IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво ще стане с еврото ако Гърция излезе от еврозоната?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
    Чичо знае , че нищо не знае, но когато е легнал, пак е прав.....
    Но все пак знае,че нищо не знае!!!
    Щото някои и това не знаят!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala Разгледай мнение
      Ванка и гърците така си мислеха!!!
      А по другият въпрос!!!Висока добавена стойност има и при леките отрасли,но трябва да се произвежда истинска стока,а не боклук!!!
      Дано и Люксембург ги удари гръцкия синдром, завиждам им в червата на тия

А за леките отрасли,,, възможно е да си прав, аз лично не съм съгласен. Забелязал съм, че колкото по-надолу си във веригата, колкото по-далече си от крайния клиент - толкова по-малки са печалбите, по-кофти марджин и като цяло конкуренцията е на ценова основа - а такъв бизнес - на никого не пожелавам.
      За качеството - въпреки, че съм съгласен, че не трябва да е боклук - според мен има просто един санитарен минимум под който не ти купуват стоката, от тук натам - всичко е ценова конкуренция. Но естествено - това е само личните ми впечалтения от индустриите с които съм имал вземане-даване.

пс. Тук да вмъкна - гледам, че говорите за домати. В момента наливам Heinz върху пицата. Колко ли е % съотношение на печалбите на тея дето произвеждат кетчупа, и тея дето са брали доматите
      Last edited by vankata23; 29.06.2015, 20:55.
      #dagoduhatbednite

Коментар

Чиче,не знам дали знаеш колко си прав!!!
        Чичо знае , че нищо не знае, но когато е легнал, пак е прав.....

Коментар

• Знаете ли.... Преди мало се приборам и по радиото чух нещо много интересно. Гърците хубаво ще правят референдум, но има един проблем. За да е валиден, трябва на него да гласували поне 4 млн. гърци. Нещо подобно като нашия закон, не знам при тях какъв е точно закона, но както и да е...
          Въпроса е, че освен "ДА" или "НЕ" има и трети изход от референдума - да не е валиден.
          При последните им парламентарни избори са участвали 3.5 млн. избиратели.
          Та съвсем реално е да няма валиден резултат от референдума. При такъв трети вариант какво мислите, че ще стане?

Коментар

• Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнение
            Кризата с Гърция има много интересен ефект. Показва най-логичните икономически зависимости.
            500-милионния пазар генерира повече блага от 20 пазара по 25 милиона души. Обаче притегателната сила на големите икономики е много голяма и благата отиват в тях. Германия печели най-много икономически дивиденти от този съюз. След като, обаче, липсва система по която честно да бъдат преразпределяни тези блага - се случва това което се случва в момента.
            Периферните икономики не бележат кой-знае какъв ръст - България, Румъния, Португалия, 3-те от Балтика, а големите в центъра са като локомотив по на-на-долнище.

Сега немците извътяха така майсторски нещата, че изглежда, че дават "подаръци" на периферните икономики, което всъщност въобще не е така. По-скоро преразпределят допълнителните блага, генерирани от общия съюз. Обаче го изкарват, все едно са добрия самарянин.

В тая си форма ЕС, и еврото, респективно нямат дългосрочно бъдеще (да, може още 5-10 годинки да изкара), обаче няма как дългосрочно да се получи схемата.
            Просто защото допълнителните блага отиват в развитите икономики, износители, а бедните от периферията затъват бавно, но сигурно. В момента почти цялото производство с висока добавена стойност е концентирано в 4-колката /3-те региона на Италия, Германия, и Франция - граничещи с Швейцария и един в Испания/.
            Другите икономики бавно, но сигурно се превръщат в износители на стока с най-ниската възможна добавена стойност като суровини, текстил и дребни периферни стоки. /Тук за пример ще дам - в България последните години отвориха много цехове, който произвеждат разни дребни джаджи за немските автомобилни концерни/.

Просто няма как да се получи, а сега ситуацията с Гърция показва какво ще стане, когато периферните икономики (каквато е и България) се превърнат в износители единствено на текстилни изделия и джаджи с никаква добавена стойност - софрата ще се разтури, а немците (и другите големи) ще са обрали манджата. Трохите може да ги прибере периферията ; – )

Лично мнение.

пс. Аз съм много ПРО-ЕС, обаче реалността е таква, каквато е. И да не ме разберете погрешно, България в момента печели от членството си в ЕС, но не толкова колкото би трябвало
            Това е точно така, това е съюз от асиметрични икономики, където цитаделата засмуква благата и диктува правилата. Само не мога да разбера защо плебса се идентифицира с господаря и се съдира да му защитава интереса, май това е синдрома на глупака.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
              Съни, какво имаш против доматопроизводителите......

Мъжете вече не си мерят броя на имотите, колите, любовниците и парите а големината на доматите в градините си.....
              Чиче,не знам дали знаеш колко си прав!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                домати ли отглеждаш

Виж, колко е ддс-то в Турция и Кипър, Испания и Португалия
                те са основната конкуренция на гърците

...иначе, аз доведох едни холандци на нашето черноморие миналата година, вече не искат ...предпочитат средиземноморието ...не можах да ги убедя за тази година
                Съни, какво имаш против доматопроизводителите......

Мъжете вече не си мерят броя на имотите, колите, любовниците и парите а големината на доматите в градините си.....

Коментар

• Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнение
                  А за тези, дето хулите само гръчолята, че са се простирали по-надалеч от чергата си. Хубаво, не споря - може би, са живели малко повече отколкото им е позволявала чергата.
                  Обаче от сърце ви пожелавам да отидете в Люксембург, не за ден-два, поне за 10. И да се сдушите с някой местен, да излезете на вечеря и да си поговорите надъго и нашироко. Ще се чудите как, посмъртно тая тяхната "икономика" не може да генерира и 1/20-та от благата, които те консумират, ама те продължават да си ги консумират, и няма изгледи да се разтури софрата.
                  Ванка и гърците така си мислеха!!!
                  А по другият въпрос!!!Висока добавена стойност има и при леките отрасли,но трябва да се произвежда истинска стока,а не боклук!!!

Коментар

• Чета десетина поста и не вдявам за какво става въпрос в спора.....
                    И накрая разбирам....
                    Начи, който подкрепя гърчолята е ляв комунист.....
                    Направо се изумявам....Нулева търпимост и толерантност... ( пълна педерастия....)
                    Аз продължавам да мисля, че няма да позволят Гърция да фалира и да излезне от ЕС.
                    Не политиците а хората в Европа не могат да си представят , че люлката на европейската цивилизация и земята, свърталище на боговете, ще бъде от другата страна на бариерата......
                    Политиците искат да накажат лявата вълна в Европа и да дадат знак на испанци, португалци, италианци да внимават за кого гласуват.....
                    Да ама не...Един призрак броди из Европа......

Коментар

домати ли отглеждаш

...иначе, аз доведох едни холандци на нашето черноморие миналата година, вече не искат ...предпочитат средиземноморието ...не можах да ги убедя за тази година
                      Четири прекрасни примери!!!
                      Не произвеждам домати!!!
                      Ама ,да знаеш,че не можеш да им се хванеш на малкият пръст на тези, които произвеждат!!!Опитваш се да вкарваш някакви теории,без никаква връзка с реалността!!!

Коментар

• А за тези, дето хулите само гръчолята, че са се простирали по-надалеч от чергата си. Хубаво, не споря - може би, са живели малко повече отколкото им е позволявала чергата.
                        Обаче от сърце ви пожелавам да отидете в Люксембург, не за ден-два, поне за 10. И да се сдушите с някой местен, да излезете на вечеря и да си поговорите надъго и нашироко. Ще се чудите как, посмъртно тая тяхната "икономика" не може да генерира и 1/20-та от благата, които те консумират, ама те продължават да си ги консумират, и няма изгледи да се разтури софрата.
                        #dagoduhatbednite

Коментар

Лошото за гърците знаеш ли кое е!!!Няма да могат да правят дъмпинг на цените и да ми режат крилете!!!Ся ще видят кон боб яде ли!!!

Щото произвеждат 80 % боклуци!!!А и след като имат качествен туризъм,да се борят с конкуренцията,а не да начисляват 6,5%ДДС!!!
                          домати ли отглеждаш

Коментар

Напоследък се зачитам често в писанията на Пол Кругман нобелиста по икономика.
                            Забелязвам плътно припокриване в мнението (ни) за тези събития.
                            Да беше само Кругман с подобна теза, с мед да го намажеш. Ако събереш 10 нобелиста по икономика, 10 от тях ще кажат че гърците трябва да теглят шута на евро "партньорите". Ето примерно бай Стиглиц:

We should be clear: almost none of the huge amount of money loaned to Greece has actually gone there. It has gone to pay out private-sector creditors – including German and French banks. Greece has gotten but a pittance, but it has paid a high price to preserve these countries’ banking systems. The IMF and the other “official” creditors do not need the money that is being demanded. Under a business-as-usual scenario, the money received would most likely just be lent out again to Greece.

But, again, it’s not about the money. It’s about using “deadlines” to force Greece to knuckle under, and to accept the unacceptable – not only austerity measures, but other regressive and punitive policies.

It is hard to advise Greeks how to vote on 5 July. Neither alternative – approval or rejection of the troika’s terms – will be easy, and both carry huge risks. A yes vote would mean depression almost without end. Perhaps a depleted country – one that has sold off all of its assets, and whose bright young people have emigrated – might finally get debt forgiveness; perhaps, having shrivelled into a middle-income economy, Greece might finally be able to get assistance from the World Bank. All of this might happen in the next decade, or perhaps in the decade after that.

By contrast, a no vote would at least open the possibility that Greece, with its strong democratic tradition, might grasp its destiny in its own hands. Greeks might gain the opportunity to shape a future that, though perhaps not as prosperous as the past, is far more hopeful than the unconscionable torture of the present.

I know how I would vote.

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                              Гледам новините по БНТ-то.... Малииии, такова плашене на оФСете с гърците... Такова целенасочено подбиране на интервюираните гърци... Пропагандата при соца ряпа да яде...
                              ми айде още една глупост:Купи си "Работническо дело"!!!Защо слушаш и гледаш БНТ!!!

Коментар

• Кризата с Гърция има много интересен ефект. Показва най-логичните икономически зависимости.
                                500-милионния пазар генерира повече блага от 20 пазара по 25 милиона души. Обаче притегателната сила на големите икономики е много голяма и благата отиват в тях. Германия печели най-много икономически дивиденти от този съюз. След като, обаче, липсва система по която честно да бъдат преразпределяни тези блага - се случва това което се случва в момента.
                                Периферните икономики не бележат кой-знае какъв ръст - България, Румъния, Португалия, 3-те от Балтика, а големите в центъра са като локомотив по на-на-долнище.

Сега немците извътяха така майсторски нещата, че изглежда, че дават "подаръци" на периферните икономики, което всъщност въобще не е така. По-скоро преразпределят допълнителните блага, генерирани от общия съюз. Обаче го изкарват, все едно са добрия самарянин.

В тая си форма ЕС, и еврото, респективно нямат дългосрочно бъдеще (да, може още 5-10 годинки да изкара), обаче няма как дългосрочно да се получи схемата.
                                Просто защото допълнителните блага отиват в развитите икономики, износители, а бедните от периферията затъват бавно, но сигурно. В момента почти цялото производство с висока добавена стойност е концентирано в 4-колката /3-те региона на Италия, Германия, и Франция - граничещи с Швейцария и един в Испания/.
                                Другите икономики бавно, но сигурно се превръщат в износители на стока с най-ниската възможна добавена стойност като суровини, текстил и дребни периферни стоки. /Тук за пример ще дам - в България последните години отвориха много цехове, който произвеждат разни дребни джаджи за немските автомобилни концерни/.

Просто няма как да се получи, а сега ситуацията с Гърция показва какво ще стане, когато периферните икономики (каквато е и България) се превърнат в износители единствено на текстилни изделия и джаджи с никаква добавена стойност - софрата ще се разтури, а немците (и другите големи) ще са обрали манджата. Трохите може да ги прибере периферията ; – )

Лично мнение.

пс. Аз съм много ПРО-ЕС, обаче реалността е таква, каквато е. И да не ме разберете погрешно, България в момента печели от членството си в ЕС, но не толкова колкото би трябвало
                                #dagoduhatbednite

Коментар

Working...
                                X