IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не (2) ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Krum Atanasov Разгледай мнение

    Вчера се запознах с човека. Той ми каза, че е писал тук и влезнах. Мисля, че и по- добри ще станат скоро. Появяват се продукти на все по- добри цени вече.
    точно гледах днес тавекса и си викам, абе, дали крум така им свали цените?!
    а то продукти с атрактивни цени се появили.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение

      това ти е третия пост във форума и точно на другия ден след като Крум е отворил, ти ни казваш голямото събитие.
      Круме, няма лоша реклама.
      Цените на монетите са добри, +10% от фикса за унциевите
      Вчера се запознах с човека. Той ми каза, че е писал тук и влезнах. Мисля, че и по- добри ще станат скоро. Появяват се продукти на все по- добри цени вече. 9.5 % са едноунциевите при мен.
      Last edited by Krum Atanasov; 28.04.2020, 10:32.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от NeuInDAX Разгледай мнение
        Здравейте,
        мисля че е добре да споменем важно събитие- igold.bg отвори отново. Лично аз имам големи затруднения в доставките от Германия и Австрия!
        В конкуренцията е истината!
        това ти е третия пост във форума и точно на другия ден след като Крум е отворил, ти ни казваш голямото събитие.
        Круме, няма лоша реклама.
        Цените на монетите са добри, +10% от фикса за унциевите
        Last edited by hazard; 27.04.2020, 19:33.

        Коментар


        • Привет,

          Темата за това дали ни очаква инфлационна или дефлационна криза е особено актуална, макар и за хората, очакващи криза това да е въпрос на дискусия от доста време.

          Най-общо имаме два отбора:
          - Инфлационен - тезата е за лудото печатане на пари, галопираща инфлация /поне!/ и златото като единственият или сред малкото сигурни активи в развиващата се среда
          - Дефлационен - свито потребление, деструкция на дълг и други дефлационни процеси, които ще натискат цените надолу, подобно на случилото се през 2008г. Тук си струва да се спомене, че и немалка част от привържениците на този отбор смятат, че сериозни инфлационни процеси ще се развият, но едва след като ни удари жестока дефлация. Но като цяло мотото на този отбор е Cash is king!

          Какво мисля аз за двата отбора.
          На първо място, аз далеч не съм убеден, че този вирус ще доведе до някаква съществена криза. Фондовите пазари са предвестниците на големите кризи, а това, което виждам аз там е 30% корекция за която си беше време така или иначе + 50% от нея вече е компенсирана т.е. на около 15-20% под върховете сме + бичи сет-ъп за нови върхове, който никак не е за подценяване, особено, ако имаме седмично затваряне над SPX 2900.

          След като изясних, че аз съм по-скоро оптимистично настроен /и ще бъда още по-оптимистично настроен за идните години, ако видя седмично затваряне над SPX 2900/, време е да се върна към двата отбора т.е. темата за инфлация срещу дефлация и каква роля играе златото в нея.

          Всъщност, именно тук се крие великолепието на златото. Истината е, че никой няма как да знае какво ще ни "удари", когато ни удари. Моето лично очакване би било са краткосрочна дефлация, последвана от бързо набираращи скорост инфлационни сили. Великолепието на златото идва точно тук. Каквото и да е средата, шансовете, че то ще си свърши работата прекрасно са повече от обещаващи:
          - При дефлационна среда златото е доказало, че може да расте главоломно (когато има подподящия сет-ъп, разбира се). Но дори да се допусне, че би могло да претърпи корекция, подобно на тази 2008ма /която беше доста "хартиена", подобна на това, което виждаме при среброто в момента/, то категорично корекцията в процентно изражение не би надминала тази на основните класове активи като НИ или Сини чипове. С други думи, един от най-негативните сценарии би било да запази покупателната способност на спестявания като бонус идва бетата да ви защити, в случай, че следващата криза потвърди правилото, че да се очаква предстояща криза да се развие като предишна, е дълбоко погрешно. А именно:

          - Имаме сравнително внезапна и неочаквана инфлация, която не дава особено възможност на хората с cash да реагират адекватно. В този случай загубите биха могли да бъдат наистина близки до катастрофални.


          Реалността обаче е, че златото има наистина прекрасен дългосрочен и краткосрочев сетъп.
          За дългосрочния пиша от няколко години и това, че 12-18 месеца вероятно биха били нужни да доближим върховете след като пробием прослувутата съпротива от 1360. Е пробихме я...преди 10 месеца.
          А краткосрочният сетъп действително потвърждава, че ако задържим дъното от миналата седмица при 1660, имаме таргет ок. 1850 в съвсем обозримо бъдеще, а предпочитанието ми да видим двойно дъно с Мартенското или дори лек негов пробив ще си остане там...в небитието. Точно за това често казвам, че къси позиции са много опасни по време на този сегмент от ралито, защото е изключително агресивно. Най-мечото, което аз лично мога да допусна е да се хеджира част от дългата позиция в подобни въпросни моменти.

          И за финал, искам да напомня за нещо, което съм казвал преди няколко години, когато успявах да пиша тук по-активно.
          Не е толкова далеч времето /десетилетие-две/, в което е твърде вероятно да ни изглежда почти като научна фантастика, че 65-70 м2 двустаен апартамен посредствено строителство е струвал ок 200кг сребро и 3кг злато /килограм злато тогава беше около 65 000лв/.
          Виждаме, че само 12 месеца по-късно при цени около 100 000лв за килограм злато, сътношението е с 30% в полза на златото, като това идва само от ръста при златото. Предполагам до няколко месеца ще може да се заключи и до колко ще коригират НИ, но абсолютно допускам, че покупателната способност на злато спрямо НИ може на практика да се е удвоила само за последната година и половина.
          Естествено процесът няма да е "транзитен" и без връщания по пътя, но категорично смятам, че това ще е основният тренд, чието начало беше положено последните 12 месеца и пикът му няма да бъде достигнат идните поне 15-20 години.


          Поздрави и успех
          Last edited by exxs; 27.04.2020, 15:39.

          Коментар


          • Eврозона..







            Еврото се е обезценило само 85% от раждането си ..




            Коментар


            • Първоначално изпратено от Krum Atanasov Разгледай мнение

              Дадох много обяснения. Имаше и обяснения на сайта. Включително и написах статия какво се случва с маржовете и защо не си заслужава да се купува злато на тези абсурдни нива. А, в моята група тук имаше маса теми за това какво точно става: https://www.facebook.com/groups/3678345422190457/
              Интересна закономерност се забелязва - и първото, и повторното отваряне ги обявяваш в тази тема, но затварянето явно не е нужно да се обяви тук, щото имало много информация във Фейсбук. Интересна логика.
              На сайта ти нямаше никакви обяснения доста седмици след изчезване на стоката от него и появата на нули за цена купува и продава. Датата на въпросната статия - 29 март също говори сама по себе си.

              Коментар


              • X_Y, това, което си ми изтрил е било коментар към, доводите които са посочени в статията, която коментирам, а не към цитата, на който отговарям!
                Интелект на маймуна е към писалия статията!
                Last edited by Mike Florida; 27.04.2020, 11:08.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                  Флоридов, я вземи обори това алтернативно мнение точка по точка, както ти си знаеш, пространно...

                  https://www.ccn.com/3-reasons-why-so...crash-in-2020/


                  Mежду другото наскоро слущах бай Рей в един подкаст, сега ме мързи да търси линка.
                  Говореше за прилики с 30-45г периода, после за 70-те години, после 80те...останах с впечатление че и той не е сигурен на какво прилича този сегашния.
                  Както и да е, това в което бе сигурен ( и аз мисля така) е че света след този вирус няма да е същия, спомена че ерата на глобализацията е към края си и новия курс ще е към самодостатъчност на големите икономики, а и малките доколкото могат. Че не може цял свят да е зависим и заложник на 1-2 "работилници". Един вид призна че курса на Тръмп към реиндустриализация е правилния.
                  Другото за което бе уверен ( и за което съм на същото мнение) че се вижда края и на цял клас активи - бондовете, че не може още много сок да се изстиска от тоя камък. И че тепърва повечето институционални инвеститори ще си преразглеждат портфейлите и паричните потоци от бондовете ще се насочат най вече към качествените акции, вероятно и към жълтото.
                  Идва нова парадигма...

                  В тая връзка сериозно се замислям и аз тия дни да направя поредното, 3-то за тази година ребалансиране на портфейла на малкия. Пеперуда пеперуда, ама всичко с времето си...не може да е консервативно закостеняла, а и хоризонта е 15, дори 20г.
                  TLT от 20 възнамерявам да ги редуцирам до 14, дори 12% ( и без това са узрели за прибиране на плод ) , а да прибавя VB малки шапки към spy i qqq до общо 45-46%. Жълтото също да му го вдигна с 2% до 22. Остатъка поравно в типс/кеш.


                  1. Ваксината няма никакво значение. Фактически веднъж вече пораженията са нанесени, втори път, говорим за гръмване на фалиралия свят, а Короната е просто топлийка! Нищо повече!

                  2.Какво рековери? Ако изпуснеш една ваза, тя се чупи за милисекунди, но за да се произведе пак е дълъг процес с фази! Това с рековерито, е простотия, да не говорим, че и рековерито е за здрав субект, а не за финансово рухнал, както е в случая!

                  3.Дефлация може да има само в някакви начални и кратки фази от предстоящата криза. Така или иначе дори и тогава, златото ще трябва да избира, дали да пада от дфлацията или да скача поради падащите като домино субекти от финансовата система или страни като Испания и Италия, изпадащи в колапс. При тази ситуация, не смятам, че златото би избрало страната на дефлацията, през рухващата финансова система, такава каквато я познаваме днес!

                  Като цяло, за спад на златото, ние трябва да сме наясно, че то изобщо не е скачало! Какъв спад???
                  Най-малкото заради реалната инфлация(не официална), не може да очакваме дадено нещо да стои 1000 години на една цена! Колко е скочило то 15-20%? Това е нищо? Капиталовия скача по толкова за месец?

                  Някои го чакат на 1000 долара, ами защо не го чакат на 35 долара както е било, някога там...

                  Каквото и да си говорим, Италия е фалирала! Хората там трябва да минат през фалит! Испания е фалирала! Хората там трябва да минат през фалит! Трябва да са в ситуацията на хората в Аржентина! Толкова е просто! Нищо повече! Скапаните маслинари или жабари, не са с нищо повече от аржентинците! Целия свят трябва да мине през бедност, до изчистване на дисбалансите!

                  Икономическите разрухи винаги минават през инфлация, поради две причини!
                  Първата е, че съвсем естествено, дадена валута се обезценя, поради несъстоятелността на стопанството зад нея!
                  Втората причина е, че политиците винаги раздават пари, КОИТО НЯМАТ, пред избора, обществата да изпаднат в тотален хаос и революции, пред което!

                  Всичко е толкова просто и елементарно, относно златото, в момента, няма кой знае какво да се мисли!


                  За мен златото не е нищо повече от един лайнян метал, просто инвестиция! За пръв път съм инвестирал в злато 2015г. Чакам да дойде момент, в който да го разкарам до последното грамче и до последната златодобивна акция! За мен златото е нищо! Това е просто междинна инвестиция!
                  Просто ситуацията е про злато. Момента е такъв!
                  Аз не съм от хората, които винаги искат да имат злато!
                  Ако утре има война или падне метеорит, ако изобщо си струва да се оцелява, сейв хевъна са консерви!
                  Злато винаги може да се купи отново, ако някъде там след избушването на текущата криза и финансова система, пак отново след 10-20 години, има предпоставки, златото или нещо подобно да се купува, пред самото гръмване на системата. 2040-2050г. Никой не може да каже!

                  Златото не е панацея за всичко! Това е просто метал, който е чудесен за размяна, съхранява стойност, като суровина и средство за обмен и до там! Пак казвам, когато преценя, ще го продам до последния грам и до последната акция! Аз наистина не искам да притежавам никакво злато, извън текущата ситуация и извън влагането му в някакво бижу, като часовник, който бих ползвал! Абсолютно никакво!
                  Към текущия момент обаче! Човек и 90% да е в злато, за мен не е грешка!
                  Last edited by X_Y; 27.04.2020, 10:57.

                  Коментар


                  • Флоридов, я вземи обори това алтернативно мнение точка по точка, както ти си знаеш, пространно...

                    https://www.ccn.com/3-reasons-why-so...crash-in-2020/


                    Mежду другото наскоро слущах бай Рей в един подкаст, сега ме мързи да търси линка.
                    Говореше за прилики с 30-45г периода, после за 70-те години, после 80те...останах с впечатление че и той не е сигурен на какво прилича този сегашния.
                    Както и да е, това в което бе сигурен ( и аз мисля така) е че света след този вирус няма да е същия, спомена че ерата на глобализацията е към края си и новия курс ще е към самодостатъчност на големите икономики, а и малките доколкото могат. Че не може цял свят да е зависим и заложник на 1-2 "работилници". Един вид призна че курса на Тръмп към реиндустриализация е правилния.
                    Другото за което бе уверен ( и за което съм на същото мнение) че се вижда края и на цял клас активи - бондовете, че не може още много сок да се изстиска от тоя камък. И че тепърва повечето институционални инвеститори ще си преразглеждат портфейлите и паричните потоци от бондовете ще се насочат най вече към качествените акции, вероятно и към жълтото.
                    Идва нова парадигма...

                    В тая връзка сериозно се замислям и аз тия дни да направя поредното, 3-то за тази година ребалансиране на портфейла на малкия. Пеперуда пеперуда, ама всичко с времето си...не може да е консервативно закостеняла, а и хоризонта е 15, дори 20г.
                    TLT от 20 възнамерявам да ги редуцирам до 14, дори 12% ( и без това са узрели за прибиране на плод ) , а да прибавя VB малки шапки към spy i qqq до общо 45-46%. Жълтото също да му го вдигна с 2% до 22. Остатъка поравно в типс/кеш.
                    Last edited by pipbel; 27.04.2020, 09:40.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

                      Американци и китайци няма да позволят рязко поевтиняване на еврото колкото и зле да се окаже Европа.
                      Кои са Китай? Те са никои! Това са работниците на Запада! От тях нищо не зависи, та да позволяват каквото и да е! Китай INC е просто една фабрика, която си има шефове и отдолу роби! Нищо повече! Все още Запада държи света! САЩ, УК, Израел...


                      Това за валутните войни са глупости! САЩ експортират долари, а не друго!

                      Нека Еврозоната да тръгне да се разцепва и да хлопват финансова институция, след институция, та да видим САЩ, как нямало да позволи, в търсене на "евтин" долар. Китай няма и да ги коментирам, защото те са никой! Те са локална империя, която много логично вече да се разглежда и като скорошно фалираща такава!

                      Един ден Китай могат и да станат нещо по-сериозно в световен план, но към момента, все още не са нищо особено!

                      Коментар


                      • Някога... някъде....бях чел, че е необходимо огромно количество енергия за да се синтезира 1 грам злато.
                        Някой сеща ли се за данните?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
                          The COVID-19 Crisis Is Driving The EU To The Brink

                          https://www.zerohedge.com/markets/co...iving-eu-brink

                          Government Deficits and Surpluses in Percentage of GDP



                          Government Debts in Percentage of GDP


                          Недоразумението наречено ЕС, сега ще ускори безумния си социализъм Х10!

                          Дълговете на Италия с текущото свиване на БВП, плюс безпрецедентните нови кредити, само до края на годината от 134% от БВП, ще го доближат до 200%.
                          Маслинарите от Испания са същата работа!

                          Съвсем скоро тези, които не са фалирали, ще осъзнаят, че самата конструкция на Еврото е абсурдна и обречена... Много хора са се вторачили в САЩ, но аз очаквам, с отминаването на опасността от вируса, именно в Европа да настъпи тотален крах. Предстоят златни времена за златото. Масовото обедняване на обществата, което дори и в нефалиралите страни, ще бъде незапомнено, няма да позволи, да има среда за какъвто и да е консенсус, относно това, да бъде направен опит да се спаси фалиралия ЮГ. Преди процесите обаче да се развият, ще видим много паника, спасяване на финансови институции и пълна обезценка на еврото, респективно лева!
                          Американци и китайци няма да позволят рязко поевтиняване на еврото колкото и зле да се окаже Европа.

                          Коментар




                          • Съвсем скоро ще започне да се изхвърля баласта, златото ще отлети в небесата спрямо евро и лев...

                            Коментар


                            • The COVID-19 Crisis Is Driving The EU To The Brink

                              https://www.zerohedge.com/markets/co...iving-eu-brink

                              Government Deficits and Surpluses in Percentage of GDP



                              Government Debts in Percentage of GDP


                              Недоразумението наречено ЕС, сега ще ускори безумния си социализъм Х10!

                              Дълговете на Италия с текущото свиване на БВП, плюс безпрецедентните нови кредити, само до края на годината от 134% от БВП, ще го доближат до 200%.
                              Маслинарите от Испания са същата работа!

                              Съвсем скоро тези, които не са фалирали, ще осъзнаят, че самата конструкция на Еврото е абсурдна и обречена... Много хора са се вторачили в САЩ, но аз очаквам, с отминаването на опасността от вируса, именно в Европа да настъпи тотален крах. Предстоят златни времена за златото. Масовото обедняване на обществата, което дори и в нефалиралите страни, ще бъде незапомнено, няма да позволи, да има среда за какъвто и да е консенсус, относно това, да бъде направен опит да се спаси фалиралия ЮГ. Преди процесите обаче да се развият, ще видим много паника, спасяване на финансови институции и пълна обезценка на еврото, респективно лева!
                              Last edited by Mike Florida; 26.04.2020, 20:27.

                              Коментар


                              • Браво Круме ,добре че те има! Ако можеш пиши по често в форума, като честен човек и професионалист си ни нужен. Успех ти желая !

                                Коментар

                                Working...
                                X