IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Признавам си, че нищо не разбирам от физическо злато, но тука в Слатина по заложните къщи продават грамовете и монетите по-скъпо отколкото в Тавекс. Даже съм виждал кюлчета на Тавекс, по-скъпо отколко в Тавекс. То не е само със златото така. Може с яко пазарене да става, ама за малки обеми не мисля, че си заслужава.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

      Повтаря мантрите дето ги повтарят чантаджиите на бюро.......Критерия го дадох за заможност.Ако пенсионера се чуства шастлив и за него живота е удоволствие с пенсията му то той е действително богат.Освен в материални ценности богатството е и чуството на удволетвореност от начина на живот.Пълнота на съществуване.......
      Скача ли златото , скача но с тренд надолу .....

      Коментар


      • Нямам в предвид да се купува самородно злато, за което трябва квалификация. Нито да се купуват бижута/материал/скраб от мургав непозант таксиджия на улицата. Може да се купи от лицензирана заложна къща(препоръчвам от големите вериги) със сертификат с касова бележка или по банков път. Златото може да се провери за автентичност при независим златар. Самата процедура е супер проста и евтина/безплатна: химичен анализ с киселини. Това би било трудно за инвестиционно злато, защото или е запечатано или в размер и вид , непозволяваш търкане/дупчене. При скраба/материл това не е проблем. Колкото до пазарлъците, пазара в София или Варна е толкова ликвиден и конкурентен, че цената варира в рамките на левче две. За час два разходка, дори лаик би установил най добрата цена. Във всеки окръжен град би могло да се намери цена и количество, в тези градове пък хората си се познават кой какво прави/има. Само в последната година, лично съм бил участник на поне 20 подобни сделки с количества средно около 500гр 14к(около 33 хил.лв по днешни цени). В повечето пъти плащанията са по банков път, по желания на клиентите, в останалите случаи, сумите се разбиват на няколко сделки по 9000лв и се плаща с касови бележки и фактури. 500гр се събират в шепите на човек. Може да ги заровите на двора и след 100г вашите внуци ще ги изровят непокътнати - все пак златото е благороден метал и нищо в природата не му влияе, дори и сярната киселина. Тук беше въпроса с произхода на физическото злато. Ако го продадете след време, НЯМА да дължите данък общ доход, поне по сегашните закони. Ако го изнасяте в чужбина има ограничения до 66гр на едно излизане, без да го декларирате. Ако го декларирате, не знам как стои въпроса, не ми се е налагало. Може някой друг да си каже мнението. Ако някой иска да купи злато за един милион, това са 15кг злато 14к, ще гръмне пазара в София, за другите градове дори не ми се мисли. Вероятно ще са нужни 2 3 месеца поне за да се съберат с дружни усилия и цената ще се вдигне с лев поне спрямо борсата. Ако пък някой търси злато материал за 10 милиона(150кг) в България..... ще стане доста интерсно, дори представа си нямам, но ще обърне потоците през Свиленград. А толкова струва една жилищна кооперация в някой от големите ни градове.

        Коментар


        • Ужас...
          То няма сигурна каса за бижута, няма такава, която в youtube да не може да се отвори за 30 секунди!
          Дори си е магнит за крадците, който им спестява време да не търсят другаде ако бързат...

          Имате ли идея за оптимален металотърсач, който да не е "пари на вятъра"... около 1к лева?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от ThePawnbroker Разгледай мнение
            Физическото сребро няма ликвидност. Все пак, ако държите да си купите, може да се намери материла сребро. Трудно и с усилия, но може. АКо го купите , като физ лице под формата на скраб, няма ДДС и при продажба не дължите данък печалба. Но в този смисъл, бих препоръчал физическо злато под формата на скраб(материал) - стари бужута, счупени, огънати изделия или просто демоде. Те се търгуват на борсова цена с 1%-2% комисонна нагоре или надолу. Предимства на златото : поне в България е ликвидно, може да се продаде на всеки златарски магазин, заложна къща и доста от чейнджбюрата, плюс магазини, като Тавекс. Малко е, като обем. Търговията му под формата на скраб е търговия втора употреба и няма ДДС. Съответно при продажба на движима вещ, не се дължи данък общ доход.(Ако купите два строшени ланеца по 250гр днес за 32хил лв и ги продадете след време за 42 хил лв, то за разликата не се дължи данък от 10%) Ако купите монети, които са инвестиционно злато, ще дължите. МОнетите ще купите с 10% минимум горница над борсата, а ще продадете трудно с най много с 2% горница ."Материала" може да купите от минус борса до 2% над борса и да продадете почти при същите условия, според контактите, но в най лошия случай 2%. Материала може да съхранявате в обикновена найлонова торбичка и да не ви пука от драскане. МОже да заровите в двора или където си прецените. Може да вадите от него и продавате/залагате , колкото ви трябват грамове.
            Можеш да видиш какво съм писал по-назад в темата за купуването на самородно злато и скрап. (Не сертифицирано инвестиционно злато).
            Наистина това е начинът да се купи злато на най изгодна цена. Ако си добър в пазарлъците, може дори да го купиш под пазарната цена и да спечелиш веднага. Обаче ако нямаш опит с тия неща има голяма вероятност да бъдеш измамен с фалшиво злато. Има много тънкости от златарския занаят които трябва да знаеш за да купуваш самородно злато и скрап от случайни хора които не познаваш. То принципно и при инвестиционното злато има много фалшификати но ако купуваш от сериозни доказани търговци и най вече от банки шанса да попаднеш на фалшификат е малък.

            Коментар


            • Русия намали изкупната цена на златото и лихвата вече е 14%, без такси за валутата и изкупуват АДР - разписките в САЩ за 1 трлн рубли

              Коментар


              • Според мен евентуалното решение на Русия за рублата към Златото,няма да е в полза на Последното!

                Терзиев,аналозите в 11-и клас само се маркират без детайлно да се изучават и действително тива става в часовете по История.
                Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

                Коментар


                • Кремъл потвърждава намерението си да подкрепи рублата със злато и стоки

                  ЕАЕС. ШОС. БРИКС. Три милиарда и половина души.
                  А сега рубла, обезпечена със злато и стоки. Нещо за западните медии за размисъл.

                  https://www.bullionstar.com/blogs/ro...d-commodities/

                  П.П.Китай планира същото във много близкото бъдеще.

                  Коментар


                  • Вдигне ли се доходността по облигациите - златото е дотам.
                    Глупости, графиките говорят по-добре, няма такава корелация.

                    Да вземем 1975 - 1981г, дано не стигнем този не мечи, ами гризли пазар,
                    лихви при 10 yrs note - от 7% до 15.8%, а златото тогава от $200 до $750
                    Click image for larger version

Name:	10yrs.JPG
Views:	1
Size:	16.3 КБ
ID:	3915907

                    Click image for larger version

Name:	gold.JPG
Views:	1
Size:	26.2 КБ
ID:	3915908

                    Коментар


                    • Физическото сребро няма ликвидност. Все пак, ако държите да си купите, може да се намери материла сребро. Трудно и с усилия, но може. АКо го купите , като физ лице под формата на скраб, няма ДДС и при продажба не дължите данък печалба. Но в този смисъл, бих препоръчал физическо злато под формата на скраб(материал) - стари бужута, счупени, огънати изделия или просто демоде. Те се търгуват на борсова цена с 1%-2% комисонна нагоре или надолу. Предимства на златото : поне в България е ликвидно, може да се продаде на всеки златарски магазин, заложна къща и доста от чейнджбюрата, плюс магазини, като Тавекс. Малко е, като обем. Търговията му под формата на скраб е търговия втора употреба и няма ДДС. Съответно при продажба на движима вещ, не се дължи данък общ доход.(Ако купите два строшени ланеца по 250гр днес за 32хил лв и ги продадете след време за 42 хил лв, то за разликата не се дължи данък от 10%) Ако купите монети, които са инвестиционно злато, ще дължите. МОнетите ще купите с 10% минимум горница над борсата, а ще продадете трудно с най много с 2% горница ."Материала" може да купите от минус борса до 2% над борса и да продадете почти при същите условия, според контактите, но в най лошия случай 2%. Материала може да съхранявате в обикновена найлонова торбичка и да не ви пука от драскане. МОже да заровите в двора или където си прецените. Може да вадите от него и продавате/залагате , колкото ви трябват грамове.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от KrassyAndreev Разгледай мнение

                        И най-вече спокоен сън при риск фиатните ни мускули да станат хартийки...
                        Може би има такава опасност в близко бъдеще... есен-зима някъде...

                        Как да купя няколко килца сребро, но без това гадно ДДС без фирма ...
                        Имах сън, че златото ще стане "сегашният еквивалент" на 3000$, а G/S ratio ще се вдигне на 1:30 ...


                        Мисля, че много правилно си се насочил към среброто...
                        Какво ще стане, ако в България останат само цигани и държавни служители?!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от KrassyAndreev Разгледай мнение

                          И най-вече спокоен сън при риск фиатните ни мускули да станат хартийки...
                          Може би има такава опасност в близко бъдеще... есен-зима някъде...

                          Как да купя няколко килца сребро, но без това гадно ДДС без фирма ...
                          Имах сън, че златото ще стане "сегашният еквивалент" на 3000$, а G/S ratio ще се вдигне на 1:30 ...
                          Провери за купуване от европейски държави на сребробез ддс или с частично. Не ме е интересувало отдавна и не помня. Литва или Естония, както и Холандия май бяха така. Помня че от thesilvermountain беше по-лесно и бързо. Но не знам дали нещо се е променило - има вероятно по-запознати за настоящата ситуация.

                          https://www.thesilvermountain.nl/en/...r/silver-coins мдаа едно време бяха всичко в наличност, сега месец-два-три до доставката...

                          пп не купувай павета, вземи някакви монети.
                          Last edited by cyclop; 27.04.2022, 23:20.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение

                            Носи щастие на собственика си ! Мимолетно НО щастие !
                            Да, носи... някой като Билбо Бегинс да си го търка като във Властелина на пръстените и да се надява на следващия военен конфликт да го отвърже с минимална загуба. Гледам в момента е паднало на нивата от 17.февр. - под 1890 долара!

                            Честито на паникьорите (купили на баира)!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение

                              Носи щастие на собственика си ! Мимолетно НО щастие !
                              И най-вече спокоен сън при риск фиатните ни мускули да станат хартийки...
                              Може би има такава опасност в близко бъдеще... есен-зима някъде...

                              Как да купя няколко килца сребро, но без това гадно ДДС без фирма ...
                              Имах сън, че златото ще стане "сегашният еквивалент" на 3000$, а G/S ratio ще се вдигне на 1:30 ...

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                                Не че съм "ЗА" облигациите, ама злато купено на 2000$ / тройунция какво носи?!

                                (дръжки)

                                Носи щастие на собственика си ! Мимолетно НО щастие !

                                Коментар

                                Working...
                                X