Първоначално изпратено от Misho ILIEV
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Златото - Балон или не ? (архив до 8.04.2016 г.)
Collapse
Заключена.
X
X
-
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеДопускате няколко груби грешки.
Първо паричната маса и баланса на ФЕД са съвсем различни неща. Второ основният източник на създаване на пари не са централните банки а частният кредит. Правил съм си изследвания по въпроса и се оказа, че ръста на М2 в Китай през 2010 година надвишаваше този на САЩ, ЕС, Бразилия и Русия взети заедно. Така погледнато надуването на кредитният балон в Китай имаше много по-голямо влияние върху световната инфлация отколкото размера на баланса на ФЕД. Освен това увеличението на паричната маса в САЩ беше по-малко отколкото раздуването на баланса на ФЕД. Причината беше в деливъриджа на частният сектор. В случай, че ФЕД не беше компенсирал свиването на паричната маса щяхме да имаме велика депресия подобна на тази от трийсетте години на миналият век.
Поради фундаменталното неразбиране на златарите какво е пари и как работи паричната маса вече седем години безуспешно чакате хиперинфлация и вече четвърта година се чудите защо златото вместо да ходи към 10 000 хиляди долара за унция само пада. Освен това света никога не е имал по-голям ресурс за борба с инфлацията и по-големи страхове от нея сред златните фенове. Разликата между очаквания и действителност е огромна. Вече виждам някакво приземяване при златарите, но не е достатъчно за да приемем, че има някакво равновесие в очакванията. Не ми се влиза в подробности. Който иска ще се върне към писанията от 2012 година. Тогава двамата с Равновесие спорихме с Форекс Мастера. Изписаха се доста неща, които още са актуални.
Изобщо не ме интересува, с кой си спорил, също така. НЕ СИ СПОРИЛ С МЕН!
Какво ми дреме на филца, че някакви 2012г. са давали грешни прогнози???
Годината е 2015г., може да се каже началото на 2016г. Мен ме интересува бъдещето, а не някакви постолати от миналото, както и мнението на един или друг участник във форума.
По темата за инфлацията може да се изпишат тонове мастило, няма как да стане във форума обаче, а и няма смисъл. Хубаво е, че има "емпирици" като тебе, които да си правят изследвания.
Частния кредит създава инфлация, но държавния дълг и балонизирането на облигационния пазар също!
Направи си услуга и играй златото на късо, печели пари, а рибите остави да "блуждаят"!
Според мен до година и половина ще имаме QE4, а ти си сечи златото и го подсичай, ако щещ! През 2018г. може да се "подпишеш" отново в темата и да кажеш:
Казах ли ви аз 2015г., че златото е "ЧУГУН"!!!! Какво стана тарикати 2018г. сме!Last edited by Mike Florida; 23.12.2015, 12:46.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеЗлатото през 1980 е било 850 долара. Сега е 1070. Видимо за този период е било изключитено лоша инвестиция. Сравни го с депозит, ДЦК да не говорим със S&P500. Златото расте само когато има бичи пазар при къмодитис. Винаги ми е било интересно защо след като според златарите то не е къмодити а е пари има толкова силна корелация със къмодити сектора.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеНе бих правил такива заключения. През 1980г. златото достига своя връх за последните сто години в inflation-adjested terms.
Не мога така на око да сметна, но ми се чини, че средната inflation-adjusted цена на златото в цени от днес е под $600. А за последните 30г. под $800.
http://www.macrotrends.net/1333/hist...100-year-chart
Колегас това важи за САЩ само и единствено за тях, тва първо и второ накъде ще отиде тази графика никой незнае ...
Повтарям ви го за сопорнайсти път, че долара няма да е резерв то той вече не е резерв та камо ли след 20г. .... но глейте си ги тея чартове аз неам нищо напреки
P.S. да ама сега не е само London Fix ами има и China Fix, защо има China Fix ? - защото имат най-много от тенекията и са най-големи, за тва .....Last edited by michaelis12; 23.12.2015, 10:28.
Коментар
-
на тея кухото племе доларджиите нема смисъл да се обяснява,че злодея не е мерило само според долара, а всичкото хартия са мерило според него (злодея), но "....ти му викаш Куме Ване он търчи за уйо да те фане ......"
Колкото по-бързо загреете по-добре, кат не мое стоплите сега то кат дое момента шш га видите "у живо" дет викат сърболяците, че са тъй нещата .....Last edited by michaelis12; 23.12.2015, 10:29.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak' Разгледай мнениеЩе рече, че е натрупан потенциал за скок. Само дето никой не знае кога и дали.
Не мога така на око да сметна, но ми се чини, че средната inflation-adjusted цена на златото в цени от днес е под $600. А за последните 30г. под $800.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеЗлатото през 1980 е било 850 долара. Сега е 1070. Видимо за този период е било изключитено лоша инвестиция. Сравни го с депозит, ДЦК да не говорим със S&P500. Златото расте само когато има бичи пазар при къмодитис. Винаги ми е било интересно защо след като според златарите то не е къмодити а е пари има толкова силна корелация със къмодити сектора.,и при златото както и при всеки друг актив има колебания в цената,всичко зависи от момента на влизане и излизане,аз смятам че сега е добър момент да се купува
Коментар
-
Златото е било 850$ само 2 дни през 1981 г.!!! Tрябва да си бил много голям карък да си купил на 850 ....
както и огромен късметлия да си продал на 1900 $
ма то за да разбереш горното се иска ОПИТ а не само да гледаш графиките и да си бъркаш в носа смятайки си печалбата ....
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеРеално, златото е на загуба за периода 1980г. -2015г., защото $850 през 1980 се равняват на $2000 днес.
Виж тази графика с inflation-adjusted данни за последните 100 години.
http://www.macrotrends.net/1333/hist...100-year-chartLast edited by marin1; 23.12.2015, 00:16.remember remember the fifth of november
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеРеално, златото е на загуба за периода 1980г. -2015г., защото $850 през 1980 се равняват на $2000 днес.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеПрав си, аз гледам inflation-adjusted.
Значи, ако си купил през 1934 през 1973 си щял да си на нулата. Мене, обаче, това не ме впечатлява силно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеДопускате няколко груби грешки.
Първо паричната маса и баланса на ФЕД са съвсем различни неща. Второ основният източник на създаване на пари не са централните банки а частният кредит.Last edited by Misho ILIEV; 23.12.2015, 00:15.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеЗлатото през 1980 е било 850 долара. Сега е 1070. Видимо за този период е било изключитено лоша инвестиция.
Реално, златото е на загуба за периода 1980г. -2015г., защото $850 през 1980 се равняват на $2000 днес.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнениеЗначи, ако си купил през 1934 през 1973 си щял да си на нулата. Мене, обаче, това не ме впечатлява силно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mike Florida Разгледай мнениеМи тя основната механика е елементарна!
Първо паричната маса и баланса на ФЕД са съвсем различни неща. Второ основният източник на създаване на пари не са централните банки а частният кредит. Правил съм си изследвания по въпроса и се оказа, че ръста на М2 в Китай през 2010 година надвишаваше този на САЩ, ЕС, Бразилия и Русия взети заедно. Така погледнато надуването на кредитният балон в Китай имаше много по-голямо влияние върху световната инфлация отколкото размера на баланса на ФЕД. Освен това увеличението на паричната маса в САЩ беше по-малко отколкото раздуването на баланса на ФЕД. Причината беше в деливъриджа на частният сектор. В случай, че ФЕД не беше компенсирал свиването на паричната маса щяхме да имаме велика депресия подобна на тази от трийсетте години на миналият век.
Поради фундаменталното неразбиране на златарите какво е пари и как работи паричната маса вече седем години безуспешно чакате хиперинфлация и вече четвърта година се чудите защо златото вместо да ходи към 10 000 хиляди долара за унция само пада. Освен това света никога не е имал по-голям ресурс за борба с инфлацията и по-големи страхове от нея сред златните фенове. Разликата между очаквания и действителност е огромна. Вече виждам някакво приземяване при златарите, но не е достатъчно за да приемем, че има някакво равновесие в очакванията. Не ми се влиза в подробности. Който иска ще се върне към писанията от 2012 година. Тогава двамата с Равновесие спорихме с Форекс Мастера. Изписаха се доста неща, които още са актуални.
Коментар
Коментар