Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Валутният борд?
Collapse
X
-
Ей, толкова години как все има безхаберници, които не знаят как функционира валутния борд и на какви резерви се опира. Какво общо фискалния резерв бе, малоумници? Вижте един баланс на Управление Емисионно на БНБ как изглежда преди да пишете простотии.
Не знам колко пъти вече борда го бутахте тоя борд, все положението е неспасяемо, пък накрая все нищо страшно не се случва. Няма и начин да се случи, дори теоретичен.
Валутният борд не може да рухне, да се срине, да се разклати и прочее. Той може само да бъде отменен по политически причини, не и по икономически.
Коментар
-
Първоначално изпратено от termit Разгледай мнениеИ какво правим с нашите акции????
Коментар
-
Първоначално изпратено от Hunter of foolsНие - като държава (бивша) имаме ли парични знаци и парична емисия?
Имаме ли СУВЕРЕННА монетарна политика?
Кой и как определя емисията и обема на така наречените - пари?
Кой контролира този валутен борд?
Като си намериш отговориите на тези въпроси - ще разбереш и обоснованата ми теза - защо ни убива този борд!
А с тези големи търговски дисбаланси, ще доведат до още по-голямо отичане на капитали и ново печатане. Ти нали не мислиш трезво, че като падне борда или стане 4лв за евро, ще се подобри износа като ти скоче двойно вноса?! Тогава безработицата ще още по голяма и още повече хора на хранилката на помощите и още печатане, и за 1-2 години 97 се връща пак
Една икономика може оперира с Х парична маса както и с 10Х разликата е в цената.
Виж Китай те са пример на обезценяване се валута и силен експорт, с по-големи темпове от колкото запада!Мнението не е препоръка за ПП на ЦК!
Коментар
-
За съжаление на въпросните затънали в кредити хора, във всички договори има една клауза (в някой тази клауза е чрез препратка към Общите условия), която се нарича превалутиране... Така, че това за което могат само да мечтаят този път, за разлика от 96-97 година няма да се случи.
А като отговор на драскача, който изрази мнение че борда пречи - единственото предимство което ще получат износителите е обезценката на разходите за труд (тъй като основната част от суровините които са необходими за производството им са вносни).
Е едва ли хората които са на улицата в момента ще приемат с охота подобно нещо .
Коментар
-
Колко хубаво, че някой пак повдигна темата за борда!
Само дето въпроса е не дали ще падне, а каква е цената на продължаването му. Цената, която плащаме в момента е висока безработица->намаляващо потребление->спадащи фискални приходи->радикализация на политическите/социални искания/очаквания.
Както вече няколко пъти съм писал от 2009 г насам в тези форуми, при липса на пазарен курс, който да саморегулира(ще поясня по-нататък) цените на вносните стоки у нас в последните години местното производство стана икономически нецелесъобразно и фактически неконкурентноспособно. Нека ми простят икономистите, но ще си позволя да дам пример с тоалетното казанче, което спира водата при повдигане на нивото и и в същото време осигурява обилен приток на вода, когато нивото е ниско. По подобен начин функционира валутния курс: При силно търсене на вносни стоки е нормално да се търси повече валута->при силно търсене на валута е нормално курсът да се вдигне->при вдигане на курса вноса става по-малко изгоден/конкурентен, т.е – отваря се ниша за местни производители. Чрез фиксирането на курса на местните производители се отне част от възможността да бъдат конкурентни или по-скоро бяха принудени да „тичат” с един спънат крак. Ние(казвам го като сравнително дребен производител) бяхме и сме принудени да се състезаваме с внос, който е изкуствено поставен извън връзката „търсене-предлагане”, която би регулирала цената му по естествен път. На практика изчезва смисъла да се произвежда – оказва се, че вноса е по-изгоден. От тук се завърта и порочната спирала в която е изпаднала икономиката ни – повече внос=по-малко работни места.
Ако мисли борда само икономически няма да го схванем в неговата цялост. По моя преценка, след 2000-2005 година, българския Борд придоби и нова функция-превърна се в политическа конструкция, мантра, която артикулираше и дефинираше „стабилността” на политическата ни система. Това е и реалното предизвикателство пред което сме изправени. Премахването на борда би разрушило политическата система по неповторим начин. Степента в която това е ясно, показва факта, че дори дебатите по въпроса не са започнали, да не говорим идеята да бъде защитена на политическо/партийно ниво. Основната задлъжнялост, особено по оперативни кредити – овердрафт, лизинг, краткосрочни, ипотеки се предоговаря като условия всяка година. Евентуална промяна на курса би довела до верижни фалити, още по-голяма безработица и ескалиращи социални проблеми. В шаха ситуацията се нарича „цунг-цванг”, липса на полезен ход. Не можем да оставим Борда понеже предузвиква проблеми и не можем да го махнем защото ще причиним същите проблеми.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Karo Разгледай мнениеКой каквото си реши, това да прави.
Мислех че тази тема не е за акции, а за борда.
Обаче, имам една идея за един чист валутен борд, нещо ми се върти в главата, обаче още не ми е напълно ясна. Обаче, като се замисля, при комунизъма навремето пак си имахме нещо като борд, имаше добър валутен курс, само че човек хич не можеше официално да купува конвертируема валута ...
Абе като идея хич не е зле, чист валутен борд
We missed you !!!Only God Can Judge me...
Коментар
-
Първоначално изпратено от termit Разгледай мнениеИ какво правим с нашите акции????
Мислех че тази тема не е за акции, а за борда.
Обаче, имам една идея за един чист валутен борд, нещо ми се върти в главата, обаче още не ми е напълно ясна. Обаче, като се замисля, при комунизъма навремето пак си имахме нещо като борд, имаше добър валутен курс, само че човек хич не можеше официално да купува конвертируема валута ...
Абе като идея хич не е зле, чист валутен борд
Коментар
-
Първоначално изпратено от Karo Разгледай мнениеЕто в това е истината, едно бързо префиксиране на курса ще реши проблема.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mak Разгледай мнение"Ще има висок политически риск и се опасявам, че съществува опасност валутният борд да бъде прекратен за седмица и след това върнат, като девалвира валутата", коментира Данев.
Коментар
-
Краткосрочно подадената оставка е много опасна за икономиката, но в дългосрочен план случилото се за мен е положително, смята Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. По думите му България ще изпадне в състояние на безвремие за 6-9 месеца, като през това време няма да усвоява еврофондове, ще се превърне в неатрактивна за чуждестранните инвеститори, ще има смущения във финансовата и банковата система. "Ще има висок политически риск и се опасявам, че съществува опасност валутният борд да бъде прекратен за седмица и след това върнат, като девалвира валутата", коментира Данев.
Коментар
-
вчера станаха 120. Повишение с 20% за един ден.
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеЕй много се кефя, когато се появят "бутачите' на борда. Ми нема да падне, тва е положението!
Правителствата си отиват, но бордът е вечен, амин! Бог да благослови св.св. мъченици бордови Стефан (Софиянски), Пешо (Коня) и Стиви (Ханке)!
И между другото ЦеДеЕс-те не са мръднали, поне до вчера (т.е. след няколко дни протести и оставката на Дянков). Виж ТУК
01.02.2013 102
04.02.2013 103
05.02.2013 105
06.02.2013 104
07.02.2013 106
08.02.2013 104
11.02.2013 104
12.02.2013 105
13.02.2013 105
14.02.2013 103
15.02.2013 104
18.02.2013 104
19.02.2013 103Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
Коментар