IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение

Нъц, логиката е че ако имаш добре балансиран портфейл, спадовете (drawdowns) ще бъдат много по-малки и респективно ще ти трябва по-малка доходност за възстановяване (и време). С по-малък риск (волатилност) постигаш същата или сходна доходност. Ако искаш вервай, пък и проверката е висша форма на доверие.

Проблемът с инвестирането 100% в акции е друг обаче. Каквото и да говори статистиката, че акциите превъзхождат останалите класове, практика показва, че инвеститорите НЕ могат да издържат психологически големите спадове, които така или иначе се случват през целия икономическите цикъл. Голяма част от хората ще преживеят 10-15% спад в портфейла в дадена година, но едва ли ще останат инвестирани ако спада мине 20, 30, 50 или повече проценти!!!
    Балансираният портфейл ти дава smoothness на възвръщаемостта през годините.
    +++
    Това е много важно което казваш.
    Такива яки бай холдъри като Мишо са изключение дето могат да държат до последно и да си докарват поне колкото индекса и да бият над 92% от фондмениджърите.
    Повечето хора нямат тия нерви.

Ето например някои цифри само за последните 20г което си е един съвсем разумен инв.хоризонт и занапред.
    А и следващите 20г едва ли ще са this time is different.

Бай холд спай имат регистрирани 33 случая на пропадане на пф над 10%, 16 пъти над 15%, 7 над 20%, 4 над 30, 2 над 40 и 1 над 50%.
    Безкешово пп съответно 2 случая над 10 до 15% и само 1 до 20.7% през 2008.
    При Рей Далио също само 2 случая над 10% като макс. е 14% през 2008.

Смятай каква дисциплина им е трябвала на първите да устоят като виждат няколко пъти как им се стапят наполовина парите.
    А дори и да са устояли 20г досега - пак са си докарали по малко като доходност от последните 2.

Коментар

• Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
      Бърз ъпдейт преди празниците.

Злато
      С това, което направи, шаносвете да не видим ниво под 1200 се увеличиха значително. 1239 продължава да бъде ключово ниво - просто разбирайте, че сега е по-малко вероятно да бъде пробито. Докато пазарът не ме убеди в друго подържам този сценарий:
      /цитат от 1ви март/

Понеже много се спекулира за това къде ще е златото следващото лято, нека дам своите две точки. Един потребител ме призова да си напиша 2300 долара, г-н Мишо приветства 1000 долара. По начина, по който се правят тези изказвания, не е трудно да забележи човек как всеки един от тях се опитва да подчини пазара на собствените си нагласи. Такива хора никога не свършват добре. Пазарът може да прави каквото АМА какво си иска. А ти можеш само да се опитваш да гадаеш по жестовете му, бидейки нащрек, че винаги можеш да си в грешка.

Пример за това как разсъждавам аз: очевидно продължавам да давам силен превес на бичия развой. Вероятно е 1360 да задържи малко повече време, но до началото на лятото (юни) "трябва" да го счупим. А случи ли се това пред очите ни следва да се разгъне едно от най-свирепите ралита, наблюдавано някога. За пример 4-6 седмици (около август) след убедителен пробив на 1360, е вероятно да сме на нива над 1500. Този импулс ще е наистина невероятен - не само с магнитуда си, но и с това, че ще постави основна подкрепа на целия бичи пазар доста ниско - ок. 1400. С други думи само 100 доларова корекция при този импулс би загатнала, че е вероятно да видим ново дъно под 1000. Веднъж стигнали дотам, не мисля, че ще видим такава обаче. По-скоро ралито ще продължи да ни взема ума, изтривайки за броени месеци почти изцяло щетите на дълъг и изтощителен мечи пазар!
      Нека отново да спомена, че всички времеви рамки са съвсем ориентировъчни.

За Дау:
      Цитат от 1ви март. Нищо не се е променило:

Разликата е само, че корекцията очевидно е започнала. В момента сме доста близко до последната подкрепа от 20450. Пробив под нея евентуално ще катализира по-селиозната и плашеща част от корекцията. Лично на мен наистина ми се иска да видя рали поне до 20850-20900 преди да я пробием. Но както вече съм казвал - на пазара не му пука какво искам аз. Технически нивото от 20450 може да бъде пробито по всяко време, както вече писах в предния пост.
      Еxxs , вярвай ми ,че е по- добре да не свършиш добре, от колкото изобщо на не свършиш ! Ти като не търгуваш, за хоби ли правиш прогнозите или някой ти плаща да публикуваш и да ни забавляваш ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
        като почнете така за Апокалипсис-а и става весело - не ме разбирайте погрешно, Апокалипсис трябва да има, но веднага си задайте въпроса - а кой има полза от него? Ми нали при налагане на златен стандарт една огромна част от хората са тотално чао, щото нямат, а кои имат -разни циганьори, негра и т.н. А къде се добива - пак из разни пампайски държавици, дето количеството злато от тях няма да отговаря нито на финансовите, а още по-малко пък на военните им възможности. Че цената на златото е безумно ниска, ако го броим за пари- да, безумно ниска е, един кирлив биткойн струва колкото унцията вече, ама ако е само комодити - ми няма как да избухне 20 пъти, примерно, но едни 3-4 пъти ръст - що пък не, то и без това суровините наистина са на ниски нива.
        Успех, имам и си вземам чат-пат, но не са ми повече от 15% от активите и едва ли ще ги увелича като процент, но се надявам да продължа да увеличавам активите си
        Полза от една криза на валутите ще имат тези които имат злато и контролират златните мини.Всеки случай не са пампайците, независимо че мините са на тяхна територия те не са тяхна собственост.Тези сили които в момента манипулират цената на златото са същите които имат и най-много от него.Целта на един ресет е проста-зануляване на дълговете и унищожение на средната класа-хора мислещи и инвестиращи според облъчващия ги медиен шум.
        Last edited by Hermes73; 13.04.2017, 17:55.

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Ти всъщност приемаш, че акциите ще се представят по-зле от средноисторическите стойности. Както стана последните, колко?, двайсет години.

Естествено, от гледна точка на риска е по-добре да се държи портфейл от акции, бондове и суровини. Ясно е, че няма гаранция, че следващите 20г. акциите ще бият останалите активи, но вероятността е доста голяма.
          Нъц, логиката е че ако имаш добре балансиран портфейл, спадовете (drawdowns) ще бъдат много по-малки и респективно ще ти трябва по-малка доходност за възстановяване (и време). С по-малък риск (волатилност) постигаш същата или сходна доходност. Ако искаш вервай, пък и проверката е висша форма на доверие.

Проблемът с инвестирането 100% в акции е друг обаче. Каквото и да говори статистиката, че акциите превъзхождат останалите класове, практика показва, че инвеститорите НЕ могат да издържат психологически големите спадове, които така или иначе се случват през целия икономическите цикъл. Голяма част от хората ще преживеят 10-15% спад в портфейла в дадена година, но едва ли ще останат инвестирани ако спада мине 20, 30, 50 или повече проценти!!!
          Балансираният портфейл ти дава smoothness на възвръщаемостта през годините.

Коментар

Само прогнози правя.
            звучи като загуба на време, поне пиши някъде за пари като ти се занимава
            destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

пп = перманентното пф
              На Рей Далио те знам че си фен, с пеперудата предполагам също си наясно.

https://portfoliocharts.com/portfolios/
              +

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

а сега сметни пак доходността след падането на златния стандарт

ти от двеста години ли живееш за да вадиш тези цифри? 200 годишна тенденция човече, това е почти толкова зле като ваденето на данни за 50 години. още малко и извади кривата на кондратиев

като цяло никой не спори, че акциите са най-печеливши, стига да избягваш години като 1977, 1981, 2002, 2008. т.е. да предусещаш кога идва буря. при бури златото кърти

http://www.1stock1.com/1stock1_139.htm
                Напълно съм съгласен с това твърдение и понеже смятам, че скоро пак наближава такава буря, смятам да инвестирам точно в злато. Ще може ли някой да ми препоръча брокер, който да предлага злато на добри условия защото не съм много запознат. Благодаря предварително!

Коментар

• Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

а някакви пари търгуваш ли или само правиш прогнози?
                  Само прогнози правя.

Коментар

За пример 4-6 седмици (около август) след убедителен пробив на 1360, е вероятно да сме на нива над 1500. Този импулс ще е наистина невероятен - не само с магнитуда си, но и с това, че ще постави основна подкрепа на целия бичи пазар доста ниско - ок. 1400.

[...]

По-скоро ралито ще продължи да ни взема ума, изтривайки за броени месеци почти изцяло щетите на дълъг и изтощителен мечи пазар!
                    От техническа гледна точка - не знам, но от психологическа ми е ясно защо днес мислиш така.

Коментар

Бърз ъпдейт преди празниците.

Злато
                      С това, което направи, шаносвете да не видим ниво под 1200 се увеличиха значително. 1239 продължава да бъде ключово ниво - просто разбирайте, че сега е по-малко вероятно да бъде пробито. Докато пазарът не ме убеди в друго подържам този сценарий:
                      /цитат от 1ви март/

Понеже много се спекулира за това къде ще е златото следващото лято, нека дам своите две точки. Един потребител ме призова да си напиша 2300 долара, г-н Мишо приветства 1000 долара. По начина, по който се правят тези изказвания, не е трудно да забележи човек как всеки един от тях се опитва да подчини пазара на собствените си нагласи. Такива хора никога не свършват добре. Пазарът може да прави каквото АМА какво си иска. А ти можеш само да се опитваш да гадаеш по жестовете му, бидейки нащрек, че винаги можеш да си в грешка.

Пример за това как разсъждавам аз: очевидно продължавам да давам силен превес на бичия развой. Вероятно е 1360 да задържи малко повече време, но до началото на лятото (юни) "трябва" да го счупим. А случи ли се това пред очите ни следва да се разгъне едно от най-свирепите ралита, наблюдавано някога. За пример 4-6 седмици (около август) след убедителен пробив на 1360, е вероятно да сме на нива над 1500. Този импулс ще е наистина невероятен - не само с магнитуда си, но и с това, че ще постави основна подкрепа на целия бичи пазар доста ниско - ок. 1400. С други думи само 100 доларова корекция при този импулс би загатнала, че е вероятно да видим ново дъно под 1000. Веднъж стигнали дотам, не мисля, че ще видим такава обаче. По-скоро ралито ще продължи да ни взема ума, изтривайки за броени месеци почти изцяло щетите на дълъг и изтощителен мечи пазар!

За Дау:

Разликата е само, че корекцията очевидно е започнала. В момента сме доста близко до последната подкрепа от 20450. Пробив под нея евентуално ще катализира по-селиозната и плашеща част от корекцията. Лично на мен наистина ми се иска да видя рали поне до 20850-20900 преди да я пробием. Но както вече съм казвал - на пазара не му пука какво искам аз. Технически нивото от 20450 може да бъде пробито по всяко време, както вече писах в предния пост.
                      а някакви пари търгуваш ли или само правиш прогнози?
                      destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• По някои въпроси мненията ни съвпадат:

Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение

Пазарът може да прави каквото АМА какво си иска. А ти можеш само да се опитваш да гадаеш по жестовете му, бидейки нащрек, че винаги можеш да си в грешка.

[...]

Но както вече съм казвал - на пазара не му пука какво искам аз. Технически нивото от 20450 може да бъде пробито по всяко време, както вече писах в предния пост.
                        Интересно, след като си прозрял тези неща защо призоваваш хората да правят прогнози? И защо като ти отговорят, че няма смисъл - ти ги обвиняваш, че не били умни щом не можели едни прогноза да направят?

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

Елементарно уотсън.
                          Благодарение най вече на тоталния бой спрямо бай енд холд по време на мечи маркети и слаби години за пазара.
                          Просто корелацията помежду им е много ниска и дори отрицателна, при всякакви условия се намира поне един як кон да дърпа каруцата.
                          Бетата на пп например е от порядъка на 0.25 ( и то безкешовия вариант)...това трябва да ти говори нещо.

ПС С годишното ребалансиране също се добавя валю. И алфа...
                          Ти всъщност приемаш, че акциите ще се представят по-зле от средноисторическите стойности. Както стана последните, колко?, двайсет години.

Естествено, от гледна точка на риска е по-добре да се държи портфейл от акции, бондове и суровини. Ясно е, че няма гаранция, че следващите 20г. акциите ще бият останалите активи, но вероятността е доста голяма.

Коментар

• Бърз ъпдейт преди празниците.

Злато
                            /цитат от 1ви март/
                            Прогнозата ми все още остава за 1300 до края на Март и 1360 някъде през Май /ориентировъчно!/

За Дау:
                            За Дау - смятам, че вече индексите са в зоната, в която корекция може да започне. От текущото ниво от ок. 20900 до 21500 е зона, в която това ралито предполагам ще намери съпротива. Понеже още сме в рали фаза, която признавам, задмина даже моите очаквания, не мога да дам по-конкретен таргет. Още повече, че сме в "неизследвана територия". Това, което мога да кажа е, че е вероятно корекцията да е плашеща. Коментари и статии "началото на края" и "2007ма е" въобще няма да ме изненадат. Всъщност това ни трябва, за да се натрупа критична маса мечи настроение, което да предизвика "мини" капутилация на биковете и да започне пътят ни към мин. 23000 до края на годината. Подкрепи за предстоящата корекция са: 20000 основна, но поради характера на корекцията, която очаквам: 19600 и 19200 също са възможни нива на подкрепа. Повтарям: корекцията може да е страшна, но в средно и дългосрочен план за мен тя е възможност за покупка. Не бих си помислил дори за къса дългосрочна позиция преди да видя седмично затваряне под 19000. Такова засега не предвиждам.
                            Last edited by exxs; 13.04.2017, 14:14.

Коментар

Фактори бол. Обаче голямата картина няма да се промени. Възвръщаемостта ще е отново в тази последователност.

Това долу обаче не го схванах. Дай повече инфо. Особено за "пп"

пп = перманентното пф
                              На Рей Далио те знам че си фен, с пеперудата предполагам също си наясно.

https://portfoliocharts.com/portfolios/

Коментар

.......

Това долу обаче не го схванах. Дай повече инфо. Особено за "пп"
                                може би permanent portfolio
                                “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

Working...
                                X