IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Валутният борд?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от БОРЕУРОДА Разгледай мнение
    Хайде , кротнете се http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...a-bord,148273/
    И последния да загаси лампата
    Той допълни, че единственото възможно решение е да се продължи с фискалната дисциплина, да се реформира съдебната система и да се намали броят на хората в правителството, защото корупцията в България „се развива около политиците”.
    Виждаш ли някакъв шанс нещо от това да се случи след изборите?И какъв е шанса да са последните избори тази година?
    И да се създадат условия за пречистване на икономиката от лоши кредити, междуфирмена задлъжнялост, да се намали разко администрацията и адинистративно-регулационните ограничения на икономическата свобода у нас?Кое да ме кара да съм оптимист?

Коментар

• Първоначално изпратено от Karo Разгледай мнение
      Отдавна не си спомням точно паричните агрегати, но по спомен сумата пари която покрива борда е парите в брой.
      Колкото до фалирането, преди него има друго. Ето един просто пример, като от учебник. Ти имаш 10000лв. (покрити с валута в БНБ) и ги слагаш на депозит в банка. Банката ги дава на кредит на хайманата Х който си купува плазма (внесена с валута) и отсвирва кредита. Ще кажеш, ами банката няма да ти върне парите и ще фалира. Е да ама, тези 10000лв. са вече собственост на търговеца на техника, той отива ги внася в банката и тя ти ги изплаща в брой на падежа ти. След време банката може да фалира, но за момента ще е ОК. Прост пример за мултиплициране, и то еднократно, а може да е многократно.
      Къде е проблема? Ами в лошия кредит. Това са изхарчени левове за стоки често внесени срещу валута, и тези левове не са покрити. А сумата в момента е около 10 млрд. лв. на лошите кредити у нас.
      Както казах, да са живи и здрави емигрантите.
      Почитания, д-р Каро, но с теорията на чистата хартия, вдигнахте значително летвата и не бива да слизате от така достигната висота, да се тревожите за борда. Чистата хартия бидейки творение от най-висш порядък е пъти по-oсмислена концепция в сравнение с тревогите/копнежите за борда. Дръжте високо знамето на чистата абстрактна мисъл, неподвластна на време и пространство и оставете името си сред безсмъртните. Какво тук значи някакъв си борд в сравнение
      Като спец по чистата хартия, искам директно да се обърна към извора на това творение и да ви попитам - какво би се случило с хартиите на избушеняците в случай на отмяна на борда. - поевтиняват, поскъпват или не се променят ?
      Last edited by precakanoto; 14.03.2013, 23:55.
      Не е препоръка... !!!
      "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• мале от темата политика да изберем марсианец и тн се преместихте в поредната заигравка ще падне ли морда и да пада и да не пада все тая

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
          В подобни времена винаги се наблюдава засилване на активността по форуми, блогове, коментари на разни никове с приказки за падането на борда..

За мен всички вие сте платени от хора, които имат интереси това да се случи.. като един Банев да речем и други подобни мизерниции...
          Откакто му взеха плажа мира няма... ще трябва да се плацика у басейн
          За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от БОРЕУРОДА Разгледай мнение
            Хайде , кротнете се http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...a-bord,148273/
            Айде, последен пост от мен по темата. Само си задайте въпроса дали някой отвън изобщо го ебе за един малък град от 7 милиона и то предимно пенсионери + малко римляни за цвят, както и защо никой не налива и опрощава дългове по схемата на съседна Гърция.

Който, какво иска да приказва. Пари няма и родната политико - мутро - олигархия ще направи всичко възможно да изплува от блатото. Успех на всички!

Коментар

• Първоначално изпратено от Bones57 Разгледай мнение

Да. Така е. Плащат ми огромни СУМИ за да коментирам във форум дето масовите влогари дори не са го чували. И какъв ми е интереса това да се случи? Още мизерия и анархия по улиците? Някой хора верно да им се чуди човек от коя планета падат.

Ше падне ли борда??? Шшшшт...тихоооо. Как ше говорим за такива мръсни неща. И това ми било инвеститорски форум.
              Днес ми направи впечатление в доста статии на инвестора в коментарите се пействаха едни и същи приказки за борда, това викаш е случайно?

Едно е да говориш аргументирано, друго е да спамваш с манипулативна информация наляво и надясно

Коментар

• Първоначално изпратено от Bones57 Разгледай мнение
                Ами, сам си си отговорил. Щото друг начин за решаване на посочените проблеми все още не е измислен. Ако ти имаш отговор, ще се радвам да го чуя.

И стига с тея малоумни термини като бутачи на бордове и пр. дивотии. Все едно с няколко поста от форум дето го четат стотина човека на кръст ще съборим системата. Айде малко по-сериозно и с повече аргументи. Някой хора за разлика от вас, ДОПУСКАТ всички възможни варианти и не си ровят главите в пясъка с безценното - Няма да падне, щото аз така казвам!
                Не знам дали има друг начин, но знам, че не това е начина (бутането на борда). Просто няма смисъл и затова няма да стане. Ако си толкова мераклия, можем да се хванем на бас. Наясно съм, че ще е виртуален бас, щото гяволите в тоя форум не си плащат басовете. Един такъв гявол, Злата Ламя, виден бутач на борда, още ми дължи 1000 лева, щото още преди няколко години беше уверен в падането му до месеци. Иначе аз си плащам басовете - питай Грую Груев, той ще потвърди. Та ако искаш - слагай парите на масата.
                He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Хайде , кротнете се http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...a-bord,148273/
                  ¥@K$€££¥@K Гарантирано фалит

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                    В подобни времена винаги се наблюдава засилване на активността по форуми, блогове, коментари на разни никове с приказки за падането на борда..

За мен всички вие сте платени от хора, които имат интереси това да се случи.. като един Банев да речем и други подобни мизерниции...

Да. Така е. Плащат ми огромни СУМИ за да коментирам във форум дето масовите влогари дори не са го чували. И какъв ми е интереса това да се случи? Още мизерия и анархия по улиците? Някой хора верно да им се чуди човек от коя планета падат.

Ше падне ли борда??? Шшшшт...тихоооо. Как ше говорим за такива мръсни неща. И това ми било инвеститорски форум.

Коментар

• В подобни времена винаги се наблюдава засилване на активността по форуми, блогове, коментари на разни никове с приказки за падането на борда..

Първоначално изпратено от Bones57
                      И стига с тея малоумни термини като бутачи на бордове и пр. дивотии. Все едно с няколко поста от форум дето го четат стотина човека на кръст ще съборим системата.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                        Само може (теоретично) някой тъп политик да си повярва, че като махне борда и ще реши проблемите с междуфирмената, междубанковата и т.н. задлъжнялост.......
                        Ами, сам си си отговорил. Щото друг начин за решаване на посочените проблеми все още не е измислен. Ако ти имаш отговор, ще се радвам да го чуя.

И стига с тея малоумни термини като бутачи на бордове и пр. дивотии. Все едно с няколко поста от форум дето го четат стотина човека на кръст ще съборим системата. Айде малко по-сериозно и с повече аргументи. Някой хора за разлика от вас, ДОПУСКАТ всички възможни варианти и не си ровят главите в пясъка с безценното - Няма да падне, щото аз така казвам!

Коментар

.................................................. ..............................
                          Дано да не съм прав, но ако съм сериозен, положението не ми харесва изобщо. Само един слух трябва, за някоя банка че има затруднения, за да се срине положението, когато народа започне да тегли спестяванията си.
                          Дано да не съм прав.
                          Ако си следил събитията не слух, а в действителност няколко банки (поради лошо управление и лоши кредитни портфейли концентрирани основно в строителството)
                          бяха принудени от БНБ да увеличат капитала си. Това беше в последните 2 години. Народа изобщо не хукна, а ми се струва, че и не осъзна застрашеността от фалит на тези банки.

Коментар

• България
                            Как да заживеем по-добре?

Колкото и разнопосочни да са скандиранията по българските улици, те искат едно и също: по-добър живот. Да не забравяме обаче, че това е постижимо единствено в условията на стабилна икономика. И именно тук е проблемът.

Анализ на Георги Папакочев:

Вече пета седмица в българското публично пространство се борят два вида гласове - мощните скандирания на улицата, която иска промяна на „всичко, навсякъде и незабавно”, и по-приглушените подкани за проява на разум и гражданска отговорност. В еуфорията на протестите малцина осъзнават, че тези две послания имат нещо общо: копнежа по по-добър живот, което обаче е постижимо единствено в условията на стабилна и развиваща се икономика. От което следва, че основна задача на временния кабинет, оглавяван от дипломат от кариерата, е да направи всичко възможно за подобряване на икономическата ситуация в България. Задача неимоверно трудна на фона на жалките икономически реалности от десетилетия насам, в условията на кипящо социално недоволство и с оглед на европейската икономическа криза.

Стремглаво надолу?

По отношение на икономическата нестабилност най-бедната страна-членка на ЕС съвсем скоро може да се нареди до държави като Гърция, Испания и Италия. Неслучайно миналата седмица рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” недвусмислено предупреди, че ако бъде застрашен ориентираният към стабилност консенсус за икономическите политики, относително добрият рейтинг на страната ще се устреми стремглаво надолу. В агенцията се опасяват от рисковете, произтичащи от предстоящите извънредни избори, както и от евентуалните промени в данъчната система и енергетиката.

От своя страна агенция Ройтерс цитира експерт от Института за пазарна икономика, който отбеляза, че продължаващите протести неизбежно ще се отразят на икономическото положение в България. И ако не бъде съставено стабилно правителство, чуждестранните инвеститори ще започнат да бягат от страната.

Отново 1 800 лева за 1 долар?

Приходите в държавната хазна бележат сериозен спад

Сериозна тревога будят и приходите през първите месеци на тази година. Ако темпът на янаурската им събираемост се запази, те ще са с милиард и половина по-малко от предвиденото. През януари 2012-та държавата е събрала 9 пъти повече средства от корпоративни данъци, отколкото през тазгодишния януари. Подобно е положението и с акцизите и постъпленията от ДДС. В този контекст страховито недоумение предизвика идеята за спешен външен или вътрешен заем с цел повишаване на доходите и стимулиране на икономиката. Същото важи за исканията за отказ от прилагането на т.нар. ”валутен борд”, който вече 16 години гарантира стабилността на местната парична единица. Неслучайно в първото си послание служебният премиер обеща, че няма да допусне икономически авантюри, нито пък политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина.

"Икономиката, глупачетата ми!"

Тези дни пред австрийския вестник ”Дер Щандарт” президентът Плевнелиев описа визията си за съставения от него служебен кабинет със следните думи: правителство от „мъже и жени, сами изградили репутацията си, с натрупани знания и умения, които да действат до изборите като кабинета на италианския технократ Марио Монти”. Да припомним - през миналата година с умела дипломация Монти съумя да осигури икономическа помощ за закъсала Италия, благодарение на което успя да възвърне позагубените й позиции в Европа. Бързо ще се разбере дали служебният кабинет на Райков ще съумее да изкопира успешно Монти. Няма да е излишно обаче новите властимащи да си припомнят от време на време трите знакови послания от предизборната кампания на Бил Клинтън през 1992-ра: „Промяна versus още от същото”, „Икономиката, глупачетата ми!” и „Не забравяйте здравеопазването!”. Вслушвайки се в тях, те биха свършили доста работа и току-виж биха успокоили дори улицата.

Автор: Г. Папакочев; Редактор: Д. Попова-Витцел
                            DW.DE

Коментар

Отдавна не си спомням точно паричните агрегати, но по спомен сумата пари която покрива борда е парите в брой.
                              Колкото до фалирането, преди него има друго. Ето един просто пример, като от учебник. Ти имаш 10000лв. (покрити с валута в БНБ) и ги слагаш на депозит в банка. Банката ги дава на кредит на хайманата Х който си купува плазма (внесена с валута) и отсвирва кредита. Ще кажеш, ами банката няма да ти върне парите и ще фалира. Е да ама, тези 10000лв. са вече собственост на търговеца на техника, той отива ги внася в банката и тя ти ги изплаща в брой на падежа ти. След време банката може да фалира, но за момента ще е ОК. Прост пример за мултиплициране, и то еднократно, а може да е многократно.
                              Къде е проблема? Ами в лошия кредит. Това са изхарчени левове за стоки често внесени срещу валута, и тези левове не са покрити. А сумата в момента е около 10 млрд. лв. на лошите кредити у нас.
                              Както казах, да са живи и здрави емигрантите.
                              Нека да проследим конкретните банкноти от моя депозит. Тия 10 000 лева търговецът не ги внася в банката, а си купува за 8000 лева примерно евра и тия евра ги праща на Самсунг в Корея за да плати плазмата, която е внесена. Или пък е направил това предварително като е теглил заем или е дал пак негови си левове в брой. Абе не са толкоз прости нещата, тук си чешем езиците. Но важното е, че бордът НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ БУТНАТ. Само може (теоретично) някой тъп политик да си повярва, че като махне борда и ще реши проблемите с междуфирмената, междубанковата и т.н. задлъжнялост. Съмнявам се, че някой сериозно си мисли, че премахването на борда е лекарство. Още повече се съмнявам някой да има дупе да се опита да го направи.
                              He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Каро,
                                Защо бъркаш фалит на банка с борда? Омесваш нещата нещо

Коментар

Working...
                                X