IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Валутният борд?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ей много се кефя, когато се появят "бутачите' на борда. Ми нема да падне, тва е положението!

    Правителствата си отиват, но бордът е вечен, амин! Бог да благослови св.св. мъченици бордови Стефан (Софиянски), Пешо (Коня) и Стиви (Ханке)!

    И между другото ЦеДеЕс-те не са мръднали, поне до вчера (т.е. след няколко дни протести и оставката на Дянков). Виж ТУК

    01.02.2013 102
    04.02.2013 103
    05.02.2013 105
    06.02.2013 104
    07.02.2013 106
    08.02.2013 104
    11.02.2013 104
    12.02.2013 105
    13.02.2013 105
    14.02.2013 103
    15.02.2013 104
    18.02.2013 104
    19.02.2013 103
    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

    Коментар


    • Оставката на Дянков как да я интерпретираме? - той каза че подава оставка по две причини - невъзможност за изпълнение на държавния бюджет или падане на забраната за тютюнопушене. Ясно, че не е второто.

      Ми значи бюджета се е издънил, ерго фискалният резерв е отишъл по дяволите. А той е най-важната спирачка за гарантиране на валутният борд. Не сме участвали в увеличението на капитала на МВФ, значи може да имаме проблеми и за получаването на пари от там. При тая политическа ситуация да се излезе на международните капиталови пазари е за малка държавица като нашата е равносилно на самоубийство.

      Или греша някъде?
      Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Future Разгледай мнение
        В тази ситуация би било абсурд валутният борд да падне. Мисля, че ще остане още няколко годинки и тогава може да мислим нещо друго да се случи.
        НЯМА ДА ПАДА !!
        Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

        Коментар


        • В тази ситуация би било абсурд валутният борд да падне. Мисля, че ще остане още няколко годинки и тогава може да мислим нещо друго да се случи.

          Коментар


          • Перничанино, четейки отговора на конкретния въпрос разбирам че си много далече от темата. Не мисля да отделям повече от времето си за обяснение. Призива ми е да почетеш и да мислиш повече. И докато четеш да четеш и между редовете. А за борда не се притеснявай, твоите червени идоли няма да получат достатъчно депутатчета за успеят да направят каквото и да било. Успех!!!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Стенли Разгледай мнение
              Pernik, обясни накратко как борда пречи на износа? Как икономика която си осигурява основните суровини за производство (петрол, газ, руди и т.н.) чрез внос, за който разбира се плаща във валута ще получи конкурентно предимство за износа си чрез обезценка на собствената си валута???
              Ами проблемът е в очевидно и реално неактуалния към момента фиксиран курс, нивото е било актуално преди 15г., но вече хич не е. Докато всички останали държави по света обезценяват валутите си за да стимулират износа си, ние стоим на едно ниво от преди 15г. и оценяваме валутата на износителите по един според мен занижен курс, което реално ги ограбва.

              Абе сега с тази оставка на Борисов и май предсрочни избори, вече се колебая между 50/50 и 2013 за анкетата. Абе работата стана си е.... мамата.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Стенли Разгледай мнение
                Pernik, обясни накратко как борда пречи на износа? Как икономика която си осигурява основните суровини за производство (петрол, газ, руди и т.н.) чрез внос, за който разбира се плаща във валута ще получи конкурентно предимство за износа си чрез обезценка на собствената си валута???
                Никакво конкурентно предимство за износа няма да получи, ще стане по-лошо!
                Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

                Коментар


                • Pernik, обясни накратко как борда пречи на износа? Как икономика която си осигурява основните суровини за производство (петрол, газ, руди и т.н.) чрез внос, за който разбира се плаща във валута ще получи конкурентно предимство за износа си чрез обезценка на собствената си валута???

                  Коментар


                  • Бордът зависи от много фактори, но според мен тепърва има да се случват събития които ще покажат колко е стабилен и дали изобщо имаме нужда от борд. Събитията са ясни и тук вече са ги написали: нека първо да видим търга за ДЦК-тата днес, после стабилността на парламента, после изборите, новия кабинет ако го има, и т.н. Според мен това са твърде много събития, всяко едно от които може да поразклати борда до известна степен, а кумулативния ефект е трудно предвидим.
                    Колкото до нуждата от борд, аз отдавна съм осъзнал че борда в този си вид само ни пречи. Спъва яко износа, от там икономическия растеж, заплатите, и т.н. Затова ситуацията в момента е дори с позитивен оттенък според мен.

                    Коментар


                    • Политическата криза вдигна рязко доходността по дълга на България

                      http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...gariia,147086/

                      Първи признаци май.
                      Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

                      Коментар


                      • Има време, ще почакаме, ще видим.
                        Нека първо да видим утре търга за ДЦК, сумата си е сума, там по-ясно ще се види кое колко е стабилно.

                        Коментар


                        • Според мен има и друг вариант, изборите да бъдат на кантар и да не може да се състави кабинет, разпускане на НС и нови избори на есен. Ако това се случи, аз лично бих писал борда бегал..., и то не на 50%, а на 100%. Разходи, избори, пак разходи, нови избори, и т.н.

                          Коментар


                          • Изборите не са далеко, има-няма още 4-5 месеца. Мен по ме притеснява предизборното харчене, за предните избори имаше дълбоки резерви, сега всичко е опоскано до кокал. А за изборите трябва да се харчи, и то много. Избори без пари няма как да се провеждат, обаче и след изборите положението ще става по-зле, щото съвсем няма да има резерви. Изходът според мен е няколко бързи емисии на ДЦК-та, обаче разбира се първо закона за бюджета трябва да се актуализира според новите цели.

                            Коментар


                            • Въпросът зависи главно от резултата от изборите на лято. Дотогава има все още останали резерви и ще се устиска положението, обаче какво ще стане на изборите и след това си е тъмна Индия ...

                              Коментар


                              • Въпросът има много страни. Ясно е че нестабилността тепърва ще ни залива, избори идат, обаче ако бордът падне или курсът бъде префиксиран на едно по-разумно ниво, това ще подкрепи икономиката ни. Всичко си има и своите положителни страни.

                                Коментар

                                Working...
                                X