Първоначално изпратено от Irena17
Разгледай мнение
Дано не си на 17 години! Би било тъжно ако на 17 годишните момичета им се налага да мислят за суапове и форуърди, а не за любов.
Но .... сега да напускали едни нови модели човеци ... хич не мога да ги разбера, което е мой проблем естествено.
Не знам отговора, но понеже хубаво си попитала, искам да опитам да дам някакъв отговор. Мисля, че това би породило положителен резултат в крайна сметка. Причината е, че ако напиша някоя тотално невярна глупост, със сигурност ще се намери кой да скочи и да ме навре ... там дето слънце не огрява.
Никога не съм търгувал валута и няма да ти дам конкретен отговор, а по-скоро общ.
При форуърд двете страни се договарят да продадат/купят. Сделката ще стане обаче в един точно фиксиран момент в бъдещето, но цената е договорена днес (още към момента на сключването). Като знаем в какво се превърнаха (особено днес) валутните пазари, нормално е да се очаква, че страните ще фиксират някакво по-голямо отклонение от днешния спот, което дори надвишава техните очаквания за бъдещо движение.
При суапа (ех, хич не ми е ясна тази сделка, ама нейсе), най-общо едната страна е констатирала някакво дебалансиране в експозициите си, примерно прекалено експозирана към долара и иска временно да се хеджне, като част от експозицията и се обърне за някакъв договорен период в друга валута. Ако от другата страна пък има някой, който е в обратното положение, прекалено експозиран в евро, двамата по един естествен начин биха искали да си помогнат да се намали риска чрез тази временна замяна. При споделяне на риск, разумно е да не се вкарва голяма премия.
Успех по всички фронтове!
Коментар