IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от arbeitmachtfrei Разгледай мнение

    разбира се, че се има кюлчета, дето не са в някакви специални опаковки
    на снимката доколкото виждам е Umicore
    https://www.youtube.com/watch?v=K8ebfAaqrGw
    Да, мерси!

    Бях виждал в Азия такива, но не мислях, че в Европа ги има и затова доста ме изненада самата опаковка от снимката!

    Но явно може и да са си истински! Друг е въпроса дали не са му ги подхвърлили на Тиквун.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
      Чакайте да ви питам нещо златарите, с тия изтеклите фейкове, за на Тиквун снимките?

      Някой от вас виждал ли е подобни кюлчета в опаковка от станиол за сусамка?
      Аз поне не съм виждал, ако някой е виждал ще ми е интересно да каже?

      Освен, че хипотезата да е ги държи в подобен шкаф като сводник, сама по себе си е абсурдна, както и спрямо мащабите му, самите кюлчета не съм сигурен, че не са някакъв марципан в златно фолио?

      Аз подобни опаковки не само, че не съм виждал, но не вярвам и да съществуват някъде!
      разбира се, че се има кюлчета, дето не са в някакви специални опаковки
      на снимката доколкото виждам е Umicore
      https://www.youtube.com/watch?v=K8ebfAaqrGw

      Коментар


      • Първоначално изпратено от pwise Разгледай мнение
        В голяма грешка си за Амазон Майк.
        1.Т. нар. клауд не само няма да има спад от към продажби, но дори ще има и увеличаване заради политиките да се работи от вкъщи на които още едва им се вижда ефекта. Масово на запад се пазарува онлайн да не кажем че и тук вече е много популярно.

        2.А дори не мога да ти обясня колко е обвързваща екосистемата им и как е направена да те задържи там. В момента те произвеждат копачките за криптовалути в пик-а на търсене, но за разлика от крипто валутите този пик ще продължи поне още 10-на години, ако мога да използвам подобна аналогия на твойте. Не случайно и Майкрософт развиха такъв бизнес въпреки, че според теб пазара е пренаситен. Дори и да приемем, че има невиждана депресия, това пак ще остане един от работещите бизнеси.

        Аз също не харесвам Безос,3. а това, че нямали много печалби спрямо капитала изобщо не е случайно. Все пак смятам, че най-богатия човек в света има малко по-добра идея от мен и теб как да си управлява компанията.
        Амазон нямат реален конкурент при онлайн пазаруването, а при клауда единствен реален конкурент им е Гугъл.
        Колега, по принцип няма смисъл да занимаваме темата с глупава компания като Амазон, но все пак ще ти отговоря.
        Интересно ми е ти да не си програмистче, защото те смятат, че много ги разбират интернет нещата от към икономическата им част и как пътя бил все нагоре и тн.... Също така, подобни хора само използват лустросана дума като екосистема.

        Конкретно.

        1. Глупаво е да се смята, че много хора ще започнат да работят от вкъщи. На практика почти 80% от населението не се занимава с какъвто и да е интелектуален труд. Това се онася не само за строителя или този, който работи на поле, но и за всички в сферата на услугите като сервитьори готвачи, шофьори и тн... Няма как да работи от вкъщи гумаджията или сервитьорката, строителя и тн.... Някаква малка част от професиите са податливи на това, но ние няма да имаме преобръщане на някаква тенденция, която да измени пазара на труда в голяма степен. Това са пълни глупости, които се говорят по медиите и са приказки за глупаци.
        Разбира се някакви ИТта може да им вдигнат хоума от 1-2 на 3 дни, някъде може и на 4, но като цяло това и сега е валидно при тях. Разбира се както съм казвал много пъти, предстои тежка криза и 70% от тях ще бъдат изхвърлени от пазара, а тези които останат в идните години наистина може да са с повече хоум, но това е някаква микроскопична част от обществото. Също така едно архитектурно бюро може да предложи и то хоум или някое чатърче от сайт за поддръжка, но на фона на общата икономика не виждам особено поле за това как работата от вкъщи да стане масова за хората. Реално хората се препитават в огромната си част в заводи, предприятия, заведения, хотели и тн... Всички те не са цъкачи на компютър, да не говорим, че масовото население няма морал, а от там и трудова етика, което е основа за работа от вкъщи. Преди всичко обаче, самите дейности не са такива, че да се извършват от вкъщи!

        2.Няма как при невиждана депресия, както си го написал, един бизнес, който и преди това не е бил печеливш, изведнъж да започне да се представя по-добре, спрямо преди това, когато средата е била благоприятна. Не казвам, че ще фалират, казвам, че са балон и това им е пика, не само на пазарната капитализаци, но и на тяхната сила и влияние на пазара като мощ. Гиганти в миналото като Ebay и Yahoo, не са фалирали, но след като са си минали пик, просто са се свили и за сагубили блясък и влияние.

        3.Безос, е най-богат, НЕ защото е човек с изключителни качества, а защото това е стечението на обстоятелствата. По принцип предприемачите, са една малка част от обществото и те са тази част, която е доста по-надарена от масата, но практиката показва, че от 100 предприемача 97 се провалят, а тези 3ма, които успяват не са нито най-надарените, нито най-отличаващи се спрямо останалите. Така погледнато неизмеримото богатство в никакъв случай, не е пряка функция, която може да се отнесе спрямо управленските качества на един човек. Много богати CEOта са се издигали и са проваляли компании в последствие. Мен не ме сравнявай с Безос, защото аз най-малкото нямам интерес, да развивам голяма компания или да съм бизнес лидер в общественото внимание. За мен подобен живот би бил похабен и плод преди всчико на комплексарщина! Личното ми желание в икономически план, е да съм успешен в инвестициите, моя бизнес и да мам повече лично време.
        При клаудите, освен Гугъл, сериозни са Майкрософт, както и ИБМ. Много мощно навлизат и китайски конкуренти.
        Относно ритейлинга, то Амазон са тотално бъгнати извън 3те им основни пазара, САЩ, Англия и Германия. Пробваха се в страни като Китай и Индия, но са пълен крах. Сега пробват с придобивания, но нещата са на карта. Относно основния бизнес САЩ, то Уолмарт сериозно си увеличава дела на интернет продажбите и има сериозен потенциал да завладява пазарен дял. Независимите магазини на платформата Шопифай непрекъснато се увеличават. Електронизираните складови услуги непрекъснато се развиват. Вече масово, всички доставят бъро и надеждно от подобни складове, без да се налага да те чарджат 13 долара за измислен прaйм. Вече сериозно Фейсбук и Гугъл, заявяват да пуснат собствени платформи за продажби на дребно, което в комбинация с все повечето автоматизирани складове, ще доведе до огромен отлив на клиенти от Амазон и преливането им като потребители на други места, с оглед на моща и потребителската база на Гугъл и Фейсбук. Просто ще ги изкъртят тия смешници от Амазон. Не виждам на къде ще растат повече в САЩ или другаде, а задаващите се конкуренти са покрътителни. От една страна те до тук не печелят, а какво остава, ако пазара се структурира по горепосочения начин? Направо ще ги "лешне"! При клаудинга освен конкурентите, ако Тръмп спечели 2ри мандат, тоя плешив п*дал Безос, ще види държавни поръчки само през крив макарон!

        п.п.
        С оглед на гореизложеното, не смятам, че те имат бъдеще извън преминаването им през текущия пик като компания.
        И докато аз като мечка, е твърде опасно да ги сека и самото им западане може да отнеме време, което да ми губи само капитала, ти от твоя страна ако смяташ, че си прав, прости си вкарай спестявания в акции на компанията, за да си провериш вижданията. Няма нищо по-добро от това, когато си интелектуално прав, да спечелиш и пари от същото!

        Коментар


        • Безос неистово предпочита вместо да плати данъци върху печалбата си,
          да прави големи инвестиции в нови разпределителни центрове, роботизиране, самолети, складове.
          Отделно САЩ му дават финансови стимули, а УК му позволява малък данък върху и без това малката декларирана печалба.
          За радост, не може да проумее как най-накрая да си изгради стабилна състема за доставка.
          В продажбите на материални стоки в обявените 18 страни се усеща пренасищане.
          Ако вкара роботите в склада, това ще му даде тласък, но - дотам.

          Златото и долара качиха малко в петък.
          ЕС не изглежда да постига съгласие за разпределението на 750 млрд.
          Лоша новина за Италия и Испания, понеже парите им трябват сега.
          Накрая ще остане варианта всяка страна да си вземе отделен заем от ЕС.
          Очаквам шантажирана заплаха от Салвини скоро
          Last edited by hazard; 20.06.2020, 11:31.

          Коментар


          • Малко история ...

            “Чужденците претеглиха на везната си положението в България и видяха, че тя има насреща какво да даде, с какво да гарантира инвестициите - а това е много важно - да има основа, да има нещо насреща. Никоя банка не влага пари никъде без гаранции, че ще има сигурен успех.

            В 1903 година на всеки българин се падаха по десет овце, по една крава и едно теле, по две кози, по две ярета, по две свине, по две биволици. България бе черна почерняла от биволици - един огромен национален капитал. Чужденците огледаха нашите полета, видяха стадата ни и казаха - с друго да не гарантират, но с жива стока те ще гарантират. И изникнаха Балканската банка, Генералната банка, Кредитната банка, а след тях и другите, по-малките банки.

            В 1905-1909 година - за четири години, с четири реколти - България се оправи. Тя се напълни с добитък до козирката. Тя имаше жито и тютюни за износ в цял свят. В 1910 година министър-председател Александър Малинов се чудеше как да се оправя със златото в банките и службите. Злато, злато, злато. Магазини за злато и сарафи, които заменяха златните монети срещу книжни.

            Чиновниците плачеха за книжни пари. Молеха сарафите да им ги заменят... златни наполеони - за книга. Но така беше! България пак произвеждаше, пак трупаше национален капитал - защото селянинът лягаше и ставаше на нивата - в два часа е вече буден и храни воловете, в три часа е на нивата - оре с фенер, копае с фенер, прибира с фенер. Българинът работеше по двайсет часа, а спеше само по два-три часа. Така в 1910-1912 година България се изправи в Европа като най-заможната и най-богатата страна.

            - С какво?
            - Със злато.

            - Но не е имало фабрики.
            (Смее се.)
            - За вас, глупавите комунисти, само фабриката е мерило за богатство. Пълна глупост. Швейцария, като няма фабрични комини, да не е по-бедна от Германия или Белгия, които ги имат в излишък. Не фабричният комин мери висотата на културата и богатството, а какво се произвежда и какво се търси на пазара. Светът се готвеше за война и искаше запаси от храни, от месо, от вълна.

            България произвеждаше точно тези неща и потъна в злато.”

            https://trud.bg/българинът-като-види...-гурбет/
            Last edited by Selena; 20.06.2020, 09:43.

            Коментар


            • В голяма грешка си за Амазон Майк.
              Т. нар. клауд не само няма да има спад от към продажби, но дори ще има и увеличаване заради политиките да се работи от вкъщи на които още едва им се вижда ефекта. Масово на запад се пазарува онлайн да не кажем че и тук вече е много популярно.

              А дори не мога да ти обясня колко е обвързваща екосистемата им и как е направена да те задържи там. В момента те произвеждат копачките за криптовалути в пик-а на търсене, но за разлика от крипто валутите този пик ще продължи поне още 10-на години, ако мога да използвам подобна аналогия на твойте. Не случайно и Майкрософт развиха такъв бизнес въпреки, че според теб пазара е пренаситен. Дори и да приемем, че има невиждана депресия, това пак ще остане един от работещите бизнеси.

              Аз също не харесвам Безос, а това, че нямали много печалби спрямо капитала изобщо не е случайно. Все пак смятам, че най-богатия човек в света има малко по-добра идея от мен и теб как да си управлява компанията.
              Амазон нямат реален конкурент при онлайн пазаруването, а при клауда единствен реален конкурент им е Гугъл.

              Коментар


              • Есента - не, ама от Декември е много вероятно.
                До Ноември даже Тръмп ще ги замеря със пачки, че нещо губи със 4-5 пункта.

                Коментар


                • Американците пропуснаха плащанията по милиони кредити

                  Папагали с лустросани дипломи непрекъснато изкачат от храстите, да обясняват, че сега не било като 2009г., защото видите ли тогава кризата била финансова, а сега финансите били solid rock. Само икономическа криза имало, видите ли...

                  Как е възможно икономическа криза съразмерна със спадовете от Голямата депресия, да не отвори и финансова криза?
                  Да не говорим, че и без короната дълговете бяха до козирката и се чакаше пукането на балона.

                  Какво ще правят всички тези длъжници есента? Нима ще са по-добре? Какво ще правят есента всички тези, които сега покриват с резерви, а тогава ще са опукани? Какво ще правят новите безработни?

                  И докато непрекъснато четем, колко зле било в САЩ, какво се случва в социалистическа Европа?


                  Няма как да се реши дългов проблем с още дълг.
                  Въпреки печатането на пари от страна на ЕЦБ, едва ли е далече момента, да започнат да падат финансови институции в Европа?

                  Италия, Испания....

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение

                    Продавай, после ще си ги купиш по-евтино.
                    То това от една страна никак не е сигурно.
                    Сега не му е и сезона на жълтото, обичайно е зимата плюс пролетта, ама пък не ще да се сурка както виждаш.

                    Но определено обмислям напоследък за панам да продам една порция, много тлъста позиция стана, беше ми дала дабъл преди мартенските сривове, там добавях и сега пак го ближе.
                    Проблема е че нещо трябва да резна и от акциите в тоя случай, гледам да са си в определено рейшо с жълтото. Не че няма кандидати и там..

                    Хубавото на пм акциите е че все едно си с левъридж, пестят кеш, ама и надолу го има тоя момент, няма как...

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от pumpal Разгледай мнение
                      Майк, от доста време основния бизнес на Амазон не е магазина, а клауда им. Най-големия в света с 1/2 дял + правителството на САЩ си има частен съб клауд в AWS.
                      Амзон са супер надценени, тези лайномети са балона на балоните!

                      Нямат печалби, спрямо капитала, като всичко е само някакви мъгляви уж бъдещи перспективи.. Пълен смях.

                      Клауди млауди, веднъж на този пазар конкуренцията брутално се засилва, втори път, с оглед на развиващата се криза, подобно на това, че потребителите ще купуват по-малко, същото важи и за клаудите, защото бизнесите ще потребяват също по-малко, в рамките на една влошена бизнес среда.

                      По принцип много ме дразни тоя плешив смотаняк, но не е само въпрос на личен хейт.
                      Относно клаудите, то това е нещо, което периодично подлежи на фундаментални инвестиции за обновление, просто, за да си в крак.
                      В рамките на една бъдеще криза с години, когато бизнесите няма да потребяват повече клауд, в засилена конкурентна среда, в комбинация с това, че те ще трябва да инвестират значително да подобряват базата, не виждам как може да са в добра позиция. Това е като да имаш копачка на крипто като хардуер и да си в среда на много ниски цени в идните години, и като дойде време евентуално след период да се вдигнат цените, ти да трябва да обновяваш вече с нови инвестиции хардуера, а няма да си изкарал. Разликата е тази, че при криптото, това което има бъдеще стойност и оцелее, ако се вдигне ти си могъл да го запазиш, докато те ако нямат клиенти и печалби днес, утре когато трябва да обновяват, пак ще трябва да вадят нови пари, а няма да са изкарали стойност преди това.

                      Типичния им бизнес с ритейлинга ще претърпи свиване. Те в САЩ са на макс като завладян пазар, а в останалите страни извън Англия и Германия, не блестят с нищо спрямо други. Къде са им "необятнте" възможности. Достигнаха си пика и сега пътя вече е надолу!

                      Личата ми прогноза е за сериозно спихване в тоя балон, но да видим кога! Не им давам розово бъдеще както до сега. Просто не виждам потенциал от къде да дойде! Виждам само надолу! И дано, защото са пед*лчета!

                      Сега с главоломната безработица, едни от основните им приходи са от абонаменти на прайм, това е свеж кешфлоу, потребителите ще свиват всичко ненужно. Там ще има голямо рязане.

                      Ако аз днес си купя 10 акции на безумната им цена. Откъде те ще вадят пари, от печалба, за да ми платят девидент или да градят нещо със стойност, което да създава капиталов растеж! Няма от къде! Това е пълен ташак!
                      Last edited by Mike Florida; 19.06.2020, 12:00.

                      Коментар


                      • Майк, от доста време основния бизнес на Амазон не е магазина, а клауда им. Най-големия в света с 1/2 дял + правителството на САЩ си има частен съб клауд в AWS.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

                          Повелителя на тиквите гласуващи за него.
                          Че и моя милост бе от тях, първия път...

                          Флоридов, не знам или ли гап или не на картоните с метала, ама напоследък се представят доста близо до очакванията, някъде бая и ги надминават.
                          Гледам и на петилетна база е така.

                          Ticker Perf Quart Perf Year
                          PAAS 110.13% 125.08%
                          SVM 84.58% 95.40%
                          GOLD 52.71% 68.75%
                          NEM 33.70% 54.35%
                          GDX 66.92% 38.78%
                          GDXJ 76.94% 37.54%
                          IAU 15.85% 28.26%
                          SLV 45.67% 16.23%
                          Златодобивачите ще станат интересни, когато понатрупат кешфлоу и вдигнат дивидентите, защото към момента навярно много хора не вярват, че златото ще задържи нивата си или да вдигне още до края на годината. Петрола им е евтин, а разходите за работна ръка не са се повишили, а напротив.

                          За съжаление балона на капиталовия може да ги завлече с 50% корекция дори, при само 150 спад при златото, ако пазарите наденът шнорхела.
                          Не се знае обаче дали и една корекция ако се забави, няма пък да ги намери утроени след време и злато на 2500.

                          В момента много хора се чудят как инвеститорите на дребно могат така да надуват борсата, но не трябва да се забравя, че те имат достъп до ливъридж и като неопитност, потенциално биха го използвали доста неразумно. Докато големите инвеститори, които са предпазливи в момента изпозлват преди всичко реален кеш! Така, че отговора на въпроса как малките могат така да надуват, навярно намира отговора в ливъриджа.

                          Така, че все някога ще има сериозна корекция. Може и да е много скоро.

                          Безумие е също така да се надува НАСДАК, сякаш обеднялото население ще купува повече от Амазон или ще гледа рекламите на Фейсбук, само, защото можело да има нови седмици на карантини.

                          Така, че те нещата предстоят. Златото се държи много стабилно, но за самите добивачи, човек трябва да има фундаменталната нагласа за тяхното представяне, за да инвестира, защото при спад на капиталовия, там са възможни и брутални корекции. От друга страна, ако някой се прави на тарикат и чака, скоро може да са Х3.

                          Просто ситуацията е такава, че всякакви прогнози за идно време са невъзможни. Аз единсвено бих прогнозирал задържане на ръста на златото в търсене на 2К.

                          Интересно и сега края на юли като свършат първата вълна помощи какво ще стане. Ще ги удължат на 100%с поне нови 6 месеца, което може да даде и нов сериозен тласък на златото.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

                            Повелителя на тиквите гласуващи за него.
                            Че и моя милост бе от тях, първия път...

                            Ticker Perf Quart Perf Year
                            PAAS 110.13% 125.08%
                            SVM 84.58% 95.40%
                            GOLD 52.71% 68.75%
                            NEM 33.70% 54.35%
                            GDX 66.92% 38.78%
                            GDXJ 76.94% 37.54%
                            IAU 15.85% 28.26%
                            SLV 45.67% 16.23%
                            Продавай, после ще си ги купиш по-евтино.
                            Кога ? Началото на Август
                            До 4-5 седмици ще приключат седмичните плащания от $600 заради Ковида.
                            Е, някои чистачи даже и преди не са виждали такива чекове, КАК да се запишат за безработни или да почнат да си търсят работа ???
                            Май данните за безработицата са манипулирани, ама все пак ще са по-лоши тогава.

                            Решението на Тайван дали са отделна нация, също е насрочено за Август.

                            Аре ве, Турция няма ли да си заграби международните води около Кипър да търси нефт и газ ???
                            Хонк Конг нещо утихна.
                            Златото, стои и стои в рейндж от 30 долара месеци наред, мъкаааа

                            П.П.Може и по-ранен мини гап, ако Китай/Пекин раздухат много заразени и Тедрос го обяви.
                            Last edited by hazard; 18.06.2020, 19:13.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от diletant Разгледай мнение
                              Кой е тиквун?
                              Повелителя на тиквите гласуващи за него.
                              Че и моя милост бе от тях, първия път...

                              Флоридов, не знам или ли гап или не на картоните с метала, ама напоследък се представят доста близо до очакванията, някъде бая и ги надминават.
                              Гледам и на петилетна база е така.

                              Ticker Perf Quart Perf Year
                              PAAS 110.13% 125.08%
                              SVM 84.58% 95.40%
                              GOLD 52.71% 68.75%
                              NEM 33.70% 54.35%
                              GDX 66.92% 38.78%
                              GDXJ 76.94% 37.54%
                              IAU 15.85% 28.26%
                              SLV 45.67% 16.23%

                              Коментар


                              • Кой е тиквун?

                                Коментар

                                Working...
                                X