Реалното икономическо поведение на човека въобще не може да се обясни само с мотивите на полезността и печалбата. Като опит за интеграция с етологията трябва да се тълкуват експериментите за въвеждане на парични отношения при шимпанзета. Опитът показва, че маймуните доста бързо се учат да използват паричен еквивалент (жетони, които се "плащат" при задвижване на една тежка ръчка и после могат да се пускат в автомати за храна, сок или играчки). При това маймуните демонстрират същите шаблони на поведение, характерни за хората, вкл. същите пороци - някои стават работохолици, някои си трупат жетоните, а други бързат да ги изхарчат веднага; появяват се бандити,просяци, "най-древната професия" и т.н. Всичко това е много любопитно, но сериозната икономика казва, че това са изкуствени експерименти, маймуните в естествени условия не работят, икономическото поведение е рационален,"висш" феномен и затова отпратките към етологията нямат смисъл.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Психично и лично за Форекс
Collapse
X
-
Тъй като наскоро заговорих какво ще бъде времето...........да пусна малко мухи реших аз.
Преди няколко дена пуснах в инвестора модел на EUR/USD с разпределение на времето за 2009 ( до 9-ти месец ).
На графиката няма ценови нива тъй като тя определя само и единствено тайминга на валутата.
По този метод може да се определи и посоката, в зависимост от влиянието на 9-те планети включени в анализа, но.......за посоката няма да пиша
Важно е да се знаят само датите ( не съм включил всички ).
Реално има хора които могат да прецизират и часа но те определено са на светлинни години със обем знания и софтуерно обезпечение
Ето го модела за 2009 година.
http://www.prikachi.com/users/stefan_ps/4n.png
А ето и за сравнение и модела за 2008-ма година
http://www.prikachi.com/users/stefan_ps/2X.png
Отново напомням да се гледа само тайминга.
Черната линия е реалната цена на валутата през годината а синята е проекциия на индикатора чиито екстракт е от планетарните зависимости.
Реално ни интересуват вертикалните линии по оста на времето.
Именно те показват точки на обръщане или на засилване на влиянието.
За 2008 е имало прекалено много "съвпадения", да видим какво ще е през 2009.
Приятни събота и неделя желая !Безмоторен форекс птеродактил говорещ за себе си в 3-то ЛИЦЕ, със непостоянна маниакална депресия, п
Коментар
-
bgg_red не зная какво точно имаш в предвид под фразата " да не се прекараме".
Ако при дадена позиция вдигаш таргета би трябвало да знаеш и причините за промените.
Ако това е алчност..........работата е ясна.
Ако е промяна в състоянието на пазара и не си го предвидил, значи този аспект в системата ти на търговия куца......тъннн аларма !
Ако следваш пазара и променяш таргета поради това, О.К. Какво му е лошото ?
Задай си правилно въпроса и може някой да ти отговори адекватно.Ако трябва да гадаем.........лошо
Много профити желая !Безмоторен форекс птеродактил говорещ за себе си в 3-то ЛИЦЕ, със непостоянна маниакална депресия, п
Коментар
-
Моита от вчера позиция при йената от 94.200
още жива е
Бях сложил таргет 100 пипа, но сега ще
преместя на 200 , защото мога да се мина.
Пък ние българите най-много мразим да се минем
-------------------------------------------------------------------------------------
Това съм го писал във Форекс темата,
а се сетих , че има и за психологията.
Да не се минем е най-силната българска черта
която се проявява масово като народоспихология.
Аз за себи си имам на 1000% доказателства , че се
среща масово сред хората у нас и води
до доста големи психологически искривявания.
Та може ли и това да се обсъди от умните глави
пишешти по психологичната тема?????
До какви последствия може да доведе тази българска черта
в характера при хората търгуващи форекс????
Привет !!!--е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg
Коментар
-
Първоначално изпратено от E-Bat-SedefchoИмам един простичък въпрос.
Защо независимо от метода или системата, резултатите на демо са различни от реалната търговия ? Дори и при търговците с по-голям стаж на пазара.
Обещавам като си освободя малко повече време да попиша по обстойно.
Поздрави и успех на всички !Безплатен обяд няма!
Коментар
-
Първоначално изпратено от kritelinE-Bat-Sedefcho аз съм на мнение,че всичко зависи от типа търговия.Ако се търгува при строго определени условия,то тогава психическата адекватност няма много голямо значение,защото просто се чакат определени сигнали за да се заеме определан позиция и така го няма субективният фактор.Ако се търгува например обаче по price action,то тогава вече психическата адекватност е определяща.
Това което съм подчертал в червено толкова дълго чаках да напише някой.
Наистина много хора не правят тънката разлика..........а е толкова очевидна.
Сигурно сам си забелязал как масово всичко се определя с общ знаменател.
Каже, някой някакво решение за позиция - друг се обади че било грешно.
Въпроса е : грешно или правилно според какво ?
Мисля че отговора би бил : Според гледната точка (система и метод) на търгуващия.
Добре но гледни точки много, и всичките присъстват на пазара.
А това, че "психическата адекватност" няма много голямо значение при положение, че се спазват точни и определени правила не е точно така.
Един колега ми пусна лично съобщение за един коментар относно price action...... в него се твърди че търговците които казват, че не използват price action, а гледат индикатори, фибо нива, или нива на подкрепи и съпротиви или всичко което се дължи на данни от цената си е price action
Това е почти така с някои изключения.
И при това доста важни.
Особено едни много специфични параметри на този метод наречени времево разтегляне и времево свиване.
При това, тези параметри имат чисто субективен характер.......резултатите не са константни за метода, зависят пряко от общата умствена библиотека и състояние на търговеца (включва и нещо много важно, интуиция и периодичност на движенията).
Чрез тях цената може да се интерполира върху бъдещ времеви хоризонт с доста добра точност. С една дума може да се предположи с много добра точност кога може да се очаква импулс или движение с по-голям обем от, примерно няколко предходни периода. И за това още няма написам индикатор, може би няма и да има.........знае ли човек. Аз поне не знам нищо със сигурност.
Целта обаче не е price action
Субективен фактор има винаги (повече или по-малко)
Както каза Happy68 ние си градим системите за търговия върху фундамент който е изграден от представа за пазара, обем информация за даден инструмент-причини и влияния върху него.
Даже създаването и спазването на ММ има субективна окраска
Дори съм сигурен че за повечето търгуващи тук, ММ-ите са им със статични показатели. А това е почти сигурно ( с голяма вероятност) че им влошава резултатите от системите. Може и математически да се докаже (при интерес и малко свободно време)
Имам един простичък въпрос.
Защо независимо от метода или системата, резултатите на демо са различни от реалната търговия ? Дори и при търговците с по-голям стаж на пазара.
Обещавам като си освободя малко повече време да попиша по обстойно.
Поздрави и успех на всички !Безмоторен форекс птеродактил говорещ за себе си в 3-то ЛИЦЕ, със непостоянна маниакална депресия, п
Коментар
-
Първоначално изпратено от greedforsuccess...защото дори и да чакаш определени сигнали, ако не си в някаква оптимална кондиция, започват да ти се губят, което си е отново свързано с нивото на психическата стабилност. Разумът и начинът на мислене, въобще.Живота е, това което се случва, докато си правим планове.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kritelinE-Bat-Sedefcho аз съм на мнение,че всичко зависи от типа търговия.Ако се търгува при строго определени условия,то тогава психическата адекватност няма много голямо значение,защото просто се чакат определени сигнали за да се заеме определан позиция и така го няма субективният фактор.Ако се търгува например обаче по price action,то тогава вече психическата адекватност е определяща.Тhere is no good direction to trade, short or long; there is only the money-making way to trade.
Коментар
-
E-Bat-Sedefcho аз съм на мнение,че всичко зависи от типа търговия.Ако се търгува при строго определени условия,то тогава психическата адекватност няма много голямо значение,защото просто се чакат определени сигнали за да се заеме определан позиция и така го няма субективният фактор.Ако се търгува например обаче по price action,то тогава вече психическата адекватност е определяща.
Коментар
-
Първоначално изпратено от E-Bat-SedefchoТъй като преди малко разбрах от един колега, че този аспект от търговията не е важен..............
Да попитам : Смятате ли че психическата адекватност е елемент от методите и стратегиите за търговия ?
Поздрави !
Но ако говорим за занимавка, тя е абсолютно противопоказна, тоест, пречи.Безплатен обяд няма!
Коментар
Коментар