IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
    Купуването е сега докато не е излетяло.
    Скоро завършва цикъл
    Toчно обратното е.Сега е време за ски


    https://tvc-invdn-com.investing.com/...fa68147dc1.png


    Last edited by petrg5s; 30.01.2023, 12:29.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение

      Така е, преди бях чел, че ЕЦБ подготвяли нов инструмент, подобен на QE, но целеви, тоест не като до сега общ и за всички, а само за някой...

      Ние няма как да знаем какво ни готвят, как го ни го готвят и т.н.

      Но ние трябва да сме относително подготвени, до колкото ни е по силите.

      Та в тази връзка, каквото и да ни готвят, златото може ли да бъде панацея, за свободният кеш или да се търсят други алтернативи и какви?
      Темата е дъвкана. За мен е пари. Купуването е сега докато не е излетяло.
      Скоро завършва цикъл. Сега това ще е под дъното тогава.
      Интересното при златото, е, че би трявало да е само за запазване на покупателна стойност, а не инвестиция, но парадоксалното или не, е, че не просто запазва, а дори увеличава покупателната стойност.
      На ЦМ им трябва време да ги кикне след индексиране на инфлация. Сравни 2008-2012 год.
      Официално още никой не е обявил рецесия, стагфлация, и прочее алабализми.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение

        Точно така, трябва яка криза, за да изтрият много от парите, които създадоха... И после пак така...
        Няма такъв вариант да затрият всичкото валутни единици, което е „създадено”(откраднат труд). Не знам как хората си го представят това. Винаги паричното предлагане като абсолютни стойности нараства във времето, а не намалява. Без значение кризи, времена, прочее особености. Наистина, с QE това е подобно, че все едно телепортират много кинта от друго измерение, наблъскват ги в техни хора и после ги дематериализират обратно, но от дълга нищо не се трие.
        Връщат една крачка назад, и то наполовина, и за малко, и после смело напред правят десетки.
        От всичките хиляди валути съществували някога, всичките са свършвали по един и същ начин, и с $ ще се случи същото, въпрос на време и обстоятелства. За последните 2 год. напринтираха 40% повече $. Социалните им осигуровки в САЩ са на дефицит, заради демографията, и тази тенденция ще продължи. Цената на живот се е качила с около 10% за последната година, заради инфлацията. И какво правят, за да платят социалните на хрантутниците в САЩ? - Печатат още валута, което дига още повече инфлацията, което още повече дига цената за живот, което увеличава социалните осигуровки. Това е проблема, който е имала Ваймарска Германия. Порочен кръг на взаимовръзка между печатането на пари и разходите на правителството, които трябва да направи, но в един момент Законът на Грешам се активира ("Лошите пари изтласкват добрите"), и когато това се случи колапса може да е много бърз. Това ще е първата официална хиперинфлация на световна резервна валута.

        Измислили са нещо друго. Дали ще е с цифрова валута, дали ще е злато … Просто не се знае кога и как ще го направят.
        Мисълта ми е да не се поддаваме на манипулации.

        Щом ей такива операции под фалшив флаг са правили значи са способни на всичко.
        Може би плавно ще преминават към държавна криптовалута и после изведнъж рязко ще задължат под предтекст някаква кибер атака, например руснаци(те са обичайното извинение) и хората ще им се вържат.
        Само като се има предвид факта, че все още има хора, които вярват на официалната версия за 11 сеп. и това е над 20 год. по-късно, след всичко изтекло от такива, които са „надули свирката” с информация от кухнята. Считат се за богове и правят каквото си поискат, а планетата им е бащиния.

        Ако тръгнат в посока такса въздух, вода, слънце т.е. чрез постепенно откачане на $ от петрола, тогава дългосрочно сценария е за гладомор. Те дефакто са тръгнали, но за момента има съпротива.
        Last edited by Kris_; 30.01.2023, 15:35.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

          Въобще не ги слушай лъжците от ФЕД. Чувай ги, но с голяма доза недоверие. Последно време започнаха да се мъчат да убеждават хората, че черното е бяло. Казват едно, а утре ПОТУС-а може да си наложи неговото(защото има тази власт) и да не стане каквото е ужким обявено.
          За справка: периода септември - декември 2019 год. когато репо пазара е бил пред срив. Доколко представителите на управленските институции използват властта си и колко те самите са използвани като инструменти за влияние и са едни пъпети е отделна тема, но в крайна сметка няма значение за резултата.
          Ще се опитат да стъкмят нещо ново, някаква врътка с банковата криптовалута и долара.
          Измислили са нещо …
          Както след събитията през 2008 год. вместо да изпаднат в несъстоятелност измислиха QE, което е стар номер, старата врътка с „печатането” на повече единици валута, ама е по-сложна и рафинирана каскада от схеми, но целта накрая е пак увеличаване на паричното предлагане, но не за обикновения човек.
          Ще скалъпят каквото си поискат, ще обявят нещо ново и така пак ще се измъкнат.
          САЩ даже наскоро приеха $1,7 трлн. бюджет при дефицит от 1,3 трлн.
          Просто няма конкуренция на $ въпреки, че отдавна трябваше да е в канала и на боклука … САЩ са с $31 трлн. в дълг и пуснаха други $1,7 трлн. - би трябвало цената отдавна да му ($) се е срутила, но ако китайците изкарат валута подплатена с нещо, тогава $ ще има конкуренция, която може да го потопи.
          Така е, преди бях чел, че ЕЦБ подготвяли нов инструмент, подобен на QE, но целеви, тоест не като до сега общ и за всички, а само за някой...

          Ние няма как да знаем какво ни готвят, как го ни го готвят и т.н.

          Но ние трябва да сме относително подготвени, до колкото ни е по силите.

          Та в тази връзка, каквото и да ни готвят, златото може ли да бъде панацея, за свободният кеш или да се търсят други алтернативи и какви?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от The Money Master Разгледай мнение

            ФЕД дава сигнал, че ще повиши лихвите до 5% и ще ги задържи достатъчно дълго за да свали инфлацията до 2% : - това няма как да се случи, една от двете величини не може да бъде вярна! От тук следват два извода: - не вярвай на ФЕД ,но и не залагай срещу ФЕД !
            ЕЦБ следва ФЕД, но съвсем не може да бъде толкова агресивна, заради вече "фалиралите" държави / тяхното отношение на дълг спрямо БВП /. По-евтино злато в евро/лев - едва ли ще видим / 500-800 лв. разлика на 100 гр. от цената в момента/. Индекса на долара едва ли ще слезе под 95 при положение, че оръжията са на "дневен ред"
            Китай отваря "вратите"- следователно инфлацията в САЩ и Европа върви на горе.
            В момента пазарите вече са калкулирали "мекото приземяване", Q3 и Q4 на 22 год, златото не вдигна глава.
            Вероятен сценарий - ФЕД да признае за започваща рецесия около Q2 и Q3 на 23 год, и да вдигне лихвите над 5% - "за малък и преходен период от време".
            Пазарите ще потънат, златото ще се държи в ниско ниво / от-до / - лихвите и реалната доходност на фиата ще го натискат.

            Обедняване на хората през активи и инфлация ще е налице.
            Изтриване на стойност през капиталовите пазари ще е налице.
            Хеликоптерните пари ще са в миналото, част от дълга ще е изгорен.
            Новите QE ще се задвижат.
            Намаляване на лихвите и последващите покупки на злато ще доведът до по-високата му цена отново.
            Смятано по "бабешки", морето от злато няма да кипне в следващата една година.

            Темата е хубава, пишете повече мнения...



            Ей това е много възможен сценарий, защото сега има много хора, които са се настроили, че лихвите ще започнат да падат тази година, а и всички медии облъчват с това. Нали ФЕД така били казали …
            И - опа, изненада! Не само, че няма да паднат, ами даже ще ги дигнат. Представете си всички колко ще се радват.
            Няма ли да ги стегне … Не, ами …До шапката, която ще им скроят.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение

              Златото и повишаващите лихви на ЦБ имат противоположна корелация, смисъл, лихвата се качва, златото пада. Тук е въпросът ФЕД дали не е стигнал към своят лимит на повишаващи се лихви? От друга страна сега ЕЦБ дава сигнали за по-високи лихви, респективно поскъпване на еврото спрямо долара, от тук и следва, че златото в евро/лев, ще е по-изгодно за покупка.
              Всичко това обаче няма да продължи още кой знае колко дълго, защото в един момент ЦБ ще понижат основните си лихви до неутрални нива (няма да са толкова ниски, както беше последните години, но и няма да са в този рестриктивен диапазон). Това би следвало да отслаби валутите и да засили златото.
              Така аз ги разбирам нещата, макар и да нямам никакви претенции за особенно познания в тази сфера.

              Ако имате други мнения, ще се радвам да се споделят, темата освен че е интересна е и много полезна.
              Въобще не ги слушай лъжците от ФЕД. Чувай ги, но с голяма доза недоверие. Последно време започнаха да се мъчат да убеждават хората, че черното е бяло. Казват едно, а утре ПОТУС-а може да си наложи неговото(защото има тази власт) и да не стане каквото е ужким обявено.
              За справка: периода септември - декември 2019 год. когато репо пазара е бил пред срив. Доколко представителите на управленските институции използват властта си и колко те самите са използвани като инструменти за влияние и са едни пъпети е отделна тема, но в крайна сметка няма значение за резултата.
              Ще се опитат да стъкмят нещо ново, някаква врътка с банковата криптовалута и долара.
              Измислили са нещо …
              Както след събитията през 2008 год. вместо да изпаднат в несъстоятелност измислиха QE, което е стар номер, старата врътка с „печатането” на повече единици валута, ама е по-сложна и рафинирана каскада от схеми, но целта накрая е пак увеличаване на паричното предлагане, но не за обикновения човек.
              Ще скалъпят каквото си поискат, ще обявят нещо ново и така пак ще се измъкнат.
              САЩ даже наскоро приеха $1,7 трлн. бюджет при дефицит от 1,3 трлн.
              Просто няма конкуренция на $ въпреки, че отдавна трябваше да е в канала и на боклука … САЩ са с $31 трлн. в дълг и пуснаха други $1,7 трлн. - би трябвало цената отдавна да му ($) се е срутила, но ако китайците изкарат валута подплатена с нещо, тогава $ ще има конкуренция, която може да го потопи.
              Last edited by Kris_; 29.01.2023, 19:30.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                мани ги прогнозите

                лихвите ще са високи докато икономиките респективно потреблението не 'сгъне качествено'
                Точно така, трябва яка криза, за да изтрият много от парите, които създадоха... И после пак така...

                Коментар


                • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
                  Прогнозите в момента са че лихвите след като ги вдигнат ще са високи,до средата на 2024 година в най добрия случай.
                  Нива на инфлацията в момента исторически не вещаят нищо хубаво ,никога при такава инфлация такива нива ,не е имало период да няма зверска криза дори депресия от 10 години примерно...това показва историята...какво ще стане ..


                  https://www-bloombergtv-bg.cdn.amppr...dnata-sedmitsa
                  мани ги прогнозите

                  лихвите ще са високи докато икономиките респективно потреблението не 'сгъне качествено'
                  това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                  Коментар


                  • Прогнозите в момента са че лихвите след като ги вдигнат ще са високи,до средата на 2024 година в най добрия случай.
                    Нива на инфлацията в момента исторически не вещаят нищо хубаво ,никога при такава инфлация такива нива ,не е имало период да няма зверска криза дори депресия от 10 години примерно...това показва историята...какво ще стане ..


                    https://www-bloombergtv-bg.cdn.amppr...dnata-sedmitsa

                    Коментар


                    • Златото и среброто е възможно 'стихийно' да го отнесат, когато пазарите сгънат по някаква причина - уточнявам! различна от ескалация на войната в Украйна.
                      Друг въпрос е тогава дали ще имат наличности търговците на физическо.

                      Закъсат ли пазарните участници за ликвидност - всичко се продава, а ЦМ са относително лесни за пласиране и затова не се свенят да ги разчистват, когато зазвънят от банките, че е нужно да се покрие марджин кол.
                      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение

                        Златото и повишаващите лихви на ЦБ имат противоположна корелация, смисъл, лихвата се качва, златото пада. Тук е въпросът ФЕД дали не е стигнал към своят лимит на повишаващи се лихви? От друга страна сега ЕЦБ дава сигнали за по-високи лихви, респективно поскъпване на еврото спрямо долара, от тук и следва, че златото в евро/лев, ще е по-изгодно за покупка.
                        Всичко това обаче няма да продължи още кой знае колко дълго, защото в един момент ЦБ ще понижат основните си лихви до неутрални нива (няма да са толкова ниски, както беше последните години, но и няма да са в този рестриктивен диапазон). Това би следвало да отслаби валутите и да засили златото.
                        Така аз ги разбирам нещата, макар и да нямам никакви претенции за особенно познания в тази сфера.

                        Ако имате други мнения, ще се радвам да се споделят, темата освен че е интересна е и много полезна.
                        ФЕД дава сигнал, че ще повиши лихвите до 5% и ще ги задържи достатъчно дълго за да свали инфлацията до 2% : - това няма как да се случи, една от двете величини не може да бъде вярна! От тук следват два извода: - не вярвай на ФЕД ,но и не залагай срещу ФЕД !
                        ЕЦБ следва ФЕД, но съвсем не може да бъде толкова агресивна, заради вече "фалиралите" държави / тяхното отношение на дълг спрямо БВП /. По-евтино злато в евро/лев - едва ли ще видим / 500-800 лв. разлика на 100 гр. от цената в момента/. Индекса на долара едва ли ще слезе под 95 при положение, че оръжията са на "дневен ред"
                        Китай отваря "вратите"- следователно инфлацията в САЩ и Европа върви на горе.
                        В момента пазарите вече са калкулирали "мекото приземяване", Q3 и Q4 на 22 год, златото не вдигна глава.
                        Вероятен сценарий - ФЕД да признае за започваща рецесия около Q2 и Q3 на 23 год, и да вдигне лихвите над 5% - "за малък и преходен период от време".
                        Пазарите ще потънат, златото ще се държи в ниско ниво / от-до / - лихвите и реалната доходност на фиата ще го натискат.

                        Обедняване на хората през активи и инфлация ще е налице.
                        Изтриване на стойност през капиталовите пазари ще е налице.
                        Хеликоптерните пари ще са в миналото, част от дълга ще е изгорен.
                        Новите QE ще се задвижат.
                        Намаляване на лихвите и последващите покупки на злато ще доведът до по-високата му цена отново.
                        Смятано по "бабешки", морето от злато няма да кипне в следващата една година.

                        Темата е хубава, пишете повече мнения...




                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение

                          Звучи много добре, но дали ще бъде там, за да купим на тези нива?
                          Следи го,за мен е ок само при спадове да се купува ,при старта на войната бая народ купиха от страх за над 2000 долара което се оказа неустойчива цена.Всеки си преценява,правилото знам купува се в Тихи времена за да имаш за черни дни,а сега сме в бурни води и цената е доста висока

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от mvr0306 Разгледай мнение

                            Те лихвите в САЩ и ЕС още са далеч от рестриктивния диапазон както казваш. За едно нормализиране на икономиката трябва да се вдигнат още поне с 1 - 1.5% и да стоят така 2-3 години.
                            Да, така е, само че ФЕД, казва, че ще направят още две повишения, сега Февруари и Март, предполага се че стъпките ще са с по 0.25 б.п., в най-смелият вариант, ще видим още 1 повишение с 0.5 б.п. и едно 0.25 б.п., след което ще държат така "известно" време.

                            Също така си смениха критерият за ниво от 2% инфлация на 3% . Явно че не смятат да ходят до рестриктивен лихвен %.

                            Лихвите и монетарната политика влияят пряко на пазара на акции и облигации, ако вдигнат още + свиването на баланса, акциите ще се обезценят още, имотите също.

                            Отделно, лихвите по външният дълг ще станат неприемливи.

                            Та се чудя, как ли ще се държи златото в тази противоречива икономическа среда?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от KalinG Разгледай мнение

                              Златото и повишаващите лихви на ЦБ имат противоположна корелация, смисъл, лихвата се качва, златото пада. Тук е въпросът ФЕД дали не е стигнал към своят лимит на повишаващи се лихви? От друга страна сега ЕЦБ дава сигнали за по-високи лихви, респективно поскъпване на еврото спрямо долара, от тук и следва, че златото в евро/лев, ще е по-изгодно за покупка.
                              Всичко това обаче няма да продължи още кой знае колко дълго, защото в един момент ЦБ ще понижат основните си лихви до неутрални нива (няма да са толкова ниски, както беше последните години, но и няма да са в този рестриктивен диапазон). Това би следвало да отслаби валутите и да засили златото.
                              Така аз ги разбирам нещата, макар и да нямам никакви претенции за особенно познания в тази сфера.

                              Ако имате други мнения, ще се радвам да се споделят, темата освен че е интересна е и много полезна.
                              Те лихвите в САЩ и ЕС още са далеч от рестриктивния диапазон както казваш. За едно нормализиране на икономиката трябва да се вдигнат още поне с 1 - 1.5% и да стоят така 2-3 години.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от The Money Master Разгледай мнение

                                Защо според вас златото ще се изстреля и трайно задържи над 2000 $ за 1 ТOz към края на годината?
                                Дали след рекордни нива на покупки, на физическо злато през 21 и 22 год. всички трябва да победят инфлацията?
                                COMEX пазара и падащ долар са причината да видим 1947$.
                                Златото и повишаващите се лихви на ЦБ дали ще се харесват?
                                Златото и повишаващите лихви на ЦБ имат противоположна корелация, смисъл, лихвата се качва, златото пада. Тук е въпросът ФЕД дали не е стигнал към своят лимит на повишаващи се лихви? От друга страна сега ЕЦБ дава сигнали за по-високи лихви, респективно поскъпване на еврото спрямо долара, от тук и следва, че златото в евро/лев, ще е по-изгодно за покупка.
                                Всичко това обаче няма да продължи още кой знае колко дълго, защото в един момент ЦБ ще понижат основните си лихви до неутрални нива (няма да са толкова ниски, както беше последните години, но и няма да са в този рестриктивен диапазон). Това би следвало да отслаби валутите и да засили златото.
                                Така аз ги разбирам нещата, макар и да нямам никакви претенции за особенно познания в тази сфера.

                                Ако имате други мнения, ще се радвам да се споделят, темата освен че е интересна е и много полезна.

                                Коментар

                                Working...
                                X