Първоначално изпратено от nradev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Данъчно облагане на сделки с чуждестранна валута
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
Хващаш си една валута. Най-добре евро/което за данъчните е лев/. И работиш с нея. Имаш две възможности:
1. В началото си имала 100000 евро. След целия каламбур, сделки, заеми, лихви, разполагаемостта ти е три вида валути с равностойност 105000 евро. Декларираш 5000 евро печалба по фиксинг и прилагаш стейтмънта от брокера или банката.
2. Захващаш всяка сделка по отделно. Избираш FIFO, LIFO или средна. И ти се разказват игрите. Всяка от сделките си има съответния курс на сключване, който може да бъде например 1.0600 EUR/USD, обаче за данъчните е фиксинга на лева за долар за деня, който пък се определя на база фиксинга на ECB за деня, който може да е дори 1.08 EUR/USD. Прецени дали си струва. Аз не бих се захванал. Имал съм години с десетки хиляди сделки
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bobacho Разгледай мнение
Което го прави абсурдно несправедлив данък. Освен това загубата не се приспада от данъчната основа и за настоящата година.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Nikolinka Dimitrova Разгледай мнениеСитуацията е следната: Вложени са първоначално например 100 х.евро. Осъществяват се сделки между EUR, USD и GBP - във всички варианти на покупко-продажба между трите валути, като междувременно е усвоен и заем в USD. По-скоро ми трябва някакво принципно становище как да изчисля печалбите или загубите от сделките във връзка с чл.33, ал.4 от ЗДДФЛ, т.е. как да определя левовата равностойност на "цената на придобиване" и "продажната цена". Текстът от закона е лесно приложим за ценни книжа, но в случаите при търговия с три валути и множество сделки не съм наясно. Тъй като сделките са доста, а има и усвоен заем, обмислям вариант да определя резултата като на "търговец".
1. В началото си имала 100000 евро. След целия каламбур, сделки, заеми, лихви, разполагаемостта ти е три вида валути с равностойност 105000 евро. Декларираш 5000 евро печалба по фиксинг и прилагаш стейтмънта от брокера или банката.
2. Захващаш всяка сделка по отделно. Избираш FIFO, LIFO или средна. И ти се разказват игрите. Всяка от сделките си има съответния курс на сключване, който може да бъде например 1.0600 EUR/USD, обаче за данъчните е фиксинга на лева за долар за деня, който пък се определя на база фиксинга на ECB за деня, който може да е дори 1.08 EUR/USD. Прецени дали си струва. Аз не бих се захванал. Имал съм години с десетки хиляди сделки
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bobacho Разгледай мнение
Което го прави абсурдно несправедлив данък. Освен това загубата не се приспада от данъчната основа и за настоящата година.
Коментар
-
Ситуацията е следната: Вложени са първоначално например 100 х.евро. Осъществяват се сделки между EUR, USD и GBP - във всички варианти на покупко-продажба между трите валути, като междувременно е усвоен и заем в USD. По-скоро ми трябва някакво принципно становище как да изчисля печалбите или загубите от сделките във връзка с чл.33, ал.4 от ЗДДФЛ, т.е. как да определя левовата равностойност на "цената на придобиване" и "продажната цена". Текстът от закона е лесно приложим за ценни книжа, но в случаите при търговия с три валути и множество сделки не съм наясно. Тъй като сделките са доста, а има и усвоен заем, обмислям вариант да определя резултата като на "търговец".
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
на форекса се обалага печалбата за годината ако има такава. загубата при физическ лице не може да се приспада следваши години
Коментар
-
Първоначално изпратено от Nikolinka Dimitrova Разгледай мнениеЗдравейте,
Бих искала помоля за пример за определяне на данъчната основа за облагане по чл.33, ал.4 от ЗДДФЛ от сделки по покупко-продажба между три чуждестранни валути.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Nikolinka Dimitrova Разгледай мнениеЗдравейте,
Бих искала помоля за пример за определяне на данъчната основа за облагане по чл.33, ал.4 от ЗДДФЛ от сделки по покупко-продажба между три чуждестранни валути.
Коментар
Коментар