Първоначално изпратено от Inox1
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златото - Балон или не (2) ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Inox1 Разгледай мнениеНякой ще коментира ли от професионална гледна точка какво се случва в момента на щатските пазари: злато и сребро нагоре, банкови акции надолу, крипто -нагоре ....
Коментар
-
Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнениеБалона при златото през 1980г.
1980г средната годишна заплата в САЩ измерена в злато е била средно 457 грама.
2023г средната годишна заплата в САЩ измерена в злато е средно 839 грама.
Трябва ни цена 3680 долара за да се изравним с рекордната стойност от 1980г.
препоръка е
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнениеЗлатото в момента е единствения метал който е толкова близо до най високата си цена в историята. Само на 3% под върха. Всички други метали паднаха надолу и там си стоят. Това е много силен индикатор за "нещо".Какво ще стане, ако в България останат само цигани и държавни служители?!
Коментар
-
Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнение
Въпрос на вкус и гледна точка. Мен в интерес на истината картинката не ме интересува особено.Повече ме интересува съотношението цена грамаж. Аз по принцип предпочитам да купувам скрап и самородно злато. Но когато няма добри сделки и монетите вършат работа. Големи кюлчета излизат по изгодно но са по трудни за топене. Трябва да ги режа......Нумизматични стойности изобщо не ме интересуват. За мен златото е материал. Метал като всички други. Само дето струва над 100 000лв килото.
Кюлчета са за предпочитане, но има определени сценарии, в които е добре да има и монети на разположение. Грамажа е най-важен, но разликата в надценката на различните инвестиционни монети не е голяма. Определени картинки са малко по-евтини от други, затова и е най-добре да се трупа повече от тях.
Всъщност сега се замислих, че е добре да имам за спешни случаи Британия, за да може лесно да избера от коя да се отърва първо. А откъде купуваш самородни късове?Last edited by Kris_; 04.04.2023, 14:16.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kris_ Разгледай мнение
Това е една от най-грозните инвестиционни монети, които се предлагат. Че няма емотка за повръщане.
Зверовете на Тюдорите или юбилейна Британски Суверен е в пъти по-симпатична. Кленов лист или Кругерранд са къде по-хубави. Дори изтъркания Американски орел е за предпочитане, а с Мексиканското песо изобщо даже не може да се прави сравнение. Като цяло не бих си купил монета с британския флаг на нея.Повече ме интересува съотношението цена грамаж. Аз по принцип предпочитам да купувам скрап и самородно злато. Но когато няма добри сделки и монетите вършат работа. Големи кюлчета излизат по изгодно но са по трудни за топене. Трябва да ги режа......Нумизматични стойности изобщо не ме интересуват. За мен златото е материал. Метал като всички други. Само дето струва над 100 000лв килото.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнение
Зверовете на Тюдорите или юбилейна Британски Суверен е в пъти по-симпатична. Кленов лист или Кругерранд са къде по-хубави. Дори изтъркания Американски орел е за предпочитане, а с Мексиканското песо изобщо даже не може да се прави сравнение. Като цяло не бих си купил монета с британския флаг на нея.
Коментар
-
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
Нещо много си се объркал.
През соца златото НИКОГА не е било 90 лв/гр за 14 карата.
До 1989 дори БНБ продаваше официално и свободно по 13,17 лв/гр за 24 карата.
Не ми се търсят стари квитанции, където баща ми е купувал за 100 лева 100 лева десетилетие на ООН за жените. 8.44 гр/проба 900.
Но ако си Тома Недверни може да си направиш справка в сайта на БНБ
След демокрацията цените скочиха многократно. Да кажем 1993 г БНБ вече продаваше монетата " азбука" за 846 лв или за 111.45 лв/гр за 24 карата
Сумата беше няколко заплати по онова време. Учителите вземаха по 3000 лв на месец.
Сребърните монети от 500 лв се продаваха по 1000 лв по онова време.
Коментар
Коментар