IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
    първо по линия на пачката кеш под дюшека - донякъде си прав но само донякъде....ако удари финансово торнадо в първия месец ще са важни парите кеш и храната.... но ако имаш 100 000+$ кеш най-вероятно до месец след удрянето на валутната криза ще имаш едни хубави вестници......
    Аз съм абсолютно съгласен с това.
    Според мен, съвсем скоро ни предстои едновременна развръзка на натрупаните дисбаланси и напрежение в цялата финансова, икономическа и геополитическа сфера. Направо в реда на нещата ще си е един тотален финансов колапс... някъде за 2017-та го очаквам
    Аргументите за подобна прогноза с лопата да ги ринеш в историята. Много характерно за подобни събития е, че малцина ги виждат преди да се случат и като цяло веднъж започнали се развиват наистина бързо.
    В тази връзка:
    - златото - за мен по-скоро има много тесен диапазон от време, в който от него ще има смисъл; ако събитията се развият по-скоро постепенно, а не светкавично, то да, златото ще има време да скочи до наистина неподозирани стойности, а притежаващите го ще имат време да осребрят разните му там кенгурута и филхармонии; след това зависи - или ще е настъпил тотален колапс на света-такъв-какъвто-го-познаваме (учудващо е, че хората изобщо не са нясно, колко крехко е обществото ни - светът е горе-долу на 3 хранения разстояние от абсолютната анархия, ако нещо в сложната верига на доставки и производство се счупи) и тогава стойност ще има само това, което може да се изяде, или пък ще е наложена някаква тоталитарна форма на ред и контрол, при която златото няма да има много шансове. Конфискация на златото няма да има (освен, ако не вкарат някаква форма на златен стандарт), а по-вероятно е да го криминализират. Ти пак си го крий При сегашните технологии за контрол, евентуалния черен пазар на златото, съвсем няма да е толкова голям, както през соца в Бг. Ще те сгащят много бързо.
    - кеш - малко хора се замислят, но кешът в наличност (единичките и нулите в банковите депозити ги забравяме на момента - в най-добрия случай ще ни позволят да си дърпаме по 20-30 лева на ден от сметката, сещате се) ще е в пъти по-ценен от всичко друго (включително и златото) в самото начало на финансовия апокалипсис преди да се е сменила парадигмата и преди да са успели да напечатат още милиарди от същия този кеш. После - на тапети
    - всичко останало - ако не може да се побере в джоба, да го държиш реално в ръката си и да го вземеш нанякъде, то ай ем сори, но в един свят на безпорядък, въпросният asset, не може да се каже, че е точно твой
    До новите собственици на INVESTOR.BG - не притежавам никакво злато, сребро, депозити и акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от sunlight Разгледай мнение
      5K може да стане унцията. Но може и друго, възможно е физическият кеш да е по -ценен от златото. Замисли се, че ако няма кой да ви купи монетите може и да сте по - зле от бабата със пачка долари под матрака.

За имотите народа като разбере, че тия 40 милиарда депозити по банките се изпаряват, поне при нас ще се насочи към имоти.
      да не ти звуча апокалиптично, но по темата дето си писал имам няколко коментара..

първо по линия на пачката кеш под дюшека - донякъде си прав но само донякъде....ако удари финансово торнадо в първия месец ще са важни парите кеш и храната.... но ако имаш 100 000+$ кеш най-вероятно до месец след удрянето на валутната криза ще имаш едни хубави вестници.....та кеша за черни дни е ОК, но не бива да се прекалява защото в даден момент този кеш може да стане като 1996 ..печатане и пак печатане...

по линия на имотите и кеша.... ДА ама НЕ... при една брутална валутна криза 95% от ипотеките ги смятай изгорели и ЧСИ ще трябва да наемат с автобуси технически сътрудници да обработват сделките....та това с 40 милиарда по банки дето чакат да скочат в имоти го забрави.....само 20% от тези 40 милиарда да решат да влизат в имоти и ще се окаже, че има ...банкова ваканция...това важи за всяка банкова система по света. никой няма да ти държи такава ликвидност...ако че за пред медиите всички са "бетон арме"

накратно ако очаквате да има брутална световна валутна криза ви трябват
      кеш в няколко валути, но не прекалено много
      ценни метали са момента в който утихне цунамито....
      това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от ED Разгледай мнение
        Не споря за аргументите - логични са.

Там е работата, че няма как да знаем как ще се развият събитията (въпреки аргументацията).

Например друг сценарии:
        Лихвите са отрицателни (то и затова се надуха пазарите толкова), но не и за депозантите! Когато станат за тях може и да се говори за обръщане на кеша в друг актив. Дали ще е злато??? Може и в Недвижими имоти – банките са пълни с кеш, ще разхлабят условията за кредитиране и наново още няколко годинки разтеж 
        DB гълта студена вода – Германия национализира и танците продължават

Хората ще почнат да сменят хартията за злато само ако видим хипер инфлация, която се прогнозира от няколко години и все още я няма!
        Виж, ако вземат да гърмят банки, вече картинката е друга. Тогава може и много бързо да се развият нещата, но не вярвам да го допуснат (too big to fail).

Както и да го въртим изходите са два – тотално чистене на системата от задълженията с масови фалити и рестарт, или обезценка на валутите (дълговете) под формата на някаква хипер инфлация!
        Въпросът е кога – сега или след 5-10 години??? Ако си в злато докато се случи, а то пада ще имаш негатовна доходност!

Ботъм лайн-а, е че не знаем как ще се развият събитията. Даже и ония по върховете не знаят!

Иначе генералната картина засега е шорт на сток маркета, лонг на златодобовни и бондове (хамерикански). Тайминга и нивата за отиграване вече са друга бира.
        Всеки си преценя в какво да инвестира!При грешни ходове, разбира се, че се губи!

Не виждам как може да продължат танците при глобалния спад на икономиката, който наблюдаваме! За мен отложената криза от 2008г. бе обявена за растеж, което смятам, че си беше корекция на спада, с издуване на макс при кредитния балон!

Каквато и да е хиперинфлация, не може да изчисти просто така ситемата, защото само ще доразруши икономическите връзки!

На практика имаме промяна на фундамента, а не просто задлъжнялост! САЩ и ЕС, не произвеждат толкова, колкото консумират! Там трябва рязане с 50%! Процесът по отписването на благосъстоянието, не може да мине без сътресения! Високоефективните ще станат по-богати, а нискоефективните като Испания ще се сринат!
        Страни като Германия ще трябва да се борят в новата реалност, за мястото си на звездният небосклон сред топ 10 на света, или извън!

Коментар

• Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнение
          От ситуация до ситуация има голяма разлика!

Златото е суровина и касае пряко бижутерията освен финансите! През 2008г. имахме финансов колапс, НО голямата разлика БЕ, че тогава както хората, така и инвеститорите можеха да се крият в КЕША!

ФЕД скоро ще обяви отрицателни лихви, отделно трилионните задължения създават нови опасения! Китай постепенно намалява закупуването на американски ДЦК! А огромните дългове, трябва да се рефинансират с по-големи покупки, а не с по-малки. Какво правим?

Еврото е на път да рухне! Нека просто 10 годишните ДЦК, да отидат отново над 10%. Достатъчна е само една солидна рецесия, в каквато според мен навлизаме или гръмване на ДБ. По всяка вероятност ще имаме и двете заедно!
          Виждаме пълен колапс на ЕС. Шенген рухна.
          Според теб, сега за разлика от 2008г. къде да се крият хората в КЕШ? При отрицателни лихви при доларите или при евро с шанс 50:50 да изчезне, ако ли не е и 80:20, при също отрицателни лихви!

п.п.
          Всичко ще се случи много бързо!
          Не споря за аргументите - логични са.

Там е работата, че няма как да знаем как ще се развият събитията (въпреки аргументацията).

Например друг сценарии:
          Лихвите са отрицателни (то и затова се надуха пазарите толкова), но не и за депозантите! Когато станат за тях може и да се говори за обръщане на кеша в друг актив. Дали ще е злато??? Може и в Недвижими имоти – банките са пълни с кеш, ще разхлабят условията за кредитиране и наново още няколко годинки разтеж 
          DB гълта студена вода – Германия национализира и танците продължават

Хората ще почнат да сменят хартията за злато само ако видим хипер инфлация, която се прогнозира от няколко години и все още я няма!
          Виж, ако вземат да гърмят банки, вече картинката е друга. Тогава може и много бързо да се развият нещата, но не вярвам да го допуснат (too big to fail).

Както и да го въртим изходите са два – тотално чистене на системата от задълженията с масови фалити и рестарт, или обезценка на валутите (дълговете) под формата на някаква хипер инфлация!
          Въпросът е кога – сега или след 5-10 години??? Ако си в злато докато се случи, а то пада ще имаш негатовна доходност!

Ботъм лайн-а, е че не знаем как ще се развият събитията. Даже и ония по върховете не знаят!

Иначе генералната картина засега е шорт на сток маркета, лонг на златодобовни и бондове (хамерикански). Тайминга и нивата за отиграване вече са друга бира.

Коментар

• Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
            След кризата 1929 г съм чувал ,че правителството на САЩго е прибрал всичкото в трезорите.
            Къде Ямбол къде Стамбул?

В САЩ са прибрали и конфискували в трезорите това, което е било налично и са могли да се докопат до него! След известно време всички, които забележи НЕ СА СИ ПРЕДАЛИ ЗЛАТОТО! Са могли да го търгуват абсолютно свободно и да се възползват от своето богатство!

Няма никаква причина, да не ти конфискуват имотите, парите в банка или нивите, а да ти конфискуват златото! Ако ще настава период на ТИРАНИЯ, първо ще ти конфискуват изброените 3 неща, защото те са ВИДНИ И НЕ МОГАТ ДА СЕ СКРИЯТ В ДУПКА, А ЧАК СЛЕД ТОВА, МОГАТ ДА ТРЪГНАТ ДА ТЪШУВАТ ЗА ЗЛАТОТО!

Стига нелогични неща!

Коментар

• Незнам как си представяте да стане хаус за кеш? Вие луди ли сте ? Много вероятно е да ги раздават и хвърлят от самолети пачки с пари, спрямо това хората да теглят масово кеш и да слагат по матрака.
              Най-сигурно е да налееш 10-20% от кеша си във физическо инвестиционно злато и да хихокаш над разни Доларджии или Европейски лизачи. Дали златото ще падне на 500лв или ще стане 5000лв. АЗ НЕ ПРОДАВАМ или както обичам да казвам НЕПОДАРЯВАМ НЕЩО, ЗА НИЩО (хартия)

Коментар

Ти чуваш ли се какви ги говориш?

Кой ще ти кунфискува злато и защо? Как ще стане да ти го конфискува?
                Нали в повечето случаи, че имаш злато знаеш само ТИ!

След 1945 година са конфискували, земи, апартаменти, магазини, предприятия! Можеш ли като златото да ги скриеш, в дупка в земята?
                КЕШа го конфискуват директно или в банката или ти сменят парите, а твоите ако не са в банка(да заминат директно там), можеш да ги ползваш барем като тоалетна хартия!

Престани с глупостите! Всичко друго е 1 000 000 пъти по уязвимо от златото, ако ще има конфискация!

Ако изобщо смяташ, че може да има конфискация, колкото и абсурдно да звучи за мен, поне бъди така добър, да развиеш някаква теория!

КОЙ?
                ЗАЩО?
                КАК?
                След кризата 1929 г съм чувал ,че правителството на САЩго е прибрал всичкото в трезорите.

Коментар

По принцип и аз имам положителни очаквания за развитието на златото, НО с едно наум!

2008 при големия срив - златото спада както и всички останали активи. Златото с 30%, SPY с 50%!!!

Относно шансовете за умножаване на състоянието НЕ съм съгласен. Най-добри резултати се постигат в BULL маркет. И тука нямам предвид джиткане на ETF-и като SPY с възвръщаемост 5-10%!
                  От ситуация до ситуация има голяма разлика!

Златото е суровина и касае пряко бижутерията освен финансите! През 2008г. имахме финансов колапс, НО голямата разлика БЕ, че тогава както хората, така и инвеститорите можеха да се крият в КЕША!

ФЕД скоро ще обяви отрицателни лихви, отделно трилионните задължения създават нови опасения! Китай постепенно намалява закупуването на американски ДЦК! А огромните дългове, трябва да се рефинансират с по-големи покупки, а не с по-малки. Какво правим?

Еврото е на път да рухне! Нека просто 10 годишните ДЦК, да отидат отново над 10%. Достатъчна е само една солидна рецесия, в каквато според мен навлизаме или гръмване на ДБ. По всяка вероятност ще имаме и двете заедно!
                  Виждаме пълен колапс на ЕС. Шенген рухна.
                  Според теб, сега за разлика от 2008г. къде да се крият хората в КЕШ? При отрицателни лихви при доларите или при евро с шанс 50:50 да изчезне, ако ли не е и 80:20, при също отрицателни лихви!

п.п.
                  Всичко ще се случи много бързо!

Коментар

• Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение
                    Златото в момента е шанс за умножаване неколкократно на състоянието,такива моменти не са много в един човешки живот
                    По принцип и аз имам положителни очаквания за развитието на златото, НО с едно наум!

2008 при големия срив - златото спада както и всички останали активи. Златото с 30%, SPY с 50%!!!

Относно шансовете за умножаване на състоянието НЕ съм съгласен. Най-добри резултати се постигат в BULL маркет. И тука нямам предвид джиткане на ETF-и като SPY с възвръщаемост 5-10%!

Коментар

• Първоначално изпратено от Hermes73 Разгледай мнение
                      Златото в момента е шанс за умножаване неколкократно на състоянието,такива моменти не са много в един човешки живот
                      И аз така мисля!

Но не е въпроса само в печалбата. За много хора ще е преди всичко въпрос на съхранение!

Коментар

• Първоначално изпратено от sunlight Разгледай мнение
                        Също нумизматиката е по - малко вероятно да я конфискуват ако се стигне до там.
                        Ти чуваш ли се какви ги говориш?

Кой ще ти кунфискува злато и защо? Как ще стане да ти го конфискува?
                        Нали в повечето случаи, че имаш злато знаеш само ТИ!

След 1945 година са конфискували, земи, апартаменти, магазини, предприятия! Можеш ли като златото да ги скриеш, в дупка в земята?
                        КЕШа го конфискуват директно или в банката или ти сменят парите, а твоите ако не са в банка(да заминат директно там), можеш да ги ползваш барем като тоалетна хартия!

Престани с глупостите! Всичко друго е 1 000 000 пъти по уязвимо от златото, ако ще има конфискация!

Ако изобщо смяташ, че може да има конфискация, колкото и абсурдно да звучи за мен, поне бъди така добър, да развиеш някаква теория!

КОЙ?
                        ЗАЩО?
                        КАК?

Коментар

Да започнем от там, че аз нямам амбиция да хващам нито върховете, нито дъната! Искам да постигам разумни резултати, които да са следствие от личните ми виждания! Не мога на 100% да прогнозирам бъдещето, но мога да давам прогнози и да имам очаквания, на които да заложа!

Ти си КЪС, това е очакване! Аз също имам очаквания! Златото ще скача, не само заради MARKET CRASH, но и заради лудото печатане на пари и инфлацията, която за сега е скрита от масата, но не означава, че тя не е вече ТУК!

Отделно, аз не смятам, че ще имаме реален gloom and doom, защото ако имаме такъв, трябва да фалират много големи банки, а твойте пари по всички позиции, които не са реални активи, а деривати и CFD, просто да се изпарят и да ти вдигнат раменете! Както вдигнаха раменете при много хора на CHF!

Коментар

Срив на сток маркета най-верояно ще има! Дали сега или след година е въпрос на време! както ще има и възстановяване след това.

Проблемът е че липсва тайминг, а това е ключът за всяка печеливша инвестиция.

ЗА да не ме разбереш погрешно - аз съм шорт на EWG, IBB, IYH, VBK (сток маркета като цяло) от добри нива! Очаквам спад (crash/burst и пр. определения), но нямам намерение да ПРОГНОЗИРАМ колко голям ще бъде!

Всеки който се опитва да вещае бъдещето се обрича на посредствени резултати заради емоционалното си въвличане в дадена позиция. Ако очакваш да има срив ще си стоиш с дългото злато (или златари) дори и пазара да ти покаже, че такъв НЯМА. Много хора се превръщат от спекуланти в дългосрочни инвестиотори защото отказват да приемат това което им казва пазара, а си държат на мнението че ще се случи това което те за ПРОГНОЗИРАЛИ. ЕГОто е най-големия враг в инвестирането (и не само)!

Макро аргументацията ти звучи разумно сама по себе си, но за мен е просто гледна точка.

Златодобивни компании ще купувам след корекцията (която може да продължи от месеци до години) при определени технически правила. Ако теорията за тотален срив на сток маркета се окаже вярна и златото отиде до 2-5-10 хилки ще съм в правилната посока. АКо НЕ, ще съм на малък + или на малък -.

п.с.
                            В тоя занаят кинти не се правят с търсене на върхове и дъна!
                            Да започнем от там, че аз нямам амбиция да хващам нито върховете, нито дъната! Искам да постигам разумни резултати, които да са следствие от личните ми виждания! Не мога на 100% да прогнозирам бъдещето, но мога да давам прогнози и да имам очаквания, на които да заложа!

Ти си КЪС, това е очакване! Аз също имам очаквания! Златото ще скача, не само заради MARKET CRASH, но и заради лудото печатане на пари и инфлацията, която за сега е скрита от масата, но не означава, че тя не е вече ТУК!

Отделно, аз не смятам, че ще имаме реален gloom and doom, защото ако имаме такъв, трябва да фалират много големи банки, а твойте пари по всички позиции, които не са реални активи, а деривати и CFD, просто да се изпарят и да ти вдигнат раменете! Както вдигнаха раменете при много хора на CHF!

Коментар

• Също нумизматиката е по - малко вероятно да я конфискуват ако се стигне до там.

Коментар

• Първоначално изпратено от horhe7 Разгледай мнение
                                да,схванах..тенкс

При нумизматиката има и нещо много важно!

Аз имам някакви 5-6 монети, сребърни, дали са ми ги като съм се родил! От соца издания 70те - 80те! Васил Левски, Шипка, Раковски...

Днес те не струват нищо!
                                Кога биха стрували? Ако познаят пророците, че България няма да се затрие, а ще дръпне и света все още си е какъвто го познаваме, близък до този днес, след 300 години, ще имат голяма стойност!
                                Виждаме каква стойност имат боклуците от Гражданската война в САЩ, защото страната е развита и богата!

Ако България обаче се циганизира и тука нахлуят орки араби и се напълни и с негри, българите се превърнат в малцинство и екзотика, без значение какъв е света след 300 години, никой няма да дава и 5 пари за тези монети, освен като стойност на среброто!

Така, че много зависи и от нумизматиката, каква е!

Коментар

Working...
                                X