Първоначално изпратено от Julius_BG
Разгледай мнение
Второ, много е малка бройката „по-хитри” на глава от населението в света, че дори в един такъв евентуален сценарий да създава проблем. Има си и начини как може да бъде много лесно решен, ако наистина ги стегне - писал съм за жетонизацията цифрово вече, но златото да се върне като стандарт за платежно средство няма да го бъде, защото не им е изгодно да си прекъснат обира на планетата и ресурсите ѝ, но могат да го изпозлват за лост при една смяна, при която ще играе само институционално, а лумпените масово са длъжници и нямат и пет пари, какво злато … Друго, при връщане на златен стандарт става голяма хамалогия с микротранзакциите макар да има технологии, които да позволяват свръх делимост, и ако решат могат да го направят, ако всичко друго се осере, но просто не вярвам да прибегнат към него, защото ми се струва излишно, дори твърде нежелателно. Златото ще им върже ръцете в обема на кражбата.
В момента обаче златото работи против тях, но така добре са успани зомбитата, че всеки се кланя на кеша. Успяха да наложат фиата официално като религия(всеки го използва без да задава въпроси - на сляпа вяра). Може би от немай къде като краен вариант златото седи за резерва в техните планове, но определено не е натам посоката. Може и да бъркам и утре да направят рязък завой, но докато не го видя да се случва ми изглежда като отвличане на вниманието докато се засилват за друго. Факт е, че в Азия има страни където имат доста злато, но това са само тези плутократски прослойки с най-големи доходи, а останалите са на улицата и тънат в мизерия, така че златото като количество трупано там идва от голямата популация, а не друго. Едно е 1% от 300-500 милиона и друго е от няколко милиарда, а там процента е традиционно по-голям. Дори да предположим, че ще има златен стандарт - пак те са монопол на златото. Пак те биха притежавали мажоритарния дял паричен поток, а каквото не е в тях евентуално ще дойде в тях.
Трето, това че биха могли да сменят (отново) паричната система, която изглежа би била някакъв хибриден модел - комбинация от стокова и/или дългова с елементи на публично-счетоводна, не означава задължително, че ще разплащаме със злато.
При всяко положение е по-добре да имаш злато отколкото да нямаш. Историята го е доказала.
Коментар