Първоначално изпратено от Forex Master
Разгледай мнение
Колчем погледна тук, не че е качествено различно от другите теми, но приказката прилича на кратки картечни откоси, които се разменят от непримирими противници.
Ставаш от окопа и бързо стреляш, после веднага залягаш.
Само в политиката е по-зле. Там има врагове, които демонстрират явна омраза и желание да унищожат противната страна.
Може и да поговорим.
Може и не.
Като ти гледам заявлението горе, спомням си опитите на един професор да събуди интереса на група момчурляци преди десетки години. Ние намирахме деколтетата на колежките за много по-вдъхновяващи.
Та, онзи викаше (сигурно цитирайки класиците): златото по своята природа не е пари, но парите по своята природа са злато! (Мреш от кеф, нали?!)
Което, не е вярно, или поне вече не е вярно. Субективно и неангажиращо.
Имам усещането, че като акцентираш на числото 6000, носиш вярата за изричане на нещо заковаващо, неотразимо. Знам, че златарите обичат това число и съм убеден, дори без да чета, че то е повтаряно във форума хиляди пъти през годините. Да, числото е важно, защото условно съвпада с периода на развитие на съвременни форми на цивилизация. Не е без значение да се подчертае категорично, че приносът на парите (и златото) в развитието на цивилизацията е значителен.
Човешкият род, обаче, има история от поне 6 000 000 години и през всичкото това време е имало някакви форми на размяна. Е ли основание да твърдим, че тъй като златото е играло пари само 6000 год., т.е. само 0,1% от историята на рода, то е с незначителна роля. Това са спорни и укорими числа и твърдения.
По-удачно е, субективно и според мен, да говорим за епохи и процеси.
Тръгнало се е с натурална размяна.
На по-късен етап са се появили различни видове стокови пари.
След това многото видове стокови пари постепенно и като дълъг и сложен процес са били "изместени" от един особен вид стокови пари - златото, което поради редица обстоятелста и специфичните си физически качества е било много подходящо и удачно е играло тази роля.
На по-късен исторически етап е започнал следващ процес, а именно замяна на стоковите пари (и златото като "върховен" представител на стоковите пари) със знаци на кредита. По-важни съвременни събития в тази посока са известни - Бретън УУдс и отказа на Никсън 1971 г.
Въпросът е изключително дискусионен, но Аз Субективно мисля, че златото сега не е пари, вероятно никога повече не може да бъде, не трябва да става отново пари. Опитите това да се случи биха могли да доведат включително до трагични последици.
Не държа да бъда разбиран или не.
Новата парично-финансова система следа да върви по еволюционен път, утвърждавайки парите като право на вземане от обществото (знаци на кредита), като коригира дефектите на настоящата, а не по ретрограден - като се връща към златото.
Златото е един метал, който има някакви особени традиционно-сантиментални позиции.
Става за гиздило. Като такова, златото си има някаква естетическа стойност. Аз лично не си падам, но какво от това. Жените го харесват. То им дава сигурност, укрепва увереността им, че са хубави, че събуждат интереса и желанието на потенциалните партньори.
Това е важно.
Това е един от темелите на мироздането.
Без претенции, без препоръки. Не е задължително да има продължение.
Коментар