по определение разходите представляват намаляване стойността на икономическата изгода за предприятието посредством намаляване на активите или нарастване на пасивите, което води до намаляване на собствения капитал, отделно от онова, което се дължи на акционерите при разпределение на печалбата.
              Мисля, че размерът на дивидентите данъчно се признава в намаление на счетоводната печалба при преобразуването й в облагаема. Може би Совата има това предвид под "разход".

Коментар

• Не ги раздаваш наряво надясно, а на собствениците.
                Ти като направиш печалба от някаква дейност и тази печалба влезе в джоба ти (и с тия пари си купиш апартамент примерно), това не променя факта, че си я реализирал тази печалба. Не всеки паричен поток е приход или разход.

Коментар

• Ти като раздаваш пари наляво и надясно приход ли го бройш?

Коментар

• "дивидентът е разход, който намалява счетоводната печалба."

Много ме съмнява верността на това изказване. Освен ако имша предвид, че се намалява салдото по "неразпределана печалба за минали години", така е, но не си много коректен. И дивидентът в никакъв случай не е разход.

Коментар

• Медика уникално дружество е... понякога хем загуба отчита, хем снася як дивидент. Ама свърши се според мене с Медикините загуби.

Коментар

• 22, ако три милиарда ти се струват нищожна сума, бих се радвал за теб
                        Само тези 35 % от БТК са над 1,1 млрд лв по текущи цени
                        А иначе върху 16-те милиарда депозити се начисляват лихви,
                        които подхранват инфлацията, увеличавайки широките пари.

А по темата забележете че дивидентът е разход, който намалява счетоводната печалба. Затова когато Медика раздаде цялата реална печалба за миналата година, счетоводно не отчете печалба.
                        И по тази причина и печалбата на БТК изглежда по-малка от действителната.

Коментар

• Jo, да не забравиш да споменеш форума като източник на информация в разработката си :P

И по темата - След малко търсене в google излиза това http://invest.start.bg/?article=527 -> описано е как и откъде може да се намери инфо за дружества и дивидентите им. Само трябва да си събереш информацията и да я подредиш както ти хареса. Топ 10, топ 50... По-лесно щеше да е вече направено от някой, но аз поне не знам някъде да има публично достъпно нещо подобно.

И нещо, което не открих в горния линк, а май е по-лесен вариант - пак от сайта на КФН, ЕРИК, там има "Справки" -> "Справки за публични дружества и други емитенти на ценни книжа". Там се изключват всички филтри освен този за дивидент по години и резултатът е всички дивиденти на публични дружества за съответната година.

Коментар

• "Борсата е спирачка за инфлацията. Развитието на борсата през тази
                            година свали инфлацията двойно..."

Совата е луд. На БФБ се вкарват нищожно смешно малко пари в сравнение с цялата икономика. Аман от заучени клишета.

Коментар

• Е-е-е-е... само малько... :-)
                              Топ 10 ? Не знам щше ги сберем ли толкова? Но Топ 4 са М+С и Медика и Хесът и Албена...

Коментар

• Внимавайте, Императорът снася вътрешна информация!

Коментар

Working...
                                X