If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
getoff +1 от мен, само че аз смятам, че и индексите ще започнат да се помпат, защото все някъде трябва да отиде всичкия този кеш.
Ами че то това се случва от няколко години насам. Индексите Дау-мяу и Дакс-макс вече нямат нищо общо с реалността. Форексът е написал едно от обясненията малко по-долу. Затова не виждаме реален икономически ръст от няколко години, въпреки, че индексите са на исторически максимум. Ситуацията е една голяма безизходица. Ала в нашия свят всъщност няма безизходица, защото човечеството е открило златото. То е изходът, когато всичко друго изглежда безсмислено.
Цената на златото се увеличава в унисон с очакванията за инфлация и намалява при очаквания от дефлация. Като цяло никое правителство по света не иска да изпада в дефлационна спирала, защото обслужването на дълговете му ще стане по-скъпо. При прекомерната задлъжнялост на всяка развита икономика това е харакири. Това означава, че дефлацията ще бъде борена с всички средства, макар и да не виждам ущърб от нея за всеки един от нас. Което означава, че рано или късно отново ще имаме инфлация и растяща цена на златото - това е неминуемо. Така, че ако искаш да запазиш стойност за това време и имаш излишни пари отиди и си купи някоя друга монета физическо инвестиционно злато. Цената днес, утре или вдругиден няма значение. Никога няма да уцелиш най-правилният момент за покупка. Ако искаш обаче да си търгаш като повечето тук, то тогава се насочи към друг финансов инструмент. С търговия на злато като новак по-скоро ще загубиш.
Винаги съм следял мненията ти и ги ценя, дори и да мисля различно.
Най малко не си маняк кат Форито.
В случая не мисля че си особено точен, верно е донякъде това което казваш, но само в мнооого дълъг времеви хоризонт, от порядъка на десетки години.
Тоест краткосрочна и средносрочна корелация между златото и инфлацията за мене няма. Графиката която поствам го доказва.
За запазване на стойността на парите земята е в пъти по добър инструмент.
Търговията/фундамента на златото според мен е 75-80% страх и несигурност, тоест хедж, нищо друго, останалите % - за други фактори.
Привет! Новак съм - с жълто около устата (имам предвид,че напоследък вкъщи темата за златото е популярна ).Следя темата от известно време и ви поздравявам за съдържателната дискусия! Тъй като и мен ме вълнува този въпрос, а именно дали цената на златото се вдига/намалява с ръста на инфлацията, то ето на какво попаднах:
Ще ми е интересно да чуя мненията на ghettoff и Forex Master, с чиито твърдения съм доста склонен да се съглася като цяло.
Цената на златото се увеличава в унисон с очакванията за инфлация и намалява при очаквания от дефлация. Като цяло никое правителство по света не иска да изпада в дефлационна спирала, защото обслужването на дълговете му ще стане по-скъпо. При прекомерната задлъжнялост на всяка развита икономика това е харакири. Това означава, че дефлацията ще бъде борена с всички средства, макар и да не виждам ущърб от нея за всеки един от нас. Което означава, че рано или късно отново ще имаме инфлация и растяща цена на златото - това е неминуемо. Така, че ако искаш да запазиш стойност за това време и имаш излишни пари отиди и си купи някоя друга монета физическо инвестиционно злато. Цената днес, утре или вдругиден няма значение. Никога няма да уцелиш най-правилният момент за покупка. Ако искаш обаче да си търгаш като повечето тук, то тогава се насочи към друг финансов инструмент. С търговия на злато като новак по-скоро ще загубиш.
Би трябвало цената на златото да се вдига/ намалява с ръста на инфлацията, или поне така е било над 100 г. Не съм проучвал съотношението на световната парична маса и цената на златото, но някой ако има такава статистика ще е интересно да я сподели към 2014 г. примерно.
Привет! Новак съм - с жълто около устата (имам предвид,че напоследък вкъщи темата за златото е популярна ).Следя темата от известно време и ви поздравявам за съдържателната дискусия! Тъй като и мен ме вълнува този въпрос, а именно дали цената на златото се вдига/намалява с ръста на инфлацията, то ето на какво попаднах:
Ако света се плаши от дефлация и смята, че тя на практика ще продължи /или ще има твърде ниска инфлация/, защо растат акциите? Нали дефлацията означава, че са произведени продукти и слуги, които са повече отколкото пазарът поема? Ако е така, то би трябвало доста компании да фалират, а на останалите да им се влошат резултатите.
Задаваш интересни въпроси и на някои ще ти отговоря. Зная отговора и на другите, но ако ги публикувам ще трябва да се разхождам до Швеция да си взема Нобеловата за икономика.
Нормално е, когато някоя фирма произвежда стоки и услуги от която хората нямат особена нужда, да фалира. Или ти не си на това мнение?
ЦБ-тата печатат пари за да поддържат фондовия пазар, щото ако се сгруха ще лъснат загубите по балансите на банките. Фирмите обаче се научиха на лошо. Залагат свои акции, вземат заеми от банките и с парите правят обратно изкупуване на борсата на собствените акции. Цените се увеличават, могат да се вземат допълнителни заеми и да се направят допълнителни обратни изкупувания за да се увеличат още цените и така нататък... Всички доволни... Само че в тези фирми спадат вложенията за изследвания и развойна дейност... щото това е рисково нещо... друго си е да се връткат "на сигурно" собствените акции на борсичката!
Така че дружно вървим към голямото ПУУУУКККК по всички възможни посоки.
Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Би трябвало цената на златото да се вдига/ намалява с ръста на инфлацията, или поне така е било над 100 г. Не съм проучвал съотношението на световната парична маса и цената на златото, но някой ако има такава статистика ще е интересно да я сподели към 2014 г. примерно.
На мен обаче нещо друго ми е по-интересно: Ако света се плаши от дефлация и смята, че тя на практика ще продължи /или ще има твърде ниска инфлация/, защо растат акциите? Нали дефлацията означава, че са произведени продукти и слуги, които са повече отколкото пазарът поема? Ако е така, то би трябвало доста компании да фалират, а на останалите да им се влошат резултатите.
П.П. И защо според вас всички тези новонапечатани пари не водят все още до инфлация? Аз лично мисля, че ще се появи, но нещо много бавно става.
Разбира се. Иначе вероятността да станеш за подбив се увеличава с всеки изминал ден.
Физическо нямам, и не смятам да имам на тия нива, казах на какви ще ми е интересно.
А за хартиеното си имам и къса позиция, която може би ще увелича доста по нататък.
Временните загуби по нея не ме притесняват защото се компенсират от наличното GDXJ. От последното пък поне 3 успешни врътки отиграх последната година.
Идва четвъртата...
Ти забелязал ли си сезонността при златото ?
Вече 4-та година подред началото е много иху, а после много тиху
И тая ще е така
Среброто ще поскъпва с по-бърз темп от златото. Но да направя уговорка ако някой случайно е забравил... Купувайте само ФИЗИЧЕСКО инвестиционно злато и сребро. Това, което виждате като котировки на търговските платформи е хартиено злато и сребро, а при криза цената на това хартиено злато и сребро ще стане нула. Защото това е само едно обещание. Когато едно обещание няма как да бъде спазено то цената му е нула.
Така е, само че по-добре е да се придържате към златото. С инвестиционното физическо сребро в БГ е кофти, освен ако не купувате в неформални сделки, защото върху него има ддс и това го прави безсмислен актив за физически лица. Пък и да инвестирате от името на юридическо лице, трябва да кредитирате държавата с ддс-то до момента на обратната продажба. От друга страна е много обемно и по-скъпо за съхранение от златото.
Коментар