IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво ще стане с еврото ако Гърция излезе от еврозоната?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• пропуснах към политическата картина днес да добавя, че снощи и Самарас - НД подаде оставка(след силните думи през изминалата седмица и загубата на референдума).
    Хората го свързват с един от основните виновници за подписването на Меморандума(макар, фактически да е осъществено от Пападимос, но той не еполитическо лице)
    Пасок също наскоро се лиши от образа на Венизелос на предна линия ( другият, свързван с Меморандума)

Т.е., днес Споразумението между Партиите е подписано с новите лица на основните от водещите опозиоционни партии

Нещо като решение 2 в 1 ... в политическо отношение
    и за Европа
    и вътре в страната
    Last edited by съни(тя); 06.07.2015, 19:46.

Коментар

• -н Папасарандопулос, как коментирате убедителната победа на отрицателния вот на вчерашния референдум?

Аз не бях особено изненадан, защото още от началото на кризата твърдя, че освен икономическата ѝ страна, в Гърция е налична една огромна криза на стереотипи, идеи и позиции. В нея е развит манталитет на въображаемо бягство от реалността. Мнозинството от съгражданите ни живее в един нереален свят и отказва да приеме фактите.

Въображаемо бягство от реалността. Живот в нереален свят. Как освен шизофрения може да бъде наречено всичко това?
      Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• Шизофренна Гърция

Гърция невъзвратимо тръгна по спиралата на катастрофата

61,31 на сто от гърците гласуваха с НЕ на вчерашния референдум, откликвайки на призива на управляващите „да не се преклонят пред изнудването”. Няколко часа по-късно премиерът Алексис Ципрас отправи обръщение към нацията, в което обяви, че ще поиска от президента Прокопис Павлопулос да свика заседание на лидерите на политическите партии за определянето на национална стратегия в преговорите с кредиторите. По-рано днес финансовият министър Янис Варуфакис подаде оставка, за да улесни кабинета в опитите му да постигне споразумение, както написа в личния си блог.

Последните политически развития възобновиха надеждите на голяма част от гърците, че правителството цели да се споразумее с кредиторите. Според други обаче те са поредният епизод в започналата преди пет месеца поредица от неуспешни опити.

За това защо Атина не може да постигне съгласие с европейските си партньори и доколко това изобщо е възможно GRReporter разговаря с гръцкия писател и коментатор Петрос Папасарандопулос.

Г-н Папасарандопулос, как коментирате убедителната победа на отрицателния вот на вчерашния референдум?

Аз не бях особено изненадан, защото още от началото на кризата твърдя, че освен икономическата ѝ страна, в Гърция е налична една огромна криза на стереотипи, идеи и позиции. В нея е развит манталитет на въображаемо бягство от реалността. Мнозинството от съгражданите ни живее в един нереален свят и отказва да приеме фактите.

Този отказ за приемане на фактите, реалността и баланса на силите бе отразен по много чист начин на вчерашния референдум. Една голяма част от жителите на Гърция смятат, че страната може да е част от Еврозоната без да спазва задълженията, които произтичат от едно такова споразумение.

Това е една илюзия, от която се възползваха левите и десните популисти от СИРИЗА и Независимите гърци и която се опасявам, че ще заплатим много скъпо.

Какво означава тази победа на НЕ за страната и нейното бъдеще?

Аз съм абсолютен песимист и искрено се надявам да греша в преценката си. Смятам, че смисълът на съществуване на СИРИЗА е наличен само когато създава конфликти и измисля врагове. Следователно всеки опит за постигане на компромис с Европа в същността си анулира смисъла на нейното съществуване.

Това е една партия, която, като оранжерия, се нуждае от конфликта. Европейската интеграция и Еврозоната са основани на компромиса. Тези две формации са абсолютно несъвместими помежду си. Прогнозата ми е, че преговорите няма да имат резултат. Правителството ще предизвика разрив с кредиторите и Гърция ще бъде върната към драхмата.

Какво може да предизвика тази победа в състава на кабинета? Какво е неговото бъдеще?

Като се вземе предвид всичко, което казах дотук, мисля, че какъвто и да е ремонт на правителството не би могъл да повлияе на курса към предизвестената смърт. Вярвам, че страната се води към безизходица и към най-голямата катастрофа в историята на Гърция след Гражданската война.

Как коментирате оставката на Янис Варуфакис часове след победата на НЕ на референдума, която логично би следвало да окрили правителството?

Вижте, ще отговоря по изключение, защото смятам, че занимаването на един сериозен човек, какъвто мисля, че съм или поне се стремя да бъда, с явлението „Варуфакис” не води до никъде. Янис Варуфакис е случай, който политологията и политическият анализ не са в състояние да разберат от само себе си. Следователно фактът, че напуска за мен е положителен в смисъл, че изчезва една налудничава променлива в системата. Но от друга страна той не предизвиква у мен никакъв оптимизъм.

Как смятате, че може да бъде спрян този курс към катастрофата, която описахте?

За съжаление не съществува начин да бъде спрян.

Тоест, смятате, че в момента Гърция няма никаква алтернатива?

Поне аз не мога да видя такава. Мнението ми е, че Гърция навлезе в спиралата на катастрофата. Няма връщане назад по този път. Навлизаме в една огромна авантюра, която ще продължи за десетилетия.
        Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• Базата, от която ще стартира утре срещата на върха е
          Споразумението от 25.06. но с промяната на Юнкер от миналия понеделник
          - отпадане на последното наложено вдигане на ДДС-то/хотели на 23%, остава от 6,5 на 13%
          - отпадане на пакета с мерки към най-ниските пенсии
          - договаряне за разглеждане на преструктуриране на дълга

И Ципрас даде посланието си
          - не искате Варуфакис, махаме го (впрочем май ще бъде сложен човек на Варуфакис)
          - Искате друго правителство(не на Сириза) - На ви цялата политическа класа...

Парирани са част от политическите мотиви в преговорите

Коментар

• Първоначално изпратено от phlex Разгледай мнение
            Доста интересно интервю на Варуфакис преди да стане министър, с много истина в думите му.

https://www.youtube.com/watch?v=qNItYoJhgmk
            Варуфакис е много умен икономист, но склонността му към театралност дойде малко в повече на твърде консервативните среди... за които често беше по-важно с какво е облечен( и той не им оставаше длъжен в заостряне на интереса), допълнително изнасянето на лекции не на кой и да е, а на самият г-н Шойбле- център на вселената ...

Късно снощи Варуфакис има интервю в Телеграф, мисля....
            в което лансира идеята за въвеждане на паралелна валута в Гърция, по примера на Калифорния и техните IOUs ...в електронна форма за разплащания
            ...като начало
            Европа не харесва идеята... иска стабилен евросъюз, макр и с мизерстващи страни в него

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
              Та, посланието към Европа е - не искате Варуфаки, махаме го
              Искате друго правителство - на ви цялата политическа класа...
              За 200 милиарда евро (100 опростени дългове и 100 нови) ще продадат и майките си, не само политическата си класа.

Коментар

• Първоначално изпратено от 888 Разгледай мнение
                Според мен най-интересно ще стане , когато след около месец и половина или два банкова ваканция гърците осъзнаят , че могат и без банките
                Eстествено, не им трябват банки , ще си наемат на мястото на факис наш Фори за МФ и ще им върже всичкото маслин и узо към кошница от истински пари и койни...
                Има да копат....

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                  Разгорещена дискусия за референдума в Гърция и резултатите по него се състоя в неделното ток шоу на Гюнтер Яух по обществената германска телевизия А Ер Де.
                  С един момент в дебата бяха намесени България и Румъния. Това стана, когато в студиото прозвуча тезата за хуманитарна криза в Гърция (теза, спомената в неделя вечерта и от Алексис Ципрас, бел. ред.).

Това накара депутата от ХДС Ралф Бринкхаус да се обърне към присъстващия Георгиос Хондрос, член на централния комитет на Сириза, информира "Билд".
                  "Хуманитарна катастрофа имаме в Судан. Ако вашето правителство бе в състояние да си събере данъците, тогава щеше да има много повече пари за хуманитарни цели" - каза Бринкхаус.

Според немския депутат гърците не са прави в исканията си. "Жизненият стандарт в страни от Европейския съюз като например Румъния и България, а и в някои други, е донякъде много по-нисък от този в Гърция. Обяснете им защо те трябва да дават пари, за да поддържат гърците своя стандарт на живот."
                  Тоя немски шушумига се загрижил за България ба си наглеца

Коментар

Според мен най-интересно ще стане , когато след около месец и половина или два банкова ваканция гърците осъзнаят , че могат и без банките
                    Абсолютно !!!
                    Например Гренландия в известен смисъл е част от Дания, т.е. европейска отвсякъде.... само дето банкоматите са кът ...
                    За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

Ха-хааа!
                      Това което направи ципурос на гърците го е нямало в нито едно изискване на тройката, ЕС, МВФ, заедно или по отделно
                      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Не без банките, а като осъзнаят че могат без ЕС - щото вече 6 месеца са без него.
                        И са на + в БВП досега
                        И основния им летен доход си е в пълна сила - морския туризъм, има хора колкото си искаш за разлика от БГ. И на двете места ходих и видях разликата, спрямо предишните години
                        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Доста интересно интервю на Варуфакис преди да стане министър, с много истина в думите му.

https://www.youtube.com/watch?v=qNItYoJhgmk

Коментар

• Според мен най-интересно ще стане , когато след около месец и половина или два банкова ваканция гърците осъзнаят , че могат и без банките

Коментар

• Поредната скоростна реакция на Ципрас ... кога нашите политици ще забравят задкулисието, дългите преговори кой какво да получи ....

Днес, след Референдума, още в ранни зори е поискал оставката на Варуфакис, с цел да се избегнат всякакви излишни напрежения в бъдещите преговори. Всъщност, още утре по обяд е срещата на еврогрупата.

Малко по-късно провежда Среща с лидерите на всички партии и Президента.
                              Вече е готово Общото съгласие, зад което застават всички лидери за очакваното Споразумение с Тройката и мерките, които да включва
                              Само местната компартия не е приела, но те саботираха и референдума като призоваха да се пускат невалидни бюлетини.

Та, посланието към Европа е - не искате Варуфаки, махаме го
                              Искате друго правителство - на ви цялата политическа класа...

Коментар

• Първоначално изпратено от Pavlik Morozov Разгледай мнение
                                Не само ще има яко ОХ И ОХ И, а и няма да е нито с вазелин, нито със зехтин, а на сухо.
                                Овалян в плажен пясък!!!
                                Бре,бре ,ка ти текна!!!Бре,ка ти текна!!!
                                Обаче никога ОХ и!!!

Коментар

Working...
                                X