Първоначално изпратено от pipbel
Разгледай мнение
Може би след 9-12 месеца вече ще е отчетлива.
Това, което е сигурно обаче е несъмнената корелация между М2/М3 и златото. Когато за последните 20 години се наблюдава подобна отчетлива връзка, едва ли е случайно. Смятам, че 6К е само на базата на текущото състояние на агрегата(както съм дал сметката в преден пост) и ще се случи до 2-3 години да видим тази цена. Разбира се възможни са и други сериозни избухвания в цената по много фактори.
Личното ми мнение за тясната връзка между М3 и златото се състои в това, че за мен е логично когато капиталовия се инфлацияра, това да кара всички, които са изкарали ЛЕСНИ И ПОДАРЕНИ ПАРИ да насочват някакъв минимален процент към нещо с реален фундамент като златото.
Много е просто, изкарваш пари от въздуха, логично е да си кажеж: "А бе аз изкарах една шапка пари, невероятно много и бързо, разумно е от всичкото това лесно изкарано, аз да сложа 5% за хедж в злато. Остават ми едни огромни 95%, които се увеличиха страшно много."
То се вижда и на ежедневна база, ако се следи пазара, как златото прави сериозните си ръстове на зелен пазар, а пада или задържа при червен. Преди 30 години, корелацията щеше да е обратна. ЗАЩО? Ами за мен именно поради инфлацираните пазари за капитал.
Но този път ще има сериозна инфлация и при населението, зависи и как ще се движи кризата 6-9 месеца напред.
Смятам, че тази криза ще е за много години напред и ще има фази. Смятам също така, че до 6-9 месеца трябва да има бамкови кризи в развитите страни. Едва ли случайно от тях излиза Бъфет, който има инсайд инфо, докато при редишната рецесия 2009г. влизаше с двата крака.
Ще падат бамки и ще ги спасяват, това ще е поредното парче от доминото, което ще изтреля златото до небесата.
След това с бамките ще дойде време и за по-масови фалити на страни, но да видим как точно ще стане, защото там определено пълните фалити се приемат за непреемливи и ще се пакетират с някакви "мораториуми" и тн... А кредиторите ще ги спасяват Централните банки.
Бедноста ще породи бунтове, бунтовете ще породят политически хаос и краен популизъм.
С всичко това искам да кажа, че самата инфлация ще се развива съобразно шоковете, които ще са 5-10 години напред, в една необичайна за масовия човек ситуация, а печатането на пари и повишението на агрегати тепърва започва, по гореизброените причини.
Всичко това ще е гарнирано с многогодишно пълно свиване на всички водещи икономики.
Коментар