Първоначално изпратено от Vladi666
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златото - Балон или не ?
Collapse
X
-
И последно. Отговор на въпроса: "Макрон печели. Ами сега златото ако не задържи подкрепите, а не видим корекция при индексите, ще признаеш ли, че фундаментът е от значение".
Няма как да призная нещо подобно. Това, което мога да призная е, че не съм прочел правилно знаците на пазара. Той е щял да направи същото с или без победата на Макрон - просто това е катализаторът. Всъщност докато за Дау, както отдавна съм казал, технически е възможно да няма корекция, макар въобще да не ми се струва вероятно за момента и особено докато не пробием 21400, то пробив на златото под 1185 ще ме обърка доста сериозно. Признавам, че ако се случи, ще ми е нужно доста време от порядъка на седмица-две, за да се опитам да разбера накъде сме се запътили. Но както вече казах и в предния пост, ново дъно под 1050 далеч не би изглеждало толкова абсурдно, колкото сега.
Успех!Last edited by exxs; 07.05.2017, 22:36.
- 1 like
Коментар
-
Така, докато не сме отворили и малко по-подробен ъпдейт за предстоящите седмици.
Злато
Продължавам да смятам, че сме в процес на намиране на дъно преди следващия импулс нагоре да започне. Зоната, в която е в рамките на удачното да намерим дъно продължава да е 1212-1225. Поради волатилността, която може да видим не изключвам и малко по-ниски нива, стига да не се задържим в тях. Начални индикации, че сме намерили дъно са пробив на 1237 (подкрепата сега е съпротива), а след това – 1255, и разбира се – пробив на върха от миналия месец при 1295. От друга страна дневно затваряне под 1210 би ме разтревожило, а такова под 1185 ще инвалидира потенциала за рали, който следя, и ще сложи огромна въпросителна над бичия пазар, отваряйки възможност за ново дъно под 1000.
Дау
Продължавам да смятам, че сме в зоната на корекцията, като отново казвам, че може да е доста стръмно спускане. За съжаление от сега е много, много рано да се определи подкрепа за корекцията. Диапазонът е доста широк: между 700 и 1500 точки т.е. между 20300 и 19500 като перфектният вариант е да задържим около 20000. Както казах вече – трудно е да се определи и въобще не изключвам по-ниски нива от 20000 поради това, че корекцията може да е доста стръмна. От друга страна – дневно затваряне над 21400 и вероятно сме се запътили за нов връх около 22300. Засега не очаквам да се разиграе подобно директно рали.
Евро/долар
Който се интересува от технически анализ, може би е видял в темата за „Валутна търговия”, че се говори за намиране на връх. Макар да не следя двойката толкова отблизо, определено и аз виждам потенциалът за спускане към ново дъно около паритета. За да се инвалидира този потенциал за мен е нужно дневно затваряне над 1.12. Споменавам валутната двойка, защото е наистина интересно как златото има сетъп с таргет върховете от миналото лято (и евентуално нещо много по-внушително при негов пробив), а еврото – потенциал за ново дъно под 1.03. Ще наблюдаваме кое и как ще се разиграе.
Коментар
-
Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
?????????????Ба си разсъжденията....Ми кат остарееш?Вся Власть Советам
Коментар
-
Първоначално изпратено от Stone_Kold Разгледай мнениеПарите трябва да носят пари и да се спекулира с тях и не мисля да оставям на който и да е каквото и да е...по скоро бих завещал каквото имам на зоопарк на животните но никога не бих оставил нищо дори на детето си ако някога имам в което се съмнявам много просто защото не разбирам живота така че да се женя и деца да има предпочитам отшелник да съм до край
Коментар
-
Здравейте,
Преди да изкажа мнението си движенията, които предстоят според мен, ще се заема с една тема, която леко беше засегната през изминалите постове. А именно: имат ли новините значение за пазара и докъде?
Ако трябва да се определи кратко, точно и ясно дали новините могат да променят дългосрочния тренд на пазара, отговорът би бил високо, ясно и звучно НЕ!
Когато говорим за краткосрочни движения обаче в рамките на няколко седмици или месец, значението на новините би могло да се определи по-скоро като, как да го кажа, абсолютно също толкова НЕЗНАЧИТЕЛНО!!
И понеже през последната година не бяхме лишени от наистина важни новини, подготвил съм ви две графики за демонстрация. Но преди да стигнем до тях, нека почна малко по-отдалеч. Когато говорим за една новина, това какво значение би могла да окаже върху пазара, логично е да се търси в две направления:
1. Какъв ще е ефектът и върху икономическата, политически или социална конюнктура
2. Доколко очаквана е тя.
Не е трудно да се досети човек, че най-голям ефект върху пазара би имала новина от много важно значение за бъдещето на икономически или политически строй, както и такава, която е съвсем неочаквана от пазара.
Ами бяхме "благословени" с две такива новини миналата година, което е сравнително често между другото. Това беше изборът Англия да напусне ЕС и изборът на САЩ да избере определян от много като "лунатик" за президент. За степента на важност и това до колко бяха изненада не смятам, че трябва да има излишни спорове. Но нека сега видим графиките.
Нека разгледаме Дау:
Напомням че първо се случи решението за Грексит през Юни, а след това изборът на Тръмп през есента на миналата година. И двата елемента са оградени, като съм посочил подкрепите отдолу. Виждам, че след дъното, което пазарът "неочаквано" намери през Февруари на 2016 запачва бичия импулс, който никак не е слаб! Това - БЕЗ НОВИНА! След това следва период на консолидация - корекция, с ясно изразена подкрепа при първата червена линия в ляво. И сега забележете - новина, която е неочаквана и съвсем некалкулирана в пазара го връхлита и той прави Какво?? Ами да - подкрепата е пробита за около 8 часа и след това бичият импулс се възобновява. Малко по-късно, през есента, виждаме, че този импулс е последван от абсолютно същия вид корекция - консолидация. Подкрепата отново е лесно да се определи - случава се това, което никое проучване не показа - Тръмп беше избран. И пазарът какво направи? Ами да - подкрепата беше пробите за 4-8 часа, и след това бичият импулс се преподнови с още по-голяма сила поради "пре-реагирането".
Това бяха сред големите изненади на 2016-та и далеч не всяка година се случват такива. Ако можете да видите нещо необичайно в графиката, свързано с тях, поздравления - имате добро въображение. Дори, ако проявите малко повече наблюдателност - ще забележете, че точно след тези "епохални" събития се поставят доста дългосрочни дъна - противно на всякаква логика или фундамент! Това, че след като се случат нещата, екипът на фундаменталистите ще извади вода от 9 кладенеца, за да ви каже защо така е станаЛО, е друг въпрос.
Но нека видим и златото:
Същите събития. Виждаме, че при първото бичия цикъл отдавна е започнал още от началото на годината. Това, което се случва при новината за Брексит е просто движението да се катализира и да се достигне до таргета много по-бързо, а малко след това да започне и корекцията. Това противоречи на всяка логика - несигурността тъкмо е нахлула в главите на хората заради неочаквания резултат и пред златото тепърва трябава да се открият нови хоризонти - така казваха фундаменталистите тогава - НО УВИ! При Тръмп не беше по-различно откъм фундамент. Ако немислимото и Тръмп спечели се случи, отново трябваше да търсим златото в небесата. Да, обаче корекцията вече беше започнала. И само вижте какво направи златото - проби съпротивата точно за няколко часа /графиката е 4-часова/ и след това започна стремглава корекция надолу, която се дължи именно на това "пререагиране" заради новината.
Изводът: две от най-изненадващите и значими събития за годината, изкараха пазара от "пътя" за има-няма един следобед, преди той отново да си поеме предопределената посока и то в повечето случаи с още по-голяма сила.
Вкаравайки това в днешната конюнктура, какво можем да очакваме. Дали можем да се "страхуваме" за подобно "мащабно" изкривяване на индексите и златото от пътя им. Лично аз, не мисля, че утре ще наблюдаваме даже и подобни мимолетни пробиви на подкрепи или съпротиви. Между другото, дори за мен сега е лесно да им се пресмивам, но в деня, в който се случват изглеждат доста шеметни - макар и за 4 часа, златото тогава проби съпротивата си с около 45 долара мисля, а Дау джоунс подкрепата си с около 400 точки. Но да се върна на темата - можем ли да очакваме нещо толкова "шеметно" утре? Лично аз не мисля. Първо - защото новината е несравнима с двете, които описах в поста. Второ - не мисля, че ще има изненада и ще спечели Льо Пен. А дори и да има, това би било изиграло вида катализатор от сетъпа при "Брексит" за златото и просто ще достигнем до таргетите си една идея по-бързо.
Постът стана дълъг. Затова ще напиша по-конкретно за прогнозите в отделен коментар. : )Last edited by exxs; 07.05.2017, 17:29.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
Най-искрено ти пожелавам едно мъничко детенце в огромните ти ръце!
Ще видиш, колко бързо ще промениш мисленето сиВся Власть Советам
Коментар
-
Първоначално изпратено от Stone_Kold Разгледай мнениеПарите трябва да носят пари и да се спекулира с тях и не мисля да оставям на който и да е каквото и да е...по скоро бих завещал каквото имам на зоопарк на животните но никога не бих оставил нищо дори на детето си ако някога имам в което се съмнявам много просто защото не разбирам живота така че да се женя и деца да има предпочитам отшелник да съм до край
Ще видиш, колко бързо ще промениш мисленето си
- 2 Харесвания
Коментар
-
Парите трябва да носят пари и да се спекулира с тях и не мисля да оставям на който и да е каквото и да е...по скоро бих завещал каквото имам на зоопарк на животните но никога не бих оставил нищо дори на детето си ако някога имам в което се съмнявам много просто защото не разбирам живота така че да се женя и деца да има предпочитам отшелник да съм до крайВся Власть Советам
Коментар
-
Първоначално изпратено от Stone_Kold Разгледай мнениеТук казвате че златото е в дълъг низходящ борсов тренд а съветвате хората да пазарауват наполеони кенгура и фердинанди като дългосрочна инвестиция и запазване на покупателната способност на парите за в бъдеще...??
Принципно, не съветвам да се купува злато. Но ако се купува за внуците, тогава няма значение къде ще е златото след 5-6 години. Също ако човек е силно притеснен от апокалиптични картини и не може да спи спокойно, ако златото носи спокойствие на ума, тогава може да се купи като едно скъпо хапче за сън. В крайна сметка спокойните нерви са добре за здравето, а здравето е най-важното в живота.
А който иска да прави пари от краткосрочното движение на цената на златото попада в категорията търсач на силни усещания. Кросове на moving avareges, свещички, новини. Защо не и това ако доставя удоволствие?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение
Така е само че с голямата депресия се е получил т.н деливъридж (фалити, отписвания, данъци за богатите и пр.) а сега ги отлагат с идеята да се отложи неизбежното. За да има ръст трябва да има два основни фактора - 1/ увеличаващи се потребители в работопособна възраст, които да имат кеш за харчене и 2/ растящ дълг, който на практика е етново пари в системата. И двата фактора липсват в момента или поне стагнират. С вдигането на лихвите в един момент бондовете ще станат по-привлекателни за инвеститорите и за акциите ще дойде времето за корекция.
https://fred.stlouisfed.org/series/HDTGPDUSQ163N
Свиването на частният дълг ако не се компенсира с държавен дълг би довело до икономически спад. Тъй като разходът на един е доход за друг, ако всички заедно започнат да спестяват, няма да има доход. Ще има икономика със затихващи функции.
По време на голямата депресия САЩ влизат в капана на дефлационната спирала. Деливърижда води до по-ниско потреление, съкращаване на работни места, още по-голямо свиване на потреблението, фалити, намаляване на дохода на домакниствата и печалбите на фирмите, дефлация и от там, парадоксално, увеличаване на дълговото бреме като процент от дохода на домакинствата, което от своя страна води до още по-голямо свиване на потреблението в опит да се платят дълговете.
Ако американците бяха следвали ликвидационистите-либерали (тези, които са се кефили на фалитите и са казвали, колкото повече фалити, толкова по-мощно възстановяване ще последва) американската икономика сигурно щеше да си остане в перманентна криза доста десетилетия.
Между другото, виж и тази графика. Показва какъв процент от дохода на домакинствата отива за погасяване на дълг. Нивото е рекордно ниско поне от 1980г. насам:
https://fred.stlouisfed.org/series/TDSP
(Ясно ми е, че много опростявам нещата. Примерно изобщо не засягам глобалните дисбаланси или структурните проблеми от застаряването на населението в развития свят и навлизането на изкуствения интелект и роботизацията. Но няма как да атакувам всички проблеми в един пост. dddd много разбира и добре обяснява.)
Първоначално изпратено от ED Разгледай мнениеС вдигането на лихвите в един момент бондовете ще станат по-привлекателни за инвеститорите и за акциите ще дойде времето за корекция.
Иначе, вдигането на лихвите увеличава веднага дисконтирането. Както споменах в по-предния пост, Jori сметна, че 1% нагоре при доходносността на облигациите води до 8.65% спад при акциите (при равни други условия).Last edited by Misho ILIEV; 07.05.2017, 09:54.
Коментар
Коментар