Първоначално изпратено от 4ervenasgan
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Валутният борд?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеНаистина дано не си прав. Разбирането ми е, че освен парите в обращение и "виртуалните" пари са покрити. Ако не е така - лошо. Но специално последното, казано от теб, пак не може да се свърже с борда. Ще се юрне народа да тегли спестяванията и в резултат ще фалират съответната банка. Може да има и верижна реакция в други банки. В резултат на това ще имаме фалирали банки и разорени спестители и акционери. Но бордът пак ще си остане. Даже няма разумни основания да бъде прекратен с политическо решение, защото това няма помогне при посочения от теб сценарий. Казано малко на шега - бордът ще остане докрая и най-вероятно ще дръпне шалтера ....
Колкото до фалирането, преди него има друго. Ето един просто пример, като от учебник. Ти имаш 10000лв. (покрити с валута в БНБ) и ги слагаш на депозит в банка. Банката ги дава на кредит на хайманата Х който си купува плазма (внесена с валута) и отсвирва кредита. Ще кажеш, ами банката няма да ти върне парите и ще фалира. Е да ама, тези 10000лв. са вече собственост на търговеца на техника, той отива ги внася в банката и тя ти ги изплаща в брой на падежа ти. След време банката може да фалира, но за момента ще е ОК. Прост пример за мултиплициране, и то еднократно, а може да е многократно.
Къде е проблема? Ами в лошия кредит. Това са изхарчени левове за стоки често внесени срещу валута, и тези левове не са покрити. А сумата в момента е около 10 млрд. лв. на лошите кредити у нас.
Както казах, да са живи и здрави емигрантите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Karo Разгледай мнениеМрежовик, прав си, но прекалено опростяваш нещата, а те не са чак толкова прости. Има други фактори които не отчиташ.
Какво ще кажеш за банковата система? В нея има грубо 50 млрд. лв. депозити (някаква част и във валута) и отделно има 10 млрд.лв. лоши кредити. За парите в брой си прав, ами какво ще кажеш за мултиплицирането в банковата система? Сигурен ли си че всички нови пари/левове получени в резултат на кредитирането в банковата система са покрити? Аз не мисля че борда ни има такова покритие. Още повече ако се отчете нивото на лошите кредити (10 млрд. лв.), които пари са изхарчени и никой няма и да ги върне, а банките трябва да върнат депозитите на падежа.
Единственото нещо което все още крепи борда са парите на емигрантите, няколко милиарда лева във валута на година.
Дано да не съм прав, но ако съм сериозен, положението не ми харесва изобщо. Само един слух трябва, за някоя банка че има затруднения, за да се срине положението, когато народа започне да тегли спестяванията си.
Дано да не съм прав.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от onakilev Разгледай мнениеВярвам, че не си прав -това със слуховете бе отиграно вече, като не падне отведнъж после е по-трудно според мен. А и някой бе казал, че банките вече са на далавера от спестени лихви (а какви са им таксите теглене на каса, както прават по-тъмно зелените..)
Като падне положението веднъж, следващия път хич няма да се чудиш и маеш, а веднага отиваш да се редиш на опашката и да се пишеш в списъка с чакащи за теглене ...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Karo Разгледай мнение..Само един слух трябва, за някоя банка че има затруднения, за да се срине положението, когато народа започне да тегли спестяванията си.
Дано да не съм прав.Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеЗа интерсуващите се - в този форум има поне 10 теми, започнати от т.нар. "бутачи на борда". Всичко е дъвкано и предъвкано. Не ми се занимава пак да обяснявам елементарни неща. Пак повтарям - статията на автора е професионална и много добре обяснява механизма на "отравянето" на системата от токсичните кредити. Всичко е точно, с изключение на разсъжденията за последния етап - бутането на борда.
Няма толкова просто нещо като валутния борд. Механизмът му е прост и именно затова няма как да бъде "бутнат". В системата има точно толкова левове, колкото е валутния резерв на борда. Обмяната на левове в евро води единствено и само до намаляване на левовете в обращение. Теоретично, ако всички се юрнат да обменят, ще се стигне до там, че левът ще изчезне в момента, когато последното евро то резерва бъде заменено за последните 1.95583 лева. И тогава какво? С какво ще си купиш хляб и бира? С евро? Това е съвсем опростено обяснение, но наистина няма смисъл да го дъвчем - който иска - да рови по темите.
Остава само да изясним единствения сценарий, при който бордът може да бъде прекратен. Както вече много се писа, бордът не може да "падне", не може да бъде "съборен" и т.н. умишлени действия отвън. Т.е. с икономически средства и натиск. Единственият начин за прекратяване на борда е с политическо решение. За тази цел трябва някой да има политическата воля за това, трябва да има действащ парламент, и трябва да събере съответното мнозинство. Ако авторът има предвид, че под натиска на икономическата криза, банкови фалити и т.н., някой политик може да се изкуши, да тук съм съгласен. Но категорично не съм съгласен с теорията, че това на практика може да се случи. По две причини. Първо, няма как отмяната на борда да помогне в скучаите описани от автора. Ще се радвам ако някой ми обясни как отмяната на борда ще оправи нещата при описания от автора сценарий. И второ - не вярвам да се намери политик, който да посмее да го направи.
+1
Колега,
Подкрепям мнението Ви. В постовете си
досега няколко пъти защитих тезата, че борда няма как да
"падне". Заиграването с темата цели единствено
всяване на страх и несигурност у хората, което пък от своя страна
се ползва за политически цели.
Поздрави и успехи!
NO SIGNATURE FOUND
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеНяма толкова просто нещо като валутния борд. Механизмът му е прост и именно затова няма как да бъде "бутнат". В системата има точно толкова левове, колкото е валутния резерв на борда. Обмяната на левове в евро води единствено и само до намаляване на левовете в обращение. Теоретично, ако всички се юрнат да обменят, ще се стигне до там, че левът ще изчезне в момента, когато последното евро то резерва бъде заменено за последните 1.95583 лева. И тогава какво? С какво ще си купиш хляб и бира? С евро? Това е съвсем опростено обяснение, но наистина няма смисъл да го дъвчем - който иска - да рови по темите.
Какво ще кажеш за банковата система? В нея има грубо 50 млрд. лв. депозити (някаква част и във валута) и отделно има 10 млрд.лв. лоши кредити. За парите в брой си прав, ами какво ще кажеш за мултиплицирането в банковата система? Сигурен ли си че всички нови пари/левове получени в резултат на кредитирането в банковата система са покрити? Аз не мисля че борда ни има такова покритие. Още повече ако се отчете нивото на лошите кредити (10 млрд. лв.), които пари са изхарчени и никой няма и да ги върне, а банките трябва да върнат депозитите на падежа.
Единственото нещо което все още крепи борда са парите на емигрантите, няколко милиарда лева във валута на година.
Дано да не съм прав, но ако съм сериозен, положението не ми харесва изобщо. Само един слух трябва, за някоя банка че има затруднения, за да се срине положението, когато народа започне да тегли спестяванията си.
Дано да не съм прав.
Коментар
-
Първоначално изпратено от drakobg Разгледай мнениеУниверситета на Охайо, САЩ.Преподавал е в Американския в Благоевград, в Сингапур, Саудитска Арабия и къде ли не.
Често го канят в Бум анд Бъст по България он Еър,
Между другото статията е писана 2005, кое според теб не се е осъществило досега?Само тайминга малко е изметнат, предполагам заради парите, пращани от емигрантите в България, все пак са поне 2 милиарда евра годишно.
Няма толкова просто нещо като валутния борд. Механизмът му е прост и именно затова няма как да бъде "бутнат". В системата има точно толкова левове, колкото е валутния резерв на борда. Обмяната на левове в евро води единствено и само до намаляване на левовете в обращение. Теоретично, ако всички се юрнат да обменят, ще се стигне до там, че левът ще изчезне в момента, когато последното евро то резерва бъде заменено за последните 1.95583 лева. И тогава какво? С какво ще си купиш хляб и бира? С евро? Това е съвсем опростено обяснение, но наистина няма смисъл да го дъвчем - който иска - да рови по темите.
Остава само да изясним единствения сценарий, при който бордът може да бъде прекратен. Както вече много се писа, бордът не може да "падне", не може да бъде "съборен" и т.н. умишлени действия отвън. Т.е. с икономически средства и натиск. Единственият начин за прекратяване на борда е с политическо решение. За тази цел трябва някой да има политическата воля за това, трябва да има действащ парламент, и трябва да събере съответното мнозинство. Ако авторът има предвид, че под натиска на икономическата криза, банкови фалити и т.н., някой политик може да се изкуши, да тук съм съгласен. Но категорично не съм съгласен с теорията, че това на практика може да се случи. По две причини. Първо, няма как отмяната на борда да помогне в скучаите описани от автора. Ще се радвам ако някой ми обясни как отмяната на борда ще оправи нещата при описания от автора сценарий. И второ - не вярвам да се намери политик, който да посмее да го направи.Last edited by netware5; 14.03.2013, 17:38.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнениеАз като гледам, това е от 2005 г., отдавна е минал този 3-5 годишен период, дето го прогнозира Както се видя, загубите се поемат от банките, чрез обезценките, както и от масата, през високите лихви по кредитите .. банкова криза нямаше, на който се базира съответния сценарий за апокалипсис
Коментар
-
Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнениеАбе тази мацка на аватара ти какво е лапнала?
Коментар
-
Първоначално изпратено от dex Разгледай мнениеАз като гледам, това е от 2005 г., отдавна е минал този 3-5 годишен период, дето го прогнозира Както се видя, загубите се поемат от банките, чрез обезценките, както и от масата, през високите лихви по кредитите .. банкова криза нямаше, на който се базира съответния сценарий за апокалипсис
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеТоя да не е станал Ph. D. в НБУ или ЮЗУ? Не коментирам разсъжденията за имотите, защото не разбирам, но приказките му за борда са пълна боза! Явно въобще не разбира механизма на валутния борд.
Често го канят в Бум анд Бъст по България он Еър,
Между другото статията е писана 2005, кое според теб не се е осъществило досега?Само тайминга малко е изметнат, предполагам заради парите, пращани от емигрантите в България, все пак са поне 2 милиарда евра годишно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ivooo Разгледай мнениеСлед като очевидно разбираш за борда повече от него, би ли обяснил защо приказките му за борда са пълна боза и кое по-точно е боза?
Коментар
Коментар