IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Валутният борд?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Голям грабеж се задава, но той народът е свикнал!

Коментар

• Първоначално изпратено от herco Разгледай мнение
      Като свършат парите за пенсии и заплати, следва взимане на кредити /временно/, а после печатане - на пари или на купони. Държавите по наблизо, които най-много девалвираха валутите се държат добре икономически - Полша и Турция.
      Полша и Турция са си мащабни икономики, неадекватно сравнение

Коментар

• Първоначално изпратено от herco Разгледай мнение
        Като свършат парите за пенсии и заплати, следва взимане на кредити /временно/, а после печатане - на пари или на купони. Държавите по наблизо, които най-много девалвираха валутите се държат добре икономически - Полша и Турция.
        Ще се опитам простичко да обясня, защо падането на борда е зле.
        Б-г е малка и много отворена икономика. Малка ясно, отворена - процента на износа и вноса към БВП е много по-голям от държави като УСА например. Огромна част от инвестициите в машини и оборудване за промишлеността и услугите се внасят. Огромна част от суровините също се внасят - като почнете през горива, въглища от украйна, метали от русия, жито, транспортни средства, домати, сървъри и компютри, свински кожички за пилешки кренвирши и др. И тук говоря само за суровини и машини влагани в производството. Отделно са вафлите, турските патладжани, кетчупа Хайнц, пералните машини, водката и айфоните - т.е. стоките за потребление.

Т.е. процента на себестойността, който зависи от вносни машини и материали в производството е огромен, ОГРОМЕН! Без значение дали производството е за износ или за вътрешния пазар. Примерите са безброй - основната себестойност на например на торо-производството е природна газ, същото е и за циментопроизводството и производството на тухли четворки. В БГ производството не е с висока добавена стойност. Ние не прозвеждаме айпади за по 100 долара и да ги продаваме за по 500.

Какво означава това за индустриалното производство? Че обезценка на лева ще доведе до почти същия процент увеличение на себестойността в лева. Т.нар конкурентно предимство от обезценката отива по дяволите. Да не говорим за потребителските стоки - там ще се появи данък инфлация и най-бедните ще го издухат, щото няма да могат да си купуват и кренвирши (заради примера даден горе). Обезценки на валута са ок за големи икономики, където основната част от БВП се произвежда и консумира в съответната страна. В резултат на това промени на валутните курсове не оказват такова значително влияние върху производствените цени а от там и върху крайната експортна цена. И Турция и Полша са огромни пазари сравнени с нашия. Отделно по-развитите икономики имат и силно развити индустрии с висока добавена стойност. При тях ефекта е още по-малко осезаем.

Затова падането на борда ще е катастрофа за икономиката. Целия процент на обезценката ще се пренесе автоматично върху инфлацията. Поради лаговият ефект държавата няма да индексира доходите на пенсионери, майки с деца и т.н. и инфлацията ще им изяде главите. Тогава да видите революции. Тия походи дето се случват от две седмици ще ни се видят като пикник в градския парк. Вътрешното потребление ще умре. Милиардите левови депозити ще се обезценят. Някои банки ще направят милиарди, други може и да фалират. Абе изобщо системният риск ще скочи до небесата.

Затова аз много се надявам да няма сътресения на борда. Същевременно пуснах темата, защото според мен риска рязко се вдигна (но от ниска база, слава богу) и ще следим тренда.
        Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Като свършат парите за пенсии и заплати, следва взимане на кредити /временно/, а после печатане - на пари или на купони. Държавите по наблизо, които най-много девалвираха валутите се държат добре икономически - Полша и Турция.

Коментар

• Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнение
            Валутният борд не може да рухне, да се срине, да се разклати и прочее. Той може само да бъде отменен по политически причини, не и по икономически.
            Е, значи можело.....по политически причини.....

Що и аз се сетих веднага за Аржентина?

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
              И аз проверих... Евал съм го у Борда. Парите в долари и марки, пък той ако ще да пада. Кредитните карти в левове и те така
              И аз проверих - Ушат, в момента не купувай марки, бордът всъщност е вързан за тях! Тва е схема за ограбване дирижирана от Костов, а именно: с борда пада и марката, демек бутат борда, той повлича курса на марката, Меркел се чуди кво става, Оланд се прави на ударен и обявява, че такава валута няма, Камерън превантивно подава оставка и оттам вече Сорос директно печели едни големи пари и плаща на Костов комисионна за врътката, а последният си купува още един хотел на морето, за да покрие парите, а и да не се налага да ги обръща в марки. Тая схема дори Форекс Мастъра още не я е открил, но е въпрос на време

Коментар

Валутният борд не може да рухне, да се срине, да се разклати и прочее. Той може само да бъде отменен по политически причини, не и по икономически.
                Иди го кажи това на аржентинците!
                Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от БАЦЕ Разгледай мнение
                  А доларите и ''марките'' , пак ли у банката .................. . И на края се завършва с .....'' и те така те ''
                  Объркал съм се. Верно беше ..... и те така те Е та у баМката са, няма под дюшека да стоят я Абе те мойте са бели кахари пари

Коментар

И аз проверих... Евал съм го у Борда. Парите в долари и марки, пък той ако ще да пада. Кредитните карти в левове и те така
                    А доларите и ''марките'' , пак ли у банката .................. . И на края се завършва с .....'' и те така те ''

Коментар

• Първоначално изпратено от iivanoff Разгледай мнение
                      И аз проверих - всичко е ОК с борда!

Коментар

• И аз проверих - всичко е ОК с борда!
                        Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Коментар

Ей, толкова години как все има безхаберници, които не знаят как функционира валутния борд и на какви резерви се опира. Какво общо фискалния резерв бе, малоумници? Вижте един баланс на Управление Емисионно на БНБ как изглежда преди да пишете простотии.

Не знам колко пъти вече борда го бутахте тоя борд, все положението е неспасяемо, пък накрая все нищо страшно не се случва. Няма и начин да се случи, дори теоретичен.

+1 От кога им го разправям, ама на ... един даже ми дължи 1000 лева от бас .....
                          He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
                            Оставката на Дянков как да я интерпретираме? - той каза че подава оставка по две причини - невъзможност за изпълнение на държавния бюджет или падане на забраната за тютюнопушене. Ясно, че не е второто.

Ми значи бюджета се е издънил, ерго фискалният резерв е отишъл по дяволите. А той е най-важната спирачка за гарантиране на валутният борд. Не сме участвали в увеличението на капитала на МВФ, значи може да имаме проблеми и за получаването на пари от там. При тая политическа ситуация да се излезе на международните капиталови пазари е за малка държавица като нашата е равносилно на самоубийство.

Или греша някъде?
                            В началото на финансовата година всякакви твърдения за бюджета не са вярни.Фискалния резерв е толкова, колкото беше и преди три години. От МВФ на този етап мисля че не получаваме пари. На международните парични пазари постигнахме преди няколко месеца най-ниска цена в ЕС на емитирания дълг. Към момента имаме достатъчно свободен ресурс на вътрешния пазар (вчерашната емисия на ДЦК в размер на 800 000 000 лева го потвърждава) за да се самоубиваме на външните пазари.

Коментар

Ей, толкова години как все има безхаберници, които не знаят как функционира валутния борд и на какви резерви се опира. Какво общо фискалния резерв бе, малоумници? Вижте един баланс на Управление Емисионно на БНБ как изглежда преди да пишете простотии.

Не знам колко пъти вече борда го бутахте тоя борд, все положението е неспасяемо, пък накрая все нищо страшно не се случва. Няма и начин да се случи, дори теоретичен.

Понеже не съм в час. В Аржентина по каква причина рухна?

Коментар

Положението наистина не е за гледане!

Коментар

Working...
                                X