IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Човече, къде се запиля?! Наминавай по-често

    Коментар


    • Привет,

      Малко съм изненадан, че темата не е по-активна предвид представянето на златото.

      Когато пишех по-активно тук, през 2017г, за да се опитам да дам индикации за това, което смятах, че предстоеше технически, малцина повярваха.

      Още помня Бацета, Мишовци и прочее, които твърдяха, че няма как да има пробив на онази прослувута съпротива от 1360 долара и че дори да има - няма да доведе до стигане на върховете от 1911 долара за 12-18 месеца след пробива. Е, пробив имаше и върховете ги стигнахме даже малко по-бързо от очакваното.

      Още си спомням Май на 2017г, когато очаквах дъно на златото /разбира се технически!/, а други бяха сигурни как спечелени избори от Макрон /както се случи/ ще са само началото на големия спад на златото заради "умерената политика". Е, Макрон спечели изобрите и в същия или следващия ден заковахме едно дъно от 1207 долара и за което писах 30 минути преди да се случи, че може би това ниво повече няма да го видим. Като на шега - така и стана.

      Но защо пиша всичко това?

      Пиша, защото след консолидацията от почти 3 години, имам сериозни основания да подозирам, че дъното, което видяхм при 1630 долара от Октомври 2022, няма да бъде пробито. Всъщност ситуацията е доста подобна като през 2017. Параметрите са ясни: докато 1911 не е пробито ниво, таргетът ни е към 2600 долара. Потвърждение е пробив на върха от 2075 и твърде вероятно - когато той се случи, отвеждането до 2600 /ок. +30% /, ще отнеме не повече от 12-15 месеца.

      При развитието на този сценарий, много вероятно е среброто най-накрая да влезе в ролята на догонващ и да си достигне неговият връх от 2011, ок. 50 долара.


      Поздрави и успех!

      П.С. Умната с имотиту!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от sssaaa Разгледай мнение
        Приятели, заповядайте един страхотен годишен анализ на данни. Всеки сам може да си направи изводи на база предоствените данни в годишния доклад на IGWT.
        https://ingoldwetrust.report/wp-cont...23-english.pdf
        браво, колега
        препоръка е

        Коментар


        • Приятели, заповядайте един страхотен годишен анализ на данни. Всеки сам може да си направи изводи на база предоствените данни в годишния доклад на IGWT.
          https://ingoldwetrust.report/wp-cont...23-english.pdf

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

            П.П. - Има една теория с доста фактология, че ЕС е продължение на Третият Райх, но не чрез война и завладяване на територии, а бавно и методично превземане чрез експанзия и икономическо поробване.
            И едрите робовладелци са си създали ЕССР (Европейски Съюз на Социалдемократическите Републики) по съветски образец с най-добрите икономически практики и фирмено наследство от националсоциализма.

            Мдааам....

            И комунизма, и фашизма/националсоциализма, са сътворени и финансирани от едрия капитал, и са просъществували точно толкова, колкото му е било необходимо. Ясно е отдавна, че Ленин е бил финансиран от германския кайзер и американския едър капитал. Същата работа и с Хитлер - разрешили са му на практика да си разиграва коня както си иска в рамките на 10 години, противно на всякакви споразумения от края на ПСВ.
            И забележи, през цялото време на тези режими, противно на всякакви идеологически брътвежи, бизнеса между различните държави - "демократични" и тоталитарни - дори по време на войните, си е вървял с пълна сила, даже се е разраствал. Да не говорим за военно-промишления комплекс, те са на плюс с много стотици трилиони: ПСВ, ВСВ, студена война, локални конфликти.
            А Третия райх си е на практика окупиран от американците вече близо 80 години, и те казват какво да става с Германия. Същото е с Япония и Италия. Обърни внимание, че най-големите американски военни бази по света са в Германия, Япония и Италия - държавите от Оста. Руснаците отдавна се изтеглиха отвсякъде, но американците не.
            Прав си за ЕССР, мисля че ЕС и еврото са американски проект за съсипване на Европа като цяло. ЕС е направен по идея като САЩ (то и СССР беше на същия принцип), но САЩ е създаден на гола поляна от хора от кол и въже, дошли от къде ли не, а тук се опитват да сложат под един знаменател различни държави с различни икономики, манталитет и хилядолетни традиции. Не можеш за зачертаеш хилядолетия с едно драсване на молива, няма как да стане.
            Едно става ясно от всичко - едрият капитал има нужда от конфликти, за да се разраства. Създават се кризи и после се "решават" - резултатът е много плюс за някой. Ще цитирам нещо по памет, само дето не мога в момента да се сетя от кой беше:
            Някога се произвеждаха оръжия, за да се водят войни. Сега се правят войни, за да се произвеждат оръжия.

            Същото може да се перифразира и за икономиката: Някога капиталът следваше производството (класически капитализъм). Сега производството следва капитала (финансов капитализъм).

            Връзката на тези разсъждения със златото, като част от монетарната система е отново ограничението, което златото поставя в икономиката и политиката. Ако вървим по кривата на цикли конфликт-разрушение-изграждане, стабилен растеж става невъзможен, защото парите няма да стигат за честото повторение на това упражнение в мащаби, засягащи целият свят.
            Last edited by Kildirim_Bei; 28.05.2023, 11:21.
            Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
            ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

              @Kris_,

              благодаря за хубавите думи, аз също чета с интерес мненията ти. Разсъждаваш доста правилно и логично според мен.

              Като спомена Хенри Форд, не мога да се сдържа да цитирам едно негово мнение, което описва финансовата система по негово време (в началото на 20ти век все още е имало златен стандарт), и е приложимо умножено по 1000 за днешната финансова система, която както правилно казваш, няма никаква основа, освен доверието:

              “It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”

              P.S. Благодаря за информацията за валута, установена на енергията (идея на Форд). Не го знаех, но теоретически изглежда интересно. Форд на практика не е развил в детайли идеята си и не знаем точно как е мислел да стане.
              Да, енергията не може да се фалшифицира, но ресурсите и средствата за производството й принадлежат на дадена корпорация или държава. Пак опираме до зависимост от човек или група от хора - не става. Тогава войните ще бъдат не за злато, а за енергийни ресурси, което де факто виждаме през последните 150 години. Войни са се водили и се водят за въглища, водоизточници, петрол, газ, уран и всичко, което може да се обърне в енергия, или друг ценен производствен ресурс. Днес на мода излиза литият за батериите, което пак си е свързано с енергията. Да видим там как ще се развият нещата, не изключвам инциденти.
              Прост исторически пример ще дам. Откъде започва Европейският съюз? През 1950 год., веднага след края на ВСВ, френският премиер-министър предлага в декларация обединяване на интересите на Германия и Франция в Рурската област - богата на въглища (енергия) и център за производство на стомана. Явно ресурсите в тази област са били една от основните причини за няколко войни от средата на 19ти век насам, вкл. ПСВ и ВСВ.

              Със същият, дори по-голям успех, мога да предложа като основа за валутите да се използва кубически метър чиста питейна вода, по примера на Форд, който предлага за основа киловатчас. Неслучайно от години се говори, че питейната вода ще бъде новото "злато", както беше нефта навремето ("черното злато"). Ама тогава най-богатите държави ще са Русия и Канада, а за айсбергите из океаните ще се водят войни. Ще се създадат нови специални войскови части за водене на войни в Антарктида и зад северния полярен кръг. Брррррр...
              1637 г., 1772 г., 1797 г., 1819 г., 1837 г., 1857 г., 1884 г., 1901 г., 1907 г., 1929 г., 1937 г., 1974 г., 1987 г., 1992 г.,
              1997 г., 2000 г., 2008 г., 2020 г.;
              Всичко се повтаря само му слагат различно име и нищо не можем да направим, а само лично за себе си да се погрижим и помогнем доколкото успеем.
              Даже ако допуснем „хоупиума” в съзнанието си, че тези, които са на властимащи позиции или големите частно-корпоративни шефове имат доброто желание да се опитват да го контролират, да го спрат или забавят, са обречени на неуспех, защото не могат да помогнат, а дори влошават ситуацията. Потърпевшите, които са в нещата и навътре просто могат да реагират. Печелят, ако успеят да вземат правилното решение или губят всичко, ако сгрешат. И винаги ще има щастливи победители и тъжни губещи в тези процеси. Сега просто популацията на планетата е по-голяма, което прави тези, които се налапват в пъти повече от преди, но процентно спрямо населението е същото.

              Този цитат на Хенри Форд, за който си се сетил щеше да е много хубаво, ако повече хора го знаеха и разбираха защо го е казал.

              Хубавите думи ги заслужаваш. Твоите мнения са най-ценните, а тези на lost in fx пък са ми най-интересните.

              Вярно е, че винаги ще има битка за ресурсите, в това число и енергията, но за разлика от златото и ресурсите, енергията колкото и да е ефирна, толкова е и витална и реална, колкото и гладът, и е навсякъде около нас, в цялата вселена, макар и недолувима рационално и само най-развитите съзнания на планетата да я разбират донякъде, подсъзнателно я преживяваме и осъзнаваме ежедневно с всяко вдишване.

              Ще има и водни войни за „синьото злато”.

              Харесва ми алюзията, която си направил:




              А има и трети вариант:



              П.П. - Има една теория с доста фактология, че ЕС е продължение на Третият Райх, но не чрез война и завладяване на територии, а бавно и методично превземане чрез експанзия и икономическо поробване.
              И едрите робовладелци са си създали ЕССР (Европейски Съюз на Социалдемократическите Републики) по съветски образец с най-добрите икономически практики и фирмено наследство от националсоциализма.

              Last edited by Kris_; 28.05.2023, 07:06.

              Коментар


              • Пак някакво мазало е имало
                Иначе късото злато добре пуска.Не очаквах чак такава слабост,но не се оплаквам
                Тук е на важно ниво и пропадане под 1950 може да донесе още доста радост

                Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
                [ATTACH=CONFIG]n4066463[/ATTACH]
                Това е и моето виждане дългосрочно за цената

                ....................

                п.с.късото злато е затворено
                Last edited by petrg5s; 26.05.2023, 16:48.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

                  Разбира се, златно обезпечена валута дори само с 5% би наложила естествена спирачка до каква степен може да се случва Понци схемата, защото по дефиниция това, което използваме в момента за валута е една голяма пирамида, тотална измама възможна единствено, чрез вярата на хората.
                  За разлика от Голямата дефлация (или позната като Голямата депресия) тогава около ⅓ от валутата в циркулация е била подплатена със злато, т.е. имало го е този компонент, който не може да се изпари, демек, имало е нещо, което след като всичко се е разпаднало все още е било там, и това е било златото, а сега няма нищо. Всичко е кредит. Под цялата финансова система в основата ѝ няма нищо твърдо или стабилно.
                  Кредита има риск от контрагентите и изисква вяра, и доверие, че отсрещната страна ще ти плати, за да функционира системата. Това е игра на доверие. Разчита се изцяло на търгуването на доверие.
                  Споменавал съм вече в тази тема преди, че преди около век Хенри Форд и Томас Едисън се сещат, че енергията не може да бъде фалшифицирана, съответно е много подходяща за парична валута, която е подплатена с енергия. Били са в правилната посока, а не както сегашната подплатена с вяра, че тези, които въртят голямата Понци схема(правителствата с любезното съдействие на банкерите) ще продължат и утре, и вдругиден, и по-вдругиден ...
                  @Kris_,

                  благодаря за хубавите думи, аз също чета с интерес мненията ти. Разсъждаваш доста правилно и логично според мен.

                  Като спомена Хенри Форд, не мога да се сдържа да цитирам едно негово мнение, което описва финансовата система по негово време (в началото на 20ти век все още е имало златен стандарт), и е приложимо умножено по 1000 за днешната финансова система, която както правилно казваш, няма никаква основа, освен доверието:

                  “It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”

                  P.S. Благодаря за информацията за валута, установена на енергията (идея на Форд). Не го знаех, но теоретически изглежда интересно. Форд на практика не е развил в детайли идеята си и не знаем точно как е мислел да стане.
                  Да, енергията не може да се фалшифицира, но ресурсите и средствата за производството й принадлежат на дадена корпорация или държава. Пак опираме до зависимост от човек или група от хора - не става. Тогава войните ще бъдат не за злато, а за енергийни ресурси, което де факто виждаме през последните 150 години. Войни са се водили и се водят за въглища, водоизточници, петрол, газ, уран и всичко, което може да се обърне в енергия, или друг ценен производствен ресурс. Днес на мода излиза литият за батериите, което пак си е свързано с енергията. Да видим там как ще се развият нещата, не изключвам инциденти.
                  Прост исторически пример ще дам. Откъде започва Европейският съюз? През 1950 год., веднага след края на ВСВ, френският премиер-министър предлага в декларация обединяване на интересите на Германия и Франция в Рурската област - богата на въглища (енергия) и център за производство на стомана. Явно ресурсите в тази област са били една от основните причини за няколко войни от средата на 19ти век насам, вкл. ПСВ и ВСВ.

                  Със същият, дори по-голям успех, мога да предложа като основа за валутите да се използва кубически метър чиста питейна вода, по примера на Форд, който предлага за основа киловатчас. Неслучайно от години се говори, че питейната вода ще бъде новото "злато", както беше нефта навремето ("черното злато"). Ама тогава най-богатите държави ще са Русия и Канада, а за айсбергите из океаните ще се водят войни. Ще се създадат нови специални войскови части за водене на войни в Антарктида и зад северния полярен кръг. Брррррр...
                  Last edited by Kildirim_Bei; 22.05.2023, 09:21.
                  Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                  ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

                    Като казах одеве, че златото е естествена спирачка, имах предвид че точно измамите ще спрат, или ще бъдат ограничени максимално.
                    Парите, валутата, или както всеки разбира средството за разплащане, са ограничен ресурс в икономическата теория. На практика би трябвало така да бъде, но не е. Отвързването от златото направи валутите практически неограничен ресурс и по този начин се елиминират основни икономически и финансови закони, както често виждаме през последните няколко десетилетия, и особено през последните 20-30 години. През 18ти-19ти век големи финансови кризи е имало през 40-50 години, през 20-ти век станаха през 20 години, сега има-няма през 10 години нова криза. На пазарите, финансови, стокови и други, се наблюдават откровени простотии и извращения именно поради неограничения паричен ресурс, осигуряван от печатниците.
                    Банкирането с частичен резерв, колкото и извратено да е (пари от въздуха е точното определение), е силно ограничено от златото, защото забранява безкрайното раздуване на балансите в случай, че хората изгубят доверие и си поискат злато срещу хартийките. Цялата система рухва веднага и банкерите са по-внимателни.
                    Сега това е почти невъзможно, поради принципа too big to fail (печатницата ще помогне, ако се налага).
                    Айде, да не е 100% златно покритие, но при 10% резерв и примерно 20% златно покритие, банкерите ще бъдат много внимателни с парите.
                    А защо злато? Няма да изброявам неговите уникални свойства, достатъчно е, че рядко се намира (ако Илън Мъск не докара от Марс), не подлежи на фалшификация и не се променя във времето.
                    Но друго по-важно нещо е, че наличните златни запаси се увеличават с около 2-3% годишно. Именно тези проценти са важни за стабилно развитие на икономиката - нито повече, нито по-малко. Повече би означавало балони, по-малко е застой в дългосрочен план.
                    И най-важното свойство - златото не се произвежда вече (както е казал Марк Твен за земята). Колкото се извади - толкова.
                    Котвата за валутите трябва да е нещо напълно независимо от човека, само тогава ще има справедливост. Ако човекът може да се намеси, винаги се случват измами или несправедливости, както историята неведнъж е показвала (и ще показва).
                    Kildirim_Bei, твоите мнения са най-ценните, на които съм попадал тук. Личи си, че познанията ти са подплатени с разбиране в дълбочина.
                    Нещо, което оценявам и много ми допада в съдържателните ти коментари.

                    Много малко хора се интересуват от фундамента на парите, и наистина да осъзнават колко е важно да го разбират, а също така и паралелно с това да повишат и финансовата си грамотност. Необходими са за целта освен запознаване с термините, понятията и като цяло езика, който се изпозлва от финансовите и правителствени институции, а също така и обширни исторически знания в материята. Като бях по-млад си мислех, че това са сухарски и меркантилни глупости, а златото е лъскав метал, който не става за ядене.

                    Сега и последните няколко десетилетия не позволяват да спихне балона, а само избират да продължават да го надуват. Естествен върху изкуствен балон и така няколко пъти. Не може да се надува балон вечно. Какво очакват да стане?
                    Разбира се, златно обезпечена валута дори само с 5% би наложила естествена спирачка до каква степен може да се случва Понци схемата, защото по дефиниция това, което използваме в момента за валута е една голяма пирамида, тотална измама възможна единствено, чрез вярата на хората.
                    За разлика от Голямата дефлация (или позната като Голямата депресия) тогава около ⅓ от валутата в циркулация е била подплатена със злато, т.е. имало го е този компонент, който не може да се изпари, демек, имало е нещо, което след като всичко се е разпаднало все още е било там, и това е било златото, а сега няма нищо. Всичко е кредит. Под цялата финансова система в основата ѝ няма нищо твърдо или стабилно.
                    Кредита има риск от контрагентите и изисква вяра, и доверие, че отсрещната страна ще ти плати, за да функционира системата. Това е игра на доверие. Разчита се изцяло на търгуването на доверие.
                    Споменавал съм вече в тази тема преди, че преди около век Хенри Форд и Томас Едисън се сещат, че енергията не може да бъде фалшифицирана, съответно е много подходяща за парична валута, която е подплатена с енергия. Били са в правилната посока, а не както сегашната подплатена с вяра, че тези, които въртят голямата Понци схема(правителствата с любезното съдействие на банкерите) ще продължат и утре, и вдругиден, и по-вдругиден ...

                    Практически, едно от нещата, които са направили с отвързването на долара от златото, и в статуса му на световна резервна валута и като държач на всички останали валути, и с установяване на глобалните пазари за деривати и цифровизацията на стоковите и фондови борси, са заместили войните и истинските касапници, които са се водили за физическо злато (пари), това е бил начина за преразпределяне на богатство, като са го заменили с въображаеми „пари от въздуха”, а сега войните се водят от спекуланти на финансовото бойно поле. За тях тези числа, които си измислят когато правят сделки във финансовите войни са „просто пари”. Всичко е измислено. Хартийки с картинки, така че да не трябва да се избиваме, за да ядем.
                    За обикновените хора обаче тези въображаеми „пари” трябва да се избачкат, и макар някой да си ги е измислил като ги е начукал на клавиатурата в поредната отворена или затворена позиция, тези валутни единици за хората, които изработват благата се материализират, чрез труда им. Това си е кражба от бъдещето. Вид невидима конфискация, защото се случва бавно, за дълго, де факто постоянно, и е неосезаема.

                    Last edited by Kris_; 22.05.2023, 05:50.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

                      въпрос на време е
                      рано или късно ще се наложи новите "пари" да бъдат вързани към нещо
                      Според мен към микс от метали и други работи. Друг вариант е просто да минат на изцяло електронни/дигитални валути и тогава ще имаш пак черен пазар на злато.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

                        Връзване на валута по някакъв начин към златото просто ще позволи цялата измама да започне отначало.
                        Исторически е доказано, че в едно общество, в което не се плащат данъци и се изпозлва злато, а не валута като основа за парична система, има благоденствие, хората са по-богати и всички живеят в пъти по-добре.
                        Като казах одеве, че златото е естествена спирачка, имах предвид че точно измамите ще спрат, или ще бъдат ограничени максимално.
                        Парите, валутата, или както всеки разбира средството за разплащане, са ограничен ресурс в икономическата теория. На практика би трябвало така да бъде, но не е. Отвързването от златото направи валутите практически неограничен ресурс и по този начин се елиминират основни икономически и финансови закони, както често виждаме през последните няколко десетилетия, и особено през последните 20-30 години. През 18ти-19ти век големи финансови кризи е имало през 40-50 години, през 20-ти век станаха през 20 години, сега има-няма през 10 години нова криза. На пазарите, финансови, стокови и други, се наблюдават откровени простотии и извращения именно поради неограничения паричен ресурс, осигуряван от печатниците.
                        Банкирането с частичен резерв, колкото и извратено да е (пари от въздуха е точното определение), е силно ограничено от златото, защото забранява безкрайното раздуване на балансите в случай, че хората изгубят доверие и си поискат злато срещу хартийките. Цялата система рухва веднага и банкерите са по-внимателни.
                        Сега това е почти невъзможно, поради принципа too big to fail (печатницата ще помогне, ако се налага).
                        Айде, да не е 100% златно покритие, но при 10% резерв и примерно 20% златно покритие, банкерите ще бъдат много внимателни с парите.
                        А защо злато? Няма да изброявам неговите уникални свойства, достатъчно е, че рядко се намира (ако Илън Мъск не докара от Марс), не подлежи на фалшификация и не се променя във времето.
                        Но друго по-важно нещо е, че наличните златни запаси се увеличават с около 2-3% годишно. Именно тези проценти са важни за стабилно развитие на икономиката - нито повече, нито по-малко. Повече би означавало балони, по-малко е застой в дългосрочен план.
                        И най-важното свойство - златото не се произвежда вече (както е казал Марк Твен за земята). Колкото се извади - толкова.
                        Котвата за валутите трябва да е нещо напълно независимо от човека, само тогава ще има справедливост. Ако човекът може да се намеси, винаги се случват измами или несправедливости, както историята неведнъж е показвала (и ще показва).
                        Last edited by Kildirim_Bei; 21.05.2023, 19:35.
                        Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                        ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

                          въпрос на време е
                          рано или късно ще се наложи новите "пари" да бъдат вързани към нещо
                          Връзване на валута по някакъв начин към златото просто ще позволи цялата измама да започне отначало.
                          Исторически е доказано, че в едно общество, в което не се плащат данъци и се изпозлва злато, а не валута като основа за парична система, има благоденствие, хората са по-богати и всички живеят в пъти по-добре.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

                            Банкерите и политиците се бориха със зъби и нокти почти 100 години, за да елиминират тотално връзката на златото с парите. То винаги е било естествена спирачка за всякакви икономически и политически простотии и експерименти, а това не им изнасяше въобще. Ако не бяха печатниците, ПСВ, ВСВ, и ред други икономически и политически безумия въобще нямаше да се случат, или щяха да приключат бързо и с минимални щети.
                            Мисля си, че пак със зъби и нокти ще се борят докрай златото да не се завърне към парите.
                            В момента, в който валутата започне да преследва парите нещата с цената ще се променят, и тогава стойността ще има значение, защото ще сработи грешамовския принцип.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение

                              Банкерите и политиците се бориха със зъби и нокти почти 100 години, за да елиминират тотално връзката на златото с парите. То винаги е било естествена спирачка за всякакви икономически и политически простотии и експерименти, а това не им изнасяше въобще. Ако не бяха печатниците, ПСВ, ВСВ, и ред други икономически и политически безумия въобще нямаше да се случат, или щяха да приключат бързо и с минимални щети.
                              Мисля си, че пак със зъби и нокти ще се борят докрай златото да не се завърне към парите.
                              въпрос на време е
                              рано или късно ще се наложи новите "пари" да бъдат вързани към нещо
                              препоръка е

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение

                                Аз пък не знам защо си мислиш, че някой като говори за цена не разбира, че стойността на златото не се определя от цената измерена във валута.
                                Действителността е такава, че всичко се измерва във валута и златото не е изключение. Така ще е докато не се върне обратно паричността на златото.
                                Банкерите и политиците се бориха със зъби и нокти почти 100 години, за да елиминират тотално връзката на златото с парите. То винаги е било естествена спирачка за всякакви икономически и политически простотии и експерименти, а това не им изнасяше въобще. Ако не бяха печатниците, ПСВ, ВСВ, и ред други икономически и политически безумия въобще нямаше да се случат, или щяха да приключат бързо и с минимални щети.
                                Мисля си, че пак със зъби и нокти ще се борят докрай златото да не се завърне към парите.
                                Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                                ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                                Коментар

                                Working...
                                X