IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Такаа, какво разбрах аз за няколко месечното ми пребиваване тук.

    Псевдоeлитът а.к.а емитентът гледа как да прецака масовия човек. Става особено нагъл през последните години, и единственият начин да се предпазим е със злато и ценни метали. Ама някак точно през тези последни 5-6 години златото е на половина, а среброто на 1/3 от стойността си преди това. Разбира се, имаме обяснение и за това - хайде, всички да извикаме: М А Н И П У Л А Ц И Я!!
    Така купуваме злато и сребро, защото в един момент явно очакваме манипулацията да спре и да се случи и аз не знам какво, но явно ще да е нещо велико. Само не знам какво правим ако манипулацията продължи още 15 години - щом може 5, сигурно може и още 15? Или пък може би има закон за продължителността на манипулацията, редом с този на относителността и гравитазията.
    От другата страна на златото пък седи човека, на който пък просто златото му се струва скъпо. Точка. Скъпо му е, бе! Теорията е проста и семпла, не включва манипулации и сложни конспиративни теории - не се различава особено от автора й.

    И като сме почнали, да кажа какво се разбра и за долара. Мисля, че трябва да направят поредица "Умирай трудно" за долара, но трябва да е в доста повече части. Този дорап умира от поне 2010 на насам, като почнаха QEтата с хеликоптерните пари. А той пък вместо да умира, взе че направи рали от 50% за този 10-годишен период. Чудна работа ей. А сега пък, като най-накрая почтаха да вдигат FFR и вместо да предстоят най-щурите му години, той взе, че направи многогодишен връх.

    И за финал, черешката на тортата - Биткойн е новият safe haven. Ето, написах го, но ми се плаче. Не мога да повярвам какви уникални ама уникални, сериозно ви казвам У Н И К А Л Н И тъпотии измислят и ви пускат отгоре, за да опяснят, защо нещо расте, а тук изглежда като само да се приема и предава на останалите. Без грам мисъл да се възложи върху определения информационен фрагмент. Но щом са казали шефовете отгоре - Биткойн е safe haven, прието!
    А малко по-сериозно, Bitcoin по нищо не се различива от това, което сме виждали много пъти. Не е по различен нито от лалетата в Холандия преди 5 века, нито от .ком компаниите преди 15 години. Аз не харесвам "думата" балон, това е просто един "късметлийски" актив, който се е превърнал в обект на последната "лудост" на хората. Както едно лале е струвало колкото средностатистическа къща в Амстердам или когато хората с кеф са си купували акции на Yahoo с P/E 3500.

    А най-забавната част е, че се води дебат дали пазарите са рационални а.к.а фундаментални творения или са подчинени изцяло на емоциите на хората и съответно е нужен по-нестандартен подход в опитите да се разчетат. А още по-забавно е, че вторите са аутсайдерите. Но както казва Йовков, "Чуден свят се навъдил"
    Last edited by exxs; 20.05.2017, 13:13.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
      Какво се случва с Биткойна?
      балонясва .... айде то акциите, че са въздух - въздух са, ама това е вздуха на въздушните течения .....

      Коментар


      • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
        да де спестявания, това го написах точно за ситуацията, която ти спомена - обичайното в българските домакинства спестени 15000 лв, та това са пари за живот 1 година, като минеш през спреда и единия месец нема да взимаш заплата(няма да имаш какво да харчиш) така да се каже
        Ако те направят банков акционер принудително, докато правителството печата пари, за да може да удоволетворява поне капиталовия контрол(за да пускат банкоматите изобщо нещо, примерно 400 на седмица от сметка, хората все пак трябва хляб да могат да купят) и хляба скача с 23% на седмица същевременно! Това колко заплати са?

        Коментар


        • да де спестявания, това го написах точно за ситуацията, която ти спомена - обичайното в българските домакинства спестени 15000 лв, та това са пари за живот 1 година, като минеш през спреда и единия месец нема да взимаш заплата(няма да имаш какво да харчиш) така да се каже
          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

          Коментар


          • Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение

            и на тва злато колко му е спреда, гледам в тавекса 6 - 7 % загуба от спред, че и повече - това ли ти е идеята за кеш
            Ключовата дума тук е "спестявания"! Не говорим за ликвидни пари! Като опции на кеша за масовия човек са също така, имот или земя, като и при двете, при покупка, процента ще приближи споменавания от теб 6-7%, с тази разлика, че и при продажба, ще трябва да се раздели със същия процент!
            Отделно имот или земя, ако човек реши да продава, не само, че трябва да търси купувач, ами и сделката чисто технологично, за да мине трябват няколко дни, дори и да има готов клиент на същия ден, което само по себе си е почти невъзможно. При нужда златото може да бъде обърнато в кеш, в рамките на деня! Ако говорим за спестявания и случили се спешни и извънредни разходи.

            Дилара на злато, поема търговски риск когато го купува, има и застрахователна премия и охранителни разходи, освен процента за неговата печалба. Ти отиваш и го купуваш, когато ти е кеф. Може за деня да е паднало с 4-5%. Преценяш и отиваш, а златото те чака!

            Разликата е там, че когато някой конвертира голяма част от спестяванията си в злато, той не е зависим от това, какво би станало с неговата банка или банкова система в България като цяло. Не е зависим по отношение на Валутния борд и курса към еврото! В крайна сметка без значение от цената на златото в бъдеще, той ще притежава реална суровина, която може да използва дори, за да си направи бижута, ако щеш.
            При обезценка на хартйките или принудителното му превръщане в банков акционер, на нищо не струващи акции, той остава без абсолютно нищо!

            Хартиените пари, тъй нареченият кеш и неговата стойност, е функция на доверието в емитиента! Днес когато повече от всякога се вижда, че политическия и икономически псевдоелит(емитиента), работят не ЗА, а против интересите на масовия човек. Когато се вижда, че централните банки работят изцяло по политически, а не по икономически съображения. Когато се вижда, че цялата финансова система, е изградена НЕ върху устойчивостта на някакви базови икономическо-стопански принципи, а върху спекулативно-хазартни инструменти като дериватите, е добре човек леко да се оттегли и да си каже:

            "Момчета, аз ще си купя малко злато и ще мина леко в страни, защото като гледам как сте го започнали определено не смятам, че ще свършите добре! От една страна комар не играя, от друга страна пък не съм толкова тъп, та да не мога да се сетя на къде вървят работите... "

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

              Злато се купува само със СВОБОДНИ пари.Средства които в обозримо бъдеще не са необходими.
              Така е, не е разумно да се трейдва. Същото важи и за акциите.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                Ще ме прощаваш, че ще ти го кажа, но това наистина е уникална глупост и непознаване на историята, ама уникално непознаване и на историята! Да ти го обясня в кратце, та белким схванеш - Първата световна (наречена още Великата война) е конфликт, който следва почти 100 годишне мир (с минимални изключения, който са на регионално ниво и не разпиляват кой знае какви ресурси, в сравнение със 100 години преди това) и за който всички се готвят. Той се води на 99% в Европа и за САЩ този конфликт е като за дребен черноборсаджия да удари джакпота от лотарията. За да не съм голословен, ще ти кажа, че това "толкова незначително злато" до такава степен е важно, че дори България плаща в злато за вноса на пшеница от САЩ, зашото те (САЩ) не искат да им се плаща във валута, дори и тя да е швейцарски франк (немръднал през войната) или собствения им долар. Толкова за "безумния метал"!

                Сега ще ти кажа и още нещо, което дори и прохождащите в материята Икономика са наясно - Великата депресия се проявява само като потвърждение и продължение на аксиомите в Икономикта - просто има прекалено много изградени мощности, а няма потребление, което да ги иска - Европа се възстановява, САЩ тънат в охолство, но не могат да създадт такова потребление, за да си обезпечат собственото производство, а няма война, която да поглъща всичко. За да ти е по-ясно, ще ти кажа, че същото ще се случи с Китай, ако САЩ и ЕС хлопнат кепенци - такъв рестарт ще има, че ум ще ти зайде. Та САЩ се възстановяват не заради малоумните програми на Рузвелт, а чак с Втората Световна, която за тях е образно казано като втори спечелен, но вече суперджакпот, а не само джакпот, за фалиралия и профикал първоначалния джакпот черноборсаджия. Затова е и този реФ срещу златото, макар САЩ да държат (поне на хартия) най-големият златен резерв - все пак не са книжни пари, че да се печатат до откат, нали? Затова следва и Бретън-УУдс, затова и после Никсън отменя стандарта. Тук няма парадигми и конспирации - елементарно е, всъщнсот е много по-сложно да се обясни обратното, затова и се зимислят всякакви еквилибристики и милиони младежи се промиват ментално, за да са "гурута" и да реват срещу златото.

                Златото е пари - било е и винаги ще бъде и всеки трезвомислещ човек следва да си има малък хедж в него, както и в земя/имоти. Отбележи, че не казвам да набива всичко в злато, имоти, кеш, игрички на борсата и т.н., но да има нещичко, поне едни 5% да държи в злато за хедж!

                П.С. А лично за мен златото в шорт търм яде бой заради истерията по койншитнята - като гръмне там, пак ще се върнат в злато - за чините говоря - и ще има ръст. Лека и доходна от мен!
                Всичко ти е ясно като в мъгла

                Вземи и прочети Властелините на Финансите.

                Не случайно казвам да се чете Властелините на Финансите. Ако ви кажа да четете професор Barry Eichengreen - няма да го прочете. Може и да не го разберете. А Властелините на Финансите се чете лесно, увлекателна книга и дори да сте фенове на златния стандарт пак ще се изкефите на книгата.

                Коментар


                • И в допълнение - ако за теб е нищо това, че пробив на 1240 e вероятно да доведе до поне $25 надолу, а нов връх до поне 1270 на практика доопича питката за сценария в, който дъното е направено и следващия пулбек може да се купува много по-агресивно, то тогава ти наистина си голяма работа : )

                  Коментар


                  • Колега intint, в момента така виждам пазарът, че и двете вероятности за мен са възможни. Когато пазарът е бил на нива, в която определна посока определено е с преимущество, казвал съм го. Например, така беше в следобеда на 9ти Май.

                    А и щом е толкова лесно, заповядай и кажи. Не знам как търгуваш ти, но ако е технически - с удовлоствие бих чул от къде за теб златото ще стане изгодно за покупка и от къде е по-добре да се продава?

                    Честно да си кажа, не знам с каква съвест трябва да сте, за да пишете как две пари не струва това, което пиша, при положение, че почти няма ниво, което да съм написал и пазарът да не е дал реакция от него. Да не говорим и за неединичните случаи, в които говорим буквално до долар-два!

                    Ваша работа си е това. Аз както казах вече - направил съм всичко, което можах. В неделя ще дам последни по-подробни насоки какво смятам. А оттам, от многото четящи зависи дали ще се възвърне царството на разбирачите, които всъщност са тези, които нищо не казват.


                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
                      Какво се случва с Биткойна?
                      За една година алчноста и страхът го докараха почти до 2 000$

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от exxs Разгледай мнение
                        Правя бързо извънредно включане понеже нищо, че е петък, възможно е да се случат сериозните движения и днес.
                        Злато - върхата и дъното от 18ти са от огромно значение. Ако не пробием върха преди да видим пробив на дъното, то шансовете за ново дъно под това от 9ти Май, ще се увеличат значително.
                        Колега Еххs твоите прогнози дават вероятности и в двете посоки, ако пробием нагоре ще сме нагоре, ама ако пробием надоло ще сме надоло. То така и аз мога: ако мине 1270 ще расте ама ако падне под 1180 ще има ново дъно. Ако смяташ това за някакви прогнози че правиш, ок вярвай си.
                        Аз бих се впечатлил ако кажеш сега цената е 1253 купувам и след известно време да кажеш продадох на еди каква си цена и реализирах еди каква си печалба. И така 10 поредни пъти и накрая като дръпнеш чертата да кажеш ето показах ви как се прави реализирах такава и такава доходност. А то твоето какво е може да се вдигне ама има вероятност и да падне ама ако не падне ще се вдигне.

                        Коментар


                        • Какво се случва с Биткойна?

                          Коментар


                          • Случващото се с биткойна е показателно за това какво рали ще видим при златото ................................

                            Коментар


                            • Правя бързо извънредно включане понеже нищо, че е петък, възможно е да се случат сериозните движения и днес.
                              Злато - върхата и дъното от 18ти са от огромно значение. Ако не пробием върха преди да видим пробив на дъното, то шансовете за ново дъно под това от 9ти Май, ще се увеличат значително.

                              Дау - възможно ли е да е свършила корекцията? Да! Дали е основната ми хипотеза обаче? Засега не, главно защото още не сме видели 20300, което, както казах, беше минимумът за нея. Твърде вероятно е да има поне още едно "изсулване" за региона 20000-20300, а ако мечките имат късмет - и трето за под 20 000. Всъщност не знам колко "късметлии" ще са, защото твърде вероятно ще е само мечешка услуга /pun intended/, която ще ги хване отново в капана към дъното и ще ги принуди с потни чела да гледат как пазарът тръгва към 22500.
                              За да приема, че вече сме видели дъното на тази корекция и директно сме тръгнали към 22500, трябва да видим пробив на 21000. Не ми се струва много вероятно засега - както казах, твърде плитка корекция и не смятам, че уплаши достатъчно масата.
                              За да можем да говорим, че този бичи пазар от 2009 насам си е отишъл, нужно е ПОНЕ дневно затваряне под 19000. Такова пък засега въобще не очаквам.
                              Но знаете, ние очакаме, пазарът разполага : ))

                              Успех

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение

                                Злато се купува само със СВОБОДНИ пари.Средства които в обозримо бъдеще не са необходими.
                                Абсолютно правилно. Злато (физическо) се взима и само като дългосрочна инвестиция.

                                Коментар

                                Working...
                                X