If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Трябва да ги разследват до дупка, защото набутаха десетки милиони дребни инвеститори в един от най-големите балони за последните десетилетия.
Никаква фундаментална причина нямаше златото да се качи от 300 на 1900 долара освен разни страхове, които се оказаха напълно необосновани. Добре платени анализатори обаче години наред плашеха публиката с хиперинфлацията, като подпомагаха банкерите да продадат възможно най-скъпата затраховка против несъществуващата хиперинфлация - златото.
Балонът се спука и цената се връща постепенно, към нормалните си нива от 300-500 долара, но болшинството от прецаканите инвеститори все още живеят със заблудата, че са направили сделката на века, като са купили злато на нива 4-5 пъти над нормалното.
Аз съм антизлатар и в тази посока възприемам доста от твоите тези. (чел съм тук, но не особено амбициозно).
Същевременно възприемам Михаелис и Мастъра за приятели, е с Мастъра сме спорили не много дружелюбно, но независимо от всичко по никакъв начин не желая да ги натъжавам или атакувам.
Всеки разбира парите посвоему.
Всеки интерпретира по свои начин същността и функциите на парите. Еволюцията, доколкото приемем, че се е случила такава.
Всеки е в правото си да каже: това е пари, това не е.
Разбирам отвращение на мнозина към сложилата се модерна парично-финансова система.
Субективно не разбирам вярата, че златото би могло да легне отново в основата на една алтернативна парично-финансова система, която градивно и по един обществено приемлив начин ще доведе до устойчив и балансиран разтеж.
Трябва да ги разследват до дупка, защото набутаха десетки милиони дребни инвеститори в един от най-големите балони за последните десетилетия.
Никаква фундаментална причина нямаше златото да се качи от 300 на 1900 долара освен разни страхове, които се оказаха напълно необосновани. Добре платени анализатори обаче години наред плашеха публиката с хиперинфлацията, като подпомагаха банкерите да продадат възможно най-скъпата затраховка против несъществуващата хиперинфлация - златото.
Балонът се спука и цената се връща постепенно, към нормалните си нива от 300-500 долара, но болшинството от прецаканите инвеститори все още живеят със заблудата, че са направили сделката на века, като са купили злато на нива 4-5 пъти над нормалното.
Айдееееееее пак някой друг ни е виновен.Аз кат ви разправям че напиняте да играете комар с хора които мамят знаят ви картите и променят правилата по време на играта що не слушате.В тая игра освен да ви оберат нямате друга опция.Мечтите на тъпаците за печалби без труд завършват по тоя начин.Вместо да се занимавате с глупости купете си къща в балкана и инвестирайте в малка ферма с 20 крави или стадо овце около 150 бройки.Дайте хляб на едно балканджийско семейство и се кефете на факта че нещо сте създали.Отворете си магазинче в София и си продавайте млякото и месото
Принципно съм бил винаги съгласен на 90% от коментарите ти, но този път не съм и тъй като този път немога да го преглътна, бих искал да се обоснова. Не съм на мнение, че златото е най-неясната инвестиция.
1. Поглеждайки исторически на нещата в последните 6-7г. ще видим най-ниската цена от около 1000$ (през 2009) и съответно най-висока от около 1800$ (през 2011 и 2012).
- В този ред на мисли много хора биха казали, че е напълно възможно да видим отново цени от 1000$ и аз съм напълно съгласен с това, но тук въпроса е за колко време ще се задържи тази цена преди да поскъпне? - моят отговора е максимум 1 година.
- Мисля си че всички ще се съгласим, че ще да видим отново и цени от 1800$, която цена отново би могла да се задържи на това ниво от около 1 година. Въпроса отново е кога ще ги видим тези цени, ами моят отговор е съвсем прост, като погледнем в близкото минало и имайки в предвид глобалните проблеми (винаги ги е имало), които се задълбочават тепърва. Та поглеждайки периода в който цената на златото се е задържал най-много около 1000$, то това е периода от 2008-2010, което е и отговора на въпроса кога ще видим отново високите нива от около 1800$ ами съвсем скоро до 2-3 години.
2. Както сам беше казал в един от коментарите ти че се пазарува тогава, когато цените падат, а аз си мисля, че който и да започне да пазарува в момента дори цената да падне до 1000$ през следващата година, то той ще бъде на печалба в близко бъдеще с около 60-80% от период до 3г.
3. Някой интересувал ли се е Джордж Сорос дали е започнал да купува злато?
Прави разлика между краткосрочна и дългосрочна търговия. Казах че да се тревожим толкова за цената на златото има причина ако го тъгуваме спекулативно или краткосрочно. В това няма лошо но смятам че няма смисъл да се търгува при положение че има далеч по ясни към момента търговии а със златото много неща не са ясни. Дългосрочната покупка на физическо инвестиционно злато е съвсем друга бира и целите му са различни според моята гледна точка за което говорих доста. Коментарите ти са свързани струва ми се със второто.
Накратко да купуваш златни ETF, фютчърси или сертификати или подобни инструменти с оглед възможното покачване на златото дългосрочно не ми се струва добра идея към момента. Търговията със подобни инструменти в краткосрочен план или спекулативно също не ми се струва добра идея защото е рискова и неясна без фундаментални причини за сериозен ръст краткосрочно и съответно възможна сериозна печалба с оглед риска от спад .Както обичам да казвам - да се опиташ да вземеш пени от релсите на идващ товарен влак. Покупката на физическо злато когато прецениш е друга инвестиция и тя е почти вечна. Ако смяташ че в даден момент фундаменталния ти анализ ти показва че цената е добра можеш разбира се да купиш колкото ти позволяват спестяванията и да спреш да се тревожиш за цената защото целите ти са много дългосрочни и съвсем други. Както казах аз переодично купувам физическо злато и не се тревожа за цената му.
MZтка балона на тва е от има няма 6000г. тогава още долари и борси не е имало, а тва за "нормалните си нива" ако се върне ше да е над 1.5К без да се бъзикам ....
Изнервени са, че не може да падне под 1200 и се съмняват, че банките тайно купуват въпреки обещанието си да продават.
те нали го шитнаха на големи цени и сега се тарикатят, че трябва да го връщат на тоя и оня и бъзикат цените да може да си продал на 1900$ и да го купиш обратно на 1000$ чиста печалбица и си го връщаш на собствениците ни лук ял ни лук мирисал, че и си на голема далавера. Да ама тея които са купили на 1900$ те пък не продават ей там е дървото за банкстерите ...... И са и тея регулатори са им на главата ае въобще мъка .....
Bank of Nova Scotia , Barclays PLC, Credit Suisse Group AG , Deutsche Bank AG , Goldman Sachs Group Inc., J.P. Morgan Chase & Co., Société Générale SA, Standard Bank Group Ltd. and UBS AG
после пак ше се "споразумеят" за някой лев под масата и така отново и отново и няма никой да ги закача. А тея са на всяка манджа мерудия Goldman Sachs Group Inc. къде кво що има да се крадне и лъже те са вече там и никой не е в затвора нито за ипотеките, нито за форекса, нито за металите..... няма проблеми железна фирма ...
Коментар