IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
    Отчасти и на пръв поглед е така, но не баш.
    Браво,добре си обяснил за новобранците.Не знам дали от ИИ идва или от теб,но поздравления за дългия обяснителен пост.Имаш +от мен

    НО...вътре в поста няма дребни хитринки-вратички,които променят ИЗЦЯЛО картината.Липсата им,както и неразбирането за какво говоря,говори че и двамата си пишете постове прочетени от интернет ,но без да имате реален опит и знания как стават нещата дефакто.

    В конкретния случай.... Говорим за деклариране и минаване през митница.....Ако ми конфискуват по някаква причина "студения портфейл" , никакви пари не могат да ми конфискуват,нито да разберат какво и колко има вътре,нито могат да установят кой адрес е мой.С две думи НИЩО .Абсолютно НИЩО
    Даже мога да им го разкодирам пред тях и да видят 0.00 наличност,а всъщност да имам колкото си искам
    След хипотетичната конфискация, отивам в къщи и на друг хардуерен портфейл "клонирам" стария и правя трансфер към нов ,а в конфискувания остава само наличност 0.Да го задържат колкото искат

    Именно затова ,криптото е първия измислен актив в историята, който не може да бъде конфискуван !

    Отностно другите трансфери и т.н. там също има начини да останеш в голяма степен анонимен,ти си ги засегнал,но това зависи от много подробности, за които питах 5 пъти ,но не ми се представиха.
    В конкретната ситуация на митницата НЯМА КАК абсолютно нищо да проследят,идентифицират или конфискуват.Нещо с което златото не може да се похвали и точно това дискутирах,но темата се измести към кое можело и кое не можело
    Last edited by petrg5s; 11.03.2023, 14:27.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

      За какво става въпрос,какви 20г ? Къде,в коя държава? За какви трансфери ? Поради каква причина? Защо?

      Прехвърлям от МОЙ в друг МОЙ портфейл и то без никой да разбере.
      Отчасти и на пръв поглед е така, но не баш.
      Паяканата изглежда е по-запозната, ако не технически, то поне данъчно и/или законово.
      В случай, че визираш Биткойн или някоя от популярните криптовалути с голяма капитализация, или изобщо каквото и да е, което няма поверителност, т.е. адреса, сумата и електронните подписи са открити, съответно забрави за думите анонимност, непроследяемост, поверителност и прочее.
      Ако използваш Монеро, Зкеш или някоя от другите с истинска поверителност и анонимност не могат да те хванат. Все още.
      Работят по въпроса да разбият поверителните криптовалути, чрез технически методи (опитват се да ги хакнат/кракнат), за да наблюдават транзакциите, и чрез регулации, една, от които е именно дигиталната самоличност, с която освен всичко останало ще се цензурира и деанонимизира Интернет.
      Има и втори вариант - крипто миксери. Но там риска е по-голям да направят взлом на организацията, която седи зад миксера или да ти ги маркират като „крими” битконите по някаква причина, а също така вече мрънкат и за миксерите и въобще цялото Defi. Искат да го урегулират или направо премахнат, чрез законодателни разпоредби. Само с въвеждането на дигитална самоличност и мача е приключил с миксери, Defi, че дори и поверителните криптовалути. Има някакви надежди, че ще се появят децентрализирани автентикатори на дигитална самоличност, които чрез натиск от хората могат да бъдат признати, но всички правителства, финансови и регулаторни организации по света не харесват думата поверителност когато става въпрос за парите на плебеите.
      В случая на описания от теб вариант портфейл към портфейл не е транзакция(то е и глупаво, защото ще трябва я платиш), понеже не е адрес към адрес, а просто използваш възстановяващата фраза, т.е. местиш само ключовете - да, никой няма да разбере, защото биткойните не напускат самия портфейл, а просто да речем сменяш хардуера, но това не променя много в контекста на това, че трябва да се декларират, и ако после ги изкараш да ги харчиш или в кеш на територията където си влязал данъчните или на излизане митничарите (зависи ситуацията и държавата) ще те питат откъде са и ще лъсне, че не си ги декларирал, но наистина на самата граница в момента както са нещата няма да могат освен, ако не те накарат да докажеш при проверка. Знам, че май в Канада беше където имат право да ровят на влизане в страната в личната информация на телефона, а ако намерят хардуерен или софтуерен портфейл на теория в бъдеще могат да дадат законово основание на митничарите да имат правото да те карат да покажеш колко имаш в него. Това ще е само за тези, които са отбили да ги проверяват рутинно. Другите ще минат между капките.
      Дори да е портфейл към портфейл, по-важния въпрос е как въобще са влезли в него?
      Транзакциите няма да има проблем да бъдат видени от митничарите като ги оборудват с правилния софтер и обучат как, но портфейла няма да може да бъде свързан с теб докато не ги изкараш някак от адреса си, ако предположим, че си ги вкарал в настоящия преди повечко години.
      Как ги обръщаш в кеш, ако ти потрябват? Ще излезе, че едни парични средства прекосяват границата, защото регистрацията в централизираната борса ще е посочена държавата, с която си направил профила и си потвърдил самоличността си, а като си преминал границата не си ги декларирал, че ги имаш.
      Някога в началото Биткойн наистина е бил непроследим. Не че не е било възможно, но просто защото чиновниците в регулаторните органи все още не са го разбирали какво е, не е било на дневен ред спуснато от банките и правителствата, и не е имало фирми като Чейналисис, които да направят софтуер, който с един клик да визуализира цялата топология на транзакциите от всички участници във веригата свързана с конкретен портфейл. Можело е ръчно да ги проследиш, което е правело задачата по проследяване на масово ниво много трудна и нефикасна в съотношение време и ресурс спрямо извлечена полезна информация.
      Няма вариант да не може да бъдеш проследен, ако използваш криптовалути без поверителност.
      Дори да държиш биткойни във флашка и да не могат да ти ги вземат без ключа, могат да видят, че ги имаш, и че са минавали от един адрес към друг. Просто Биткойн е прозрачен, а през Defi опцията ти е миксер, който е рискована активност.
      Тези, които в началото са изкопали или взели от faucet и адреса им няма връзка с адреси към борси, само ги виждат и знаят, че ги има, но няма как да знаят на кого са.
      Цялата операция се превръща в параграф 22, защото как ще си използваш имането? Разплащаш ли се с търговци ще се види. Пратиш ли ги към централизирана (крипто) борса или да ги изкарваш през банка, или пък да ги теглиш през Битомат(дори да ползваш телефон бушон, има камери), все се вижда и при всяко положение не можеш да скриеш записа, че това си бил ти.
      Единственият вариант е, ако използваш например Монеро и децентрализиран портфейл.
      Не могат да докажат кой си, но могат да видят транзакцията, и че нещо си минава, ама колко и от кой - не могат, затова и наливат много пари да счупят криптографския му метод (има и куп други подобрения освен него свързани с поверителността), самите правителствени организации изливат милиарди към частни фирми и институти да го счупят, и не могат, и не могат. С ринг подписа на Монеро е невъзможно да се види с кой ключ е подписано от групата ключове на различни хора вкарани в една транзакция. Така че Монеро е истински p2p анонимно. С уговорката, че не минава през на VASP, което е много трудно и непрактично.

      Криптовалутите имат един голям минус - зависими са от електричество и интернет. Не може само с едното, защото вървят в комплект. И двете (ще) са в контрола, на който трябва, ако поиска да (ти) ги спре.
      В това отношение златото дори ограничено в дадена територия превъзхожда криптовалутите.
      Last edited by Kris_; 11.03.2023, 09:32.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

        Няма как да стане това.
        Просто защото криптото са в дигиталния свят и няма как да се докаже,че физически се местят.
        Могат да те питат най-много на митницата носиш ли криптовалути и до там.Казваш НЕ и те няма как да докажат обратното
        Това е и голямото предимство на криптото пред златото като разплащателно средство
        Във всеки един миг и в почти всяка точка на Земното кълбо с 3 клика можеш да правиш трансфер на актив през коя да е граница.Докато при златото няма как
        Има как с дигитална самоличност. Писал съм за това назад в темата. За какво мислиш, че накараха всички доставчици на дигитални активи(VASPs) в това число и централизирани крипто борси да въведат KYC?
        Както с всичко останало свързано с банките и това го готвят вече просто не се знае когато точно ще бъде готово.

        Всъщност организацията, която се занимава с правилото за пътуване през граница и деклариране при пренос на над 10 000$ пари в брой (или еквивалент) е FATF. Много хора си мислят, че това е една от многото скучни международни организации, но точно те имат по-голяма власт от правителствата да оказват натиск какви да са държавните закони.
        FATF не може да повлияе пряко на националните закони, но ако по някаква причина някоя държава попадне в тяхната сива листа ще стане трудно за същата държава да си взаимодейства с глобалната финансова система, а ако попадне в черния им списък става практически невъзможно.
        Тези са абсолютно над всички закони, не могат да бъдат обвинени или арестувани, заради виенската конференция от 1961г.

        Не само това! Членовете на FATF не плащат данъци и не са обект на рестрикции при пътуване:
        https://en.wikipedia.org/wiki/Vienna..._of_provisions

        Това е организацията, която освен, че се използва като финансово оръжие от САЩ, никой не знае кой назначава членовете ѝ, нито кой точно взема решенията ѝ. Първоначално създадена против прането на пари, сега практически се е развихрила до всяка една възможна област, която може да бъде разглеждана от тях като заплаха за финансовата система.

        FATF не е против криптовалутите, но това, което прокламира и иска да наложи като правила е да няма P2P(директни портфейл към портфейл) транзакции и да няма поверителност в блокчейн.
        Нещо, което се опитва да направи, чрез слагане на етикет за всяка технология или дейност свързана с тези двете като „висок риск”. ☺
        FATF иска да превърне целия крипто сектор в друга ръка на съществуващата финансова система, която е контролирана от/чрез САЩ.

        Погледни „препоръките”:
        https://www.fatf-gafi.org/en/publica...sets-2021.html

        Вече има предложение за „crypto travel rule”:
        https://cointelegraph.com/news/not-e...s-new-guidance

        От 2019г. са включили и криптовалутите в правилото и са дали срок една година на държавите да се съобразят:
        https://cointelegraph.com/news/gover...ound-the-globe

        Искат и намаляне на лимита за сумата в транзакциите:
        https://decrypt.co/46149/fincen-fed-...rule-reporting

        Няма не искам:
        https://cointelegraph.com/news/binan...-multiple-bans

        Вече някои страни са приели регулациите:
        https://notabene.id/jurisdictions

        Всичкото е един цирк разиграван с цел контрол на плебеите, както вече споменах случая с HSBC като пряко доказателство. Къде бяха да ги спрат да перат пари? Къде бяха да ги подведат под наказателна отговорност?
        Банките са над всички закони и правила. Абсолютно недосегаеми.
        Правилата са за кокошкарите с над 10К, но ако си с милиарди граници няма, защото така вече проблема няма да е твой, а ще е на банката.

        Самата статистика на FATF показва, че въпреки огромното финансиране нямат никакъв напредък в борбата с прането на пари дори в банковата система, през която уж би трябвало нищо да не може да премине(и въобще не става въпрос за офшорки):
        https://www.ledgerinsights.com/anti-...-at-what-cost/

        Иначе пренасянето на злато през граница е най-големия му недостатък. Особено в големи количества.
        Ако ще трябва за някъде другаде по-добре да се обмени в нещо ликвидно в страната, в която се съхранява. Проблем е обаче, ако няма време или е необичайна ситуация, например, при война или катаклизъм.
        Може да се разпредели между няколко страни. Според зависи ситуацията на всеки индивидуално, но ако човек има имот или квартира в друга страна е вариант, ако не е почитател на банковите трезори и анонимните сейфове. (и с право)
        Най-добре да си седи там за където ще трябва и да не се налага да се мести.
        Last edited by Kris_; 11.03.2023, 09:36.

        Коментар




        • скоро ще сваля златото

          Last edited by the architect; 11.03.2023, 07:33.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

            Объркането ти идва,че не разбираш за какво ти говоря,защото не разбираш добре от крипто.
            Начин няма за това което аз ти говоря ! Ако навлезеш в подробности може и да ти обясня.
            Иначе спирам тук като кавалер.
            Всяка транзакция може да бъде проследена дори в крипто света. Донякъде си анонимен до момента в който пратиш нещо някъде.

            И аз спирам като дама

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Arana Разгледай мнение
              Начин има. Толкоз.
              Объркането ти идва,че не разбираш за какво ти говоря,защото не разбираш добре от крипто.
              Начин няма за това което аз ти говоря ! Ако навлезеш в подробности може и да ти обясня.
              Иначе спирам тук като кавалер.
              Last edited by petrg5s; 10.03.2023, 17:38.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

                Ай обясни ми как.Дай малко по-подробно и стига с общите приказки.
                Не ти е ясна материята !
                Хич не ми е ясна. Дотолкова не ми е ясна, че трите полицейски експертизи дето ми се пада да ги чета по огромното дело за пресни измами с криптовалути още отлежават поради по-спешни ангажименти.

                От какъв зор точно тебе да те отварям. Ако си онзи, конто мисля че си - ти никога не споделяш инфо и грубо нападаш новите участници в темите.

                Начин има. Толкоз.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Arana Разгледай мнение
                  Има, има. Изоставаш. Понякога съм като в детската градина.
                  Ай обясни ми как.Дай малко по-подробно и стига с общите приказки.
                  Не ти е ясна материята !

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

                    има сериозни пропуски с правилата за употреба на препинателни знаци
                    един от най-слабо грамотните участници
                    Ма бая се е кротнал ако е той. Нещо е станало.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

                      Там е работата,че НЯМА как да разберат.Явно изобщо не разбираш за какво говоря.
                      Има, има. Изоставаш. Понякога съм като в детската градина.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Arana Разгледай мнение
                        Там е работата. Вече може да се разбере. Успех с прехвърлянията.
                        Там е работата,че НЯМА как да разберат.Явно изобщо не разбираш за какво говоря.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Arana Разгледай мнение

                          Това ник на МОН амурски ли е?
                          има сериозни пропуски с правилата за употреба на препинателни знаци
                          един от най-слабо грамотните участници
                          препоръка е

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

                            точно от петрогъсчо няма какво да приберат
                            освен една лепкава мишка
                            Това ник на МОН амурски ли е?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от petrg5s Разгледай мнение

                              За какво става въпрос,какви 20г ? Къде,в коя държава? За какви трансфери ? Поради каква причина? Защо?

                              Прехвърлям от МОЙ в друг МОЙ портфейл и то без никой да разбере.


                              Там е работата. Вече може да се разбере. Успех с прехвърлянията.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение
                                точно от пртрогъсчо няма какво да приберат
                                освен една лепкава мишка
                                Плъшок ,прав си.От мен нищо няма да вземат,понеже съм умен
                                Ми ти му мисли като банките ти дръпнат вмирисаните панелки тая година

                                Коментар

                                Working...
                                X