Първоначално изпратено от Money
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златото - Балон или не (2) ?
Collapse
X
-
Last edited by Hermes73; 18.08.2018, 17:30.
- 1 like
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеРеално не са могли, защото тогава мисля, че дори индекса СиП 500 не е съществувал (Стандард и Пуурс впоследствие го реконструират)
Могли са да го направят с Дау Джонс и брокер, който да им управлява портфейла и може би с 500К, ама по тогавашни цени
Идеята е да се види безумието на златната инвестиция
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение
През 1945 година нова лека кола е била 1000 долара.Къща в престижен район 2-3000 долара.Петстотин хилки са били с покупателна способност 170 престижни къщи.Ако приемеме че в момента добър имот с добра локация е 200к то възвращаемоста от акции от 1945 година до сега е ТРИСТА ПРОЦЕНТА.РЕАЛНАТА ВЪЗВРАЩАЕМОСТ.
Но в днешно време е далеч по-реалистично да си купиш Спай (SPY) и да не го мислишLast edited by Money; 18.08.2018, 17:21.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеИ като се има предвид, че тези хора, за да плащат 50г. за сейф в Швейцарска банка трябва да са вкарали доста злато там, а и нали казваме че са били богати, то излиза, че те би трябвало да са скътали злато поне за 500К долара в сейфа по днешни цени, нали така?
Следователно, те до сега да са направили около 92.5 млн. долара от американски акции...
Но не са, защото са били много умни и са купили злато
Коментар
-
Реално не са могли, защото тогава мисля, че дори индекса СиП 500 не е съществувал (Стандард и Пуурс впоследствие го реконструират)
Могли са да го направят с Дау Джонс и брокер, който да им управлява портфейла и може би с 500К, ама по тогавашни цени
Идеята е да се види безумието на златната инвестиция
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеОсвен ако не са били търговци на физическо злато, тези богати българи са направили парите с други, по-полезни и продуктивни активи от златото
Тези българи са пропуснали да направят 18588% (осемнайсет хиляди процента) от август 1945 до август 2018 от СиП 500 преизчислено спрямо инфлацията. Или 266274% (двеста шейсет и шест хиляди процента) номинална възвръщаемост...
Всичко това с реинвестиран дивидент
Хайде, да речем, че те е нямало как да реинвестират дивиденти. Нито е имало индекс тракъри и всъщност инвестирането не е било така лесно през 1940-те. Но все пак...
- 2 Харесвания
Коментар
-
И като се има предвид, че тези хора, за да плащат 50г. за сейф в Швейцарска банка трябва да са вкарали доста злато там, а и нали казваме че са били богати, то излиза, че те би трябвало да са скътали злато поне за 500К долара в сейфа по днешни цени, нали така?
Следователно, те до сега да са направили около 92.5 млн. долара от американски акции...
Но не са, защото са били много умни и са купили златоLast edited by Money; 18.08.2018, 16:43.
Коментар
-
Освен ако не са били търговци на физическо злато, тези богати българи са направили парите с други, по-полезни и продуктивни активи от златото
Тези българи са пропуснали да направят 18588% (осемнайсет хиляди процента) от август 1945 до август 2018 от СиП 500 преизчислено спрямо инфлацията. Или 266274% (двеста шейсет и шест хиляди процента) номинална възвръщаемост...
Всичко това с реинвестиран дивидент
Хайде, да речем, че те е нямало как да реинвестират дивиденти. Нито е имало индекс тракъри и всъщност инвестирането не е било така лесно през 1940-те. Но все пак...
Първоначално изпратено от Krum Sokolov Разгледай мнениеНякой заможни българи не само че са били способни да направят пари, да се подсигурят като обърнат част от тях в злато, но са били и по-умни от теб и са съхранявали голяма част от него в швейцарски банки. Освен това не са били барабана като теб колко са способни и колко много печелят а са си трайкали и са си останали богати до ден днешен без никой да ги разбере.
Коментар
-
Ти сам го посочи 70/30
Иначе спорът тука не е за портфейлната теория и диверсификацията, а между дълбоко убедени апокалиптици и по-трезви хора
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
Ти още малко и мене ще ме изкараш златна буболечка с това 70/30...
Просто го дадох като пример аче спора вървеше акции/злато (пак). А и на пазара съм от есента 2013, преди това 2г само бфб.
Пък и кой е рекъл че годишното ребалансиране на диверсифициран портфейл е непременно задължително ?
Дори смятам че при млад бичи цикъл е минус. Към края може дори и по често.
Бълбука имах предвид на целия пазар, не само за златото.
Коментар
-
Първоначално изпратено от БАЦЕ Разгледай мнение
Друг път е прав...........Обрали са им и златото...........А който го е бил скрил по успешно и после е показвал '' задоволителен живот '' - следене и ........ Белене ............
Успешно са го запазили само тези , който не са го пипали , докато е скрито ..............
И са изнемогвали ..... отново .
Е ....... сега нема да говорим за еденици , проврели се м/у капките ..............Last edited by Krum Sokolov; 18.08.2018, 16:14.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Krum Sokolov Разгледай мнениеСтавало е и в България след 1944 г. когато комунистите конфискуват фабрики, земя, добитък, и жилища на заможните българи. Някои от тях си имаха златце по няколко десетки килограма и никога не са имали проблеми с купонната система, а след падането на комунизма са си пак богати и могат да използват този капитал отново.
И още нещо. Преди по малко от 100 години една унция злато е струвала 45$ сега е 1200-1800$.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеСъмнявам се, обаче, че от 2011 насам годишното ребалансиране, което правиш да ти е увеличило възвръщаемостта. Ти реално трябва предимно да си продавал акции и да си купувал злато, за да останеш в баланс 70/30
Бълбук-бълбук под 1100 съм почти сигурен че ще има. Вероятно и под $1000
Просто го дадох като пример аче спора вървеше акции/злато (пак). А и на пазара съм от есента 2013, преди това 2г само бфб.
Пък и кой е рекъл че годишното ребалансиране на диверсифициран портфейл е непременно задължително ?
Дори смятам че при млад бичи цикъл е минус. Към края може дори и по често.
Бълбука имах предвид на целия пазар, не само за златото.
Коментар
-
Съмнявам се, обаче, че от 2011 насам годишното ребалансиране, което правиш да ти е увеличило възвръщаемостта. Ти реално трябва предимно да си продавал акции и да си купувал злато, за да останеш в баланс 70/30
Бълбук-бълбук под 1100 съм почти сигурен че ще има. Вероятно и под $1000
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
Верно е това, в общия случай нищо друго не ги интересува, както пчеличките и мравките трупат ли трупат само него. Не случайно добре им се лепи bugs епитета
Мен пък ми е интересно само като хедж, че много $ по сметките. А и приличен диверсификатор с почти нулева бета.
Не че и аз не бих се полакомил спекулативно, ма не и преди следващия добър бълбук бълбук да дойде. Че тогава в паниката се разпродава всичко наред, вкл и злото.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от БАЦЕ Разгледай мнение
Друг път е прав...........Обрали са им и златото...........А който го е бил скрил по успешно и после е показвал '' задоволителен живот '' - следене и ........ Белене ............
Успешно са го запазили само тези , който не са го пипали , докато е скрито ..............
И са изнемогвали ..... отново .
Е ....... сега нема да говорим за еденици , проврели се м/у капките ..............
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеСамо че златните бикове нямат 70% акции и не правят постоянно ребалансиране между двата типа активи
Мен пък ми е интересно само като хедж, че много $ по сметките. А и приличен диверсификатор с почти нулева бета.
Не че и аз не бих се полакомил спекулативно, ма не и преди следващия добър бълбук бълбук да дойде. Че тогава в паниката се разпродава всичко наред, вкл и злото.
Коментар
Коментар