If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
американеца Джон,германеца Ханс и гръка Костас отиват на служебен обяд,Джон,който е президент на фирмата поръчва най скъпото от менюто без да се замисля- държи пълен порфейл със служебни пари,Костас полакомен от апетита на шефа поръчва също обилен обяд без въобще да си погледне в портмонето.Ханс открай време мрази тези разточителни обяди,би предпочел да хапне на крак един хамбургер но няма как да възрази на шефа.Поръчва скромна порция и чаша евтина бира.Дошло време да плащат сметката,Джон вади пари,Ханс също а Костас дълго рови в празните джобове и само вдига рамене.Как ще платим сега сметката-пита разтревожен Ханс,Джон веднага решава- ами много просто- ще му дадеш пари назаем и аз ти давам дума че един ден Костас ще ти ги върне с лихвите от което ще спечелите и двамата!Ханс вика Джон настрана и му казва-Костас вече ми дължи пари за миналия обяд,докога трябва да му плащам сметките? Не е ли по лесно да го уволним и да спестиме главоболията.Знам че Костас е мързелив и разточителен ,отвръща американеца,но сме инвестирали твърде много в него и не мога да си позволя да го съкратя точно сега..., вярвай ми, че скоро ще се промени.....
Идеята е много проста и елементарна. Купуват се облигации от страни с викоки лихви с цел спадане на нивата им. Така се облекчава бюджета на страната при изплащане на задълженията - лихвите. Това с натрупване през годините рязко ще повиши разходите на правителствата за нови емисии, които им трябват за рефинансиране на старите и за текущи разходи също.
От друга страна ЕЦБ чрез дългови инструменти събира същите пари, като плаща лихва за това. От една страна правителствата плащат на нея лихва, а тя от друга на инвеститорите. И понеже никой /засега/ няма съмнение, че ЕЦБ ще плати лихвите и са ниски.
Е стига теорията да съвпадне с практиката.
Германците го измислиха това, за да не се обезценят парите им.
От друга страна това рязко ще намали интереса на правителствата за реформи и икономии. И затова са помислили германците - страните да правят по нещо, ама кой прави освен да звема пари напред. Гърците са ярък пример за това. Само вземат, нищо не връщат.
Чудех се какво става толкова тия дни, а то отговора май е в следното изречение : За да се стерилизират (неутрализират - бел. ред.) покупките на облигации, ЕЦБ трябва да извади от системата същото количество пари, което е похарчила при купуването на въпросните активи. Така програмата ще има неутрален ефект върху паричното предлагане. Статия Инвестор
Само се чудя, какъв точно ефект ще има цялата работа ?
Отделно миналата година отпуснаха 1 трилион за срок от една до три години - явно ще е три , ще купуват облигации за срок максимум до три години, което отново е интересно съвпадение
Коментар