IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

Баш баш.Ти вярвай на олигарсите колкото си щеш аз не вярвам.Баш па пазаря ше ми каже от кво имам нужда.Аз например имам нужда от дълги ритли за каруца де го пазря да ми ги осигури.Тва с пазаря в УНСС тука е сериозен форум
    Не разбирам кое не е ясно.

Ти казваш на пазара от какво имаш нужда и колко би платил. Като отидеш да пазариш ритлите или като ги купиш - подаваш информация, че ритли се търсят и че оценката им по твое мнение е колкото 5 килограма свинско или 8 кила сирене. И така ти правиш пазара заедно с всички останали потребители.
    Last edited by Misho ILIEV; 18.10.2017, 02:46.

Коментар

• Първоначално изпратено от DELCHO SMOKA Разгледай мнение

Кой ти го каза това? Да не би сам да го измисли?
      А, да! Прочел си го в някои от пропагандните тоалетни издания, които следиш...

Съществува концепцията за свободен пазар при капитализма, където отделните юридически субекти, понасят отговорност за неправомерността на своите действия! Нарича се очистване на пазара и е основен закон, при така нареченото пазарно стопанство!
      Ако искаш да имаш реално ПАЗАРНО СТОПАНСТВО, респективно капитализъм, този принцип трябва да се спазва!

Когато централните банкери спасяват неефективни субекти(банки), уж да не станело по-лошо, единственото, което правят, е да изкривяват пазара и да пренасят цената за понасяне на отговорността над обикновенните граждани! Финансовата олигархия остава непокътната и ненаказуема!
      Щетите, които първоначално, към дадения момент, не се стоварват върху икономиката и стопанството, са просто отложени във времето, но не и преодолени! Доопъването на ластика, просто води, до реципрочно по сила обратно движение, след известно време!
      Отлагането във времето, облагодетелства единствено политическата клика и финансовата олигархия, представени от псевдоелит!
      Спирането на една ликвидна криза и наказването на ръководството на една финансова институция са две различни неща. Лимън като фалираха да не би мениджмънта да беше наказан (освен, че акциите и опциите им са загубили стойност)?

Също така ликвидните кризи не са механизма, с който се установява кой е ефективен и кой не. Ликвидната криза, ако не се спре, може да помете почти цялата финансова система, включително и най-ефективните.

Освен това американското правителства излезе на печалба от самото спасяване на финансовата система.

Щетите от ликвидната криза и паниката през 2008, обаче, са неимоверни. Влязохме в една спирала на намален бизнес и потребителски оптимизъм, дефлационна спирала и точно това наложи нетрадиционните монетарни мерки.
      Last edited by Misho ILIEV; 18.10.2017, 01:14.

Коментар

• Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

Пазарът включва всички потребители и тяхната преценка кое увеличава благосъстоянието им.

Не виждам как може да не вярваш на хората. Те знаят най-добре какво искат да консумират. И това не е въпрос на разум. А държавата съществува, за да прави живота им по-добър, т.е. да създаде условия те да получат това, което те искат.
        Баш баш.Ти вярвай на олигарсите колкото си щеш аз не вярвам.Баш па пазаря ше ми каже от кво имам нужда.Аз например имам нужда от дълги ритли за каруца де го пазря да ми ги осигури.Тва с пазаря в УНСС тука е сериозен форум

Коментар

Тотално сбъркана логика. Повечето банковите кризи и паники могат сравнително лесно и евтино да се предотвратят. А ако се оставят да се развият неконтролируемо пораженията са огромни.
          Кой ти го каза това? Да не би сам да го измисли?
          А, да! Прочел си го в някои от пропагандните тоалетни издания, които следиш...

Съществува концепцията за свободен пазар при капитализма, където отделните юридически субекти, понасят отговорност за неправомерността на своите действия! Нарича се очистване на пазара и е основен закон, при така нареченото пазарно стопанство!
          Ако искаш да имаш реално ПАЗАРНО СТОПАНСТВО, респективно капитализъм, този принцип трябва да се спазва!

Когато централните банкери спасяват неефективни субекти(банки), уж да не станело по-лошо, единственото, което правят, е да изкривяват пазара и да пренасят цената за понасяне на отговорността над обикновенните граждани! Финансовата олигархия остава непокътната и ненаказуема!
          Щетите, които първоначално, към дадения момент, не се стоварват върху икономиката и стопанството, са просто отложени във времето, но не и преодолени! Доопъването на ластика, просто води, до реципрочно по сила обратно движение, след известно време!
          Отлагането във времето, облагодетелства единствено политическата клика и финансовата олигархия, представени от псевдоелит!

Коментар

• Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
            Смятам, че когато започне да става ясно на "умните пари" положението с банките ще има увеличаване на търсенето на злато.

Особено в контекста на отрицателните лихви, които банките плащат когато държат депозити в централните банки.

Тези отрицателни лихви банките прехвърлят на потребителите.

Сега са си платили за допълнително ограничаване на плащанията в брой - така смятат да накарат фирмите и гражданите да държат повече пари в банките. (Помислете - ако ви се налага да плащате по банка големите плащания ще дърпате ли парите всеки път когато получите превод и ще внасяте ли всеки път когато трябва да платите по банка? Не - защото има такси за теглене, предизвестие за теглене, висене на опашки. Така стимулират фирмите и гражданите да държат повече пари в банковата система и по-малко извън нея.)

Това е подготовка за въвеждане на отрицателни лихви и по сметките за граждани (които вече са факт за разплащателните сметки - наричат отрицателната лихва "такса", но това е същото - смятат да вдигнат таксите; не само месечните такси по сметките, но и таксите за теглене на каса).

Аз протестирам срещу банковия и картовия лобизъм като избягвам ползване на картови плащания и държа по-малко пари в банковата система. Ако продължават така може да ги дръпна всичките. Ще видим как ще гласуват новия закон за ограничаване на плащанията в брой. (Преди си плащах в магазина с дебитна карта - като всеки добре дресиран гражданин. Но вече не. В магазина само с банкноти и монети. Това е наказателен протест - хем протестирам, хем наказвам. Правя обратното на това, което банките искат да ме накарат да правя като плащат за лобистки закони.)

Ако го гласуват - значи банките отчаяно се нуждаят от нашите пари, страхуват се от ликвидна криза в близките 1-2 години. Това е сигнал за паническо теглене.

В момента кредитирането и депозитите нарастват. Но в един момент това нарастване ще спре, трендът ще се обърне. И депозитите по-бързо ще намаляват от кредитите, което ще постави банките в "интересно" положение... Това може да съвпадне с пукането на балона на акциите (сега индексите набалончени на исторически върхове - вижте S&P 500 например) и срив на цените на имотите. Може да видим малко преди това поскъпване на златото, защото "умните пари" вече са си изпразнили банковите сметки и са купили злато.

(Изпратил съм тази статия до всички народни представители по електронната поща. Ако случайно рисковете, които прогнозирам се окажат верни - те няма да могат да се оправдаят "ама никой не ни каза, че може да стане така". После може да им напомните този неудобен факт.)
            Браво, Пич! Не само България, но и обществата като цяло имат нужда от будни хора като теб!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++++++++++

Коментар

Това е добър пример за използване на "математика" без разбиране на пазара
              Не бъркай игралната зала с пазар , срамно е да се пишат такива работи.

Коментар

• Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнение
                Смятам, че когато започне да става ясно на "умните пари" положението с банките ще има увеличаване на търсенето на злато.

Особено в контекста на отрицателните лихви, които банките плащат когато държат депозити в централните банки.

Тези отрицателни лихви банките прехвърлят на потребителите.

Сега са си платили за допълнително ограничаване на плащанията в брой - така смятат да накарат фирмите и гражданите да държат повече пари в банките. (Помислете - ако ви се налага да плащате по банка големите плащания ще дърпате ли парите всеки път когато получите превод и ще внасяте ли всеки път когато трябва да платите по банка? Не - защото има такси за теглене, предизвестие за теглене, висене на опашки. Така стимулират фирмите и гражданите да държат повече пари в банковата система и по-малко извън нея.)

Това е подготовка за въвеждане на отрицателни лихви и по сметките за граждани (които вече са факт за разплащателните сметки - наричат отрицателната лихва "такса", но това е същото - смятат да вдигнат таксите; не само месечните такси по сметките, но и таксите за теглене на каса).

Аз протестирам срещу банковия и картовия лобизъм като избягвам ползване на картови плащания и държа по-малко пари в банковата система. Ако продължават така може да ги дръпна всичките. Ще видим как ще гласуват новия закон за ограничаване на плащанията в брой. (Преди си плащах в магазина с дебитна карта - като всеки добре дресиран гражданин. Но вече не. В магазина само с банкноти и монети. Това е наказателен протест - хем протестирам, хем наказвам. Правя обратното на това, което банките искат да ме накарат да правя като плащат за лобистки закони.)

Ако го гласуват - значи банките отчаяно се нуждаят от нашите пари, страхуват се от ликвидна криза в близките 1-2 години. Това е сигнал за паническо теглене.

В момента кредитирането и депозитите нарастват. Но в един момент това нарастване ще спре, трендът ще се обърне. И депозитите по-бързо ще намаляват от кредитите, което ще постави банките в "интересно" положение... Това може да съвпадне с пукането на балона на акциите (сега индексите набалончени на исторически върхове - вижте S&P 500 например) и срив на цените на имотите. Може да видим малко преди това поскъпване на златото, защото "умните пари" вече са си изпразнили банковите сметки и са купили злато.

(Изпратил съм тази статия до всички народни представители по електронната поща. Ако случайно рисковете, които прогнозирам се окажат верни - те няма да могат да се оправдаят "ама никой не ни каза, че може да стане така". После може да им напомните този неудобен факт.)

Затова правната рамка трябва да ограничава лошите последствия от банковите кризи, а не да се опитва да ги предотврати – това не е възможно в условията на банкиране с частичен резерв.
                Тотално сбъркана логика. Повечето банковите кризи и паники могат сравнително лесно и евтино да се предотвратят. А ако се оставят да се развият неконтролируемо пораженията са огромни.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
                  Айде да напишем нещо за златото по този повод.

Изкопаното да момента злато, през цялата история на човечеството, е около 187 000 т (побира се в куб със страна около 21.5м).
                  Цялото това количество е на стойност около $8 трлн. по сегашни цени.

На пазара на фючърси за злато за цялата 2015 г. мисля беше, са изтъргувани фючърси на стойност около $27-28 трлн.
                  За 1 година говорим - това е повече от 3 пъти добитото злато за цялата история на човечеството.

Никаква връзка с реалността, според скромното ми мнение... всичко си е чиста спекула, щото някой иска да изкара много пари от въздуха.

Е, икономиката и финансите ще поискат от математиката да прави оценки на риска, прогнози за бъдещи цени и какво ли още не на цялата тази измислица? Как да стане?
                  С измисляне на някъв "достоверен" модел или теория... и яко вкарване на предположения, допускания и ограничения.

Мнението ми не е препоръка за нищо.
                  Това е добър пример за използване на "математика" без разбиране на пазара

Коментар

• Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

В разума на държавата вярвам повече отколкото в разума на частника.Това е правено много пъти ако се наложи ще го направят пак.Но да не стигаме дотам....
                    Пазарът включва всички потребители и тяхната преценка кое увеличава благосъстоянието им.

Не виждам как може да не вярваш на хората. Те знаят най-добре какво искат да консумират. И това не е въпрос на разум. А държавата съществува, за да прави живота им по-добър, т.е. да създаде условия те да получат това, което те искат.

Коментар

• Айде да напишем нещо за златото по този повод.

Изкопаното да момента злато, през цялата история на човечеството, е около 187 000 т (побира се в куб със страна около 21.5м).
                      Цялото това количество е на стойност около $8 трлн. по сегашни цени.

На пазара на фючърси за злато за цялата 2015 г. мисля беше, са изтъргувани фючърси на стойност около $27-28 трлн.
                      За 1 година говорим - това е повече от 3 пъти добитото злато за цялата история на човечеството.

Никаква връзка с реалността, според скромното ми мнение... всичко си е чиста спекула, щото някой иска да изкара много пари от въздуха.

Е, икономиката и финансите ще поискат от математиката да прави оценки на риска, прогнози за бъдещи цени и какво ли още не на цялата тази измислица? Как да стане?
                      С измисляне на някъв "достоверен" модел или теория... и яко вкарване на предположения, допускания и ограничения.

Мнението ми не е препоръка за нищо.
                      Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                      ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

Коментар

Човек може да прави много точни сметки и въпреки това да стигне до абсолютно погрешни изводи за света. Конструирането на модела е по-важно от самата математика.

Не виждам хората във форума да мразят математиката. В училище хората мразят математиката, защото я виждат като безсмислена еквилибристика, която няма нищо общо с реалността. Вината е на преподавателите.
                        Мишо, недей, моля те.
                        Донякъде си прав за преподавателите, но няма други науки, освен математика и физика, които да са по-близки до реалността от тях.

За точни сметки и погрешни изводи си прав, и че модела трябва да е максимално точен.
                        Но, ако прочетеш предишен мой пост, казах, че формулите трябва да се РАЗБИРАТ.
                        Това значи, че трябва да знаеш къде какво можеш да прилагаш.

Най-простия начин, по който могат да се заблудят хората, е със статистиката. Там си има модели, разпределения, извадки и т.н.
                        Но в статистиката има много нюанси, кой модел, при какви изходни данни, къде се прилага за някакво изследване примерно. И какви грешки ще даде.

Ако разбирам статистиката, ще знам кой модел е подходящ за дадено изследване на нещо и правене на съответни изводи. Също така ще знам, че използването на друг модел би довело до изкривяване на резултата в една, или в друга посока.
                        Като знам това, мога да направя изследвания и изводи, които са сравнително точни, а мога да направя и изследвания и изводи, които ще наклонят в една или друга посока.

Е, който си плати за нещо на някой, който разбира, ще получи резултати и изследвания, които го удовлетворяват. Проста работа.
                        Сметките са точни, но резултата - не.

Кво са виновни математиците? Просто в сегашния свят нещата така са се изкривили, че всеки търси начин да оправдае свои думи и действия по всякакъв възможен начин.

Коментар

Няколко пъти вече стана дума, че икономиката не е точна наука. Точни науки са математика, физика и т.н. - там всичко е плод на логика, сметки и числа.

Всички други науки, включително икономиката, за да придадат достоверност на теориите си, включват в себе си математически модели, числа и т.н. Но Но за разлика от природата, където всичко е закономерно (там прошка няма - нарушиш ли природен закон, наказанието обикновено е смърт), в икономиката и други науки, огромно влияние имат хората и техните решения, които често не подлежат на логика и точно прогнозиране.

Затова, недейте да вините математиката и математиците. Какво са виновни те, че някоя друга "наука" ги вкарва в схема да "изнасилват" математиката с цел да обосноват някакви нейни (на "науката") теории?
                          Колкото и математика да се опитват да вкарат икономиката не мое да стане наука...

Коментар

Някои сериозни икономисти от академичните среди казват, че сегашната икономическа теория и математическите модели създават доста blind spots. И лошото е, че самият начин на мислене и "влизането" в моделите още от студентската скамейка прави почти невъзможно да се мисли out of the box.
                            Няколко пъти вече стана дума, че икономиката не е точна наука. Точни науки са математика, физика и т.н. - там всичко е плод на логика, сметки и числа.

Всички други науки, включително икономиката, за да придадат достоверност на теориите си, включват в себе си математически модели, числа и т.н. Но Но за разлика от природата, където всичко е закономерно (там прошка няма - нарушиш ли природен закон, наказанието обикновено е смърт), в икономиката и други науки, огромно влияние имат хората и техните решения, които често не подлежат на логика и точно прогнозиране.

Затова, недейте да вините математиката и математиците. Какво са виновни те, че някоя друга "наука" ги вкарва в схема да "изнасилват" математиката с цел да обосноват някакви нейни (на "науката") теории?

Коментар

Конструирането на модела е по-важно от самата математика.
                              Помисли само, Айнщайн е бил посредствен математик.

Коментар

Прав си, че математиката е само един неутрален инструмент.
                                И проблема не идва от математиката, а от тези, които не я разбират.

Ако беше лесно да научиш някакви формули и сметки, никой нямаше да я мрази математиката. Ама явно не е чак толкова лесно.
                                Формулите се учат и РАЗБИРАТ трудно, но веднъж като ги разбереш, резултатите са ти винаги точни.
                                пък виж, с приказките е точно обратното - да приказва може всеки, особено сега..
                                Затова хората повече обичат да приказват и да се надприказват, отколкото да смятат.

Тук е инвеститорски форум, пък приказките са повече от сметките. нещо не е наред.
                                Навсякъде, не само в икономиката, трябва разчупено мислене. Но подкрепено не само с приказки, а и със сериозни, обективни доводи, които в повечето случаи са числа и сметки.

Много пъти съм виждал ожесточени спорове в дискусии тук, много приказки и т.н.
                                Като вкарам едни прости числа и сметки по темата (без да ме интересува кой каква теза защитава) и нещата бързо утихват, щото истината лъсва.

Числата са ясни за всеки, а думите могат да се тълкуват различно.
                                Изразът "много пари" за един може да значи 100 лв. (щото има 2 лв. в джоба), за друг може да са 50 000 лв. (щото има само 5 000 лв. банката), и т.н.

Като кажеш $1 000 000, за всеки е ясно, че са много пари.
                                Човек може да прави много точни сметки и въпреки това да стигне до абсолютно погрешни изводи за света. Конструирането на модела е по-важно от самата математика.

Не виждам хората във форума да мразят математиката. В училище хората мразят математиката, защото я виждат като безсмислена еквилибристика, която няма нищо общо с реалността. Вината е на преподавателите.

Коментар

Working...
                                X