IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо повечето трейдъри губят?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Не е лошо да попрочетеш малко и да имаш някава представа все пак за какво иде реч. Защото иначе се получава само бла-бла

    Първоначално изпратено от Svetlin Разгледай мнение

    Това и всякакви теории изобщо не ги чети. Големите са на пазара за да правят пари. Това трябва да разбереш.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
      Точно така, тези с големия капитал(банки, фондове) обират парите на кварталните трейдъри с малък капитал. Малките поначало са в "неизгодна позиции" спрямо големите капиталисти, защото нямат достатъчно пари за да покрият достатъчно много позиции при произволно движение на валутните курсове.
      И при покера е така - играчите с голям стак много лесно обират парите на онези с малък.
      Това което пишеш не отговаря на истината, напровтив, точно обратнотото е Дребните играчи имат много повече свобода на действие и варианти да печелят на пазарите заради ниските си обеми и гъвкавостта си.

      Това което си написал е оправданието което повечето провалили се ритейл трейдъри си повтарят за да се утешават за неспособността си да са успешни.
      FinancialMarkets.Zone

      Коментар


      • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
        По добре почни да залагаш на мачове или да играеш покер. И там си изгради печеливша стратегия.
        Ако успееш там да правиш 10% средно на месец и то поне за 2-3 години, може да се пробваш и на борсата. Там е поне 100 пъти по трудно.
        При спортните залози всички са равни, а при борсата има ГОЛЕЕЕМИ АКУЛИ които манипулират "мачовете" . Само дето никой не разбира че са го направили, и никой няма никаква представа кога ще го направят.
        Иначе чисто научно - математико статистически вероятностно го е обяснил Матеев. Ако не си го разбрал ще загубиш 99,99%, обърках се ЗАНУЛИШ.
        Оставил съм ти мъничък шанс да опровергаеш законите на математиката
        Точно така, тези с големия капитал(банки, фондове) обират парите на кварталните трейдъри с малък капитал. Малките поначало са в "неизгодна позиция" спрямо големите капиталисти, защото нямат достатъчно пари за да покрият достатъчно много позиции при произволно движение на валутните курсове.
        И при покера е така - играчите с голям стак много лесно обират парите на онези с малък.
        Last edited by Frosty; 12.01.2020, 18:01.
        ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
          Най-добре прочети малко за efficient market hypothesis (EMH). Въпреки че EMH е само приблизително и от време на време вярна, но е добра отправна точка като начало за ориентир
          Това и всякакви теории изобщо не ги чети. Големите са на пазара за да правят пари. Това трябва да разбереш.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Galenti85 Разгледай мнение
            Здравейте, имам няколко съвсем лаишки въпроса , в тази непозната за мен сфера и ще се радвам,ако някой има желание да отговори.
            Отворих си демо сметка в Tr....r.bg и съвсем съзнателно не съм се впускал в изчитане на тонове книги към този момент.
            Избрах си да търгувам с Gold x5 . като идеята ми беше да "заложа" сума близка до 100лв и да оперирам само с нея (най-близката възможна сума беше 161лв) Избрах си ,отново, съвсем съзнателно "стратегия" , която би избрало малко дете - отварях позиция гледайки графиката ,опитвайки се без анализи,чисто визуално да предположа на къде ще тръгне цената. След това изчаквах , гледайки само графата "резултат" и винаги , когато се стигнеше до +9 или повече ( 9 печалба или повече) затварях позицията. Така след около 3-4 такива сделки се оказах на +32лв. А ето и въпросите:
            Ясно ми е че,ако беше толкова лесно всеки щеше да се занимава с това и да е успеше. Явно пропускам в горния случай нещо съвсем базово не знам какво е? Защото в горния пример , от тези 32лв,след като се приспаднат комисионни на платформата,банката и данъци остава ... предполагам около 20лв чиста печалба?
            Ако преположим,че се започне със сметка от 500лв,но винаги се търгува само с161лв (чисто като пример) и се изчаква до момента , в който резултата е на + след което позцията се затваря къде е риска? Единствено,ако резлутата стигне до - 161лв? Или ако борсата затвори и през целия ден не успея да затворя позицията на + ?
            Благодаря!
            Грешката ти е една от 10-те класически. Прибиране на малки печалби, а си отворен към големи загуби. Т. нар. събиране на стотинки пред валяк. Така ще те фрасне че ще загубиш всички. Дори да си в тренд, магаретата правят шишове срещу тренда, за да избият зъбките (акаунтите зануляват), на тарикати като теб. С две думи но ченс дори при тренд. При рейнж и спад кажи бай-бай.

            Коментар


            • Най-добре прочети малко за efficient market hypothesis (EMH). Въпреки че EMH е само приблизително и от време на време вярна, но е добра отправна точка като начало за ориентир

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Galenti85 Разгледай мнение

                Първо много Ви благодаря за отделеното време и много подробния и смислен коментар! Психологическата част - макар и най-общо казано... си я бях представил.Тоест ясно ми е че се иска много дисциплина и правилна настройка. Всъшност въпроса ми се състоеше от 2 части и Вие сте отговорил на едната,за което отново благодаря!
                А втората беше такава - при конкретния пример,който съм дал,без да се задълбаваме в безкрайно обширната тема за технически анализ , прогнозиране и изучаване на факторите,които влияят върху цената... та ако следваме моя пример - това печалба ли е наистина? Не губя ли само в случай,че пазара затвори на цена по-лоша от -161лв? Или ако аз затворя,докато е на минус? Или има друг момент,че ако се затваря всеки път на такава малка печалба - 7-8лв то данъци,такси и други подобни ще изядат тази печалба? Някъде мисля,че мернах,че алгоритъмът на тези платформи е така направен,че винаги да губиш,въпреки,че това ми е малко трудно за разбиране,ако ти във всеки един момент можеш да видиш на 1000 други места и да сръвниш дали конкретната платформа не манипулира цените?
                Трудно можеш да получиш отговор на конкретния си въпрос, тъй като е написан не много ясно за търгуващите и звучи объркано и не много смислено.

                Платформите на трейдърбг са направени за начинаеши и така че да им представят информацията по различне начин, по начин по който да могат да оперират по лесен начин докато си изгубят паричките, без да навлизат много в общо взето сложната материя.

                160 лв, е минимума, с който ти са ти отоврили сметка зашото са 100$, явно толкова им е минимума в момента, позициите се отварят с определен размер лотове, ТРбг използват различни мерни единици от популярните платформи, при златото това са унциии, нямам идея с какво количество си отваряш позциите и реално какво движение хвашаш за 9 лв печалба. Таксите не са големи, ти вече си платиол повечето, и реално това което ти е печалчбате 32 лв е горе долу колкото си спечелил наистина. Там е работата че си го направил на общо взето чист късмет. Когато нямаш късмет цената ше тръгне срещу теб и ще виждаш само минус до момента в който няма да доближиш размера на сметката ти и ще ти затворят позицята, като ще си реализирал загуба колкото сметката ти.

                Това което ти трябва да знаеш на този етап е че случйността на пазарите присъства, но не е абсолютна, да печелиш от трейдинг е възможно, не е много сложно, но е изключително трудно, колкото и парадоксално да звучи това. 95% наистина губят и ако искаш станеш от 5-те трябва много да се постараеш, ще са ти нужни години, гаранция за успех няма.

                Ако още имаш желание да се занимаваш, отвори си една сметка при брокер с МТ4 или МТ5 платформа и започни да четеш, може д азапочнеш от брокерските сайтове, където има достатъчно информация за начинаещи. Прочети и речника който обяснява термините и ще отговори на много от въпросите ти и за функциите на платформите.

                Ако след като си изгубиш първата сметка, което сигурно общо взето колкото и това, че утре слънцето ще изгрее (всички сме преминали през това) си разпечати това което ти е написал Матеев, залепи си го до леглото и го препрочитай всеки ден, докато не го осмислиш в пълния му смисъл, после си го препрочитай на всеки 5 дена

                Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение


                Има математическо доказателство защо повечето трейдери губят, но понеже те са скарани с математиката, не го разбират или по-точно не искат да го разберат. Просто мозъка им отказва да приеме истината такава, каквато е. Нещо като щраусите, които си заравят главата в пясъка, и така си мислят, че са си решили проблема си с нападащия ги враг.

                Първото, което един начинаещ трейдер трябва да се осъзнае, е факта, че за в бъдеще той има намерение да прави не една, а хиляди сделки. Това автоматично означава, че Теорията на вероятностите ще се стовари върху него с пълната си сила, и нейните закони и следствия ще предопределят бъдещия му финансов резултат. Повечето трейдери още на този първи етап си заравят главата в пясъка, и така предопределят своето бъдеще на вечно губещи трейдери дотогава, докато си свършат всичките пари, или докато жена им не ги изгони от къщата.

                Нататък каквото и да ти напиша, няма да си подготвен да го разбереш и осъзнаеш. Въпреки това ще нахвърлям набързо няколко твърдения, които аз ги знам, че са истина, но трейдерите със заровени в пясъка глави не го осъзнават.

                1. Интуитивната търговия на финансовите пазари по своята същност е СЛУЧАЙНА ТЪРГОВИЯ. Със същия успех можеш да хвърляш монетка и да търгуваш в посоката, която тя ти предскаже, и резултата ще е същия с този, при който твоя мозък си мисли, че е направил вярна прогноза.
                2. Случайната търговия е заредена с НУЛЕВО МАТЕМАТИЧЕСКО ОЧАКВАНЕ. Това означава, че в безкрайноста печалбата от търговията ще клони към нула, но в реалноста ще има случайни флуктуации около тази нула, които флуктуации временно ще предизвикват както някакви печалби, така и някакви загуби.
                3. Мозъка на човек е склонен да преувеличава успеха от тези случайни печалби и да принизява позора от случайните загуби, и така се създава самозаблуждението, че е много велик (най-умния на света), и че неговата интуитивна търговия е успешна. Всички интуитивни трейдери без изключение попадат в този психологически капан.
                4. Написаното в т.2 за нулевото математическо очакване е вярно само ако нямаше разходи за направата на сделките. В реалноста обаче има разходи под формата на спред, суап, слипидж, комисионни и др., като тези разходи създават ОТРИЦАТЕЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО ОЧАКВАНЕ. Това математическо очакване рано или късно гарантирано ще ти нулира всеки един акаунт.
                5. Мозъка на скараните с математиката трейдери интуитивно взема ГРЕШНИ РЕШЕНИЯ, които математически са доказани, че са грешни. Ти вече си попаднал в първия капан - изчакване дотогава, докато позицията ти излезе на плюс.
                6. Има и дълъг списък от други капани, в които тепърва ти предстои да попаднеш, и всеки един от тях е достатъчен сам по себе си да ти занули акаунта.
                7. Един от най-важните капани се нарича Money Management или на български УПРАВЛЕНИЕ НА КАПИТАЛА. Има си строги математически формули, които казват какъв е оптималния процент от капитала, който трябва да влагаш във всяка една сделка в зависимост от това какво математическо очакване има твоята стратегия.Съгласно тези формули при търговия с нулево или с отрицателно математическо очакване най-добрия процент от капитала е НУЛА ЛОТА при влизане в сделка. Тоест въобще не трябва да я отваряш тази сделка, ако нямаш стратегия с ПМО (Положително Математическо Очакване).
                Last edited by k_v_v_; 12.01.2020, 12:57.
                FinancialMarkets.Zone

                Коментар


                • Повечето трейдъри губят заради нереални очаквания и непознаване на материята. Много малко хора проучват какво всъщност се случва на финансовите пазари. Накратко, научи как функционират пазарите, какво искат пазарните участници (пари) и т.н. Математиката е задължителна, но не прекалявай с нея. Не е лесно да станеш трейдър, но не е и невъзможно. Ако от началото започнеш да си мислиш, че е нвъзможно, по-добре си намери друго хоби. От един момент нататък най-големият ти проблем ще е скуката. Помисли и за това.

                  Коментар


                  • По добре почни да залагаш на мачове или да играеш покер. И там си изгради печеливша стратегия.
                    Ако успееш там да правиш 10% средно на месец и то поне за 2-3 години, може да се пробваш и на борсата. Там е поне 100 пъти по трудно.
                    При спортните залози всички са равни, а при борсата има ГОЛЕЕЕМИ АКУЛИ които манипулират "мачовете" . Само дето никой не разбира че са го направили, и никой няма никаква представа кога ще го направят.
                    Иначе чисто научно - математико статистически вероятностно го е обяснил Матеев. Ако не си го разбрал ще загубиш 99,99%, обърках се ЗАНУЛИШ.
                    Оставил съм ти мъничък шанс да опровергаеш законите на математиката
                    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Galenti85 Разгледай мнение

                      Първо много Ви благодаря за отделеното време и много подробния и смислен коментар! Психологическата част - макар и най-общо казано... си я бях представил.Тоест ясно ми е че се иска много дисциплина и правилна настройка. Всъшност въпроса ми се състоеше от 2 части и Вие сте отговорил на едната,за което отново благодаря!
                      А втората беше такава - при конкретния пример,който съм дал,без да се задълбаваме в безкрайно обширната тема за технически анализ , прогнозиране и изучаване на факторите,които влияят върху цената... та ако следваме моя пример - това печалба ли е наистина? Не губя ли само в случай,че пазара затвори на цена по-лоша от -161лв? Или ако аз затворя,докато е на минус? Или има друг момент,че ако се затваря всеки път на такава малка печалба - 7-8лв то данъци,такси и други подобни ще изядат тази печалба? Някъде мисля,че мернах,че алгоритъмът на тези платформи е така направен,че винаги да губиш,въпреки,че това ми е малко трудно за разбиране,ако ти във всеки един момент можеш да видиш на 1000 други места и да сръвниш дали конкретната платформа не манипулира цените?
                      Аз съм имал акаунти в: Карол, Елана, Еврофинанс, Бенчмарк, Interactiv и май в Делтасток. Без да звучи като реклама, но никой от тях не ме е излъгал и с 1 стотинка. Идеята е, че според мен няма такава конспирация при нормалните посредници, при която да имат система, която да е програмирана ти да губиш. Тях ги интересува да правиш повече сделки, а дали ще печелиш или не, не ги интересува по никакъв начин. Това според мен. Тоест, намери си нормален посредник и не мисли, че света работи против теб, няма такова нещо! Като купуваш всеки актив, то изрично ще те предубреждава какви комисиони дължиш и съм уверен, че няма да те излъжат! Проблемът не е в тях, той ще дойде от теб самият! Всяка печабла при този вариант е 100% реална! И пак да кажа, че най-вероятно ще се случи така - ще прибираш малки печалби от по 20 лева да кажем и след 10 дни ще нулираш акаунта, тъй като загубата ще бъде много голяма.
                      Last edited by 15%; 11.01.2020, 22:19.
                      Пътека се прави камък по камък!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

                        Здравей, въпросите са ти колкото лаишки..
                        Първо много Ви благодаря за отделеното време и много подробния и смислен коментар! Психологическата част - макар и най-общо казано... си я бях представил.Тоест ясно ми е че се иска много дисциплина и правилна настройка. Всъшност въпроса ми се състоеше от 2 части и Вие сте отговорил на едната,за което отново благодаря!
                        А втората беше такава - при конкретния пример,който съм дал,без да се задълбаваме в безкрайно обширната тема за технически анализ , прогнозиране и изучаване на факторите,които влияят върху цената... та ако следваме моя пример - това печалба ли е наистина? Не губя ли само в случай,че пазара затвори на цена по-лоша от -161лв? Или ако аз затворя,докато е на минус? Или има друг момент,че ако се затваря всеки път на такава малка печалба - 7-8лв то данъци,такси и други подобни ще изядат тази печалба? Някъде мисля,че мернах,че алгоритъмът на тези платформи е така направен,че винаги да губиш,въпреки,че това ми е малко трудно за разбиране,ако ти във всеки един момент можеш да видиш на 1000 други места и да сръвниш дали конкретната платформа не манипулира цените?

                        Коментар


                        • Тъй като темата ми е интересна, сега се присетих аз как започнах на борсите като абсолютен лаик /то не че сега съм цъфнал и вързал/, но поне имам хабер. Та, седя си една вечер вкъщи и имаше едно предаване от 5 минутки примерно след новините, в което се дискутираха борсите. Въобще не ми беше интересно, но точно това го загледах и чух, че акциите на кока-кола били паднали с нещо от рода на 40%. Това ми направи впечатление и тогава си представях, че това означава как кризата ще ме накара да пия 6 коли вместо 10 на седмица примерно. Казах си - това е смешно, каквато и да е криза, не вярвам да закъсаме дотам и ходих да си отворя сметка при посредник. Е, не купих кока-кола, защото като слагах реални пари осъзнах, че не е чак толкова проста сметката, но все пак това ме подтикна.
                          Пътека се прави камък по камък!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Galenti85 Разгледай мнение
                            Ако преположим,че се започне със сметка от 500лв,но винаги се търгува само с161лв (чисто като пример) и се изчаква до момента , в който резултата е на + след което позцията се затваря къде е риска? Единствено,ако резлутата стигне до - 161лв? Или ако борсата затвори и през целия ден не успея да затворя позицията на + ?
                            Благодаря!
                            Здравей, въпросите са ти колкото лаишки, толкова и сложни! Според мен никой на света няма точен отговор на тях, но ще се постарая да ти кажа аз какво мисля по въпроса. Питаш защо трейдърите обикновенно губят, което е неоспорим факт, но причините са много различни. Например кои трейдъри? Защото търговиите биват няколко вида генерално - акции, суроивини, дългови инструменти и т.н. След това дървото се разделя на това дали се търгува с лост /маржин/ или без, дали се търгува на късо и т.н.. Мисля, че трейдърите във всички разновидности на търговията фалират по различни причини. За мен най-лесното е да се търгува с акции без лостове, но разбирам, че теб те интересува злато с маржин х5. Та, специално златото е сложно за търговия, тъй като при почти всички останали инструменти има някакъв фундамент - това означава стойност към този момент. Например ако търгуваш недвижми имоти, знаеш, че квадратния метър струва някаква цена, знаеш какъв наем може да му се вземе, знаеш себестойността на бетона, желязото и т.н. и по този начин може да определиш с относителна точност какъв фундамент има дадена сграда или акция, притежаваща сгради. ПРи златото можеш да разебреш само себестойност на придобиване, но твоа е безкрайно малка част от уравнението за цената му. Останалата е психология, която обаче се мени и според мен е непредсказуема. Дори да разеберш псохологията, то има фактори, които са непредсказуеми, например появата на крипто или кой знае какво още би застрашило трона на златото. В твоя случай, гледайки графиките имаш проблема, че мултимилиардни компании се занимават също с това. Инвестирали са буквално милиарди за разработки на исторически данни, компютри обработват информацията от всяка чертичка и фигурка, разполагайки с цялата история на търговията за милисекунди. Няма как да ги пребориш ботовете и всички трейдъри и програмисти, стоящи зад тях що касае технически анализ. Бях чел някаква статия, че дори местоположението им имало значение, защото информацията някъде се полувала малко по-бързо . Смятай за какви части от секундата се борят тези хора, а ние ще гледаме вече начерата графика и ще разсъждаваме върху нея. Не е сериозно според мен. Но да оставим този проблем, не е нужно човек да е номер 1 в нещо, за да намаже някоя троха. Отиваме на по-реания вариант и той е, че мноооого хора преди нас са стигнали до извода, че е препоръчително печалбата да бъде 3 пъти /сега някои говоря и за 4 пъти/ по-висока от загубата, за да има успех тази търговия. Това означава, че ако отвориш дълга позиция при цена 1500 долара, то ако искаш да продадеш на печалба като стане 1530-1540, задължително трябва да продадеш ако цената падне до 1490. Ако не го спазваш това правило, то 99.99% ще стане така - ще прибираш малки печалби докато накрая изгубиш всичко, без значение колко е то. Ще кажеш добре де, ама те са само 160 лева и ще си прибирам по 20 лева всеки ден докато занубя тези 160. Повярвай ми, няма да стане така и тук се намесва индивидуалната психология. Като загубиш всичко ще решиш, че това е било просто карък и ще вкараш още 160 или повече. С 2 думи - това е чист хазарт, а между другото е доказано, че той се спира най-трудно. По-трудно от наркотиците, алкохола и цигарите! Като заключение ще цитирам един приятел, който между другото е безкрайно умен и практичен и който има проблеми с хазарта. Та, той казва така "от хазарта може да се печели, това е сигурно! Но ти трябват толкова качества, че ако ги имаш, би бил преуспял в която и да било друга сфера"
                            Пътека се прави камък по камък!

                            Коментар


                            • Не знам дали повечето трейдъри на пазара губят, но би трябвало да е така.
                              За да печелят "батковците".

                              Това не изключва, че можеш да се намърдаш сред малкото печелещи, но не трябва да си под нечий чадър.

                              Коментар


                              • Здравейте отново и благодаря за отговорите. Не смятам да се захваюам с нищо или поне не и преди да съм си изяснил най-елементарните и основни неща. А в примера,който посочих мисля,че ми убягва точно нещо такова - съвсем елементарно. Ако може бих се върнал пак на този пример с надежда някой да ми обясни. Ако съм отворил позиция,както в примера,който дадох не губя ли единствено ако резултата падне под -161лв или ако затворя позицията,в момент,в който резултата е отрицателен? Тоест,ако отворя такава позиция в ранен час на деня губя само тогава,когато цената в нито един момент не достигне ниво,което да е с полужителен за мен резултат?

                                Коментар

                                Working...
                                X