Първоначално изпратено от Kiro
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Анкета - ще пада ли златото ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеИмпе, светът се развива твърде бързо, а с него и ценностите му. Какво имат Епъл, Фейсбук и т.н. та да струват повече от държави? Мислиш ли, че това ще продължи вечно?
За критериите ти за вечност бих споменал на пръв поглед няколко неща: меда, силиция, та дори платината. Ако се заровя сериозно /което не бих направил/ мога да открия още хиляди неща, в пъти по-благоразумни за резерв и които биха покрили всички твои критерии. Технологиите се менят, а с тях и ценните суровини!
Просто мое наистина лаишко /на фона на световните анализатори/ мнение!
Лека нощ!
Златото и земята - това са вечни неща.
Лека и тебе.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеТочно от 1972-ра Никсънов премахна златното покритие на зеленото - и оттогава парите престанаха да бъдат пари. Още Волтер е казал, че книжните пари рано или късно стигат реалната си стойност - нула.
Трудно друга суровина ще играе ролята на златцето - за това трябва да има неговите качества. Въглищата ще е това ли или житцето - едното се гори, другото се яде. Черупките от охъли са ного чупливи. От плутоният на човекът му растат излишни уши. Родият е прекълено рядък. Хлебарките имат своиството да се умножават, без собственикът им да полага труд и усилия.
Ролята на пари може да играе само нещо неизменно, делимо, вечно и достатъчно рядко, без да е чудовищно рядко, което при това не може да се фабрикува от боклуци. За хиляди години никой не е измислил нищо по-добро от златцето и надали ще измисли. Всички други форми на пари са били временни, обикновено защото някой е можел да ги фабрикува и по тоя начин рано или късно се е изкушавал да изпързаля всички сотанали и те са клъцвали неговият гръцмуль и пак са се връщали към истинското сухо - жлътото.
Дори аз мисля, че златцето въобще е измислено, за да играе ролята на пари... както и днес прибирайки се следобяд, проумях, че снегът е измислен, заради красотата му - когато покрие дърветата, а после пекне слънчице. Така де - защо иначе не вали само дъжд, ако се гледаше само практическият ефект?
За критериите ти за вечност бих споменал на пръв поглед няколко неща: меда, силиция, та дори платината. Ако се заровя сериозно /което не бих направил/ мога да открия още хиляди неща, в пъти по-благоразумни за резерв и които биха покрили всички твои критерии. Технологиите се менят, а с тях и ценните суровини!
Просто мое наистина лаишко /на фона на световните анализатори/ мнение!
Лека нощ!Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от KMETA Разгледай мнениеАко решат, че е далавера току виж са го опукали /кои метал беше като са правили първата атомна бомба и са го събрали в огромни количества по държавно направление/
Ама за пържола и вино си требе асма и свиня и е прав лордо за имотите ама де ша гледа свинкя на центъро у голем град и асма на тераса на нам си кои етаж тои си знае.
Мислел съм да си турна и кошер, ама съседите сигурно ще мрънкят. А свинкя може да си турна на покривът... че таванът е зает от около 8 000 прилепа. Те също са полезни - щото опукват всички комари наоколо лятото, а след десетина години ще почна да събирам и продавам л.йната им.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеАз не смятам, че парите винаги ще бъдат обвързани със златото, а на теория те престанаха да бъдат 70те г. мисля.
Утре като се пръкне някой с повече ресурси и власт с биткойни или друга подобна идея какво става? Ами ако Китай например спрат да подаряват заеми на света и решат да си пренасочат резервите си в друго нещо? Това друго нещо може да се избере от хиляди други суровини или ноу-хаута, но с практическо приложение доста над 5%. Тук говорим за дългосрочни перспективи, не за 1-2 год.
Трудно друга суровина ще играе ролята на златцето - за това трябва да има неговите качества. Въглищата ще е това ли или житцето - едното се гори, другото се яде. Черупките от охъли са ного чупливи. От плутоният на човекът му растат излишни уши. Родият е прекълено рядък. Хлебарките имат своиството да се умножават, без собственикът им да полага труд и усилия.
Ролята на пари може да играе само нещо неизменно, делимо, вечно и достатъчно рядко, без да е чудовищно рядко, което при това не може да се фабрикува от боклуци. За хиляди години никой не е измислил нищо по-добро от златцето и надали ще измисли. Всички други форми на пари са били временни, обикновено защото някой е можел да ги фабрикува и по тоя начин рано или късно се е изкушавал да изпързаля всички сотанали и те са клъцвали неговият гръцмуль и пак са се връщали към истинското сухо - жлътото.
Дори аз мисля, че златцето въобще е измислено, за да играе ролята на пари... както и днес прибирайки се следобяд, проумях, че снегът е измислен, заради красотата му - когато покрие дърветата, а после пекне слънчице. Така де - защо иначе не вали само дъжд, ако се гледаше само практическият ефект?Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеПази боже да опухат и златото за индустриални работи !!!
И не е вярно, че индустрията е изхабила сичкото сребърце - аз имам още малко.
Ама за пържола и вино си требе асма и свиня и е прав лордо за имотите ама де ша гледа свинкя на центъро у голем град и асма на тераса на нам си кои етаж тои си знае.Простак съм Азъ - Непобедим !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеЗлатцето има практическо приложение - и за него то е дори чудовищно недостатъчно.
И това практическо приложение е -
пари.
Утре като се пръкне някой с повече ресурси и власт с биткойни или друга подобна идея какво става? Ами ако Китай например спрат да подаряват заеми на света и решат да си пренасочат резервите си в друго нещо? Това друго нещо може да се избере от хиляди други суровини или ноу-хаута, но с практическо приложение доста над 5%. Тук говорим за дългосрочни перспективи, не за 1-2 год.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеЕ така де, и точно в това е проблема - златото мисля, че практическото му приложение е около 5% от моментните запаси. Същото се отнася и за Пикасо - добавена стойност без практическо приложение!
И това практическо приложение е -
пари.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Ето поздрав и от мен - Императорът:
http://www.youtube.com/watch?v=aPxCeJHUeE0
Дъх на златце, и две легенди... за едни рошлювци от Западният бряг и за Добрият, Лошият и Тъпото копеле.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнениеБе мани го тоя пущиняк, аз рисувам по-добре от него и дори не се гордея с това. Ако беше пъкнал - щеше да видиш - Кокенцето е като картинна галерия - имаше изложба на наивистически картинки.
Утре като се пръкне някой като Мастера /но с повече ресурси и власт/ с биткойни или друга подобна идея какво става? Ами ако Китай например спрат да подаряват заеми на света и решат да си пренасочат резервите в друго нещо? Тук говорим за дългосрочни перспективи, не за 1-2 год.Last edited by 15%; 09.02.2013, 00:41.Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от KMETA Разгледай мнениеЗа среброто ми е ясно, индустрията е изхабила в производството всичкото налично и сега се надяват на копането да задоволява нуждите, за златото се сещам за печатни платки в микроскопични количества разход и златно фолио за защита в космоса от радиация - също незначителен разход.
И не е вярно, че индустрията е изхабила сичкото сребърце - аз имам още малко.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеИмпе, благодаря ти за отговора и дружелюбието ти на другата тема, но тук не съм съгласен! Тъй като жената си легна, а аз имам за къркане още 100тина гр. да споделя, че картините на Пикасо са свърщващо нещо, но това не ги прави по-малко ценно. Така като се замисля, всъщност намирам много общо между златото и скъпите картиниМразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнениеПростак съм Азъ - Непобедим !!!
Коментар
Коментар