IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стандартни параметри при договор с инвеститор

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от yordan topuzov Разгледай мнение
    Предполагам, че момчето пуснало темата, също както мен, е попаднало случайно тук вероятно ровейки се в мрежата за да събере повече информация за неща, които го интересуват. Предпочело е да почерпи знания директно от източника. Апелирам за повече мнения, съвети и препоръки, моля! Учете ни, скоро е възможно и ние да сме ви полезни с нещо.
    Аз също по подобен повод попаднах тук. И, признавам, имах повече положителни очаквания, предвид звучното название на ресурса. Както споменах вече, благодарение на собствената си неподготвеност, въпреки добрите приятели, които намерих, изгубих първото си предприятие. Тъпо и горчиво но, факт. Затова и дадох препоръката си. Не е единствената книжка, която оттогава насам изгризах с кориците но, е точно по темата и струва теглото си в злато. Ако си мисли момчето, че може да натрупа правилния опит и без да чете, сигурно е право но, с това и време ще изгуби, и пари. Повече, отколкото, ако се възползва от опита на изстрадалите. ТОЧНО ТУК , ама никак, не е нито мястото, нито времето, нито тематиката, по която да се стискаш. Особено, откъм времето, което следва да И отделиш. Разбира се, казах, и иначе може...ама е зверски скъпо.
    Та, какво му трябва, както усещам:
    1. Познания
    2. Контрол.
    Накратко, да се концентрира върху тези две теми, ако иска поне да тръгне като хората.
    Last edited by Pyramid; 14.05.2012, 12:42.

Коментар

• Малко морална подкрепа

Предполагам, че момчето пуснало темата, също както мен, е попаднало случайно тук вероятно ровейки се в мрежата за да събере повече информация за неща, които го интересуват. Предпочело е да почерпи знания директно от източника. Апелирам за повече мнения, съвети и препоръки, моля! Учете ни, скоро е възможно и ние да сме ви полезни с нещо.

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
        Към настоящия момент инвеститорите диктват условията.

Едва ли инвеститор, особено в рискова държава като нашата, ще се съгласи да даде значително количество пари и да няма контрол върху тях.
        Определено. Въпросът е да се намери балансът. И, да ви кажа, изключително важен въпрос. Заради неопитност и неумение да се пазари, един тук, наш познат, си провали първото АД. А това му струваше няколко години тъпня...

Коментар

• Първоначално изпратено от PPetrov Разгледай мнение
          Благодаря на markov за информацията. Искам да попитам обаче до какъв процент участие в компанията е "нормално" инвеститора да иска. Зависи ли това пряко или непряко от инвестирнта сума и какъв процент представлява тя от цялата инвестиця. Предпполагам, че моя и този на партньора ми дялове трябва да се по-големи (по отделно) от този на инвеститора/инвеститорите.
          Към настоящия момент инвеститорите диктват условията.

Едва ли инвеститор, особено в рискова държава като нашата, ще се съгласи да даде значително количество пари и да няма контрол върху тях.
          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

Благодаря на markov за информацията. Искам да попитам обаче до какъв процент участие в компанията е "нормално" инвеститора да иска. Зависи ли това пряко или непряко от инвестираната сума и какъв процент представлява тя от цялата инвестиция. Предполагам, че моя и този на партньора ми дялове трябва да се по-големи (по отделно) от този на инвеститора/инвеститорите.
            Съвети ли искаш? Предлагам ти да прочетеш "парите на другите хора" от Майкъл Лехтър, преди да започнеш да се пазариш
            Last edited by Pyramid; 09.05.2012, 23:24.

Коментар

• Благодаря на markov за информацията. Искам да попитам обаче до какъв процент участие в компанията е "нормално" инвеститора да иска. Зависи ли това пряко или непряко от инвестирнта сума и какъв процент представлява тя от цялата инвестиця. Предпполагам, че моя и този на партньора ми дялове трябва да се по-големи (по отделно) от този на инвеститора/инвеститорите.

Коментар

• Първоначално изпратено от badboy333 Разгледай мнение
                http://bban.eu/bg/entrepreneurs/

Българска мрежа на бизнес ангелите (BBAN) е шансът на всяка привлекателна бизнес идея да достигне до подходящите инвеститори.

Чрез нас всеки предприемач с перспективна бизнес идея, може да открие финансиране и/или ментор за своите бизнес-проекти в размер от 10 хил. до 250 хил. евро срещу дял от собствеността на компанията.

Процесът е максимално опростен и не изисква изготвянето на тежки документи, планове и обосновки.
                Не думай. Имам качени два проекта, държа абсолютния рекорд за посещения и разглеждания на проекти в "Мрежата"и ... нищо. Мил прием + нулева реакция, втора година поред. Оттук си вадя извода, че, или в България нещо не е както трябва, или и ти се шегуваш публично, като Дохтура

Коментар

• Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнение
                  Ако търсиш инвеститор, ми направи едно резюме и ми го изпрати на лични. До 5-6 страници, на български език.
                  Помогнал съм на много обикновени хора. За мен щедростта ми е най-голямата ми инвестиция.
                  Лека вечер,
                  Д-р Черкезов
                  За пореден път наистина ме разсмя, Дохтуре. Аз съм един от тези "много обикновени хора", ако си спомняш. И при мен, твоите велики слова дрънчат, та мислите си не мога да чуя.
                  КарочЭ, пийпъл, вЕрвайте Дохтору. Ама яко, доде се вържете

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                    Колега от моя скромен опит мога да ти споделя следното:

Вероятно търсиш някои да инвестира средствата а от твоя страна да е идеята и реализацията на проекта. Ако е така според мен би било разумно проекта да се структурира по следния начин:

Регистрация на компания с неголям капитал където ти и инвеститора имате по 50%.
                    По-голямата част от инвестицията да бъде отпусната като заем от инвеститора на регистрираната компания , за щест години с едногодишен гратисен период за връщането. Вероятно той ще поиска и залог върху цялото предпиятие до връщане на заема като гаранция за парите си.
                    Върху сумата на заема инвеститора има право на пазарна лихва примерно 6%. Изплащането на заема да стане на пет равни вноски по 20 % всяка година след изтичане на гратисния период.
                    Хубаво е ти да си договориш опция когато инвеститора реши за продаде делът си да е длъжен да го предложи първо на теб или заедно да продавате целия бизнес след време.
                    Ето някой който е в час, много добро мнение!!!

Коментар

• Ако търсиш инвеститор, ми направи едно резюме и ми го изпрати на лични. До 5-6 страници, на български език.
                      Помогнал съм на много обикновени хора. За мен щедростта ми е най-голямата ми инвестиция.
                      Лека вечер,
                      Д-р Черкезов
                      Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

Здравейте,

В момента с мой приятел си търсим финансиране за наш проект. Предпочитаме да не е банка, затова решихме да търсим инвеститор. Интересуват ме как точно стоят нещата там. Ясно е, че всеки инвеститор си има своите изисквания, но все пак би трябвало да се дадат някакви примери. Какви са вариентите за него за възвращаемост на инвестицията, до колко се намесва в бизнеса и др информеция, която можете да дадете и за която в момента не се сещам да питам защото ми липсва опит в тази сфера.
                        Колега от моя скромен опит мога да ти споделя следното:

Вероятно търсиш някои да инвестира средствата а от твоя страна да е идеята и реализацията на проекта. Ако е така според мен би било разумно проекта да се структурира по следния начин:

Регистрация на компания с неголям капитал където ти и инвеститора имате по 50%.
                        По-голямата част от инвестицията да бъде отпусната като заем от инвеститора на регистрираната компания , за щест години с едногодишен гратисен период за връщането. Вероятно той ще поиска и залог върху цялото предпиятие до връщане на заема като гаранция за парите си.
                        Върху сумата на заема инвеститора има право на пазарна лихва примерно 6%. Изплащането на заема да стане на пет равни вноски по 20 % всяка година след изтичане на гратисния период.
                        Хубаво е ти да си договориш опция когато инвеститора реши за продаде делът си да е длъжен да го предложи първо на теб или заедно да продавате целия бизнес след време.
                        Last edited by markov; 04.05.2012, 23:40.
                        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

Здравейте,

В момента с мой приятел си търсим финансиране за наш проект. Предпочитаме да не е банка, затова решихме да търсим инвеститор. Интересуват ме как точно стоят нещата там. Ясно е, че всеки инвеститор си има своите изисквания, но все пак би трябвало да се дадат някакви примери. Какви са вариентите за него за възвращаемост на инвестицията, до колко се намесва в бизнеса и др информеция, която можете да дадете и за която в момента не се сещам да питам защото ми липсва опит в тази сфера.
                          http://bban.eu/bg/entrepreneurs/

Българска мрежа на бизнес ангелите (BBAN) е шансът на всяка привлекателна бизнес идея да достигне до подходящите инвеститори.

Чрез нас всеки предприемач с перспективна бизнес идея, може да открие финансиране и/или ментор за своите бизнес-проекти в размер от 10 хил. до 250 хил. евро срещу дял от собствеността на компанията.

Процесът е максимално опростен и не изисква изготвянето на тежки документи, планове и обосновки.
                          Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

Коментар

• Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
                            Петров никъде няма унифицирано какво би търсил един финансов инвеститор ...много са факторите които определят този процес... така че и да търсиш инфо в нета може да намериш само данни по някои конкретни проекти , които обаче пак нищо не значат...
                            В момета правя първи стъпки в собсвения бизнес.
                            Не съм си формулирал въпроса ясно, първо защото не знам какво конкретно да питам и второ искам и по-обща информация. Когато и ако попадна на инвеститор искам да имам някаква представа какви са нормалните условия, за да мога да преценя дали той не поставя прекалено високи изисквания и т.н.

Но отговора на въпроса какъв процент иска инвеститора ще ми е полезен. Еднократно ли връща сумата да кажам с няколко стотин прецента лихва или се изплаща процент от печалбата за целия живот на проекта, или и двете са вариант? И съответно колко са тази проценти и от какво зависи да се определят.

Примерно за електронен магазин, защото предполагам, условията ще са различни от тези да кажем, когато става дума за кравеферма.

Коментар

В интерес на истината нито идеята нито сумата са кой знае какво, но все пак са пари, които нямаме. Що се отнася до тегленето на кредит, може да се провери в банките, но за това какви са условията на инвеститорите никъде не намирам информация.
                              Петров никъде няма унифицирано какво би търсил един финансов инвеститор ...много са факторите които определят този процес... така че и да търсиш инфо в нета може да намериш само данни по някои конкретни проекти , които обаче пак нищо не значат...

Коментар

• Първоначално изпратено от slavkovrr Разгледай мнение
                                До тук двама черногледци-песимисти Питам се тогава, какво правите тука, в този сайт?
                                И човека не Ни пита за инвестицията, която са решили да правят, а за сключването на договор с инвеститор, който ще участва в проекта!
                                ами дай му отговор .... тогава .
                                А аз отговарям иронично на предния , защото той говори глупости .....т.е. да ти го преведа за да ме разбереш.... та аз казвам , а дали когато някой иноватор търси инвестиция за проекта си се е замислил какво всъщност е изобретил или измислил.... дали си заслужава.... Тъй като ти не знаеш но Пирамид е виден изобретател и иноватор , но все не му застават "читави" инвеститори.....

А иначе за да получи адекватен отговор питащия трябва да си формулира по точно въпроса ... така зададен е много общ и неясен....Какво точно го интересува в случая ...колко процента да търси от инвеститора ли или какво .....

за да се направи такава оценка най-добре е да се обърне към някой счетоводно - финансов анализатор ( консултант ) , който да му оцени проекта , да му сметне потенциалните парични потоци , които този проект може да генерира ( лошия вариант ) , средата в която ще работи проекта , различните рискове и т.н. ....

иначе ако дойдеш и ми кажеш ..ами аз имам проект за сайт чрез който ще продаваме еди какво си - веднага ти казвам чао.....

Коментар

Working...
                                X